PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam.

chciałabym się dowiedzieć ile otrzymam zwrotu z podatku PIT.

od marca jestem na ZUSie w związku z urlopem macierzyńskim.

PIT z ZUS:

1. Przychód (dochód) 17115.93zł
2. Zaliczka pobrana przez płatnika 3081.00

i nic innego, żadnych innych liczb.

PIT z zakładu pracy:

1. przychód 6712.93zł
2. Koszty uzyskania przychodu 333.75zł
3. Dochód 6379.18zł
4. Zaliczka pobrana przez płatnika 426zł

składki na ubezpieczenie spoleczne 615.22zł
Skladki na ubezpieczenie zdrowotne 472.57zł

z góry dziękuję!

z samych pitów 417 nadpłaty

Jak skorzystasz z ulgi prorodzinnej to dodatkowo 92,67zł za każdy miesiąc życia dziecka

Mam jeszcze pytanie odnośnie ulgi internetowej - wyczytałam gdzieś, że jeśli rozliczam się wspólnie z małżonkiem a faktury za internet wystawione są tylko na nazwisko jednego z małżonków to może być podstawa do sporu z US. Czy to faktycznie może być jakiś problem? Obecnie z mężem nie jesteśmy zameldowani pod wspólnym adresem... Bardzo proszę o odpowiedź

Witam.
Rozliczam Pit swojego teścia, który ma rente, ale w ubiegłym roku pracował też na umowe zlecenie 6 miesiecy.

Program online wylicza mi 1 zł nadpłaty, ale coś mi się nie zgadza, bo gdy rozliczam sam pit-11 bez pit-40A to wychodzi mi zwrot 515 zł, plus 5 zł zwrotu z pitu 40A.

Pit40A
Przychód 10117,20
składki na zdrowotne 784,10
podstawa obliczenia podatku 10117
podatek należny 481
nadpłata 5
kwota zaliczki na podatek od emrytur i rent 481

Pit11
przychód 8750
koszty uzyskania przychodu 1552,95
dochód 7197,05
zaliczka 515
składki na spoleczne 985,25
składki na zdrowotne 601,75

pomoże ktoś?

Wirusisko napisał:
to tak jak napisałem

PIT-36 "inne źródła"

Czyli w rubryce PIT 36
D. DOCHODY / STRATY ZE ŹRÓDEŁ PRZYCHODÓW
D.1. DOCHODY I STRATY PODATNIKA
POZ 9. INNE ŹRÓDŁA NIE WYMIENIONE W WIERSZACH OD 1 DO 8 ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sylwiaaa90 napisał:
Mam jeszcze pytanie odnośnie ulgi internetowej - wyczytałam gdzieś, że jeśli rozliczam się wspólnie z małżonkiem a faktury za internet wystawione są tylko na nazwisko jednego z małżonków to może być podstawa do sporu z US. Czy to faktycznie może być jakiś problem? Obecnie z mężem nie jesteśmy zameldowani pod wspólnym adresem... Bardzo proszę o odpowiedź

Rozliczać się możecie razem, ważne kto korzysta z ulgi. Tak, może to być problem w us chociaż część osób wygrała o to sprawy w sądzie. Ulgę powinno się wpisać po stronie osoby na którą są faktury i któa poniosła z tego tytułu koszt.

Można zgłośić u usługodawcy aby dopisał małżonka do faktur.

ewela.p napisał:
Czyli w rubryce PIT 36
D. DOCHODY / STRATY ZE ŹRÓDEŁ PRZYCHODÓW
D.1. DOCHODY I STRATY PODATNIKA
POZ 9. INNE ŹRÓDŁA NIE WYMIENIONE W WIERSZACH OD 1 DO 8 ?

Tak jest, tam wpisujesz dochód z PIT-8c

JEżeli miałaś jakieś inne dochody to należy je dopisać w odpowiadające rubryki powyżej.

modivhaszma napisał:
Witam.
Rozliczam Pit swojego teścia, który ma rente, ale w ubiegłym roku pracował też na umowe zlecenie 6 miesiecy.

Program online wylicza mi 1 zł nadpłaty, ale coś mi się nie zgadza, bo gdy rozliczam sam pit-11 bez pit-40A to wychodzi mi zwrot 515 zł, plus 5 zł zwrotu z pitu 40A.

Pit40A
Przychód 10117,20
składki na zdrowotne 784,10
podstawa obliczenia podatku 10117
podatek należny 481
nadpłata 5
kwota zaliczki na podatek od emrytur i rent 481

Pit11
przychód 8750
koszty uzyskania przychodu 1552,95
dochód 7197,05
zaliczka 515
składki na spoleczne 985,25
składki na zdrowotne 601,75

pomoże ktoś?

Wychodzi 1zł do zapłaty

Wszystko jest ok, wynika to z potrącania kwoty wolnej od podatku.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wirusisko napisał:
Rozliczać się możecie razem, ważne kto korzysta z ulgi. Tak, może to być problem w us chociaż część osób wygrała o to sprawy w sądzie. Ulgę powinno się wpisać po stronie osoby na którą są faktury i któa poniosła z tego tytułu koszt.

Można zgłośić u usługodawcy aby dopisał małżonka do faktur.

A czy w takim razie możemy rozliczyć się oddzielnie? Jedno z nas z ulgą a dziecko, a drugie z ulgą internetową? Bo wątpię, że teraz usługodawca zechce dopisać do faktur drugiego współmałżonka...

możecie ale nie jest to konieczne. We wspólnym rozliczeniu są oddzielne kolumny do odliczeń dla podatnika i dla małżonka. Więc wystarczy że wpiszecie ulgę po właściwej stronie załącznika PIT/O

Wirusisko napisał:
prawdopodobnie wszystko w PIT-36. Dochód z PIT-8c w "inne źródła"

Ale napisz jeszcze co masz w poz. 24 napisane?

pit 8c poz 24: Nagroda za zatrzymanie karty płatniczej

Wirusisko napisał:
możecie ale nie jest to konieczne. We wspólnym rozliczeniu są oddzielne kolumny do odliczeń dla podatnika i dla małżonka. Więc wystarczy że wpiszecie ulgę po właściwej stronie załącznika PIT/O

A tak już widzę, dzięki ! :)

Bardzo proszę o pomoc.
Małżonek pracował cały rok w Polsce, a żona cały rok bez dochodu, z wyłączeniem grudnia gdzie osiągnęła dochód w Czechach na podstawie czeskiej umowy o pracę w wysokości 19000czk brutto. Czy w takim przypadku jest możliwość wspólnego rozliczenia się? Jak te korony przeliczyć na złotówki itp?

jest możliwość wspólnego rozliczenia

żona dostała wypłatę w grudniu czy styczniu?

Witam.

Czy można odliczyć sobie ulgę za dziecko (za kilka miesięcy, styczeń-kwiecień), gdy syn uczył się do kwietnia, a od maja poszedł do pracy (przekroczył kwotę wolną od podatku)?

Pozdrawiam

jak dziecko jest pełnoletnie i przekroczyło dochód 3089zł to ulga przepada całkowicie

Witam.
Pracowałem u dwóch pracodawców w zeszłym roku i zmiana nastąpiła w środku miesiąca. Mówiąc dokładniej, od stycznia do 18 września pracowałem przez pośrednika, 21 wrz podpisałem umowę z zakładem i następnego miesiąca otrzymałem wynagrodzenie od obu firm. Na obu pitach 11 w sekcji D, pole 28 zaznaczona jest opcja "1. z jednego stosunku pracy", ale gdy wszystko wpisałem do programu z deklaracjami wyskoczył mi komunikat:

Suma wpisanych kosztów ze stosunku pracy to: 1446,25 zł, ale zostały one ograniczone do wysokości limitu: 1335,00 zł
Sprawdź ustawienie opcji na dialogu danych PIT-11: 'Część D, pole 24', jeśli powinny być uwzględnione wyższe koszty.

Oba zakłady pracy znajdują się w mojej miejscowości zamieszkania.

I teraz nie wiem co mam z tym zrobić. Googlowałem troszkę na ten temat i udało mi się znaleźć kogoś w podobnej sytuacji (link) i zmieniłem moją deklarację wg porady, ale post był z 2014r. i chcę być pewien czy coś przypadkiem się nie zmieniło :)

Ostatnia edycja:
nic się nie zmieniło. Jeżeli dostałeś w 1 miesiącu 2 wypłaty to możesz podwyższyć kup z tytułu wielu stosunków pracy. W przeciwnym wypadku 1335

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót