PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Janusz M. napisał:
24000 zł = przychód roczny, to 2000 zł brutto/m-c.

Rozumiem - w takim razie jeśli na umowie o pracę mam 2000 zł netto a pracodawca odprowadza składkę od innej kwoty traktuje to jako oszukiwanie mnie tj. pracownika. Co miesiąc otrzymuje przelew na 2000 zł ale faktycznie sprawdziłem teraz w portalu ZUS, że tam też wszystko wskazuje na 2000zł brutto. Gdzie najlepiej to zgłosić formalnie oprócz oczywiście rozmowy z pracodawcą?

ksisco napisał:
Gdzie najlepiej to zgłosić formalnie
Odpowiedzi szukaj u pracodawcy. PIT-11 sporządzony prawidłowo, więc nikt nie będzie interweniował.

Pierwszy raz wypełniam PIT, wysłałam go i przyszła odpowiedź, że Weryfikacja negatywna – błąd w danych autoryzujących (np. błąd w nazwisku, pierwszym imieniu, dacie urodzenia, NIP, numerze PESEL, kwocie przychodu) na pewno chodzi o to, że wpisałąm 0 zł w kwoocie przychodu z zeszłego roku, tylko, że ja wtedy pracowałam raptem miesiąc, dostałam pit do wypełnienia wtedy, ale nie pamiętam jaka była kwota przychodu, jak można to sprawdzić?

ubezpieczonaczynie napisał:
jak można to sprawdzić?
Proszę spróbować w Urzędzie Skarbowym. Nie wiem tylko czy telefonicznie udzielą informacji, raczej nie.

Może były pracodawca poda przychód z PIT-11 ? Proszę spróbować.

Czyli to na pewno chodzi o to, tak? Tamten zeszłoroczny Pit wypełniał mi partner przez program e-deklaracje.pl, czy nie da się odzyskać jakoś tego, co tam się wypełniało? Tutaj w tym miejscuwpisywałąm 0, a powinno się wpisać rozliczenie z zeszłęgo Pitu, tak?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Witam serdecznie,
proszę o pomoc w ustaleniu wysokości kosztów uzyskania przychodów.
W skrócie napiszę o co chodzi:
1. Mieszkam poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy.
2. Byłam zatrudniona na mocy umowy o pracę.
3. Otrzymałam dwa PITy 11:
1-wszy dotyczy pracy od 01-01-2015r. do 03-01-2015r. (koszty uzyskania przychodów 259,87zł)
w PITcie jest również ekwiwalent za niewykorzystany urlop + premie, natomiast sam stosunek pracy wygasł z dniem 03-01-2015r.
2-gi dotyczy całego roku od 01-01-2015r. do 31-12-2015r. (koszty uzyskania przychodów 1668,72zł)
4. Przez okres 3 dni miałam dwie aktywne umowy o pracę (oba zakłady pracy poza miejscem zamieszkania).

Moje pytanie brzmi czy mając na uwadze fakt, że przez 3 dni miałam więcej niż jeden stosunek pracy mogę skorygować informację znajdującą się w Pitach z 1928,59zł (259,87zł+1668,72zł) na kwotę ustawową 2502,56zł?

doterra

niestety nie. KUPy z wielu stosunków pracy należy po prostu zsumować a ograniczeniem jest kwota 2502,56. Musisz podać zgodnie z PIT-11

Wirusisko napisał:
doterra

niestety nie. KUPy z wielu stosunków pracy należy po prostu zsumować a ograniczeniem jest kwota 2502,56. Musisz podać zgodnie z PIT-11

Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, że w przypadku przekroczenia 2502,56 podaję maksymalnie 2502,56 co wiąże się z większą dopłatą na rzecz US?

Witam wszystkich :) nie wiem czy dobrze rozliczam pit więc bardzo prosił bym o pomoc ;)

PIT 11 z tytułu umowy o pracę:
przychód - 12745,17
koszty uzyskania - 695,30
zaliczka 770

ubezpieczenie zdrowotne - 852,33
ubezp. społeczne 1747,37

pit 40a z tytułu renty
przychód 3926,07
ubezp. zdrowotne 289,35

cała reszta rubryk w PIT40a - 0zł

wychodzi mi 94zł dopłaty. Czy wszystko obliczyłem dobrze ? bardzo prosił bym o pomoc i z góry dziękuje !;)

Witam, rozliczam siostrę - obecnie za granicą - mam problem, ponieważ zwykle rozliczam się z pomocą ePITów, natomiast coś mi blokuje elektroniczną wysyłkę do US, nie wiem czy to błąd w obliczeniach, czy jakiś typu zły adres numer konta itd, bo jeśli zaryzykuje i dostarczę ten 'błędny' papierowy niezaparafowany dokument to go odrzucą pewnie <?>
stąd moja prośba o pomoc
to bardzo pilne

przychód - 12959,61
koszty uzyskania przychodu - 667,50
zaliczka - 720
PIT 11 z tytułu umowy zlecenia itp.
przychód - 1621,56
koszty uzyskania przychodu - 279,85
zaliczka - 93

ubezpieczenie zdrowotne - 1911,25
ubezp. społeczne 953,71

pit 11a z tytułu zasiłku z ub. społ.
przychód 3615,32
zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika - 651,00
i dalej w tym wszędzie zero

mi wyszło 278 nadpłaty
będę bardzo wdzięczna za pomoc

doterra napisał:
Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem, że w przypadku przekroczenia 2502,56 podaję maksymalnie 2502,56 co wiąże się z większą dopłatą na rzecz US?

tak

rafal_osw napisał:
Witam wszystkich :) nie wiem czy dobrze rozliczam pit więc bardzo prosił bym o pomoc ;)

przychód - 12745,17
koszty uzyskania - 695,30
zaliczka 770

ubezpieczenie zdrowotne - 852,33
ubezp. społeczne 1747,37

pit 40a z tytułu renty
przychód 3926,07
ubezp. zdrowotne 289,35

cała reszta rubryk w PIT40a - 0zł

wychodzi mi 94zł dopłaty. Czy wszystko obliczyłem dobrze ? bardzo prosił bym o pomoc i z góry dziękuje !;)

jeżeli kwoty są poprawne to się zgadza.

oLDZiA* napisał:
Witam, rozliczam siostrę - obecnie za granicą - mam problem, ponieważ zwykle rozliczam się z pomocą ePITów, natomiast coś mi blokuje elektroniczną wysyłkę do US, nie wiem czy to błąd w obliczeniach, czy jakiś typu zły adres numer konta itd, bo jeśli zaryzykuje i dostarczę ten 'błędny' papierowy niezaparafowany dokument to go odrzucą pewnie <?>
stąd moja prośba o pomoc
to bardzo pilne

przychód - 12959,61
zaliczka - 720
przychód - 1621,56
zaliczka - 93

ubezp. społeczne 953,71

przychód 3615,32

mi wyszło 278 nadpłaty

nadpłata 213zł
zakładam, że zamieniłaś miejscami składki zdrowotne ze społecznymi pisząc posta na forum

płacę czesne za szkołę wyższą, studia zaoczne i pracuję , czy mogę sobie odliczyć od podatku szkołę?

Witam,
Mam pytanie, czy przysługuje mi ulga na dziecko jeśli w ubieglym roku pracowałam tylko 3 (niepełne) miesiące i jesli tak to jak ją obliczyc, za te 3 przepracowane miesiące?
czy za cały rok?a to chyba za duza kwota , jesli cały dochód wyniósł 6290,43zl

Nie ważne ile miesięcy pracowałaś.
Ważne jaka zaliczka na podatek i składki ZUS i FUZ zostały pobrane.

stąd moja prośba o pomoc
to bardzo pilne

przychód - 12959,61
zaliczka - 720
przychód - 1621,56
zaliczka - 93

ubezp. społeczne 953,71

przychód 3615,32

mi wyszło 278 nadpłaty

]tak

nadpłata 213zł
zakładam, że zamieniłaś miejscami składki zdrowotne ze społecznymi pisząc posta na forum[/QUOTE]

KWOTA JEST BŁĘDNA! dopiero zauważyłam
przychód -12959,61
POWINNO BYĆ 12595,61!
CZY W TAKIM RAZIE DOBRZE MI WYCHODZIŁO 278?

Wirusisko napisał:
tak

nadpłata 213zł
zakładam, że zamieniłaś miejscami składki zdrowotne ze społecznymi pisząc posta na forum

oLDZiA* napisał:
stąd moja prośba o pomoc
to bardzo pilne

przychód - 12959,61
zaliczka - 720
przychód - 1621,56
zaliczka - 93

ubezp. społeczne 953,71

przychód 3615,32

mi wyszło 278 nadpłaty

]tak

nadpłata 213zł

KWOTA JEST BŁĘDNA! dopiero zauważyłam
przychód -12959,61
POWINNO BYĆ 12595,61!
CZY W TAKIM RAZIE DOBRZE MI WYCHODZIŁO 278?[/QUOTE]

Katarina Sia napisał:
Witam,
Mam pytanie, czy przysługuje mi ulga na dziecko jeśli w ubieglym roku pracowałam tylko 3 (niepełne) miesiące i jesli tak to jak ją obliczyc, za te 3 przepracowane miesiące?
czy za cały rok?a to chyba za duza kwota , jesli cały dochód wyniósł 6290,43zl

Janusz M. napisał:
Nie ważne ile miesięcy pracowałaś.
Ważne jaka zaliczka na podatek i składki ZUS i FUZ zostały pobrane.

Dziękuje za odpowiedź.

przychód 6707,61
koszty uzyskania przych. 417,18
zaliczka 459

składki na ubez. społ. 894,43
składki na ubez. zdrow. 430,23

więc, czy w ogóle mogę uwzględnić tę ulgę i jak ją obliczyć? bardzo będę wdzięczna za odpowiedź

Dzień dobry,

Będę serdecznie wdzięczny za pomoc. Żona otrzymała pit-11a (zasiłek macierzyński za 2014 z zus). Przychód(Dochód) żony wyniósł 18790,72, zaliczka na podatek: 3381. Był to jej jedyny dochód za 2015r.

Mam problem z poprawnym uzupełnieniem pit37. O ile wiem, gdzie mam wpisać te kwoty (C1. Inne źródła), o tyle brakuje mi informacji w picie-11a o składkach odprowadzonych na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.
W systemie ZUS (zus.pl) widać iż, składki na ubezp. społeczne emerytalne były odprowadzane przez dwa podmioty: pracodawcę oraz zus.

Czy te składki mam zsumować i wpisać sumę w poz. 100 (D. Składki na ubezpieczenie społeczne)? Czy może jeżeli zus wypłacał pieniądze to sam odprowadzał składki?

Dziękuję serdecznie za pomoc,
Z usznowaniem

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót