PIT-y za 2015 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
w jaki sposób obliczyc ulge na dziecko urodzone 02.06.2015?

kpietrek napisał:
A powiedzcie z ciekawości czemu akurat za 8 m-cy bo łącznie z wakacjami?

Musze w związku z tym wysłać korektę bo się troszkę pospieszylem i to dziecko pominąłem. Co napisać im w wyjaśnieniu?

Jeszcze jedno pytanie czy przy trójce dzieci ma znaczenie kolejność wpisywania dzieci ??

Od najstarszego do najmłodszego ??

Jeszcze woli wyjaśnienia 3 dzieci:
jedno pełnoletnie skończone liceum - odliczenie 8 m-cy
dwójka dzieci młodszych odliczenie 12 m-cy

Czy w tej sytuacji kolejność ma znaczenie??

kpietrek napisał:

Dokładnie, wakacje też się wliczają. Co do kolejności wpisywania dzieci, to osobiście wpisałbym dziecko korzystające z 8 miesięcy ulgi na 3 miejscu. Jednak lepiej niech ktoś jeszcze się wypowie.

Pamiętaj również, że jeśli twoje dziecko po liceum kontynuowało naukę, oraz nie osiągnęło dochodu wyższego niż 3091zł to prawo do odlicznia ulgi przysługuje za cały rok.

Witam mam ogromną prośbę bardzo proszę napisać mi ile mi wyjdzie z rozliczenia moje dane:
-wspólnie z małżonkiem
- 3 dzieci
przychód 20717,26
KUP 1529,66 (tylko pracuje w innej miejscowości niż mieszkam jedynie jest to ta sama gmina czy mogę zmieć tą kwotę w pit na 1668 ? )
dochód 19187,60
zaliczka pobrana przez płatnika 1178
składki na ub. społeczne - 2576,65
składki na ub. zdrowotne - 1256, 83

Z góry dziękuje za odpowiedź

nonusia napisał:
-wspólnie z małżonkiem
A dane małżonka ?
nonusia napisał:
KUP 1529,66 (tylko pracuje w innej miejscowości niż mieszkam jedynie jest to ta sama gmina czy mogę zmieć tą kwotę w pit na 1668 ? )
Pracowałaś cały rok ? bo KUP wygląda jakbyś pracowała 11 miesięcy.

nonusia napisał:
Czy wszystkie dzieci masz prawo odliczyć za cały rok ?

małżonek nie miał żadnych dochodów za ten rok, nie pracowałam cały rok i mam prawo do odliczenia dzieci za cały rok bo dzieci urodziły się w 2008,2010 i 2014
=================================
I co jeśli np. moja kolezanka pracowała przez 9 miesięcy resztę była na L4 bo jest w ciąży czy można jej wtedy zmienić kup na 1668 ?

Korzystaj z i nie pisz postu pod postem. Masz 20 minut na uzupełnienie wypowiedzi. - Admin

Janusz M. napisał:
Kolejność wpisów nie ma żadnego znaczenia.

To dlaczego gdy wpisze na 3 m-cu zwrot mam niższy o 250 zł niż jak wpisze na 1 m-cu ??

nonusia napisał:
małżonek nie miał żadnych dochodów za ten rok, nie pracowałam cały rok i mam prawo do odliczenia dzieci za cały rok bo dzieci urodziły się w 2008,2010 i 2014
Ogólnie zwrot 1178 + z części H 3603,19 = 4781,19 zł
nonusia napisał:
I co jeśli np. moja kolezanka pracowała przez 9 miesięcy resztę była na L4 bo jest w ciąży czy można jej wtedy zmienić kup na 1668 ?
Nie.

Witam, moja koleżanka jest osobą bezrobotną, niezarejestrowaną w PUP, ponieważ pobiera na niepełnosprawne dziecko świadczenie 1300 zł. Dodatkowo otrzymuje z funduszu alimenty.
Czy ma prawo do 1112 zł ulgi na dziecko?

zipvirgin napisał:
Witam, moja koleżanka jest osobą bezrobotną, niezarejestrowaną w PUP, ponieważ pobiera na niepełnosprawne dziecko świadczenie 1300 zł. Dodatkowo otrzymuje z funduszu alimenty.
Czy ma prawo do 1112 zł ulgi na dziecko?
Brak podatku, brak składek ZUS = brak możliwości skorzystania z ulgi.

Jak to jest w Tym roku z ulga prorodzinną a zasiłkiem rodzinnym ? W zeszłym roku trzeba było wybrać a dokładniej, jeśli się wzięło ulgę istniało ryzyko utraty rodzinnego, jak to jest w tym roku ?

kpietrek napisał:

Musze w związku z tym wysłać korektę bo się troszkę pospieszylem i to dziecko pominąłem. Co napisać im w wyjaśnieniu?

W tym roku nie trzeba już uzasadniać korekty.

nonusia napisał:
Witam mam ogromną prośbę bardzo proszę napisać mi ile mi wyjdzie z rozliczenia moje dane:
-wspólnie z małżonkiem
- 3 dzieci
przychód 20717,26
dochód 19187,60
zaliczka pobrana przez płatnika 1178
składki na ub. społeczne - 2576,65
składki na ub. zdrowotne - 1256, 83

Z góry dziękuje za odpowiedź

zwrot 4 781,19

nonusia napisał:
=================================

Korzystaj z i nie pisz postu pod postem. Masz 20 minut na uzupełnienie wypowiedzi. - Admin

nie można

gonzo121 napisał:
Jak to jest w Tym roku z ulga prorodzinną a zasiłkiem rodzinnym ? W zeszłym roku trzeba było wybrać a dokładniej, jeśli się wzięło ulgę istniało ryzyko utraty rodzinnego, jak to jest w tym roku ?

tak samo

witam proszę o pomoc - bedzie zwrot ?

Z um o prace- Przychód 62 186,74, koszt uzysk 1335,00, dochód 60851,74 zł
zaliczka pobrana przez płatnika 4 777,00
przychód z działalności wyk. osobiście 828,00 , koszt - 142,89zł Dochód 685,11 zaliczka pobrana 47
Składki na ub społeczne(poz. 70 w pit) 8529, 63 zł
Składki na ub. zdrowotne (poz. 72) 4160,59 zł

czy przy odliczeniu ewentualnie internetu będą sprawdzać czy opłacam rtv ? pytanie oczywiscie teoretyczne

raczej chodziło mi o to , czy to wogóle jest przedmiotem badania przez US. Mniejsza z tym. Zerknij na moj pit proszę ;-) z góry dzięki

abonament rtv (jeżeli o to pytasz) nie jest przedmiotem badania przez us

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót