Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: PIT-11 dostalem

Witam. Jestem nowy na forum i myślę że ciepło mnie przyjmiecie.;)

ROZLICZAM SIĘ PIERWSZY RAZ W ŻYCIU I JESTEM ZIELONY :)

Dostałem dzisiaj "PIT-11 (19)", pracowałem na umowę zlecenie dwa razy i w dwóch różnych firmach. PIT przyszedł mi z jednej z nich, i teraz pytanie:

Jaki PIT mam wypełnić i jaki (czy w ogóle) dostanę zwrot?

Przychód :224.64zł,
Koszty uzyskania przychodów: 44.93zł,
Dochód: 179.71zł,
Zaliczka pobrana przez płatnika: 33zł

I jeszcze jedno czy mam czekać z rozliczeniem aż przyjdzie PIT z tej drugiej firmy? Jeśli tak to jak je potem połączyć?

Proszę o szybką odp. :D

Pozdrawiam macha103

Wypełniasz PIT-37.
Nie wiemy ile zarobiłeś w tej drugiej firmie...

Czyli muszę czekać na drugi PIT z pff drugiej firmy? Tam zarobiłem jakieś 360zł brutto

Mam pytanie odnośnie ulgi prorodzinnej.
Jestem studentem a od września 2012 r. mam taką drobną biurową na 1/2 etatu. Za te cztery miesiące (wrzesień - grudzień) mam dochód niższy niż 3089 zł (z tego co się orientuje to jest ta graniczna kwota). Rozliczam rodziców i zastanawiam się jak to jest. kwota ulgi to 1112,04 zł za cały rok, 92,67 zł miesięcznie. Czyli ulga za mnie wyniesie 8x92,67zł (styczeń - sierpień włącznie, czyli za okres kiedy nie uzyskiwałem dochodów), czy tak czy siak za cały rok przysługuje 1112,04 zł?

Jeśli przez cały rok nie osiągnąłeś dochodu 3091 zł, rodzicom przysługuje ulga za cały rok (o ile cały rok studiowałeś).

Dzięki. A mogę zapytać jak by to wyglądało, gdybym przekroczył tą sumę?

Wtedy w ogóle nie uwzględniasz ulgi.

pit 28 zerowy-zawieszona działalność, do tego 2 pity11 na umowe zlecenie na jakim druku rozliczyc czy mozna odliczyc ulge na dzieci
drugie pytanie pit37 złożony elektronicznie ,bedzie korekta tego pitu tez elektronicznie ,w jaki sposób przesłać tzw czynny zal głownie chodzi o o drobne zmiany racunkowe ,nie powodujace istotnych zmian w rozliczeniu zasadniczym

pogodno napisał:
do tego 2 pity11 na umowe zlecenie na jakim druku rozliczyc czy mozna odliczyc ulge na dzieci
PIT-37, tak.
pogodno napisał:
w jaki sposób przesłać tzw czynny zal głownie chodzi o o drobne zmiany racunkowe ,nie powodujace istotnych zmian w rozliczeniu zasadniczym
Nie czynnym żalem, a wyjaśnieniem. Ukazuje się specjalne okienko na powód korekty.

Witam spoznilem sie z pitem 28 , 14dni jaka kara mnie czeka ? dzialnosc prowadzona od 3 miesiecy puki co bez dochodow

internet

witam wszystkich,chciałem zapytać o odliczenie i internetu,mianowicie chodzi oto czy córka może odliczyć i internet od podatki,usługa internetowa jest na mnie zapisana,córka jest zameldowana pod tym samym adresem

Armani85 napisał:
Witam spoznilem sie z pitem 28 , 14dni jaka kara mnie czeka ? dzialnosc prowadzona od 3 miesiecy puki co bez dochodow
Dostałeś już odpowiedź:
parasoll.ka napisał:
Jeżeli jak najszybcie złożysz zeznanie (zanim US się nie zorientuje) i załączysz do tego czynny żal to nie będzie kary tylko podatek+odsetki.

vakos napisał:
czy córka może odliczyć i internet od podatki
A ponosi wydatki na ten internet? Może je udokumentować?

Ostatnia edycja:
RE: internet

Nie o to pytałam. Kto płaci za te faktury?
Oraz
vakos napisał:
córka jest zameldowana pod tym samym adresem
czy faktycznie mieszka w miejscu zameldowania?

jest zameldowana ale studiuje we Wrocławiu

Panie vakos proszę nie marnować mojego czasu i odpowiedzieć na wszystkie pytania. Najlepiej w jednym poście. Bo Pan tylko zaśmieca wątek.
Ale odpowiedź jest krótka: jeśli córka nie płaci za ten internet, to nie może go odliczyć.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót