Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
abarai napisał:
Skąd Ci to wyszło?
Zwrot 305 zł.
abarai napisał:
jak rozliczam je oddzielnie to oni maja mi sporo wrocic
Kwota zmniejszająca podatek jest tylko jedna.
BTW. Rozumiem, że te źródła dochodu to umowa o pracę?

wklepujac 2 pity bez zadnych ulg pisze ze mam oddac 60 pln
osobo to oni maja mi oddac.
to sa umowy o prace
ale widze ze dobrze policzylem bo mi wyszlo 296 do zwrotu

abarai napisał:
czyli moge osobno oba wysłac?

to sa umowy o prace
Nie możesz.
Sumujesz przychody, KUP (dojeżdżałeś do pracy lub jednocześnie pracowałeś w obu zakładach?), zaliczki, składki, itd.
Ten zwrot wyszedł mi z ulgami.

Witam, moje pytanie brzmi czy jeżeli ma się kilka umów zleceń w ciągu roku z tego samego zakładu, na kwotę 100 zł każda jednodniowa praca, to powinno dostać się pit 11 ?

Witam! Jestem osobą bezrobotną zarejestrowaną w UP bez prawa do zasiłku. Nie miałam w ubiegłym roku żadnych przychodów. Rozliczam się wraz z mężem. Czy mogę, wypełniając pit, odliczyć od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne, które zapłacił za mnie Urząd Pracy?

cassia80 napisał:
Witam, moje pytanie brzmi czy jeżeli ma się kilka umów zleceń w ciągu roku z tego samego zakładu, na kwotę 100 zł każda jednodniowa praca, to powinno dostać się pit 11 ?
Nie.
cassia80 napisał:
odliczyć od podatku składki na ubezpieczenie zdrowotne, które zapłacił za mnie Urząd Pracy?
A dostałaś za nie PIT-11?

Witam. Mam kilka pytań w związku z PITami:

Jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę i mam działalność gospodarczą (ryczałt 3%), złożyłem PIT-28.

Żona w ciągu roku była zatrudniona na podstawie umowy o pracę, potem była na zwolnieniu czyli dostała zasiłek pieniężny z ubezpieczenia społecznego, następnie była na bezrobociu czyli dostała zasiłek dla bezrobotnych.

Mamy dziecko, chcemy odliczyć też internet (faktury na żonę), ja oddaje honorowo krew.

Czytałem, że nie mogę rozliczyć się wspólnie z żoną, więc żona złoży PIT-37, odliczy internet i dziecko, tak?

Jaką deklarację mam teraz złożyć ja? PIT-37 czy 36?
Czy dziecko mogę odliczyć ja?

I ostatnia wątpliwość to składki ubezpieczenia zdrowotnego. Czy mogę je odliczyć, jeśli nie wszystko zostało odliczone w PIT-28?

Dziękuję i pozdrawiam.

Za UoP musisz rozliczyć się na PIT-37. Możesz skorzystać z ulgi prorodzinnej. I za krew również.
trofik napisał:
Czy mogę je odliczyć, jeśli nie wszystko zostało odliczone w PIT-28?
Tak.

powiedzcie mi prosze bo nie moge nigdzie doczytac dlaczego przy rozliczaniu 2 pitow z umowy o prace bez zadnych ulg musze doplacac 60 pln. niemoge zdzierzyc tej kwoty.

i 2 pytanie
co sie stanie jezeli rodzic odliczajac ulge na uczące sie dziecko nie wiedzial ze przekroczyło te 3 tys dochodu. beda kazac poprawic zeznanie, czy nie sprawdzaja tego w kazdym przypadku?

abarai napisał:
powiedzcie mi prosze bo nie moge nigdzie doczytac dlaczego przy rozliczaniu 2 pitow z umowy o prace bez zadnych ulg musze doplacac 60 pln. niemoge zdzierzyc tej kwoty.
Już było to wyjaśniane - rozliczając 2 PITy oddzielnie kwota zmniejszająca podatek (556,02zł) jest uwzględniona dwukrotnie, a tak robić nie można.

gmarcing napisał:
Już było to wyjaśniane - rozliczając 2 PITy oddzielnie kwota zmniejszająca podatek (556,02zł) jest uwzględniona dwukrotnie, a tak robić nie można.

nic nie pisze ze oddzielnie.
wklepuje obydwa pity w program w 1 rozliczenie i kaze mi doplacic 60 pln. Imoje pytanie skad to 60 do oddania

abarai napisał:
nic nie pisze ze oddzielnie.
wklepuje obydwa pity w program w 1 rozliczenie i kaze mi doplacic 60 pln. Imoje pytanie skad to 60 do oddania
Nie uwzględniając ulg - niedopłata 50zł (zaliczka na podatek okazała się za mała, tak często bywa w przypadku kilku dochodach w trakcie roku).

Jeszcze mam jedną wątpliwość jeśli chodzi o składki zdrowotne.
W 2012 roku zapłaciłem 6 składek zdrowotnych 254,55zł; ale odliczam 6*219,19zł = 1315,14zł
W PIT-28 odliczyłem 236,25zł czyli do pozycji 108 (składki zdrowotne) w PIT-37 wpisuje:
1315,14 - 236,25zł = 1078,89zł
Dobrze rozumuję?

Tak zgadza się, sumuje wszystkie składki. Dziękuję bardzo.

Tak mnie jeszcze teraz naszło, zawsze rozliczałem się wspólnie z żoną, czy teraz jak rozliczamy się oddzielnie ewentualne zwroty podatku przyjdą na dotychczasowe konto czy trzeba podawać jakby "od nowa"?

A macie wspólne?

Zadanie domowe ze szkoły.
http://img580.imageshack.us/img580/2623/zdjcie0255r.jpg dane na ,które mam wypełnić PIT 37+ 0
1. Lepiej się rozliczyć razem jako małżeństwo czy osobno? Jeśli razem lepiej to dlaczego?
2. Dlaczego mąż jest podatnikiem a żona nie, przecież pracuję, mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
3. Wybór sposobu opodatkowania, jaki wybrać?
- z małżonkiem art6 ust 2
- z małżonkiem art6a ust 1

z resztą sobie poradzę :)

Ostatnia edycja:
up, nie mogę edytować
4. Gdy mam ulgę na internet przykładowo 600zł to wpisuję w ramce dla podatnika czy małżonka? a może dziele kwotę na 2? W zadaniu nie jest nic z prostowane tak samo darowizny i dzieci.

woldim
Mezczyzna.gif
- My nie odrabiamy za kogoś lekcji. Szanuj nasz czas.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót