Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
parasoll.ka napisał:
Jeśli dotyczy to wynagrodzenia za pracę w ramach stosunku pracy to wpisz to jako przychód z pracy. Ponieważ nie będzie się to zgadzało z otrzymanym PIT-11 to należy do zeznania rocznego napisać wyjaśnienie że dopisałeś kwoty otrzymane od pracodawcy, a nie ujęte przez niego w PIT-11.

no właśnie.... też tak myślałem... ale wpisując ową kwotę w przychód, znaczyć będzie, że to kwota brutto..... a od pracodawcy (płatnika) otrzymujemy kwotę netto..... ponieważ jest on z mocy prawa zobowiązany do pobierania zaliczek na podatek

ponieważ jest on z mocy prawa zobowiązany do pobierania zaliczek na podatek
Ale nie pobrał i Ty musisz opodatkować, Poza tym obojetnie gdzie wpiszesz to i tak podatek nie został pobrany i trzeba będzie zapłacić.

Ostatnia edycja:
Witam.

Mam pytanie odnośnie rozliczania się z urzędem skarbowym. Otóż:
W roku 2012, przez okres ok. dwóch miesięcy (lipiec, sierpień) pracowałem na umowie zlecenie. Z wynagrodzenia brutto urząd skarbowy za każdą godzinę pracy, potrącał mi podatek. Suma zarobionych przeze mnie pieniędzy nie przekroczyła 1200 złotych.

Pani w urzędzie skarbowym powiedziała, że żeby rozliczyć się urzędem skarbowym, ma zostać wypełniony PIT 11. I tutaj pojawia się moje pytanie. Otóż czy dane potrzebne do rozliczenia tego pitu musi dostarczyć mi pracodawca, czy muszę się o nie dopraszać?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

PIT-11 to informacja sporządzona przez pracodawcę.
Na podstawie tej informacji należy rozliczyć się na formularzu PIT-37 (lub PIT-36).

Witam, mam takie pytanie, o ulgę na niepracującą żonę, w roku 2012 pracowałam w sezonie na umowę o pracę przez miesiąc i tydzień
i czy w tym przypadku możemy wpisać ulgę n niepracującą zonę

a druga rzecz od Grudnia 2011 mamy laptopa z internet ( się t-mobie) rachunki opłacamy my, ale internet tez wzięty na Tatę,czy możemy my obliczyć ulge internetowa

Nie ma takiej ulgi. CO rozumiesz przez ulgę na niepracującą żonę?

Czy możemy się rozliczyć wspólnie.

Mąż jest właścicielem mieszkania które wynajmuje i płaci zryczałtowany podatek od najmu,rozlicza się z tego PIT-28.Ma też emeryturę i dodatkowo pracuje na pół etatu.Ja zajmuję się domem.Czy możemy rozliczyć się wspólnie?
I czy ulga na internet za 2012 rok jest na tych samych zasadach co w 2011r.?

RE: Czy możemy się rozliczyć wspólnie.

HalinaiStasiu2008 napisał:
Mąż jest właścicielem mieszkania które wynajmuje i płaci zryczałtowany podatek od najmu,rozlicza się z tego PIT-28.Ma też emeryturę i dodatkowo pracuje na pół etatu.Ja zajmuję się domem.Czy możemy rozliczyć się wspólnie?
I czy ulga na internet za 2012 rok jest na tych samych zasadach co w 2011r.?

Jeśli jesteście małżeństwem przez cały rok podatkowy bez rozdzielności majątkowej to nie ma przeszkód do wspólnego rozliczenia.
Inenet tak samo jak za 2011 rok.

Witam, mieszkam w Warszawie natomiast zameldowany jestem w innej miejscowości. Zatrudniony byłem na umowę zlecenie i podałem US tam gdzie gdzie jestem zameldowany. W czerwcu założyłem działalność gospodarczą i przy zakładaniu działalności podałem US warszawski. W grudniu miałem jeszcze jedną umowę zlecenie i US w miejsca zameldowania.

Czy przy wypełnianiu PITów 28 i 37 mogę wpisać US warszawski? PIT 28 sprawa chyba jest jasna zaznaczam us targówek, ale do 37 nie jestem pewny. Proszę o wyjaśnienie :)

Pozdrawiam

Zeznanie składamy względem miejsca zamieszkania, nie zameldowania.

Dziękuję za szybką odpowiedź ;)

Pozdrawiam!

Witam serdecznie. Mam pytanie. Jestem uczniem szkoły średniej i otrzymuję rentę rodzinną (550 zł), otrzymywałem ją przez cały rok 2012, ponadto od października pracuję na umowę zlecenie dotychczas zarobiłem około 1500 złotych, czy moja mama, mimo tych dochodów, może odliczyć sobie ulgę prorodzinną na mnie??

Jeśli Twój dochód nie przekroczy 3091 zł.

3091 rocznie czy miesięcznie?

Już wszystko wiem, renta rodzinna nie wchodzi w to ograniczenie dochodowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pit 28 za 2012

Witam,

musze rozliczyc PIT 28 za 2012. Moja sytuacja jest nastepujaca:
1. od stycznia do listopada 2012 wynajmowalam mieszkanie za 1000zl, co miesiac placilam podatek w wysokosci 85zl
2. od 20.IX prowadze jednoosobowa dzialalnosc gosp. opodatkowana ryczaltem od przych.ewid. 3%, przy rejestracji wybralam kwartalna forme rozliczenia. Pracuje rowniez na etacie.
we wrzesniu nie osiagnelam zadnego przychodu, zaplacilam skladke zdrowotna 254,55zl, w pazdz. moj przychod z firmy to 2.000zl,w listopadzie przychod to 5.000zl, w grudniu przychod 10.000zl i oczywiscie skladki zdrowotne placone w 2012 za pazdz. i listopad

I teraz pytania, bo sie pogubilam przy wypelnianiu PITa28:
1. czy obydwa zrodla przychodow (mieszkanie i dzialalnosc) moge rozliczyc na formularzu PIT28?
2. rozumiem, ze moge odliczyc zaplacone w 2012 3 skladki zdrowotne (wrzesien-listopad), tak?
3. jak to zrobic, skoro za mieszkanie placilam miesiecznie, a firme chce rozliczac kwartalnie, na stronie 4 formularza, w pozycji L....

moze jednak powinnam wyslac 2 PITy 28 - tylko czy tak mozna?

Prosze o pomoc, bo po malu poddaje sie....
pozdrawiam!

RE: umowa zlecenie

witam
mam pytanie jeżeli pracowałam na podstawie umowy zlecenie i mój dochód w roku2012 wyniósł 2025złto ile dostane zwrotu?
życzę miłego dnia;);)

RE: umowa zlecenie

A w jakiej kwocie miałaś odprowadzone zaliczki na podatek dochodowy?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót