Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Iyyama napisał:
Czyli nic nie odejdzie na składki zdrowotne? Ani nic?
Nic. Nie została przekroczona kwota wolna od podatku.

Czy jeśli pracuje poza swoją miejscowościa i dojeżdzam do pracy swoim samochodem to czy jest coś takiego jak odliczenie podatku od paliwa albo tego ze dojezdzam ?
I jeśli tak to w którym miejscu na PIT 37 mam do zaznaczyć ??

radelka napisał:
czy jest coś takiego jak odliczenie podatku od paliwa albo tego ze dojezdzam ?
Nie. Jeśli masz umowę o pracę, to stosujesz podwyższone koszty uzyskania przychodu. 1668,72 zł (przy jednym stosunku pracy)

Witam! Mam pytanie ponieważ rozliczam pit programem i jak wpiszę kwotę w poz. 108 to nie mogę oddać 1%, natomiast jak na początku komputer sam wpisuje w poz. 114 to mogę. Gdzie wtedy wpisać i od czego to zależy. Pozdrawiam.

od tego czy masz podatek nalezny do US

Witam, założyłam nowy wątek zanim ten zauważyłam (od razu przepraszam za zaśmiecanie forum). Mam pytanie dotyczące rozliczenia, a dokładnie chodzi o zwrot podatku od stypendium naukowego prezydenta miasta dla doktorantów (potrącano mi podatek 18%, który wg Pani z urzędu powinien być zwrócony- tylko nie wiem co mam zrobić, żeby się tak stało).
Dane z PIT-11 przesłanego przez UM: w części E (punkt 10- inne źródła) mam wypełnione tylko 3 pola:
p. 71 ( przychód) 27 000,00
p. 72 (dochód) 27 000,00
p. 74 (zaliczka pobrana przez płatnika) 4 860,00
Dodam, że nie jestem nigdzie zatrudniona (dostaję tylko stypendium doktoranckie z uczelni)- jedyne dodatkowe źródło dochodu w zeszłym roku było to zlecenie i PIT-11 z tego zlecenia wygląda tak:
W części E (punkt 8- prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art. 18 ustawy):
p. 63 (przychód) 1 500,00
p. 64 (koszty uzyskania przychodu) 750,00
p. 65 (dochód) 750,00
p. 66 (zaliczka pobrana przez płatnika) 135,00
W związku z powyższym chciałam się dowiedzieć w jaki sposób mogę odzyskać podatek od stypendium. Co muszę wypełnić i złożyć w US? Będę wdzięczna za pomoc.

Dziekuej bardzo za odpowiedz mam jeszcze tylko jedno pytanie

przychód- 132,32
KUP-139,06
składki na ubezpieczenie społeczne o ktorych mowa w przepisach ustawy podlegając odliczeniu od dochodu- 18,13

czy wszystkie te dane umieszczam w PIT 37 i nic poza tym ?
w skladkach na ubezpieczenie w pit37 tez musze wpisac 18,13 ?

Kolejne pytanie o KUP:
żona pracowała od stycznia do maja w zakładzie pracy mieszczącym się w tej samej miejscowości co zamieszkanie. Od czerwca przniesiono ją w obrębie jednej firmy do filii znajdującej się gdzie indziej (zmiana umowy o pracę dot. miejsca wykonywania pracy). W pit 11 w kup wpisano jej 1335. Z moich wyliczeń wynika, że powinno być 1529,67 (5 miesięcy praca w tej samej miejscowości i 7 miesięcy w innej). W zakładzie pracy nie chcą jej sprostować pit11 (tłumaczą się, że zmieniając miejsce powinna napisać oświadczenie o zwiększeniu kosztów uzyskania przychodów); urząd skarbowy twierdzi, że aby sobie odliczyła koszty w przysługującej jej wysokości musi być to wykazane w pit 11 - czyli pit musi być poprawiony przez pracodawcę. Jak "zmusić" zakład pracy do korekty pit11?

Witam chciałem się dowiedzieć czy za to bedzie zwrot czy nadpłata:
Umowa zlecenie i tu nie figuruje nic o odprowadzaniu składek
przychod-4 193,91
kup-838,76
dochod-3 355,15
zaliczka pobrana przez płatnika -606

a tu umowa o prace
przychod-9767,20
kup-333,75
dochod-9433,45
zaliczka pobrana przez płatnika-666
składki na ubezpieczenie -1339,08

Pracuje od 03,09,2012 wczesniej nie pracowałem.Pozdrawiam i z Góry dziękuje.

lagarto napisał:
urząd skarbowy twierdzi, że aby sobie odliczyła koszty w przysługującej jej wysokości musi być to wykazane w pit 11
Nieprawda, merytoryczny pracownik US na pewno tak nie powiedział.. Można samemu skorygować KUP na rocznym rozliczeniu.

Dzień dobry!

Poproszę o informację czy do zapłaty czy mam zwrot z takiego PIT:
Umowa o pracę (suma 2 pitów od pracodawców), brak możliwości ulg dodatkowych, rozliczenie wspólne z małżonkiem, który pracował na umowach o dzieło wiec nie ma żadnego PIT:
Przychód:
34041,75
Koszty uzyskania przychodów: 1557,48
Dochód: 32484,27
Zaliczka pobrana przez płatnika: 2246
Składki na ubezp. społeczne: 4584,82
Składki na ubezp. zdrowotne: 2222,64

Pozdrawiam

Bond_007 napisał:
który pracował na umowach o dzieło wiec nie ma żadnego PIT:
Jak to nie ma? Jeśli umowa była na ponad 200 zł, to musi być PIT-11.

Witam,

Cały rok 2012 przepracowałam w jednej firmie na umowę o pracę. Natomiast w styczniu 2012 roku dostałam jeszcze wypłatę za miesiąc grudzień 2011r. z innej firmy gdzie również była umowa o pracę.

W chwili obecnej otrzymałam z dwóch firm pit-11 za rok 2012 i w związku z tym chciałam się dowiedzieć czy mam prawo do kosztów z tytułu więcej niż jednego stosunku pracy?

Witam.Ile bede miał zwrotu
przychód: 30913,11
koszty uzyskania przychodu: 1668,72
dochód: 29244,39
zaliczka pobrana: 1939
skł spol: 4149,75
skł zdr: 2024,19

RE: Dlczego wyszła niedopłata za PIT 37

Witam, proszę o pomoc w obliczeniu, ile zwrotu dostanę za 2012 rok.
Umowa zlecenie,
przychód - 22614,34
koszt uzyskany - 3902,80
dochód - 18711,54
zaliczka pobrana - 1298
Z góry serdecznie dziękuję

RE: Dlczego wyszła niedopłata za PIT 37

martawi napisał:
ile zwrotu dostanę za 2012 rok.
Napewno wpisałaś wszystkie dane?
Wychodzi mi, że musisz dopłacić 1514 zł.

Z podanych przez martawi
Kobieta.gif
danych wychodzi niedopłata 1514 zł.
Czy nie było składek zdrowotnych?

Witam, po raz kolejny :D

Właśnie otrzymałem drugi "PIT 11 (19)", ponieważ pracowałem na Umowę Zlecenie w dwóch firmach w 2012r. I teraz moje pytanie jaki PIT wypełnić i jak to zrobić...czy mam oba PITy podsumować razem i wpisać te dane które mi wyjdą?, Czy może jakoś osobno to trzeba zrobić? I ile dostanę zwrotu?

PIT nr1.

Przychód: 224,64zł
Koszty uzyskania przychodów: 44,93zł
Dochód: 179,71zł
Zaliczka pobrana przez płatnika 33zł

PIT nr.2
Przychód: 393,60zł
Koszty uzyskania przychodów: 78,72zł
Dochód: 314,88zł
Zaliczka pobrana przez płatnika: 57zł

Z góry dziękuję :)

Status