Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
temuri - zgłoszenie aktualizacyjne ZAP-3

Przepraszam, mam ciąg dalszy swojego pytania.

Jestem studentem, nie płace składek, podpisałem 3 umowy

1. (Umowa o dzieło)

Przychód 25 800 zł
Koszty uzyskania przychodu 5160 zł
Dochód 20 640 zł
Zaliczka pobrana przez płatnika 3715

2 (Umowa zlecenie)
Przychód 3154
Koszt uzyskania przychodu 630,80 zł
Dochód 2523,20
Zaliczka 454,00

3 (Umowa zlecenie)
Przychód 1000
Koszt uzyskania przychodu 200
Dochód 800
Zaliczka 144

Mam pytanie ile dostane zwrotu z tych 3 umów?

JanWarszawiak - nadpłata 556zł.

Gmarcing dziękuje, podobną odpowiedź otrzymałem po podaniu tylko jednej z trzech umów, pozostałe dwie nie mają znaczenia?

Należy rozliczyć w PIT37 wszystkie przychody.

JanWarszawiak napisał:
podobną odpowiedź otrzymałem po podaniu tylko jednej z trzech umów, pozostałe dwie nie mają znaczenia?
Mają. Ale kwota zmniejszająca jest tylko jedna.

BTW. My tu nie jesteśmy od zabaw z PIT-ami. Podawaj na przyszłość wszystkie dane.

Obecnie nie ma możliwości przesłania poprzez e-deklaracje formularza ZAP-3. Możliwość przesłania ZAP-3 drogą elektroniczną będzie od 01.07.2013r.

Witam, pracuję na umowe zlecenie, za niepełny miesiąc grudzień 2012 mam już odprowadzone składki na ubezpieczenia społeczne (dokładnie od 5.12.12r).
Właśnie przyszedł mi PIT 11:
Przychód 20,829,55
Koszty uzyskania przychodów: 4,165,92
Dochód 16,663,63
Zaliczka pobrana przez płatnika: 2111

Składki na ubezp. społeczne: 00,00
Składki na ubezp. zdrowotne 889,20

I stąd mam pytanie. Czy na PIT nie powinnam mieć jakiejś kwoty w rubryce Skałdki na ubezp społeczne? Czy za niepełny miesiąc nie są naliczane jako, że to pierwszy niepełny miesiąc odprowadzania dobrowolnych składek?

Bladeloki - a kiedy nastąpiła zapłata za grudzień?

Jeżeli chodzi o wypłatę za moją pracę to 20-go kązdego miesiąca, czyli za grudzień dostałam wypłate 20-go stycznia.

Bladeloki napisał:
za grudzień dostałam wypłate 20-go stycznia.
I to jest odpowiedź - liczy się moment uzyskania przychodu, czyli już rok podatkowy 2013.

Witam, nie otrzymałam pita z ZUSu (jestem w innym miejscu niż ten ZUS i pewnie nie zdobędę już pita) - czy ktoś ze zgromadzonych jest w stanie na podstawie zasiłku macierzyńskiego (podam kwotę) wyliczyć mi przychód, dochód i zaliczkę pobraną i inne potrzebe do rozliczenia? Pozdrawiam

Nasza wróżka jest na urlopie.

Janusz M - ale pisząc wróżka masz na myśli jakąś osobę z forum czy kogoś kto nie istnieje i nie ma szans, ze mi pomoze? Pytam, bo nie wiem czy mam odebrac odpowiedz jako złośliwą czy pomocną :)

Jakie pytanie, taka była odpowiedź.

Mam takie pytanie: jeśli pracując na umowę zlecenie w roku 2012 nie przekroczyłam kwoty wolnej od podatku czy płatnik (pracodawca) nie ma obowiązku wystawiać mi PIT11 ?
Na jakiej więc podstawie miałabym wypełnić PIT37 i skąd wziąć kwoty (np. wysokość pobranej zaliczki na podatek dochodowy), by uzyskać zwrot ?

Jakie to były umowy? Poniżej czy powyżej 200 zł? Jeśli poniżej, to mógł być płacony podatek ryczałtowy, którego nie rozlicza się w zeznaniu rocznym. Wówczas nie jest wystawiany PIT-11.
Jeśli umowy przekraczały 200 zł, to musi być wystawiony PIT-11.

temuri napisał:
witam!
Jaki dokument mam wysłać do us abym mógł otrzymać zwrot podatku na konto i czy mogę to zrobić w wersji elektronicznej tak jak e-deklaracje ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

zap-3

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót