PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ok dzięki.
A jeśli DG którą prowadziłem nie przyniosła żadnych dochodów (tylko straty) to rozumiem że należy wypełnić deklarację zerową?

Zakładam że w tym programie "e-pity" mogę coś takiego stworzyć?

Wypełniasz pit normalnie i wykazujesz stratę, którą będziesz mógł odliczyć w następnych 5-ciu latach - od uzyskanego dochodu z DG.

Każdy program to liczy.. PIT-36 i załącznik PIT/B.. jeśli DG to zasady ogólne.

Taka zagwozdka. Szwagierka dostała pit11. Przychód - 4430 ( rubryka 49), KUP - 886 (rub.50), dochód - 3544 (rub.51) i zaliczka pobrana przez płatnika - 639 (rub.52). Natomiast rubryki 70 i 72 (dot. składek na ubezpieczenia, odpowiednio: społ. i zdrowotne) są puste, co wywołało we mnie delikatne zmieszanie.

Moje pytanie. Jak "ugryźć" to rozliczenie?
Z góry dzieki:)

EDYTA:

Dobra, są puste, bo szwagierka pracowala na umowe o dzielo, ktore nie są "składkowane" :)

Ostatnia edycja:
Nie trzeba gryźć - po prostu:
Wpisujesz dane w wiersz "umowa zlecenie".

Do zwrotu/nadpłata=557 zł.

Proszę o pomoc ?
Rencista pit 40 A rozliczenie samotne
przychód 16457,9
skł społeczne 1275,46
zaliczka z poz 50 1131,00

pit 8c
rubryka D poz 30 - 156,80

wydatki na leki
maj 177,37
lipiec 230,88
sierpień 233,4
listopad 252,11

----> rozliczenie samotne - rozumiem, że indywidualnie

---> skł. społeczne 1275,46 - rozumiem, że zdrowotne

jeśli tak, to rozliczenie - nadpłata=61 zł.

juhas56 napisał:
----> rozliczenie samotne - rozumiem, że indywidualnie

---> skł. społeczne 1275,46 - rozumiem, że zdrowotne

jeśli tak, to rozliczenie - nadpłata=61 zł.
tak pomyliłam sie wszystko sie zgadza mi wychodzi 60 zł i nie wiem co zle robie :/

W jakimś programie liczysz czy może ręcznie.....

podatek w poz. 205=1070,30
podatek w poz. 206=1070
zaliczki wpłacone poz. 207=1131,00
różnica=61,00 zł.

Ostatnia edycja:
Jeśli wszystkie dane są dobre, to jedynie kwestia zaokrągleń,
ja liczę programem IPS - może TY masz rację.....
Zainstaluję e-deklaracje i jutro jeszcze sprawdzę...tak dla zaspokojenia
własnej ciekawości.
Programu używam od 15 lat i nigdy nie miałem problemu.....

juhas56 napisał:
Jeśli wszystkie dane są dobre, to jedynie kwestia zaokrągleń,
ja liczę programem IPS - może TY masz rację.....
Zainstaluję e-deklaracje i jutro jeszcze sprawdzę...tak dla zaspokojenia
własnej ciekawości.
Programu używam od 15 lat i nigdy nie miałem problemu.....
Przeliczyłam wpisałam od nowa wszystkie dane jeszcze raz i wyszło mi 61 zł dziekuje slicznie za pomoc :) moge wysyłać ;)

Ostatnia edycja:
juhas56 napisał:
Ja wpisałbym w "Działalność wykonywana osobiście - umowa zlecenie"

---> Czy może wpisać tyle złotych, ile pojawiło mi się na koncie? tak - jako przychód,dochód - jeśli nie było żadnych KUP.

A nie dowalą mi jeszcze jakichś składek ZUS z tego?

jalapenos napisał:
Ok dzięki.
A jeśli DG którą prowadziłem nie przyniosła żadnych dochodów (tylko straty) to rozumiem że należy wypełnić deklarację zerową?

Zakładam że w tym programie "e-pity" mogę coś takiego stworzyć?

W e-pitach jak najbardziej:) Wystarczy w kreatorze dodać np. PIT-11 i zapisać pusty - wygeneruje się formularz, albo po prostu wybrać dany formularz z bazy formularzy. Można ustawić w programie, by puste pola wypełniły się zerami (plik->ustawienia->wypełnianie formularzy->puste pola kwot->wypełniaj zerami).

jalapenos napisał:
Witam, w 2016 roku, przez kilka miesięcy (od marca do sierpnia) jednocześnie prowadziłem DG oraz pracowałem na etacie (umowa o pracę). Wszystkie kwestie związane z DG rozliczałem zgodnie z miejscem zamieszkania. Otrzymałem ostatnio PIT 11 od pracodawcy, u którego pracowałem w okresie marzec-sierpień i tam jako miejsce i cel składania informacji, podany jest US właściwy dla mojego adresu zameldowania.
Chciałem rozliczyć się korzystając z programu e-pity, jednak nie wiem czy dobrze postąpie podając US właściwy dla mojego obecnego adresu przebywania?
Czy to że poprzedni pracodawca podał jako miejsce składania inf. US zgodny z moim adresem zameldowania ma duże znaczenie i może być dla mnie problematyczne?

A w zeszłym roku wysyłałeś PIT do tego samego urzędu? Z reguły składa się deklarację do US właściwego, ze względu na miejsce zamieszkania. Jeśli w tym roku chcesz wyslać PIT do innego urzędu, to wcześniej trzeba złożyć ZAP-3 w urzędzie (też dostępny w e-pity), by zmienić US na inny.

lolka23 napisał:
Witam, potrzebuje pomocy z rozliczeniem bo troche się pogubiłam.

Dostalam pit 11 od pracodawcy (umowa zlecenie, jestem studentem, składki zdrowotne opłaca mama)

pozycje w pkt 6.

nr 49(przychód). 24 000zł
nr 50(koszty uzyskane). 4 8000zł
nr 51(dochód). 19 200zł
nr 52(zaliczka pobrana). 3456 zł

w pozostałych pozycjach mam 0zł

Pytanie czy należy mi sie jakis zwrot?? Jedna ksiegowa powiedziała mi ze 0zł ze zwrotu zaś każdy program (pitax, epity) podał ze 556zł. Będe wdzięczna za odpowiedz.

Jeśli dane zostały poprawnie przepisane, to w e-pitach powinna się wyliczyć kwota do zwrotu 556 zł (kwota wolna od podatku). Wszystko jest ok :)

Prosiłbym o pomoc czy należy mi się jakiś zwrot ?
Przychód : 38954.11
Koszty uzyskane : 1557,50
Dochód : 37396,61
Zaliczka pobrana : 2723
Składki na ubezp społeczne : 3336,77
Składki na ubezp zdrowotne 2760,34

Z góry dziękuję

Mam pytanie. Mam zawieszoną 30 grudnia 2015 roku działalność gospodarczą. Mam stratę z 2015 roku oraz zaległości w ZUS, rozłożone na raty i które obecnie spłacam. Czy mogę uwzględnić w PIT 36 za rok 2016 stratę oraz część uregulowanych składek ZUS. Od 2016 pracuję na etacie zatem czy można połączyć te sprawy: pracę na etacie w 2016 roku, straty z działalności gospodarczej w 2015 roku oraz rozłożone na raty składki ZUS (zdrowotne, społeczne), żeby mieć większy zwrot podatku?

Zawieszona działalność - zależy jak opodatkowana:
- jeśli ryczałt to powinieneś złożyć PIT-28 do końca stycznia.
- jeśli na zasadach ogólnych to rozliczysz to na PIT-36, PIT/B i PIT/O

Straty nie możesz odliczać od dochodów ze stosunku pracy - stratę można odliczać od dochodu z tego samego źródła z którego powstała ta strata.

Składki - odliczamy faktycznie zapłacone w danym roku podatkowym - oczywiście wpłacasz 9%, a do odliczenia jest 7,75%.

Jeśli jeszcze masz pytania...proszę pytać..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót