Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ag_Maz napisał:
A to ma znaczenie? Władzę rodzicielską sprawowaliście do urodzenia dziecka razem?

Dziecko uznałem odrazu po urodzeniu.
Oczywiście, razem, ale to żona będzie rozliczała tą ulgę.

No to rozlicza ją w całości. Ale już nie jako samotna matka. (którą chyba nigdy nie była?)

Ag_Maz napisał:
No to rozlicza ją w całości. Ale już nie jako samotna matka. (którą chyba nigdy nie była?)

Oczywiście że nigdy nie była ;-)

Dziękuję za pomoc.

I mieszkaliście razem, wspólnie wychowując dziecko?

Ag_Maz napisał:
I mieszkaliście razem, wspólnie wychowując dziecko?

Tak, ale nie oficjalnie.

Żyliśmy w wolnym związku, ja rozliczałem się sam i moja przyszła żona też sama.

W takim razie Twoja żona skorzystała z prawa do rozliczenia jako samotna matka bezpodstawnie. Powinna skorygować PIT i zwrócić pieniądze do US.

Ag_Maz napisał:
W takim razie Twoja żona skorzystała z prawa do rozliczenia jako samotna matka bezpodstawnie.

A jeśli byśmy mieszkali osobno i dopiero po ślubie zamieszkali razem?

Ale nie mieszkaliście. Proszę nie kombinować.

Rozumiem.

Dziękuję za pomoc i bardzo istone informacje.

Umowa zlecenie + renta rodzinna

Witam
Mam pytanie, czy będę mógł odliczyć podatek z przychodów z umowy zlecenie, jeżeli posiadam renta rodzinną?

Pracowałem jakieś 4-5 miesiecy(umowa zlecenie, student), zarabiałem średnio 500zł/msc. Tak wyglądało rozliczenie miesięczne:
111ml.png

Czyli zarobiłem ok 2500zł i to jest MAX, czyly nie przekroczyłem z tego co mi wiadomo tej kwoty wolnej od podatku.

Ale posiadam jeszcze dochód z renty rodzinnej. Rocznie ok 12Kzł, bo prawie 1000zł co miesiąc.

Więc czy w tym dostane zwort czy wręcz przeciwnie będę musiał coś dopłacić?

RE: Umowa zlecenie + renta rodzinna

corey53 napisał:
Mam pytanie, czy będę mógł odliczyć podatek z przychodów z umowy zlecenie, jeżeli posiadam renta rodzinną?
Będziesz musiał nawet.

No tak :) Źle troche sformułowałem to, wiadomo, że muszę.

Rozliczam to na dwóch pitach, ale czy ta kwota wolna od podatku będzie dotyczyła tylko dochodów z umowy na zlecenie? Czy sumy wraz z rentą rodzinną?

Rozliczasz się na PIT-37. Rentę wpisujesz w jednym wierszu, Zlecenie w drugim (są opisane, wiec sobie poradzisz).
Kwota zmniejszająca podatek jest jedna i została ujęta przez ZUS.

Witam, pytam jeszcze w imieniu znajomej, chodzi o rozliczenie wspolnie z małzonkiem za rok ubiegły, tylko czy moga sie tak rozliczyc jesli slub zawarli we wrzesniu ubiegłego roku.

renta rodzinna z PIT 37

Jestem osobą bezrobotna tak jak i mój mąż , ale pobieram na moją nieletnią córkę rentę rodzinną po jej zmarłym ojcu.Moje pytanie czy należy mi się zwrot podatku pobieranego przez zus i czy muszę rozliczać się sama czy zrobi to zus. Bardzo proszę o odpowiedź za którą z góry dziękuję.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź:D i jeszcze jedno pytanko czy należy się zwrot jeżeli dziecko jest nieletnie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót