PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
damian xxx napisał:

jeżeli rozliczacie się wspólnie to możesz wpisać żonę jako podatnika a siebie jako małżonka i wtedy zwrot pójdzie na konto żony

Wirusisko napisał:
jeżeli rozliczacie się wspólnie to możesz wpisać żonę jako podatnika a siebie jako małżonka i wtedy zwrot pójdzie na konto żony

Właśnie że osobno , to długa historia , ale US jak się dowie do kogo należ konto , przecież istnieje ochrona danych osobowych , więc bank nie może podać do kogo należy rachunek. Jeśli źle rozumuje to proszę mnie uświadomić.

US robi przelew na podany nr rachunku i podane dane posiadacza.

Bank może odrzucić przelew gdy zauważy niezgodność nr rachunku z danymi posiadacza

US wie wszystko ;P

Bank może odrzucić przelew , banki raczej nie zwracają uwagi na to od kogo , ani ile , byle był ruch w interesie. To tak żartobliwie , może gdyby US doszedł jakoś do tego to mogli by się przyczepić do sfałszowania danych na zeznaniu.

damian xxx napisał:
Bank może odrzucić przelew , banki raczej nie zwracają uwagi na to od kogo , ani ile , byle był ruch w interesie
odpowie ktoś ? doszły mnie słuchy że tak można .

Na formularzu ZAP-3 masz wyraźnie napisane

"(...)Można podać jedynie taki rachunek, którego właścicielem
lub współwłaścicielem jest składający.(...)"

Jeżeli podasz nie swój rachunek i się podpiszesz pod takim oświadczeniem to Twoja sprawa. Odpowiedź już otrzymałeś że tak nie można.

Banki nie są w stanie zweryfikować wszystkich przelewów ale robią to losowo. Jeżeli wykryją niezgodność danych to nie mają prawa puścić takiego przelewu, muszą odrzucić

Witam.
Mam 21 lat. W 2015 skończyłem technikum i nie zacząłem studiów. Od października do końca grudnia pracowałem. W jaki sposób wypełnić pit O rodziców ? Wpisać siebie i do jakie miesiące zaznaczyć ? Do sierpnia czy do innego miesiąca ?

jeżeli nie przekroczyłeś dochodu 3089zł w 2015 to rodzice mogą sobie odliczyć 8 miesięcy od stycznia do sierpnia

A jeśli przekroczyłem to mam siebie nie wpisywać do ich pit'u ?

To rodzicom nie przysługuje ulga prorodzinna.

Witam,
Zawsze rozliczałam się wspólnie z mężem, corocznie korzystaliśmy z ulgi na dwoje dzieci. w tym roku chciałabym się rozliczyć indywidualnie ale wysokość podatku pozwala mi na odliczenie tylko jednego dziecka. czy w złączniku pit O wymieniam dane męża w części A , ale czy u góry tez podaję jego PESEL czy tylko swój jako podatnika? rozumiem, ze podaję w części E1,dane tylko jednego dziecka to które ja odliczam, a maż przy indywidualnym w swoim zeznaniu i PIT/ 0 dane drugiego dziecka.
Czy przy indywidualnym rozliczeniu jakie nas obowiązują limity przy dwójce dzieci jeżeli każde z nas odlicza po 1 dziecku??

Skoro rozliczacie się indywidualnie to każde z Was w swoim zeznaniu podaje tylko swoje dane. Do Was należy uzgodnienie kto i w jakiej proporcji odlicza dzieci. W PIT-0 podajesz tylko dane dziecka które odliczasz. Limit dochodu Was nie obowiązuje bo macie dwójkę dzieci.

czyli w swoim PIT 0 w części A wypełniam tylko A1 dane podatnika, a części A2 nie??? czyli u góry tylko mój PESEL

Nawet przy rozliczeniu indywidualnym w załączniku PIT/O podajesz dane męża razem z nr PESEL

Prawidłowo powinniście odliczyć 2 dzieci po połowie kwoty

Przy 2 dzieci nie ma limitu dochodu nawet jak odliczacie tylko 1

Wirusisko napisał:
Nawet przy rozliczeniu indywidualnym w załączniku PIT/O podajesz dane męża razem z nr PESEL

Prawidłowo powinniście odliczyć 2 dzieci po połowie kwoty

Przy 2 dzieci nie ma limitu dochodu nawet jak odliczacie tylko 1

ale możemy po 1 dziecku rozliczyć?
czyli w PIT 0
w nagłówku wypełniam PESEL swój jako podatnika i męża
w części A wypełniam A1 i A2, tak?
a w części C poz 41 i 48, a poz małżonek, tj 42 i 49 też wypełniam w swoim PIT O?

możecie odliczyć po 1 dziecku,

PESELE wpisujesz oba
A1 i A2 też

W częsci C wypełniasz już tylko swoją rubrykę więc 41 i 48. Kolumnę małżonka zostawiasz pustą.

To samo robi mąż na swoim załączniku PIT/O

Dziękuję moja ciekawość została zaspokojona!!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót