A
anitka41
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
tak dokładnie taka jest podana kwota w umowie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jaka forma opodatkowania?ac0306 napisał:zarejestrowałam swoją pierwszą firmę
joannagi napisał:Witam,
musze rozliczyc PIT 28 za 2012. Moja sytuacja jest nastepujaca:
1. od stycznia do listopada 2012 wynajmowalam mieszkanie za 1000zl, co miesiac placilam podatek w wysokosci 85zl
2. od 20.IX prowadze jednoosobowa dzialalnosc gosp. opodatkowana ryczaltem od przych.ewid. 3%, przy rejestracji wybralam kwartalna forme rozliczenia. Pracuje rowniez na etacie.
we wrzesniu nie osiagnelam zadnego przychodu, zaplacilam skladke zdrowotna 254,55zl, w pazdz. moj przychod z firmy to 2.000zl,w listopadzie przychod to 5.000zl, w grudniu przychod 10.000zl i oczywiscie skladki zdrowotne placone w 2012 za pazdz. i listopad
I teraz pytania, bo sie pogubilam przy wypelnianiu PITa28:
1. czy obydwa zrodla przychodow (mieszkanie i dzialalnosc) moge rozliczyc na formularzu PIT28?
2. rozumiem, ze moge odliczyc zaplacone w 2012 3 skladki zdrowotne (wrzesien-listopad), tak?
3. jak to zrobic, skoro za mieszkanie placilam miesiecznie, a firme chce rozliczac kwartalnie, na stronie 4 formularza, w pozycji L....
moze jednak powinnam wyslac 2 PITy 28 - tylko czy tak mozna?
Prosze o pomoc, bo po malu poddaje sie....
pozdrawiam!
Tak na jednym PIT-281. czy obydwa zrodla przychodow (mieszkanie i dzialalnosc) moge rozliczyc na formularzu PIT28?
Zapłacone w 2012 roku w wysokości 219,19 zł za miesiąc (7,75%)2. rozumiem, ze moge odliczyc zaplacone w 2012 3 skladki zdrowotne (wrzesien-listopad), tak?
3. jak to zrobic, skoro za mieszkanie placilam miesiecznie, a firme chce rozliczac kwartalnie, na stronie 4 formularza, w pozycji L....
Do zapłaty 254,55 do odliczenia od podatku 219,19.skladka zdrowotna w 2012 byla 254,55zl a nie 219, prawda?
Osobno.RafałJ napisał:W jaki sposób możemy rozliczyć się z moją żoną?
Może internetowa?RafałJ napisał:Jakie ulgi nam przysługują?