Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Google umarło i nie dało się wyszukać "ulga internetowa 2012"? Mamy tłumaczyć podstawy?

Same artykuły opisujące ulgę oraz ,że ulga zmieni się w roku 2013... nic o żadnym progu, może go nie ma ? dlatego pytam na forum

Nie ma progów. Niemniej, jeśli się nie zarobi na tyle, że jest podatek do zapłacenia- korzystanie z ulgi nie ma sensu.

Prowadzę działalność gospodarczą (działała cały rok). Mąż był w ubiegłym roku bezrobotny. Mamy jedno dziecko urodzone 26.07. Jakie warunki musimy spełniać, aby móc skorzystać z tzw. ulgi prorodzinnej.

Na pewno musimy rozliczyć się wspólnie (na jednym druku PIT). W ramach DG prowadzę KPiR. Czyli, jak rozumiem oboje wpisujemy swoje dochody na PIT- 36, tak?

Nie jesteście małżeństwem cały rok, więc nie możecie się rozliczyć wspólnie.
Ty możesz skorzystać z ulgi rodzinnej za 6 miesięcy.

Czyli rozliczenie wspólne możemy przeprowadzić dopiero wtedy, kiedy jesteśmy małżeństwem cały rok podatkowy?
O tym nie wiedziałam.

Dziękuję bardzo.

A macie wspólnotę majątkową? Bo z tego co pamiętam, to mieliście podpisywać intercyzę.

witam jestem, mężatką od 30 czerwca 2012 roku ,mój mąż przebywa w zakładzie karnym,czy obecnie rozliczając się z urzędem skarbowym mam to zrobić wspólnie,czy nie wliczać w ogóle męża .Dodam ,że pracuje on w zakładzie karnym na pełnym etacie i też musi się rozliczyć.
Bo po ślubie byłam w urzędzie i powiedziano mi ,że jeśli mąż odbywa karę,to nie wlicza się do rodziny,oficjalnie nie informowałam urzędu o zmianie mojego stanu cywilnego .

Ostatnia edycja:
Co do zwrotu vat-u za mat budowlane to nurtuje mnie jeszcze pytanie czy zwrot vat-u za mat bud. trzeba załatwiać razem z rozliczeniem podatkowym (tak jak ulga internetowa, prorodzinna...) czy nie.?? Rozliczenie podatkowe a wniosek o zwrot vat-u za materiały budowlane to zupełnie co innego i to dwie różne sprawy do załatwienia w US.??

Ag_Maz napisał:
A macie wspólnotę majątkową? Bo z tego co pamiętam, to mieliście podpisywać intercyzę.

Tak, mamy. Czy to wpływa w jakimś stopniu na możliwość odliczenia ulgi prorodzinnej? Bo dokształciłam się i rzeczywiście, posiadając rozdzielność nie możemy rozliczać się wspólnie.

I jak dobrze zrozumiałam, ulgę prorodzinną na dziecko może w naszej sytuacji odliczyć tylko jeden z rodziców?

(Wiem, że to pytanie jest teraz bez sensu, bo mąż był bezrobotny, ale pytam na przyszłość, bo teraz już pracuje).

To zależy od tego jak się dogadają. Ważne jest, aby obydwoje sprawowali władzę rodzicielską nad dzieckiem.
Beautifull Deamon napisał:
pytam na przyszłość, bo teraz już pracuje
Z tym, że od tego roku zmieniły się przepisy co do ulgi. Ale nie mieszajmy w tym wątku.

Janusz M. napisał:
Napisał/a Andrus_1
więc co stanowi podstawę?
Toż odpowiedź już padła, udzielił jej TaxTex wcześniej.

TaxTex napisał, że:
..."Nie ma znaczenia PKWiU (choć jest pomocne), nie ma znaczenia, czy materiał jest w wykazie (aczkolwiek on także jest pomocny)..."

Stąd moje pytanie

Dlaczego nie korzystacie z linku, który podał? Lub z "tematu przyklejonego"?
Przestrzegajcie zasady, zanim zapytam - sprawdzę, czy odpowiedź już kiedyś nie padła.

Ok. Proszę:
TaxTex napisał:
Kryterium jest zawsze takie same: musi to być materiał budowlany, który przed 1 maja 2004 r. objęty był stawką VAT 7%. Nie ma znaczenia PKWiU (choć jest pomocne), nie ma znaczenia, czy materiał jest w wykazie (aczkolwiek on także jest pomocny):
Wykaz materiałów budowlanych - Zwrot VAT - Ulga budowlana

# 409
TaxTex napisał:
Kryterium jest zawsze takie same: musi to być materiał budowlany, który przed 1 maja 2004 r. objęty był stawką VAT 7%. Nie ma znaczenia PKWiU (choć jest pomocne), nie ma znaczenia, czy materiał jest w wykazie (aczkolwiek on także jest pomocny):
Wykaz materiałów budowlanych - Zwrot VAT - Ulga budowlana

Czy Pan naprawdę nie umie czytać ze zrozumieniem, czy tylko takiego udaje.
Chyba się pożegnamy. Wprowadza Pan zamęt na forum.

Nie jest moim zamiarem wprowadzanie zamętu na forum. Wychodzi na to, że prawdopodobnie mam problem z czytaniem ze zrozumieniem :( , -no cóż, pozostaje tylko przeprosić tych których tym dotknąłem, co niniejszym czynię.

Witam.
E-deklaracje przesłałem przez internet w piątek o godz 16. Pierwszy raz rozliczyłem się przez internet. To prawda że rozliczając się przez internet zwrot z podatku będzie na moim koncie w ciągu tygodnia.??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót