Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Brak PITa - umowa zlecenie - firma nie istnieje

Mam pytanie.
Na początku ubiegłego roku kalendarzowego pracowałem w szkole językowej na umowę -zlecenie.Szkoła przestała istnieć, właściciele nieuchwytni a ja będę potrzebował PITa za te kilka miesięcy.Co w takiej sytuacji robić? Umowy nie miałem podpisanej, na etat jestem zatrudniony gdzie indziej ,ale mam rachunki wystawione za styczeń, luty i marzec...za kwiecień już nie zapłacili.

Rachunek jest podpisany przez właściciela i księgową. Bez żadnych pieczątek tylko podpisy.
A umowy, jak wspomniałem, nie podpisywałem żadnej.

Co z takim fantem? Pokazywać te trzy rachunki w US?

RE: Brak PITa - umowa zlecenie - firma nie istnieje

disnemar napisał:
Co z takim fantem? Pokazywać te trzy rachunki w US?
Nie pokazywać, ale na ich podstawie się rozliczyć. A dokładniej: dopisać dochód do PIT, załączając wyjaśnienie, że PIT-11 nie otrzymałeś.

Pit za 2012 rok

Witam chciałbym dowiedziec sie czy po rozliczeniu PITU bedzie zwrot czy doplata a to nastpeujace dane:
PIT-11
Przychód: 19642,62
Koszty uzyskania przychodów: 1335
Dochód: 18307,62
Zaliczka pobrana przez płatnika: 940
Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu: 2688,25
Składki na ubezpieczenia zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku: 1313,97

Umowa o prace.
Z góry dziękuje:)

poloo napisał:
Witam
Syn /lat 20/ skończył w czerwcu 2012 r szkołe średnią,podjął
studia niestacjonarne,ma status bezrobotnego bez prawa do zasiłku. Jak mam
się rozliczyć w PIT 37 :,należy mi się ulga na syna do czerwca,czy
przez cały rok 2012,czy też wcale ??

Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć - pomóc

poloo
Mezczyzna.gif
- Ulga za miesiące gdy pobierał nauki (szkoła średnia i studia).

RE: Pit za 2012 rok

fryta123 napisał:
Witam chciałbym dowiedziec sie czy po rozliczeniu PITU bedzie zwrot czy doplata a to nastpeujace dane:
PIT-11
Przychód: 19642,62
Koszty uzyskania przychodów: 1335
Dochód: 18307,62
Zaliczka pobrana przez płatnika: 940
Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu: 2688,25
Składki na ubezpieczenia zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku: 1313,97

Umowa o prace.
Z góry dziękuje:)

Do zapłaty 1zł :)

Witam,
chciałam zapytać o ulgę internetową, słyszałam że w tym roku internet mogą rozliczyć jeszcze osoby które nigdy tego nie robiły. Czy to prawda:?:
I kto może rozliczyć. U mnie w domu jest taka sytuacja, że faktury przychodzą na jedna osobę, ale wszystkie dowody płatności są na inna osobę.
Więc odliczyć może osoba na która jest internet czy osoba która za niego płaci:?:

Z góry dziękuję za pomoc ;)
Pozdrawiam :)

Odliczenie kosztów czesnego PIT

Witam,

Czy jest możliwość odliczenia opłat za studnia niestacjonarne w zeznaniu rocznym.
Semestr kosztuje 2 700 zł

RE: Odliczenie kosztów czesnego PIT

beti83-88-19 napisał:
Witam,

Czy jest możliwość odliczenia opłat za studnia niestacjonarne w zeznaniu rocznym.
Semestr kosztuje 2 700 zł

Nie ma takiej możliwości.

Podatek powinien być odprowadzony ryczałtowo przez Zamawiającego. Skąd wieść, że masz to samemu "załatwić".
BTW. Czytałaś reguły tego wątku?

Witam serdecznie,
Czy będąc zatrudnioną na umowę o pracę w 2012r. i prowadząc dg z KPiR z podatkiem liniowym i mając nadwyżkę zdrowotnego nad podatkiem naliczonym można przenieść pozostałą nadwyżkę zdrowotnego do PIT 37 i tam rozliczyć sumując ze zdrowotnym zapłaconym przez pracodawcę z umowy o pracę?
Wiem oczywiście, że oprócz tego rozliczenie z dg na PIT 36L.
I czy pobyt ostatnie 4 mies. roku na L4 z powodu ciąży coś zmienia w rozliczeniach poza tym, że oprócz pracodawcy ZUS wyśle również PIT 11?
Wiem, że można rozliczyć się jako matka samotnie wychowująca dziecko z umowy o pracę w PIT 37 i tam odliczyć kwotę wolną na dziecko oraz ulgę na nie, a czy skoro z PIT 36L nie można odliczyć kwoty wolnej na siebie z racji liniowego podatku to czy można to zrobić również w PIT 37?

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc mimo domniemania tej wdzięczności wg zasad z 1 strony, których rzeczywiście jak widzę część pytających nie czyta ;)

Będąc podatnikiem podatku liniowego nie możesz się rozliczyć w PIT-37 jako osoba samotnie wychowująca dziecko, natomiast przy obliczaniu podatku uwzględniasz kwotę wolną od podatku.

Zgodnie z art. 6 ust. 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
8. Sposób opodatkowania, o którym mowa w ust. 2 i 4, nie ma zastosowania w sytuacji, gdy chociażby do jednego z małżonków, osoby samotnie wychowującej dzieci lub do jej dziecka mają zastosowanie przepisy art. 30c, ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym lub ustawy z dnia 24 sierpnia 2006 r. o podatku tonażowym.

4. Od dochodów rodzica lub opiekuna prawnego, podlegającego obowiązkowi podatkowemu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, będącego panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów, lub osobą pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności, jeżeli ten rodzic lub opiekun w roku podatkowym samotnie wychowuje dzieci:
1) małoletnie,
2) bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
3) do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1, z wyjątkiem renty rodzinnej
- podatek może być określony, z zastrzeżeniem ust. 8, na wniosek wyrażony w rocznym zeznaniu podatkowym, w podwójnej wysokości podatku obliczonego od połowy dochodów osoby samotnie wychowującej dzieci, z uwzględnieniem art. 7, z tym że do sumy tych dochodów nie wlicza się dochodów (przychodów) opodatkowanych w sposób zryczałtowany na zasadach określonych w tej ustawie.

Wypisałem deklarację podatkową za 2012 rok (PIT-36), ale zrobiłem to na starym druku tj. (17). Czy nie będzie problemu z przyjęciem tej wersji przez Panie w US, czy mają one obowiązek przyjmowanie deklaracji tylko w najnowszej (18 ) wersji? Pytam bo z pewnej przyczyny wypełnianie tego w nowszej wersji będzie dla mnie bardzo uciążliwe.
Edit:
Przy okazji zapytam czy termin składania deklaracji mija w piątek (18.01) czy poniedziałek (21.01) ? Oczywiście chcąc skorzystać z możliwości oddania deklaracji rocznej, pomijając zaliczkę za grudzień. Nie wiem czy się poprawnie wyraziłem, ale chodzi mi o tą nową zmianę, w której można włączyć zaliczkę grudniową do deklaracji.

Ostatnia edycja:
Jak rozliczyć PIT jeżeli prowadzę działalność gosodarczą i pobieram rentę rodzinną

Witam,

Prowadzę działalność gospodarczą jestem na ryczałcie oraz pobieram rentę rodzinną. W związku z tym nie obowiązują mnie składki społeczne. Jak rozliczyć pit? Czy powinnam w miejsce gdzie należy wpisać sumę zapłaconych składek społecznych coś wpisać? I skoro rozliczam się na 8,5 % to czy mam prawo od faktury odjąć składkę społeczną? Dodam tylko że opłacałam składki społeczne do ZUS przez cały 2012r. ponieważ nie wiedziałam że nie mam takiego obowiązku ale wysłałam pismo do ZUs o podliczenie konta płatnika oraz ewentualny zwrot nadpłaty na koncie.

Proszę o pomoc

@Kolnid: W poniedziałek.
A co takiego strasznego jest wypełnieniu nowszej wersji?

@Kalina:
Jak od faktury?

Ostatnia edycja:
PedroJ napisał:
Witam serdecznie,
Czy będąc zatrudnioną na umowę o pracę w 2012r. i prowadząc dg z KPiR z podatkiem liniowym i mając nadwyżkę zdrowotnego nad podatkiem naliczonym można przenieść pozostałą nadwyżkę zdrowotnego do PIT 37 i tam rozliczyć sumując ze zdrowotnym zapłaconym przez pracodawcę z umowy o pracę?
Wiem oczywiście, że oprócz tego rozliczenie z dg na PIT 36L.
I czy pobyt ostatnie 4 mies. roku na L4 z powodu ciąży coś zmienia w rozliczeniach poza tym, że oprócz pracodawcy ZUS wyśle również PIT 11?
Wiem, że można rozliczyć się jako matka samotnie wychowująca dziecko z umowy o pracę w PIT 37 i tam odliczyć kwotę wolną na dziecko oraz ulgę na nie, a czy skoro z PIT 36L nie można odliczyć kwoty wolnej na siebie z racji liniowego podatku to czy można to zrobić również w PIT 37?

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc mimo domniemania tej wdzięczności wg zasad z 1 strony, których rzeczywiście jak widzę część pytających nie czyta ;)
@daluc: Twoja odpowiedź wg tego co już doczytałem nie jest poprawna, bo nie można rozliczyć się jako matka samotnie wychowująca na PIT 36L, ale jeśli było się zatrudnionym również na umowę o pracę to można zrobić to na PIT 37.
Czy ktoś bardziej kompetentny i znający przepisy może odpowiedzieć na moje pytania?

@Ag_Maz:
Nie robię tego dla siebie. Osoba której to zrobiłem uparła się że ma być na komputerze, a nie ręcznie. Problem z tym że nie potrafi tego wydrukować, a mnie nie ma teraz w miejscu zamieszkania. Nie chcę wchodzić w szczegóły za bardzo. Będzie problem z tą wersją PIT-u czy powinno zostać przyjęte?