Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nieprawda. US ma 90 dni na zwrot.

Ostatnia edycja:
No i sie okazalo ze,jeden pit jest z umowy zlecenie zas drugi z umowy o dzielo........ oba sa wystawione na pit 11.....:confused: wiec plissssss pomocy. Co roku rozliczalam sie bez problemu,niestety teraz :sad:

@Pinuka, naprawdę myślisz, że komuś się chce szukać Twojego pierwszego pytania?

Dzień Dobry.

A jak rozliczyć ulgę za internet jeżeli to usługa niefakturowana? Rozliczę ulgę w PIT, ale w razie czego nie będę miał dowodu na to w razie kontroli US, gdyż nie mam faktur za internet.?

Mam zarejestrowany telefon T-Mobile i korzystam z Internetu za który płaci się miesięcznie stałą kwotę, zapytałem, czy mi dadzą jakieś potwierdzenie lub fakturę za tę usługę za rok 2012, lecz dostałem tylko szybką i krótką odpowiedź, iż to usługa niefakturowana i kropka.

Czyli mam dać sobie spokój z tym rozliczeniem internetu, czy jest jakiś sposób aby mieć na to dowód i można to uznać w rozliczeniu rocznym?

Witam serdecznie,

Przychód 2250
Koszty uzyskania 667,50
Dochód 1582,50
Zaliczka pobrana przez płatnika 0
Składki na ubezpieczenie społeczne 308,52
Składki na ubezpieczenie zdrowotne 0

Jest to umowa o pracę na 1/4 etatu.

Pytanie: Czy i w jakiej kwocie przysługuje mi zwrot podatku?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.

a to normalne przy umowie o prace? Proszę wybaczyć tak głupie pytanie :P

Normalne przy małych kwotach miesięcznego przychodu.

Witam serdecznie. Mam pytanie. Chce się rozliczyć przez internet. Mam problem z częscią D. pole 34. Odnośnie stosunków pracy itp. Pracowałem na umowe zlecenie od stycznia do czerwca . przychod 17000zł około. Umowa zlecenie. I nie bardzo wiem co mam zaznaczyć . Zaznaczam jakiś stosunek pracy czy opcje " Nic nie zostało zaznaczone? Pomożcie.:) Dodam jeszcze ze na umowie zlecenie pracowałem w innym miescie oddalonym o 70km od miejsca zamieszkania:) Dziekuje za pomoc:)

Nic nie zaznaczasz. Umowa zlecenie to nie stosunek pracy

Umowa zlecenie - jak sama nazwa wskazuje - nie tworzy stosunku pracy.

Mam problem z częscią D. pole 34.

O którym formularzu piszesz?

o matkoooooo :((((((( no oczywiscie ze nie skladalam. Wiec co teraz ?

TaxTex napisał:
Umowa zlecenie - jak sama nazwa wskazuje - nie tworzy stosunku pracy.

O którym formularzu piszesz?
Kreator w programie E-pity . Czyli nic nie zaznaczam:) A teraz tak. Chciałbym dostać zwrot na konto bankowe. Musze wypełnic ZAP-3 czy jakoś tak. Moge wysłać go online czy trzeba bezpośrednio w urzędzie skarbowym złożyc? Ile sie czeka na pieniądze poprzeż złożenie zeznacznia online?

Zaliczka pobrana przez płatnika jest to już obliczona kwota należnej zaliczki na podatek dochodowy 18%?

@woldim - jak sama nazwa wskazuje jest to tylko zaliczka. W rozliczeniu rocznym należy się zwrot, dopłata lub pozostaje bez zmian.

RE: Zwrot podatku (PIT-11)

Witam prosze o rozliczenie pitu 11
Przychod 8.332,38
koszty uzyskania 1.470,11
Dochód 6.862,27
Zaliczka pobrana przez płatnika 489,00
Składki na ubezpiecznie społeczne 981,84
Składki na ubezpieczenie zdrowotne 569,66
dziekuje i pozdrawiam

Dane z pitu 11 za rok 2012:

Przychód: 30 206,45
Koszty uzyskania Przychodów: 1 335,00
Dochód: 28 871,45
Zaliczka pobrana przez płatnika: 1885
ZUS: 3 999,17
zdrowotne odliczone: 1985,85

Podatek zdrowotny odliczony według mnie:
Przychód- ZUS = Podstawa do naliczenia zdrowotnego * 7,75% = podatek odliczony zdrowotny
30 206,45- 3999,17= 26 207,28 * 0,0775= 2031,1
#1Dlaczego kwota z pitu 11 różni się od samodzielnie obliczonej kwoty? Coś źle obliczyłem ?

Obliczenia podatku dochodowego według mnie:
Przychód - Koszty uzyskania przychodu - ZUS = Podstawa do naliczenia podatku dochodowego * 18% - 556,02 = potrącona zaliczka na podatek dochodowy - podatek zdrowotny odliczony( 7,75% ) = Należna zaliczka na podatek dochodowy

30 206,45 - 1335 = 28 871,45 - 3 999,17=~ 24 872* 0,18= 4477-556 = 3921
3921 - 1986( podatek odliczony zdrowotny z pitu 11 ) =~ 1935zł

Podatek dochodowy = 1935
Zaliczka pobrana przez płatnika = 1885
Różnica: 50zł

#2 Mam dopłacić 50zł do urzędu skarbowego ?
#3 Ulgi nie mogą przekroczyć 1935zł? A skoro miałbym im dopłacić 50zł to mógłbym ulgi na 1985zł wziąć, zamiast im dopłacać?

Jeśli popełniłem jakiś błąd w obliczeniach prosiłbym o korektę, oraz też prosiłbym o odpowiedź na moje 3 pytanka, z góry dzięki.

Kwoty wykazane w PIT-11, to są sumy z list płac z roku 2012.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót