Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jeśli ZUS wystawi PIT-40 na Ciebie- tak.

Jeszcze nie otrzymałam od ZUS-u tego pitu ale renta jest przysyłana na mnie jako matkę.

To wróć do nas, jak przyjdzie PIT.

Rozliczanie ze sprzedaży na allegro dla osoby bezrobotnej jest poprzez PIT-37?

PIT za 2012

Proszę o informację jak wygląda sprawa podatku od zysków z lokat terminowych.Jeśli ktoś miał założonych kilka ale na niewielką kwotę(przecież w kazdej chwili mogły być potrzebne)to jak w chwili obecnej ma się rozliczyć z zysków-przedłużane były co 3 miesiące.Czy to od banku trzeba uzyskać jakieś potwierdzenie?I jeszcze jedno pytanie czy ulga na dzieci przysługuje tylko wtedy gdy są małoletnie czy jeśli jest to niepracujący student(20 lat)nadal na utrzymaniu rodziców to czy ta ulga przysługuje?

RE: PIT za 2012

sema4 napisał:
I jeszcze jedno pytanie czy ulga na dzieci przysługuje tylko wtedy gdy są małoletnie czy jeśli jest to niepracujący student(20 lat)nadal na utrzymaniu rodziców to czy ta ulga przysługuje?
Przysługuje.

Dziękuję z aodpowiedź w sprawie ulgi .Prosze jeszcvze o info dotyczące podatku od zysku z lokat

Podatek od zysków kapitałowych odprowadził za Ciebie zapewne bank przy kapitalizacji odsetek.

Rozliczenie, umowa zlecenie- pomoc

Witam.

Mam kilka zawiłych pytań odnośnie rozliczenia się z US. Niestety jest to mój pierwszy raz dlatego z góry przepraszam, jeśli pytania będą ‘banalne’.

1. W 2012 r. zatrudniony byłem na umowę zlecenie u trzech pracodawców. Czy od każdego pracodawcy muszę otrzymać 3 PITy i złożyć je, czy mogę zrobić to na jednym PICie?

2. Do kiedy muszę złożyć wszystkie PITy?

3. Wczoraj otrzymałem PIT od jednego z pracodawców, niestety nie zgadza mi się jedna kwota. Mianowicie: moje wypłaty opiewały na kwoty (za miesiące): (wrzesień-94 zł, październik-160,5 zł; listopad- 67,75zł; grudzień-170zł) co daje sumę 492,25 zł
W polu 57 [DOCHÓD] mam natomiast wpisaną kwotę 301,8 zł. Jeśli zsumujemy zarobki z miesięcy bez GRUDNIA da nam to kwotę 322,25 więc tak czy siak wydaje mi się że mój dochód jest zaniżony. Co może mieć na to wpływ? Jest to ważne? Mam zgłaszać to pracodawcy? Za grudzień 2012 będę się rozliczał już w 2013 roku?

Jeśli to coś pomoże podaję kwoty z pozostałych pól: 55- 377,25zł; 56-75,45 zł; 58-55 zł

4. Czy PITy muszę składać ‘za jednym zamachem’ jak dostanę je od wszystkich pracodawców, czy mogę to robić stopniowo?

Z góry dziękuję za wszelka pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.
Pozdrawiam.
Andrzej

Ad. 1.
Tak, od każdego ze zleceniodawców co najmniej jeden PIT-11.
Rozliczenia nie tyle możesz, co musisz dokonać na (jednym) formularzu PIT-37. Musisz zatem czekać na wszystkie PITy-11. Powinieneś je otrzymać do końca lutego.

Ad. 2.

PIT-37 składasz do końca kwietnia.

Ad. 3.
Dochód to nie jest kwota, którą otrzymujesz na konto.
W przypadku umowy zlecenia dochód = przychód (kwota z umowy) minus zryczałtowane koszty uzyskania przychodów (20% przychodu) minus ewentualne składki ZUS.
A na konto dostajesz przychód minus składki i minus zaliczka na podatek.

Nawiasem pisząc, jeśli miesięcznie umowa zlecenia u jednego zleceniodawcy opiewała na kwotę do 200 zł, to powinna być opodatkowana ryczałtowo. Powinien być od niej odciągnięty zryczałtowany 18% podatek - już bez konieczności uwzględniania jej w rocznym rozliczeniu. Zatem jeśli dostałeś PIT-11, to jest to prawdopodobnie błąd zleceniodawcy.

Twoim dochodem za rok 2012 jest wszystko to co dostałeś na swoje konto (albo miałeś możliwość odbioru w kasie) najpóźniej 31 grudnia 2012 r. Jeśli przelew za grudzień dostałeś w styczniu - jest to już dochód 2013 r.

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli już wiem, że nie mam co się spieszyć i poganiać pracodawców skoro do kwietnia mam czas.

Nawiasem pisząc, jeśli miesięcznie umowa zlecenia u jednego zleceniodawcy opiewała na kwotę do 200 zł, to powinna być opodatkowana ryczałtowo. Powinien być od niej odciągnięty zryczałtowany 18% podatek - już bez konieczności uwzględniania jej w rocznym rozliczeniu. Zatem jeśli dostałeś PIT-11, to jest to prawdopodobnie błąd zleceniodawcy.

Czyli jeśli miesięcznie mój zarobek nie przekroczył 200 zł (u tego konkretnego pracodawcy) nie muszę uwzględniać tego w rozliczeniu PITu 37? Wtedy rozliczenia rocznego dokonuje tylko z tego zarobku z którego kwota brutto była większa niż 200 zł?

Skoro dostałeś PIT-11, to musisz się rozliczyć.
I nie miałeś pracodawców, a zleceniodawców.

Witam, moje pytanie:
otrzymałam pieniądze ze likwidację funduszu emerytalnego, kwota 3822zl, od tej kwoty został odliczony zryczałtowany podatek dochodowy w wysk. 12zł- który został przesłany do skarbówki przez ubezpieczyciela.
Pytanie: Czy ten podatek i ta kwotę muszę ująć w picie rocznym? rozliczam sie na pit 36
ewent. proszę podać w jakiej części ten przychód ująć?

Witam,
Chciałabym rozliczyć pit-36. Urodziłam dziecko 8 września czy moge skorzystać z ulgi prorodzinnej i odliczyć za 5 mc (od września-grudnia) czy musi byc pełny miesiąc a więc od pazdziernika do grudnia.

Witam.Chcę odliczyć ulgę na dorosłe dziecko (studia dzienne)jednak mam problem takiej natury że w 2012 r córka nie podołała na wybranym kierunku i w kwietniu zrezygnowała.W tym roku akademickim od pażdziernika jest na innym wydziale.Moje pytanie dotyczy tego czy trzeba odliczyć tylko za miesiące przez które studiowała(nie podjęła też pracy w czasie przerwy).I czy trzeba do PIT-a dołączyć jakieś zaswiadczenie o tym ze była i w obecnej chwili jest studentką.Jeśli tak to czy takie zaświadczenia wystawia uczelnia ?

moje pytanie -prowadzę działalność na ryczałcie .Nie miałam żadnego dochodu.jaki pit rozliczyć

sema4 napisał:
czy trzeba odliczyć tylko za miesiące przez które studiowała(nie podjęła też pracy w czasie przerwy).I czy trzeba do PIT-a dołączyć jakieś zaswiadczenie o tym ze była i w obecnej chwili jest studentką.Jeśli tak to czy takie zaświadczenia wystawia uczelnia ?
Tylko miesiące kiedy studiowała. Nie trzeba dołączać zaświadczenia, chyba że US będzie go żądał. Uczelnia wystawia takie zaświadczenia.
jolpod napisał:
jaki pit rozliczyć
PIT-28. Nawet jak masz wpisać same 0.

alina4 napisał:
Witam, moje pytanie:
otrzymałam pieniądze ze likwidację funduszu emerytalnego, kwota 3822zl, od tej kwoty został odliczony zryczałtowany podatek dochodowy w wysk. 12zł- który został przesłany do skarbówki przez ubezpieczyciela.
Pytanie: Czy ten podatek i ta kwotę muszę ująć w picie rocznym? rozliczam sie na pit 36
ewent. proszę podać w jakiej części ten przychód ująć?

Nie. Podatku ryczałtowego, ani dochodu objętego tym podatkiem nie uwzględnia się w zeznaniu rocznym.

Witam,
Prowadze działalnosc gospodarcza na zasadach ogólnych, chciałabym rozliczyc sie z mezem, maż nie miał dochodów. W 2011 roku miałam strate czy moge ja odliczyć w picie rocznym w przypadku zeznania wspólnego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót