PIT-y za 2016 rok

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. W 2016 prowadziłem DG oraz pracowałem na etacie.
W związku z podwójnie opłacanymi składkami zdrowotnymi dostanę zwrot podatku na konto.
Numer konta na który dostałem zwrot w zeszłym roku jest już nieaktualny.
Wobec tego należy złożyć tylko ZAP 3, tak?
DG jest już zlikwidowana.

Witam.
W tamtym roku (2016) podpisałem umowę o dzieło między osobami fizycznymi, ale dopiero w tym roku (2017) ją zakończyłem i dostałem wypłatę. Czy mam uwzględniać przychód w PIT teraz czy dopiero za rok?
No i dodatkowo co z kosztami uzyskania przychodu? faktury mam z tamtego i tego roku i w sumie to koszty wyniosą około 70-75% czy data (rok) tych faktur nie ma znaczenia?

Doprecyzuj, jakie faktury? Jakie koszty? Czy to działalność gospodarcza?

Witam,

Pracowałam w ubiegłym roku na dwóch umowach o pracę. Kiedy wypełniam pit-37 w programie e-pity pojawia mi się komunikat, że koszty uzyskania przychodu są zbyt wysokie (1557 zł zamiast 1335 zł), program koryguje błąd automatycznie.

Nie posiadam żadnych ulg, mieszkałam w miejscowościach, w których pracuję.

Co zrobić w takiej sytuacji? Czy złożyć PIT-36 z kwotą 1335 zł?

Zeznanie na PIT-37 zaznacz przy kosztach opcję "z dojazdem" "dojazd do pracy" jaka tam opcja jest.
Jeśli to kreator to wybierz praca poza miejscem zamieszkania itp.

Nie wiem co mam doprecyzować? Umowa o dzieło między osobami fizycznymi czyli poprostu bez firmy zrobiłem Kowalskiemu projekt i wykonanie mebli, wraz z montażem. Załóżmy że na umowie była kwota 10000zł a za materiały zapłaciłem (czyli koszty uzyskania przychodu) 7000zł i mam na to faktury. Umowa podpisana w tamtym roku a montaż zakończony w tym no i za tym poszła zapłata za całość. Materiały do tego kupowałem w tamtym i tym roku czyli faktury są z rokiem 2016 i 2017. Teraz pytanie czy mam wykazywać to PIT teraz czy za rok no i czy ma znaczenie data faktur?

KUP umowy o dzieło to 20%, a z prawami autorskimi to 50%.

mb-praca napisał:
Witam,

Pracowałam w ubiegłym roku na dwóch umowach o pracę. Kiedy wypełniam pit-37 w programie e-pity pojawia mi się komunikat, że koszty uzyskania przychodu są zbyt wysokie (1557 zł zamiast 1335 zł), program koryguje błąd automatycznie.

Nie posiadam żadnych ulg, mieszkałam w miejscowościach, w których pracuję.

Co zrobić w takiej sytuacji? Czy złożyć PIT-36 z kwotą 1335 zł?
Jeśli pracowałaś równocześnie na 2-ch umowach to koszty sumujesz. Limit kosztów to 2.002,05 zł.

Janusz M. napisał:
KUP umowy o dzieło to 20%, a z prawami autorskimi to 50%.
tak o ile nie były większe i wykazane na fakturach. To powyższe dotyczy "artystów" nie wydających za dużo na materiały (np informatyk) lub robiących z powierzonych materiałów. Jeśli koszty wyszły 70% to odpisuję 70% (na podstawie faktur) ale nie o to pytam. Pytam czy mam wykazać to teraz czy za rok i co z fakturami bo są z obu roków/lat nie wiem jak to poprawnie odmienić.

retne13 napisał:
faktury są z rokiem 2016 i 2017
Uważam, że należy to ująć w rozliczeniu za rok 2017.
Ale zaczekajmy, może ktoś sądzi inaczej.

Proszę o sprawdzenie rozliczenia, bo coś z kosztami chyba nie tak.
Osoba rozlicza się sama, mieszka poza miejscem pracy, nic nie odlicza, dwie różne firmy
1-pit 11 umowa o prace
P.30000, K.1668,72, D.28331,28 Zal.1800, USp 4113, U.Zdr. 2006,28
2-PIT 11 umowa zlecenie/o dzieło
P.19900 K. 3980 D.15920 Zal.1325 U.Zdr. 1542,25
Z góry dziękuję :-)

Koszty uzyskania są prawidłowe.
Ze stosunku pracy (wiersz 1) = dojazd z innej miejscowości.
Umowa zlecenia (wiersz 3)= 20% przychodu.

"Koszty uzyskania są prawidłowe.
Ze stosunku pracy (wiersz 1) = dojazd z innej miejscowości.
Umowa zlecenia (wiersz 3)= 20% przychodu."
__________________Dziękuję. Prawidłowo więc wychodzi mi nadpłata 155zł ?

Nadpłata podatku=5 zł.
Proszę sprawdzić dane w PIT z tymi które podałaś.

Witam. Od stycznia do maja pracowałam w zakładzie w miejscu zamieszkania i w PIT-11 kup wynoszą 667,50 (wyliczone za 6 miesięcy, gdyż było wypłacone wynagrodzenie w czerwcu). Następnie od czerwca do listopada pracowałam poza miejscem zamieszkania, a koszty w PIT-11 wynoszą 834,36. W listopadzie zmieniłam pracę również poza miejscem zamieszkania, a w PIT-11 są uwzględnione podstawowe koszty i wynoszą 222,50. Jakie mam wpisać koszty uzyskania przychodów w PIT-37?

Witam. Zupelnie nie znam sie na tych calych PITach. Czy ktos by mi mogl sprawdzic jaka jest kwota zwrotu przy takich danych:
Otrzymalem PIT 11 od pracodawcy i byla w nim zawarta umowa o prace i wczesniejsza umowa zlecenie i teraz tak:

Umowa o prace:
Przychod: 8060,71zl
Koszty uzysk. przych: 1001,25zl
Dochod: 7059,46
Zaliczka: 120zl

Umowa zlecenie:
Przychod: 1800,00zl
Koszty uzysk. przych. 310,65zl
Dochod: 1489,35zl
Zaliczka: 102zl
---------------------------------------------------------
Skladki na ub. spoleczne: 1351,93zl
Skladki na ub. zdrowotne: 651,53zl

Prosze o podanie czy bede musial cos doplacic czy otrzymam jakis zwrot i jesli tak to ile. Z gory dziekuje za pomoc

Ostatnia edycja:
Majka2016 napisał:
Witam. Od stycznia do maja pracowałam w zakładzie w miejscu zamieszkania i w PIT-11 kup wynoszą 667,50 (wyliczone za 6 miesięcy, gdyż było wypłacone wynagrodzenie w czerwcu). Następnie od czerwca do listopada pracowałam poza miejscem zamieszkania, a koszty w PIT-11 wynoszą 834,36. W listopadzie zmieniłam pracę również poza miejscem zamieszkania, a w PIT-11 są uwzględnione podstawowe koszty i wynoszą 222,50. Jakie mam wpisać koszty uzyskania przychodów w PIT-37?
13x139,06 - praca poza miejscem zamieszkania , równocześnie przez 1 mc w 2-ch zakładach.

Mała poprawka - pierwsze sześć miesięcy w miejscu zamieszkania.
Kwota KUP=1724,36

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót