Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
pit 37

witam,
proszę o policzenie zwrotu podatku pit 37

przychód 51 601,49 zł
koszty uz. przych. 1668,72
zaliczka 3831 zł

ubezp. społeczne 6981, 35zł
ubezp. zdrowotne 3405, 38 zł

ulga na internet 588zł.

próbowałam rozliczyć to w programie, ale program mi sam wpisuje z automatu w kosztach uzyskania przychodu 1335zł, a nie pracuje w tej samej miejscowości w której mieszkam, więc chyba mogę sobie wpisać wyższa kwotę?... Czy ktos wie czemu tak się dzieje???

z gory dziękuje :)

Odliczenie internetu małżonka

Osoba rozlicza się wspólnie z mężem. Mąż jest podatnikiem. Internet jest na żonę podatnika. Wpłaty za internet uiszczane są na poczcie. Czy małżonkowie, mogą rozliczyć się za internet? W którym miejscu powinna być wpisana kwota?

RE: pit 37

ewelinasykut napisał:
program mi sam wpisuje z automatu w kosztach uzyskania przychodu 1335zł
A zaznaczyłaś okienko, że to praca poza miejscem zamieszkania?
Zwrot 167

do zwrotu 167 zł.
W kosztach uzyskania musisz zaznaczyć opcję "dojazd do pracy z innej miejscowości".

Janusz M. napisał:
PIT 28 za 2012 rok należało złożyć do 31 stycznia 2013 roku.

Jak zrozumiałem chodzi o "ryczałt ewidencjonowany".

co mi grozi za nie zlozenie tego pitu ? czy fakt ze jestem mlodym nowym przedsiembiorca moze mi jakos pomoc? ksiegowa nie wspomniala nic o tym picie..

RE: Odliczenie internetu małżonka

szymon189 napisał:
Czy małżonkowie, mogą rozliczyć się za internet? W którym miejscu powinna być wpisana kwota?
Mogą. Należy odjąć od dochodu męża.
Pomocne orzeczenie: wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Kielcach z 18 sierpnia 2011 r. (sygn. I SA/Ke 321/11).

Ag_Maz napisał:
A zaznaczyłaś okienko, że to praca poza miejscem zamieszkania?
Zwrot 167

zaznaczyłam, co roku tak robiłam i było ok. sprawdzę jeszcze raz:)

dziękuję za pomoc:)

Armani85 napisał:
co mi grozi za nie zlozenie tego pitu ? czy fakt ze jestem mlodym nowym przedsiembiorca moze mi jakos pomoc? ksiegowa nie wspomniala nic o tym picie..

Jeżeli jak najszybcie złożysz zeznanie (zanim US się nie zorientuje) i załączysz do tego czynny żal to nie będzie kary tylko podatek+odsetki.

pit11 skl zdrowotne

witam. w 2012r przez 3m-ce pracowalam na umowe na zlecenie. za kazdy miesiac otrzymalam rachunek z potraceniami. z rachunkow wynika ze zostaly potracone skl zdrowotne na kwote 470zl a w PIT 11 jest kwota 410zl. skad roznica?

Potrrącone zdrowotne to 9%. a możliwe do odliczenia to 7,75%.

RE: Podatek od umowy o pracę tymczasową na czas określony

Dostałem PIT-11 i teraz takie kwoty mam powpisywane:
- Przychód: 2586,00
- Koszty uzyskania przychodu: 222,50
- Dochód: 2363,50
- Dochód zwolniony od podatku: 0,00
- Zaliczka pobrana przez płatnika: 140

- Składki na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od dochodu: 354,53
- Składki na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w przepisach ustawy, podlegające odliczeniu od podatku: 156,36

Na podstawie tego ile mogę dostać zwrotu? Czy to jest ta kwota 140zł? Czy jakieś kwoty trzeba zsumować?

RE: Podatek od umowy o pracę tymczasową na czas określony

MartinTcV napisał:
Czy to jest ta kwota 140zł?
Dokładnie tak.

Liczyłem na więcej, ale jak to mówią lepszy rydz niż nic ;) Na drobne wydatki będzie ;) Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

PS. Czy jeśli prócz dochodu ze stosunku pracy otrzymałem również stypendium to mogę złożyć PIT-37 i tam w innych dochodach wpisać te 224zł stypendium czy muszę złożyć jeszcze PIT-36?

Ostatnia edycja:
pół roku prowadzenia firmy i druga połówka jako osoba fizyczna - który Pit wybrać?

Witam,

W 2012 roku prowadziłem firmę do końca września, a od września stałem się osobą fizyczną (student) i miałem pracę na podstawie umowy zlecenie.

Który PIT mam wybrać? 36 czy 37 - a może dwa? Na co mam zwrócić uwagę, jakieś haczyki?

Pozdrawiam
Darek

RE: pół roku prowadzenia firmy i druga połówka jako osoba fizyczna - który Pit wybrać

dken napisał:
prowadziłem firmę do końca września
A jaka forma opodatkowania?
Jeśli zasady ogólne- PIT-36.

na zasadach ogólnych. Czyli wybieram Pit 36 i czy coś muszę zaznaczyć, że przez ponad pół roku miałem firmę a przez drugą część roku byłem osobą fizyczną (złożenie jakiejś dodatkowej deklaracji, czy pisma?)

Nie. W wierszu 1 wpisujesz dane z PIT-11 od pracodawcy. W wierszu 3- dane z załącznika PIT-B, który uzupełnisz na podstawie KPiR.
Składki społeczne z DG sumujesz z UoP (o ile nie wrzucałeś ich w koszty). Tak samo składki zdrowotne.

Witam, od lutego 2012 roku do lipca 2012 roku odbywałam staż z UP. Męczę się nad PIT-37. Obliczyłam co nieco i chciałabym się was poradzić, czy moje obliczenia są właściwe i właściwie wpisane.

PIT-11
DANE:
Świadcz. wypł. z FPIGŚ
Przychód: 5378,30 (poz. 52)
Koszty uzyskania przychodów: 0
Dochód: 5378,30 (poz. 53)
Zaliczka pobrana przez płatnika: 328,00 (poz. 54)
Składki na Ubezp. Zdrowotne: 360,17 (poz. 77)

I teraz przejdźmy do PIT-37 a mianowicie:

Inne źródła, niewymienione w wierszach 1-4:
Poz. 55: 5378,30
Poz. 57: 5378,30
Poz. 59: 328,00

Składki na Ubezp. Społeczne:
Poz. 91: 0,00

Dochód po odliczeniu skł. na Ubezp. Społeczne:
Poz. 95: 5378,30

Dochód po odliczeniach:
Poz. 103: 5378,30

Podstawa odliczenia podatku:
Poz. 104: 5378

Obliczony podatek:
Poz. 105: 412,02

Podatek:
Poz. 107: 412,02

Składki na Ubezp. Zdrowotne:
Poz. 108: 360,17

Podatek po odliczeniach:
Poz. 114: 51,85

Podatek należny:
Poz. 118: 52

Suma zaliczek pobranych przez płatników:
Poz. 119: 328

Różnica pomiędzy sumą zaliczek pobranych przez płatników a podatkiem należnym NADPŁATA:
Poz. 121: 276

Przekazanie 1% podatku:
Poz. 124: 0,50

Bardzo proszę o jakieś sprawdzenie, czy aby na pewno dobrze to wyliczyłam wszystko. Po raz pierwszy mam do czynienia z PIT-ami.

Pozdrawiam :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót