Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
555 zł zwrotu.

Proszę o pomoc w rozliczeniu
umowa o dzieło
przychód 6000
koszty 1200
dochód 4800
zaliczka pobrana przez płatnika 864

ile otrzymam zwrotu?

no to proszę o pomoc ponieważ na moim rozliczeniu w ramce E- 105 widnieje kwota - 307,98 natomiast w G - ODLICZENIE ZOBOWIĄZANIA PODATKOWEGO - podatek należny rubryka 118- 308zł Suma zaliczek pobranych przez płatnika rubryka 119-864 a w rubryce 121 wyszło mi 556 czy źle rozliczyłam Pit? Proszę o odpowiedź bo wysłałam e-deklarację i jak coś zrobię korektę

Nie, wyszło dobrze. Do zwrotu 556. 308 to kwota podatku należnego.

Witam,
również chciałabym znać wysokość zwrotu podatku o ile w ogóle takowy dostane. Pracowałam na umowie zlecenie, nie wiem jeszcze tylko czy zwrot dostane ja czy moja mama, bo z jakiegoś powodu to ona rozlicza mój PIT.

przychód 2393
koszty 478,60
dochód 1914,40
zaliczka 344

Z góry dziękuję.

Zwrot 344 zł.
Jesteś pełnoletnia- sama się musisz rozliczyć.
Jeśli jesteś uczniem/ studentem poniżej 26 roku życia, mama może korzystać z ulgi prorodzinnej.

paulina131 napisał:
Proszę o pomoc w rozliczeniu
umowa o dzieło
przychód 6000
koszty 1200
dochód 4800
zaliczka pobrana przez płatnika 864

ile otrzymam zwrotu?

Do zwrotu 556 zł. Przepraszam za wczesniejszą błędną odpowiedź - podałam 308,00 - jest to podatek należny od dochodów uzyskanych w 2012 roku.
Wpłacono 864 czyli 556 do zwrotu.

Czy zarabiając w zeszłym roku jedyne 40 zł muszę się rozliczać? Dostanę PIT-11?

sandina91 napisał:
Czy zarabiając w zeszłym roku jedyne 40 zł muszę się rozliczać? Dostanę PIT-11?

A na jaką umowę?

Zasadniczo- powinien być odprowadzony podatek ryczałtowy i nie powinno być konieczności rozliczenia się z tej umowy.
Ale jeśli zamawiający wystawi Ci mimo wszystko PIT-11- trzeba się rozliczyć.

a jeśli nie dostanę to się dopominać? nie będę miała jakiś problemów?

Najlepiej zapytać u źródła- czyli u zamawiającego.

a jeśli chodzi o adres zameldowania i zamieszkania. Czy mogę zanieść PIT-37 w miejscu zamieszkania? wraz z ZAP-3? wpisać US z zameldowania i dane z zamieszkania wszędzie? Będzie dobrze?

Zawsze składa się w miejscu zamieszkania. Jeśli nie jesteś zameldowana (mimo, że powinnaś) w miejscu zamieszkania- składasz ZAP-3 i takie też dane umieszczasz na PIT-37

a US piszę ten co zameldowanie tak, reszte zamieszkanie? bo tam poszedł PIT-11 też

Nie. Wpisujesz miejsca zamieszkania, to to teraz jest Twój właściwy US.

okej dziękuję:) to dojdą do tego, że inny US skoro nigdzie nie będzie widniał?

Organy podatkowe przekazują sobie taką informację.

Rozliczenie za 2012 r. z tytułu samotnego wychowywania PILNE PROSZE O POMOC

witam
w styczniu 2012r zostało uznane wtedy 5 miesięczne dziecko przez ojca. W czerwcu wzięliśmy ślub jednak po 3 miesiącach mój mąż odszedł i nie mieszkamy razem. Zatem bardzo proszę o odpowiedź czy mogę się rozliczyć z tytułu samotnego wychowywania dziecka za 2012 rok ?? od listopada toczy sie sprawa o rozwód jednak nie mam żadnego orzeczenia o separację jedynie mamy ją umowną, nic na piśmie bo sprawa cały czas trwa.
Bardzo proszę o dopowiedz będę bardzo wdzięczna

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót