Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
PedroJ napisał:
@daluc: Twoja odpowiedź wg tego co już doczytałem nie jest poprawna, bo nie można rozliczyć się jako matka samotnie wychowująca na PIT 36L, ale jeśli było się zatrudnionym również na umowę o pracę to można zrobić to na PIT 37.
Czy ktoś bardziej kompetentny i znający przepisy może odpowiedzieć na moje pytania?
Przepraszam-czy ktoś potrafi odpowiedzieć na pytanie odnośnie rozliczenia PIT 37 nieodliczonych składek zdrowotnych w PIT 36L?

Ag_Maz napisał:
Podatek powinien być odprowadzony ryczałtowo przez Zamawiającego. Skąd wieść, że masz to samemu "załatwić".
BTW. Czytałaś reguły tego wątku?

Dostałam informacje że rozliczenia do PIT nie będzie tylko samemu trzeba iść do US i załatwić. Rachunek mam z listopada. Nie wiem jak to załatwić ?! Chodzi o prowizje z Systemu Partnerskiego Bankier.

Czy masz jakieś inne źródła dochodu?

stałego nie jedynie umowa zlecenie, która w tej chwili wygasła.

Dopisujesz zatem te przychody do zeznania. Jako inne źródło przychodów. W PIT-37.

Dzięki, słyszałam też że próg wolny od podatku to 3000 tys. zł prawda ? a co będzie jeśli tego nie uwzględnię ?

Twoim obowiązkiem jest uwzględnić. Z każdego dochodu trzeba się rozliczyć.
Nieprzekroczenie kwoty 3091 zł powoduje jedynie brak konieczności zapłaty podatku.

Jaki kod powinienem wpisać w przelewie płacąc rozliczenie roczne? Zaliczki zawsze przelewałem jako PIT-5. Dzisiaj dzwoniłem do US i Pani powiedziała mi że ma być po prostu PIT, jednak zastanawia mnie czy nie powinno być jednak PIT-36 (czyli taki jaką deklarację wypełniłem)? Okres zmieniam z miesięcznego na roczny i wpisuję 2012, zgadza się? Może ta są szczegóły, ale wolę dopytać, niż później być wzywany przez US do wyjaśniania.

Zrobię tak jak mówisz. Ten dochód był uzyskany w listopadzie 2012, dostałam informację że trzeba iść do US i się rozliczyć przed pitem, ale zrobię jak mówisz, dzięki.

PedroJ napisał:
Przepraszam-czy ktoś potrafi odpowiedzieć na pytanie odnośnie rozliczenia PIT 37 nieodliczonych składek zdrowotnych w PIT 36L?
Na PIT-36L wykazujesz tylko dochody w działalności opodatkowanej podatkiem liniowym (nie napisałem, że możesz się rozliczyć na PIT-36L jako osoba samotnie wychowująca dziecko-to nie ma tu nic do rzeczy) , pozostałe dochody z tytułu umowy o pracę, ZUS wykażesz w PIT-37, gdzie masz prawo odliczyć składkę zdrowotną, która nie została odliczona w PIT-36L oraz ulgę prorodzinną.
Wybierając podatek liniowy nie możesz złożyć PIT-37 jako osoba samotnie wychowująca dzieci, o to, jest w art. 6 ust. 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, który zacytowałem.

Witam,

Prowadzę działalność gospodarczą jestem na ryczałcie oraz pobieram rentę rodzinną. W związku z tym nie obowiązują mnie składki społeczne. Jak rozliczyć pit? Czy powinnam w miejsce gdzie należy wpisać sumę zapłaconych składek społecznych coś wpisać? I skoro rozliczam się na 8,5 % to czy mam prawo od faktury odjąć składkę społeczną? Dodam tylko że opłacałam składki społeczne do ZUS przez cały 2012r. ponieważ nie wiedziałam że nie mam takiego obowiązku ale wysłałam pismo do ZUs o podliczenie konta płatnika oraz ewentualny zwrot nadpłaty na koncie.

Proszę o pomoc

Ag_Maz: @Kalina:
Jak od faktury?

Moim PKD są uslugi biurowe będąc na ryczałcie rozliczam się na 8,5% od każdej faktury która została mi wystawiona za uslugi. W tym roku mam tych faktur 10 po jednej w każdym miesiącu. Więc powiedzmy moja Faktura 1/12 (czyli pierwsza w 2012 roku) wyniosła 4144 zł Więc odliczam od kwoty tej faktury podatek do US który mam zapłacić za dany miesiąc a to jest jedyna faktura w tym danym miesiącu, czyli (4144zł - 131.36 zł) * 8,5% -209 zł= podatek do US . A skoro nie muszę opłacać składki społecznej w związku z pobieraną przeze mnie rentą rodzinną to czy mogę odliczać tą składkę społeczną przy wyliczeniu podatku od każdej z faktur? Bo ta składka jest płacona przez ZUS w związku z pobieraniem tej renty.

Mam nadzieję, że lepiej wyjaśniłam problem :)

Proszę o odp.

No tak sobie to przetłumaczyłaś. Skoro wystawiasz 1 fakturę w miesiącu, to i masz przychód raz w miesiącu. I od tego odprowadzasz podatek. Nie, nie możesz tych składek odliczyć.

Rozliczenie podatkowe, praca za granicą

Witam,

Proszę o info, czy jeżeli pracowałem tylko 3 m-ce w Polsce (od I do III włącznie), a potem za granicą w kraju EOG, to w rozliczeniu rocznym AD 2012 w Polsce mam wykazać też pracę za granicą?
Pzdr.

Witam wychowuje samotnie syna . W ubieglym roku syn skonczyl 18 lat . Do czerwca pobieralam na niego rente rodzinna w drodze wyjatku a od lipca ta renta jest juz na syna . Czy moge rozliczyc sie jako samotna matka ,gdy pelnoletnie juz dziecko pobiera rente ale nadal uczy sie i zamieszkuje ze mna? . Czy moge skorzystac z ulgi prorodzinnej? W ubieglym roku osiagnelam dochod z zasilku dla bezrobotnych renty rodzinnej oraz umowy o prace. Dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam

jaki formularz do dywidendy?

Witam,
Zawsze wypełniałem formularz PIT-37. W tym roku dodatkowo otrzymałem dywidendy za akcje spółki mającej siedzibę poza granicami RP. Który formularz powinienem wypełnić rozliczając się za 2012 rok? Czy nadal jest to PIT-37 + jakiś dodatkowy formularz czy jest to już inny PIT (np. PIT-36)?

RE: jaki formularz do dywidendy?

Piotr49 napisał:
Witam,

Proszę o info, czy jeżeli pracowałem tylko 3 m-ce w Polsce (od I do III włącznie), a potem za granicą w kraju EOG, to w rozliczeniu rocznym AD 2012 w Polsce mam wykazać też pracę za granicą?
Pzdr.

Za mało informacji, aby udzielić odpowiedzi. Generalną zasadą jest, że jeśli mimo czasowego przebywania za granicą posiadasz w Polsce centrum interesów życiowych, to masz obowiązek wykazać wszystkie swoje dochody w Polsce.

puelle napisał:
Witam wychowuje samotnie syna . W ubieglym roku syn skonczyl 18 lat . Do czerwca pobieralam na niego rente rodzinna w drodze wyjatku a od lipca ta renta jest juz na syna . Czy moge rozliczyc sie jako samotna matka ,gdy pelnoletnie juz dziecko pobiera rente ale nadal uczy sie i zamieszkuje ze mna? . Czy moge skorzystac z ulgi prorodzinnej?

Jeśli spełnione są pozostałe warunki, to 2 x TAK. Te pozostałe warunki to - w przypadku ulgi prorodzinnej - m.in. nieuzyskiwanie przez syna innych dochodów (poza rentą rodzinną) w kwocie przekraczającej kwotę wolną.

miszel78 napisał:
Witam,
Zawsze wypełniałem formularz PIT-37. W tym roku dodatkowo otrzymałem dywidendy za akcje spółki mającej siedzibę poza granicami RP. Który formularz powinienem wypełnić rozliczając się za 2012 rok? Czy nadal jest to PIT-37 + jakiś dodatkowy formularz czy jest to już inny PIT (np. PIT-36)?

PIT-38 (rubryka nr 38 i następne).

problem z PIT-28 - Kwoty ryczałtu ?

Witam

Zabrałem się za wypełnianie PIT'u-28.

Stanąłem na jednym etapie czyli:

"Podaj kwoty ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych (podatnik)"

Co mam z tego rozumieć? skąd tą kwotę wziąć? obliczyć jakoś z czegoś?

firmę mam od 18.06.2012r - do teraz. Jestem na ryczałcie, i płacę jeszcze ten niski zus 400zł.

Proszę o podpowiedź, bo to wszystko bez sensu jest.

Witam serdecznie. W tym roku jak w żadnym innym mam problem i proszę o wsparcie. Moje dochody za rok 2012 to kilka umów o dzieło, natomiast mąż pracował niecałe 3 miesiące w Holandii i w grudniu odebrał swoją pierwszą emeryturę (jako zawodowy wojskowy pobrał w 2011 roku roczną pensję na 2012 r., z której już się rozliczył w 2012 r.). Córka natomiast studiuje, ale w zeszłym roku przepracowała niecały miesiąc. W związku z tym mam pytanie, czy należy się nam zwrot za uczące dziecko, czy też córka musi rozliczyć się sama? Jeśli tak, to czy dostanie jakiś zwrot podatku? Gnębi mnie także sprawa, czy mąż koniecznie musi rozliczyć się w Polsce (Planowałam razem z mężem rozliczyć się w Holandii). Z góry dziękuję za pomoc.

Rozliczenie PIT z żoną na urlopie wychowawczym

Witam,

chciałem się dowiedzieć jak mam postąpić.
Żona w roku 2012 roku nie pracowała (urlop wychowawczy). Pobierała jedynie zasiłek na opiekę nad dzieckiem z Ośrodka Pomocy Społecznej. Ja normalnie pracuję na umowę o pracę.
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy żona otrzyma jakieś PITy (ZUS, pracodawca)?
2. Jeśli żona nie ma dochodu, to czy rozliczać się wspólnie wpisując u mniej "0" jako dochód, czy może rozliczyć się samemu (wtedy żona chyba musi napisać oświadczenie o braku dochodu)?

Zaznaczam, że chcemy skorzystać z ulgi prorodzinnej.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości. Z góry dziękuję.

RE: Rozliczenie PIT z żoną na urlopie wychowawczym

1. Jeżeli otrzymała jakiekolwiek świadczenie podlegające opodatkowaniu to powinna otrzymać PIT-11
2. Jeśli nie ma innych okoliczności wykluczających wspólne rozliczenie to może się Pan rozliczyć z niepracującą żoną.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót