K
kobietka1987
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
A cha dziekuje bardzo
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ewela.p napisał:to była nagroda za zatrzymanie karty płatniczej. 234,68 zł
Wirusisko napisał:to tak jak napisałem
PIT-36 "inne źródła"
sylwiaaa90 napisał:Mam jeszcze pytanie odnośnie ulgi internetowej - wyczytałam gdzieś, że jeśli rozliczam się wspólnie z małżonkiem a faktury za internet wystawione są tylko na nazwisko jednego z małżonków to może być podstawa do sporu z US. Czy to faktycznie może być jakiś problem? Obecnie z mężem nie jesteśmy zameldowani pod wspólnym adresem... Bardzo proszę o odpowiedź
ewela.p napisał:Czyli w rubryce PIT 36
D. DOCHODY / STRATY ZE ŹRÓDEŁ PRZYCHODÓW
D.1. DOCHODY I STRATY PODATNIKA
POZ 9. INNE ŹRÓDŁA NIE WYMIENIONE W WIERSZACH OD 1 DO 8 ?
modivhaszma napisał:Witam.
Rozliczam Pit swojego teścia, który ma rente, ale w ubiegłym roku pracował też na umowe zlecenie 6 miesiecy.
Program online wylicza mi 1 zł nadpłaty, ale coś mi się nie zgadza, bo gdy rozliczam sam pit-11 bez pit-40A to wychodzi mi zwrot 515 zł, plus 5 zł zwrotu z pitu 40A.
Pit40A
Przychód 10117,20
składki na zdrowotne 784,10
podstawa obliczenia podatku 10117
podatek należny 481
nadpłata 5
kwota zaliczki na podatek od emrytur i rent 481
Pit11
przychód 8750
koszty uzyskania przychodu 1552,95
dochód 7197,05
zaliczka 515
składki na spoleczne 985,25
składki na zdrowotne 601,75
pomoże ktoś?
Wirusisko napisał:Rozliczać się możecie razem, ważne kto korzysta z ulgi. Tak, może to być problem w us chociaż część osób wygrała o to sprawy w sądzie. Ulgę powinno się wpisać po stronie osoby na którą są faktury i któa poniosła z tego tytułu koszt.
Można zgłośić u usługodawcy aby dopisał małżonka do faktur.
Wirusisko napisał:prawdopodobnie wszystko w PIT-36. Dochód z PIT-8c w "inne źródła"
Ale napisz jeszcze co masz w poz. 24 napisane?
Wirusisko napisał:napisałem odpowiedź wyżej
Wirusisko napisał:możecie ale nie jest to konieczne. We wspólnym rozliczeniu są oddzielne kolumny do odliczeń dla podatnika i dla małżonka. Więc wystarczy że wpiszecie ulgę po właściwej stronie załącznika PIT/O
Suma wpisanych kosztów ze stosunku pracy to: 1446,25 zł, ale zostały one ograniczone do wysokości limitu: 1335,00 zł
Sprawdź ustawienie opcji na dialogu danych PIT-11: 'Część D, pole 24', jeśli powinny być uwzględnione wyższe koszty.