Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: problem z PIT-28 - Kwoty ryczałtu ?

jarekciszewski napisał:
Witam

Zabrałem się za wypełnianie PIT'u-28.

Stanąłem na jednym etapie czyli:

"Podaj kwoty ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych (podatnik)"

Co mam z tego rozumieć? skąd tą kwotę wziąć? obliczyć jakoś z czegoś?

firmę mam od 18.06.2012r - do teraz. Jestem na ryczałcie, i płacę jeszcze ten niski zus 400zł.

Proszę o podpowiedź, bo to wszystko bez sensu jest.
Prosze podać z wypełnienem których częsci (oznaczenie literowe) lub rubryk (numer) masz problem.

irene71 napisał:
Witam serdecznie. W tym roku jak w żadnym innym mam problem i proszę o wsparcie. Moje dochody za rok 2012 to kilka umów o dzieło, natomiast mąż pracował niecałe 3 miesiące w Holandii i w grudniu odebrał swoją pierwszą emeryturę (jako zawodowy wojskowy pobrał w 2011 roku roczną pensję na 2012 r., z której już się rozliczył w 2012 r.). Córka natomiast studiuje, ale w zeszłym roku przepracowała niecały miesiąc. W związku z tym mam pytanie, czy należy się nam zwrot za uczące dziecko, czy też córka musi rozliczyć się sama? Jeśli tak, to czy dostanie jakiś zwrot podatku? Gnębi mnie także sprawa, czy mąż koniecznie musi rozliczyć się w Polsce (Planowałam razem z mężem rozliczyć się w Holandii). Z góry dziękuję za pomoc.

Po pierwsze, mąż jeśli jest rezydentem RP - musi się rozliczyć w Polsce deklarując wszystkie swoje dochody, również holenderskie. Co najwyżej odliczy zapłacony tam podatek.

Ulga prorodzinna na studiującą córkę (pon. 25 lat) przysługuje Wam jeśli dochody córki nie przekroczyły 3091 zł przez cały rok.

Córka ze swoich dochodów musi rozliczyć się sama. Jeśli pracowała na umowę o dzieło/zleceniu, to prawdopodobnie dostanie zwrot podatku.

Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie . Czy w związku z tym ze syn musi rozliczyć się sam z dochodu jaki uzyskał (renta rodzinna w drodze wyjątku) czy może odliczyć całą ulgę podatkową za rok 2012 czy tylko za te miesiące za jakie otrzymywał rentę?.

prosze o pomoc z PIT 37

bardzo prosze mi pomoc gdyz pierwszy raz chce rozliczyc sie sama,chcialabym sprawdzic czy dobrze mi wyszlo.czy ktos mogłby rozwiazac mój PIT??
przychod 17185,06 koszty uzyskania przychodow 1335,00 dochod 15850,06 zaliczka pobrana przez platnika 720
skladki na ubezpieczenie spoleczne 2356,09 na zdrowotne 1149,22. To sa moje dane z PIT 11.dziekuje bardzo z góry za pomoc,pozdrawiam

RE: prosze o pomoc z PIT 37

zoska24 napisał:
czy ktos mogłby rozwiazac mój PIT??

Podstawa opodatkowania : 13 494 zł.
Podatek: 1 873.
Do zapłaty 4 zł

a jeszcze mam jedno pytanie: mianowicie pracodawca nie zaznaczył,ze pracuje poza miejscem zamieszkania:( i co teraz??w PIT 11 nie mam zaznaczonego kwadracika; z jednego stosunku pracy podwyzszone w zwiazku z zamieszkaniem platnika poza miejscowoscia w ktorej znajduje sie zaklad pracy.co moge z tym zrobic?

Możesz samodzielnie skorygować koszty uzyskania przychodu.

ale jak to zrobić??jezdze prywatnie autem z kolezanka jezdzimy.nie mam pojecia co z czym:)

Jeśli przepracowałaś cały rok, zamiast 1 335 wpisujesz 1 668,72.
Wtedy podstawa opodatkowanie wyniesie 13 160.
Podatek: 1 813.
Zwrot 56 zł.

Witam
bardzo prosze o pomoc. mam problem z rozliczeniem pit 37 i 0 z ulga na dwojke dzieci. jednemu dziecku przysługuje ulga za cały rok zaś drugiemu za 11 m-cy.
rozliczam sie programem komp.no i nie wiem dlaczego program cały czas pomniejsza mi ta ulge. Czy mogłby ktos spr czy robie to dobrze.
Przychod 11.576,44
koszt uz.przych.278,12
dochod11.298,32
zaliczka 155
skł.społ.235,67 zdr 98,41.
jedno dzecko urodzone w 2011 roku a drugie w lutym 2012
wydawało mi sie ze powinno mi nalezec 2.131,44 a program cały czas wylicz 1555.00 dlaczego?

honorata29 napisał:
1555.00 dlaczego?
Źle Pani spojrzała, bo powinno być do zwrotu tylko 155 zł, tyle ile wyniosła zaliczka na podatek wpłacona w 2011 roku.
Zwrot nie może być większy niż wpłacone w roku zaliczki, a napisała Pani, że zaliczka wyniosła 155 zł.

przepraszam zaliczka 1.555
i tyle samo wychodzi zwrotu. Czyli wszystko dobrze wyliczam? wychodzi na to ze nie przysługuje mi pełna ulga na dzieci?
dziekuje za odp

honorata29 napisał:
nie przysługuje mi pełna ulga na dzieci?
Przecież wyjaśniłem, że zwrot nie może przekraczać sumy pobranych i wpłaconych do US zaliczek na podatek.

PIT za 2012, kwota wolna od podatku

Wiatm! W 2012 roku zarabiałem trochę na sprzedaży reklam na mojej stronie. Kwoty wolnej od podatku nie przekroczyłem. Czy muszę w takim razie składać do US jakiś PIT czy inny dokument?

Witam wszystkich, mam małą prośbę o radę. Wynajmuję mieszkanie i opłacam podatek na zasadzie ryczałtu. Uzupełniając PIT 28 wyszła mi za grudzień niedopłata w wysokości podatku z jednego miesiąca. I teraz moje pytanie - czy jeżeli zapłaciłem podatek już w grudniu (czyli teoretycznie jestem na zero z US) muszę opłacać jeszcze niedopłatę i np. czekać na zwrot? Czy ta zapłata podatku (w rozpędzie zapłaciłem wpisując w tytule PPE, jak za każdy inny miesiąc) niejako wyrównuje się z tą niedopłatą z pit 28? Czy może jeszcze jakaś inna opcja?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Walery

walerian napisał:
Witam wszystkich, mam małą prośbę o radę. Wynajmuję mieszkanie i opłacam podatek na zasadzie ryczałtu. Uzupełniając PIT 28 wyszła mi za grudzień niedopłata w wysokości podatku z jednego miesiąca. I teraz moje pytanie - czy jeżeli zapłaciłem podatek już w grudniu (czyli teoretycznie jestem na zero z US) muszę opłacać jeszcze niedopłatę i np. czekać na zwrot? Czy ta zapłata podatku (w rozpędzie zapłaciłem wpisując w tytule PPE, jak za każdy inny miesiąc) niejako wyrównuje się z tą niedopłatą z pit 28? Czy może jeszcze jakaś inna opcja?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Walery
nic nie musisz już dopłacać - urząd tą wpłatę zaliczy na poczet PIT-28

daluc napisał:
nic nie musisz już dopłacać - urząd tą wpłatę zaliczy na poczet PIT-28

Nawet jeśli tytuł przelewu jest inny niż być powinien? Nie muszę pisać żadnego wniosku o przeksięgowanie czy coś?

Proszę wpłatę wykazać w PIT-28. (w grudniu)

Urząd Twoją wpłatę zaksięgował na podatek PPE za 12/2012 co jest równe okresowi z PIT-28

RE: PIT za 2012, kwota wolna od podatku

kacpero1094 napisał:
Wiatm! W 2012 roku zarabiałem trochę na sprzedaży reklam na mojej stronie. Kwoty wolnej od podatku nie przekroczyłem. Czy muszę w takim razie składać do US jakiś PIT czy inny dokument?

Roczny PIT-36 na pewno musisz złożyć. Możesz wykazać zarobioną kwotę w rubryce "inne źródła".

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót