PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.
Mam 19 lat. Jestem uczniem liceum i w wakacje pracowałem przez miesiąc na umowe zlecenie.Kwota brutto 1702zł ,koszty uzyskania 340zł, zaliczka podatku do urzędu skarbowego 245zł. Czy przysługuje mi zwrot podatku? Czy nie przeszkodzi to moim rodzicom w uldze na dziecko? Dziękuje z góry za odpowiedź . Pozdrawiam.

Witam. Potrzebuję pomocy. Jestem zatrudniony na etacie, jak i prowadzę działalność. Chcę rozliczyć działalność za 2015 rok. Zacząłem ją dokładnie na początku listopada 2015 roku. Zapłaciłem składkę zdrowotną za miesiąc listopad i za miesiąc grudzień, tj.279,41 zł za każdy miesiąc. W miesiącu listopad nie osiągnąłem dochodu. W miesiącu grudzień dochód ten wyniósł 70 zł. Kwotę wolną od podatku rozlicza przedsiębiorca. Nie miałem pojęcia, że te prawo należy się mi jako przedsiębiorcy. Rozliczam się według zasad ogólnych. Ważną kwestią jest to, że zaliczki na podatek nie odjąłem od składki na chorobowe za miesiąc grudzień, czyli nie pomniejszyłem jej o 12,6 zł. Czy mogę zrobić to w deklaracji podatkowej za rok 2015? Czy powinienem wiedzieć coś więcej? Co muszę zrobić, abym to ja odliczał kwot wolną od podatku, a nie mój pracodawca?

Zapłaciłem składkę zdrowotną za miesiąc listopad i za miesiąc grudzień, tj.279,41 zł za każdy miesiąc.
Prawdopodobnie w roku 2015 zapłaciłeś tylko składkę za listopad w grudniu i tyko ta podlega odliczeniu od podatku za 2015 rok w kwocie 240,60zł.
Wszystko rozliczasz w zeznaniu rocznym. Wpisz że podatek należny z działalności za miesiąc grudzień wynosi 0 (bo tyle wynosi po odjęciu składki zdrowotnej). Zapłaconą składkę zdrowotną w wysokości 240,60 dodaj do wartości składek zdrowotnych wykazanych w PIT-11 który otrzymasz od pracodawcy i ich kwotę wpisz do zeznania rocznego. Jeśli zapłaciłeś zaliczkę na podatek za grudzień to wpisz w zeznanie roczne - wyjdzie nadpłata.
Pracodawcy zgłoś że rozliczasz się na zasadach ogólnych aby w 2016 roku nie potrącał kwoty wolnej od podatku - rób to przy wyliczaniu zaliczki na podatek z działalności.

Dziękuję za odpowiedź. Tak, faktycznie. W 2015 roku płaciłem wyłącznie składkę za miesiąc listopad. Nie płaciłem również kwoty zaliczki na poczet podatku dochodowego.

Czyli wystarczy PIT 37, czy pit 36 z załącznikiem PIT B?

A co jeśli przez cały 2016rok nie osiągnę dochody? Wtedy tracę możliwosć skorzystania z kwoty wolnej od podatku (etat)?

Mam krótkie pytanie. Otóż w 2015 roku pracowałem tylko w jednym miejscu, umowa o pracę. W rozliczeniu PIT-11 od pracodawcy w zakładce D mam zaznaczony punkt 3, tj.: "Koszty uzyskania przychodów, wykazane w poz. 30, zostały uwzględnione do wysokości przysługującej podatnikowi z jednego stosunku pracy, podwyższone w związku z zamieszkiwaniem podatnika poza miejscowością w której znajduje się zakład pracy".

Więc dlaczego po rozliczeniu PIT-37 wychodzę na 0? Rok temu musiałem dopłacać, przez drugą pracę, bo okazało się, że w dwóch miejscach mi tam za coś płacili, a teraz miałem jedną pracę, więc byłem prawie pewny, że jakiś zwrot dostanę. W końcu po to mi podwyższają te przychody, żebym dostał jakiś zwrot za dojazdy do pracy, na które wydaję 250 zł miesięcznie...

lostek815 napisał:
Więc dlaczego po rozliczeniu PIT-37 wychodzę na 0?
Widocznie zaliczki były odprowadzone prawiodłowo.
W jaki sposób dojeżdżasz?

Autobus międzymiastowy, bilet miesięczny.

Ale to w takim razie oni chyba mi co miesiąc coś tam dokładają, a nie rocznie.

Jeśli masz imienne bilety, mozesz je rozliczyć jako KUP, zamiast zryczałtowanych.

Pit 2015

Witam , mam taki oto problem. Dzisiaj dostałam pit od pracodawcy. Dodam że pracuję na cały etat i miałam przepracowany cały rok. Rozliczając się wyszła mi kwota 77 zł do zapłaty. Ponadto chciałam odliczyć małoletnią córkę i w ubiegłym roku otrzymałam zwrot 1112 zł a w tym roku wychodzi mi zaledwie 400 zł. Skąd taka różnica, czy pracodawca odprowadził za mnie za mało podatku? Wspomnę jeszcze że otrzymuję minimalne wynagrodzenie.

Podaj kwoty z PIT-11.

Coś tutaj nie gra. Do zapłaty77 zł i do tego zwrot 400 zł ?

Witam nie pracuje dostaje alimenty z funduszu oraz rodzinne czy musze się rozliczać?

Witam, założyłam działalność 31 grudnia, więc pierwszą składkę zapłaciłam 10 stycznia. Jestem na karcie podatkowej. Czy w takim razie muszę się rozliczać z PITU? Skoro składkę za grudzień trzeba wpisać w rubryce za styczeń. A jeśli wpiszę w styczniu, to tak jakbym płaciła ją za grudzień 2014 roku.

jak.gin napisał:
Witam nie pracuje dostaje alimenty z funduszu oraz rodzinne czy musze się rozliczać?
Jeśli masz tylko takie dochody to nie.

Witam,
Potrzebuję się rozliczyć z niemiec, na jakim PIT mam to zrobić ? Czy mogę się rozliczyć wspólnie z małżonkiem? Jeśli rozliczała bym się u księgowej ile mniej więcej za takie rozliczenie biorą? Bo od znajomych uzyskałam informację że nawet 250 zł.

nonusia napisał:
Witam,
Potrzebuję się rozliczyć z niemiec, na jakim PIT mam to zrobić ? Czy mogę się rozliczyć wspólnie z małżonkiem? Jeśli rozliczała bym się u księgowej ile mniej więcej za takie rozliczenie biorą? Bo od znajomych uzyskałam informację że nawet 250 zł.

PIT-36 z załącznikiem dot. dochodów z zagranicy. Możesz z mężem jeśli nie ma innych "przeciwwskazań". Księgowe biorą od 1 zł (wolontariat) do 10.000,00, biorą tez w towarze (kawa, wino, czekolada) - to tak żartem.

Przeciwskazań czyli jakie mogą być ?

Np. mąż prowadzi działalność opodatkowaną ryczałtem, nie jesteście małżeństwem przez cały rok podatkowy, macie rozdzielność majątkową, mąż nie wyraża zgody na wspólne rozliczenie ....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót