PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzień dobry
Prosiłbym o sprawdzenie ile dostane zwrotu:
Przychód 19 263,77
Koszty 222,50
Dochód 19 041,27
Zaliczka 2 950
Składka na ubezpieczenie społeczne 276,80
Składka na ubezpieczenie zdrowotne 290,61
Odliczałem jeszcze ulge na internet w kwocie 360 zł

Dzień dobry
Samo rozliczenie matematyczne to pomaga nam program ale mam pytania , które stanowi zagwostkę dla księgowej - dwie - dwie różne interpretacje.
Pracuję w zakładzie pracy umowa stała zakład w miejscu zamieszkania dodatkowo byłem zatrudniony od września na umowę o pracę w innym zakładzie poza miejscem zamieszkania. Jaki koszt uzyskania przychodu mogę wpisać? Przepis mówi o powiększonym jeżeli jest zakład poza miejscem pracy ale tutaj tylko jeden i tylko przez cztery miesiące. Ma ktoś pomysł?
Pozdrawiam

belfegor95 napisał:
Jaki koszt uzyskania przychodu mogę wpisać?
Przychody równocześnie z więcej niż jednego stosunku pracy + dojazd z innej miejscowości - limit 2.502 zł 56 gr.

No tak ale czy mogę całą tą kwotę pomimo tego, że drugi stosunek pracy - umowa tylko od września czyli cztery miesiące?

U Ciebie KUP będą:
-stosunek pracy w miejscu zamieszkania=1335 /cały rok/
-stosunek pracy poza miejscem zamieszkania = 556,24 /cztery miesiące/

Razem=1891,24 i tyle możesz wpisać.

Prosiłbym o sprawdzenie ile dostane zwrotu: UMOWA O PRACĘ

Przychód: 12921,10
Koszty uzyskania przychodów: 556,25
Dochód: 12364,85
Zaliczka: 823
Składka na ubezpieczenie społeczne: 1661,21
Składka na ubezpieczenie zdrowotne: 872,64

Z góry dziękuję.

juhas56 napisał:
Ad.1 Tak-po zastosowaniu ulgi abolicyjnej podatek="0".
Rozliczenie na formularzach PIT-36, PIT-ZG oraz PIT-O do ulgi abolicyjnej i internetu.
Z internetem to lepiej się wstrzymać i odliczyć pierwszy raz za 2017 będzie większa ulga.

a jak obliczyć ta ulgę na internet? co jest mi potrzebne i jaka kwotę mam wpisać?

Witam,
Otrzymałam dwa PIT-11. Rozliczając każdy z osobna mam ponad 400zł zwrotu, każdy wychodzi na mój plus. Rozliczając oba razem (tak jak być powinno) zwrotu wychodzi mi 2zł.

Pracuję na programie e-deklaracje. Być może (mam ogromną nadzieję) gdzieś popełniam błąd. Obstawiam pozycję 116 w PIT-37, która w rozliczeniu zleceniówek maleje w stosunku do orginalnej z PIT-11, jednak w rozliczeniu wspólnym jest kwotą pełną.

Pracuję na umowie o pracę, mój pracodawca dotrudnia mnie na umowach o dzieło i zleceniach, u innego pracodawcy mam zleceniówkę. Nie planuję odliczeń robić ani nie przysługują mi ulgi. I tak oto wyszczególnie rubryki:

PIT-11 od stałego pracodawcy:
29) 31792,70 30) 1223,75
31) 30568,95 33) 2285
49) 2406 50) 415,23
51) 1990,77 52) 138
70) 4088,13 72) 2146,65
Zwrotu otrzymam 1zł

PIT-11 zleceniówka:
49) 6512,00 50) 1302,40
51) 5209,60 52) 434,00
72) 504,68
Zwrot : 434zł

A jak ładnie je zsumujemy na jednym PIT-37 to z 435zł robią mi się 2zł do odebrania.

Proszę o wytłumaczenie skąd błąd, czy leży on po mojej stronie, nie jestem alfą i omegą, czy może tak oto sporo kasy czmychnie mi przed nosem ************* Dzięki z góry.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. Mam pytanie dotyczące sposobu rozliczania PIT-37. W jaki sposób powinnam rozliczyć brata i rodziców, jeśli brat do stycznia miał status studenta, następnie został skreślony z listy studentów, pracował od kwietnia do września, od października ponownie rozpoczął studia i pozostaje obecnie na utrzymaniu rodziców? Brat ma 22 lata. Czy mogę zastosować u rodziców ulgę na dziecko? Za jakie okresy ewentualnie by przysługiwała?

Mam jeszcze jedno pytanie: wujek w poprzednim roku otrzymywał świadczenie z urzędu pracy - "kuroniówka" a następnie zyskał prawo do wcześniejszej emerytury. Otrzymał dwa PIT-y. Czy dane z obu PIT powinnam wprowadzić do formularza PIT-37?

Pozdrawiam

---> jeśli brat do stycznia miał status studenta, następnie został skreślony z listy studentów, pracował od kwietnia do września-jeśli jego dochody przekroczyły>3089, to ulga przepada całkowicie.
--- > Czy dane z obu PIT powinnam wprowadzić do formularza PIT-37? - zasiłek z UP
w wiersz "Inne źródła".

neo123456789 napisał:
a jak obliczyć ta ulgę na internet? co jest mi potrzebne i jaka kwotę mam wpisać?

Potrzebny załącznik PIT/O, maks. kwota to 760, a wpisujesz taką jaka wynika rocznie z faktur, które otrzymujesz od operatora-kwota brutto i tylko opłata za internet - powinna być wyszczególniona jeśli są na fakturze jeszcze inne opłaty, wpisujesz w wiersz "odliczenie internetu".

A jak ładnie je zsumujemy na jednym PIT-37 to z 435zł robią mi się 2zł do odebrania.
Nie rozliczasz każdego PIT-a osobno, obydwa PIT-y to Twój przychód który podlega zsumowaniu w jednym zeznaniu rocznym. Licząc osobno 2x odliczasz ulgę podatkową.

Witam,

Proszę o pomoc:

Mój wujek ma działalność gospodarczą (jest kierowcą taksówki) i rozliczył się do końca stycznia (tak jak to jest wymagane).
Jednocześnie przez kilka miesięcy pracował na umowę i dostał PIT11.
Moje pytanie to czy to się rozlicza oddzielnie? Czy może powinien do tamtego rozliczenia złożyć korektę i uwzględniić ten PIT11?
Proszę o radę, bo nie wiem co z tym fantem zrobić

Pozdrawiam,
Monika

Dochody z PIT-11 rozliczyoddzielnie na PIT-37 w wierszu odpowiadającemu rodzaju przychodów.
Wiersz 1 - stosunek pracy
Wiersz 3 -umowa zlecenie

witam, znowu potrzebuje waszej pomocy, rozliczam kuzyna z dochodow z Holandii za 2016 r, pracowal tam caly rok , czyli licze dni 365 , dieta 50 euro, dojezdza do pracy do innej miejscowości czyli 12 miesięcy razy 139,06, czy dobrze mysle? ale nie umie nigdzie znaleźć średniego kursu euro za 2016 rok, wiem ze musze mu zlozyc pit 36 i pit ZG a czy pit O tez, bo co do ulgi abolicyjnej to nadal jestem zielona i nieporadze sobie, bardzo proszę o pomoc, podaje dane z jaaropgave
loon voor de loonbelasting - 24 346 euro
ingehouden loonbelasting- 4218 euro
verrekende arbeidskorting 2427 euro
reiskosten woon - 200 euro
reszta wszędzie zera
umowa o prace
dzięki z góry

Witaj:

---> dojeżdża do pracy do innej miejscowości czyli 12 miesięcy razy 139,06, czy dobrze myślę?
- tak, jeśli chce odliczyć KUP podwyższone, to musi posiadać dokument o zamieszkaniu, że było poza miejscem pracy, US to sprawdza.
Bezpieczniej jest 12*111,25, a niewiele to zmienia.

---> rozliczenie na formularzach PIT-36, PIT/ZG oraz PIT/O do ulgi abol.

---> średni kurs euro za rok 2016 = 4,3625

Policzysz czy Ci to wyliczyć wszystko ??..... jeśli, to jutro, bo to trochę liczenia.

Czy mogę odliczyć od pitu wypoczynek dla inwalidy? Oczywiście jestem osobą niepełnosprawną. Czy odliczyć można tylko taki wypoczynek, który jest zlecony przez lekarza?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót