PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witajcie. Moje pytanie jest następujące: na jakim druku rozliczyć się wspólnie z małżonką w sytuacji kiedy ona normalnie osiągnęła dochód z tytułu umowy o pracę a ja tylko w 2016 pracowałem w Niemczech przez miesiąc i zarobiłem jakieś grosze? W Polsce nie osiągnąłem żadnego dochodu. Wiem że muszę rozliczyć w DE ale na to jest kilka lat czasu ? Co jednak zrobić z tym rokiem ?

Co do zasady rozliczania dochodów zagranicznych - jeśli masz dochód tylko
z DE, to nie musisz się rozliczać w PL.
Jednak jeśli chcesz, bo może być Ci potrzebne zaświadczenie UE/EOG do rozliczenia w DE, to trzeba zrobić symulację, czy korzystniej będzie się rozliczyć indywidualnie czy wspólnie.

Rozliczenie wspólne - PIT-36, PIT/ZG
Indywidualnie Ty- jw. - małżonka w zależności od dochodów-PIT-37 lub PIT-36.

Dzięki za szybką odpowiedź. Chciałbym rozliczyć to jednak wspólnie z żoną (wpisując zero moich dochodów na formularzu PIT-36). Mam jednak wątpliwości co do PIT-Z/G: mając tylko 2 "paski" z wypłat w DE jestem w stanie to wypełnić? Z jakiego dnia przeliczyć kurs NBP eur/pln? Jak rozumiem to byłyby kwoty brutto? mówię o dziale C1 8,9,10 w PIT/ZG.

W ZG - jeśli stosunek pracy wpisujesz dochód w poz. 8
Jeśli umowa zlecenie w poz. 14
Podatku nie wpisujesz nigdzie
W PIT-36 wpisujesz dochód z ZG do poz. 188.

Przy stosunku pracy dochód wyliczasz:
-pomniejszasz przychód o należne 30% diety w DE,
-przeliczasz na złote po kursie z dnia roboczego, poprzedzającego wpływ na konto
-odejmujesz KUP -111,25 za każdy miesiąc

tak wyliczony dochód wpisujesz jw. w poz.8 ZG

Zlecenie
-pomniejszasz kwotę brutto o 20% należnych KUP
-wpisujesz w poz.14 ZG

Przykładowe rozliczenie:
osobno - żona =nadpłata/niedopłata= 0
osobno- Ty z DE /dochód np.5000/=nadpłata/niedopłata= 0

Razem: do zapłaty=112 zł

Coraz więcej już wiem,ale żeby to uszczegółowić:
- była to umowa o pracę z niemieckim pracodawcą,
- mam dwa paski (za styczeń i luty 2016r) gdzie za I.2016 mam betrag/gesamt brutto 675,75E (do wypłaty 292,42E) bowiem potrącili mi 100E za mieszkanie, a za II.2016 betrag/gesamt brutto 295,38E (do wypłaty minus -39,13E) bowiem potrącili mi 200E za mieszkanie wychodziło na to że ja jeszcze im kasę wiszę ;)

Tak więc realnie otrzymałem 292,42E przelewem. Z przeliczenia NBP wychodzi że powinienem wpisać 292,42*4,4042zł = 1287,88 zł. i jak to teraz ugryźć ?

Do wyliczeń bierzesz kwoty-betrag/gesamt brutto.
Od tego możesz odjąć 30% diet za każdy dzień pozostawania
w stosunku pracy oraz po przeliczeniu na złote KUP-2*111,25 zł.

Tak wyliczony dochód wpisujesz do PIT/Zg

Tak jak napisałem wcześniej:

Przy stosunku pracy dochód wyliczasz:
-pomniejszasz przychód o należne 30% diety w DE,
-przeliczasz na złote po kursie z dnia roboczego, poprzedzającego wpływ na konto
-odejmujesz KUP -111,25 za każdy miesiąc

tak wyliczony dochód wpisujesz jw. w poz.8 ZG

Wszystko jasne - wielkie dzięki juhas56 ! Pozdrawiam.

Dzień dobry. Proszę o pomoc przy rozliczeniu PIT.
Mam PIT 11 wykazane prawa autorskie i inne...
- przychód 1993,80
- dochód 1993,80
- zaliczka pobrana przez płatnika 359
PIT 8C (część D) Świadczenie poniesione na rzecz byłego Zleceniobiorcy z tytułu korekty ZUS
- przychód 8,56
PIT 40A (część D) Emerytury - renty oraz inne krajowe świadczenia...
- przychód (dochód) 17704,70
- zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika 1259
- kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne 1372,12
- podstawa obliczenia podatku 17705
- podatek należny 1259
- kwota zaliczki na podatek od emerytur-rent... 1259

Rozliczenie na formularzu PIT-36.
Wypełniasz pozycje:
Dochód z praw autorskich-wiersz 7 "Prawa autorskie i inne..."
Dochód z PIT-8C wiersz - inne źródła
Emerytura wiersz 2 - emerytury-renty...

Do zapłaty=1 zł.

Wystarczy tak, czy zrobić screenshota.... z PIT-36.

Super. A jeszcze proszę o wytłumaczenie jednej rzeczy. Bo mam program PIT Format 2016 i korzystałam z kreatora do wyliczenia tego PITa i wyszła mi głupota, że mam do zwrotu 1619 zł. Ale zauważyłam, że w programie nie uzupełnia się pozycja 215. Czy ja tam powinnam w tą pozycję 215 wpisać kwotę 1618?

W 2016 roku dostałem pieniądze od wydawnictwa z USA za tzw. tech review książki.
Umowa, jeśli tak to można nazwać, polegała na wymianie maili.
Była to jednorazowa umowa, więc raczej żadna działalność gospodarcza nie wchodzi w grę.
Jak to rozliczyć?
Wpisać po prostu do rubryki "inne źródła'?
Jaką kwotę wpisać? Przeliczyć jakoś umówioną kwotę w dolarach na złote? Czy może wpisać tyle złotych, ile pojawiło mi się na koncie?

A jeszcze mam taki jeden przypadek w rodzinie odnośnie rozliczenia. Kuzynka ma PIT 11:
- przychód = 185,00
- KUP = 111,25
- dochód = 73,75
- zaliczka = 0
- ubezp. społeczne = 25,37
- ubezp. zdrowotne = 0
Kuzyn ma PIT 11:
- przychód = 7877,33
- KUP = 556,25
- dochód = 7321,08
- zaliczka = 364
- ubezp. społeczne = 1079,99
- ubezp. zdrowotne = 526,80
PIT 8C część D
- 6,47 (pozycja 27 = 30)
I mają 3 dzieci na które chcieliby skorzystać z ulgi.
Ile w ich przypadku wyniesie kwota zwrotu?

Witam, w 2016 roku, przez kilka miesięcy (od marca do sierpnia) jednocześnie prowadziłem DG oraz pracowałem na etacie (umowa o pracę). Wszystkie kwestie związane z DG rozliczałem zgodnie z miejscem zamieszkania. Otrzymałem ostatnio PIT 11 od pracodawcy, u którego pracowałem w okresie marzec-sierpień i tam jako miejsce i cel składania informacji, podany jest US właściwy dla mojego adresu zameldowania.
Chciałem rozliczyć się korzystając z programu e-pity, jednak nie wiem czy dobrze postąpie podając US właściwy dla mojego obecnego adresu przebywania?
Czy to że poprzedni pracodawca podał jako miejsce składania inf. US zgodny z moim adresem zameldowania ma duże znaczenie i może być dla mnie problematyczne?

Składając rozliczenie roczne podajemy miejsce zamieszkania na dzień 31-12-2016 r.

kacpr napisał:
Wpisać po prostu do rubryki "inne źródła'?

Ja wpisałbym w "Działalność wykonywana osobiście - umowa zlecenie"

---> Czy może wpisać tyle złotych, ile pojawiło mi się na koncie? tak - jako przychód,dochód - jeśli nie było żadnych KUP.

Ryjek89 napisał:
A jeszcze mam taki jeden przypadek w rodzinie odnośnie rozliczenia.

Rozliczenie wspólne oraz ulga na 3 dzieci:
-nadpłata podatku=364 zł
-dodatkowy zwrot na dzieci=1632,16 zł

Razem zwrot z US =1996,16 zł.

juhas56 napisał:
Składając rozliczenie roczne podajemy miejsce zamieszkania na dzień 31-12-2016 r.

Ok, rozumiem. A czy to, że poprzedni pracodawca podał jako miejsce składania zeznania US właściwy dla mojego adresu zameldowania może być dla mnie w jakiś sposób problematyczne?

Pytam ponieważ opłacałem składki zdrowotne tak jakby dwukrotnie (jako osoba prowadząca DG + składki zdrowotne z etatu) i oczekuję zwrotu w/w.

---> A czy to, że poprzedni pracodawca podał jako miejsce składania zeznania US właściwy dla mojego adresu zameldowania może być dla mnie w jakiś sposób problematyczne?

Nie będzie-ważne, byś podał prawidłowy adres zamieszkania w PIT, jest to równocześnie aktualizacją danych adresowych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót