Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
GenesiSchwert - tak, powinieneś otrzymać PIT11 do końca lutego. Otrzymasz w całości zwrot zaliczki podatku.

gmarcing napisał:
GenesiSchwert - tak, powinieneś otrzymać PIT11 do końca lutego. Otrzymasz w całości zwrot zaliczki podatku.

Dzięki bardzo za odpowiedź.

Jednakże tutaj rodzi się kolejne pytanie. Co powinienem zrobić jeżeli do końca lutego nie otrzymam PIT 11? Jest już 25 luty a jeszcze nic nie otrzymałem, stąd moje obawy,

Pytanie dotyczące ulgi internetowej.
Niestety ale mam mały problem nie mam faktur do sierpnia za zeszły rok ponieważ zrezygnowałem z usług firmy. Niestety firma ta została wykupiona przez inną firmę, czy w tym przypadku mogę odzyskać te faktury a jeżeli nie czy dowodem w razie kontroli może być umowa z dostawcą internetu?

Bardzo proszę o pomoc w rozliczeniu PITów.
Pit 11a z ZUS. Zasiłki pieniężne z ubezp. społecznego: Przychód- 3 322,55. Zaliczka na podatek pobrana i odprowadzona przez płatnika -598.
Pit 11 z UP. Świadczenia wypłacone z funduszów: pracy i gwarantowanych świadczeń pracowniczych: Przychód -3 377,70. Dochód -3 377,70. Zaliczka pobrana przez płatnika -77. Skł. na ubezp. zdrowotne 217,96.
Dziękuję.

asiairafal napisał:
1.Witam mam pytanie odnośnie pit 8c . Jest to moj jedyny pit na kwote 300 zł. czesc D pozycja 35 i suma 40 obie 300 zł . Jest to zwrot kosztów polowania . jak mam to rozliczyć?

2. Druga sytuacja to pit ojca pit11 i pit 8c taki sam jak mój na jakich formularzach ma byc rozliczne pit 37 czy pit 36

Czy na prawde nikt sie nie orientuje w tych pit 8c z Łowiectwa?

Krupek28 napisał:
Niestety ale mam mały problem nie mam faktur do sierpnia za zeszły rok ponieważ zrezygnowałem z usług firmy.
Nie musi być faktur, musi być udokumentowany wydatek.

Witam,
chciałabym się poradzić w sprawie rozliczenia pit. W maju 2012r jeszcze jako maturzystka pracowałam 2 dni jako hostessa na umowę zlecenie. Wynagrodzenie brutto 168,00zł, koszty uzyskania przychodu 33,60 zł, podstawa opodatkowania 134, 00zł, podatek wg stawki 18% 24 zł, wynagrodzenie netto 144 zł. Do tej pory nie otrzymałam pita i nie wiem co z tym zrobić. Powinnam go w ogóle otrzymac? Ponadto w wakacje (po maturze) pracowałam w sklepie spożywczym, z ktorego dostałam juz pit. Mogę rozliczać się z rodzicami czy powinnam sama? Gdy podejmowałam obie prace byłam już pełnoletnia.
Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam ;)

Ag_Maz napisał:
Nie. Umowa była do 200 zł i został od niej odprowadzony podatek.

Czyli nie muszę się z tego rozliczać tak? A z tej drugiej pracy, z której otrzymałam już pit mogę rozliczyć się z rodzicami?

dariaa123 napisał:
A z tej drugiej pracy, z której otrzymałam już pit mogę rozliczyć się z rodzicami?
Jak z rodzicami? Jesteś pełnoletnia, wypełniasz swój PIT.

witam serdecznie! szukałam tego całego wzoru na rozliczenie w ustawie, ale nie mogę znaleźć.. ;/
czy mogę prosić wyliczenie ile zwrotu od podatku mi się należy?
umowa o pracę,
1) przychód- 5 524,23
2)koszty uzyskania przychodów - 667,50
3)dochód - 4 856,73
4)zaliczka pobrana przez płatnika- 125
5)składka na ubezpieczenie społeczne- 757,39
6)składka na ubezpieczenie zdrowotne- 335,28
nie znam się na tym..z góry dziękuję za odpowiedź!
pozdrawiam :)

Witam, bylbym wdzieczny za obliczenie podatku:
Przychod - 8 100,24
Koszty uzyskania przychodow - 1 397,95
Dochod - 6 702,29
Zaliczka pobrana przez platnika - 466
Skladki na ubezpieczenie spoleczne - 1 110,55
Skladki na ubezpieczenie zdrowotne - 541,71

Byla to umowa zlecenie, z gory dziekuje.

Ostatnia edycja:
wowerr napisał:
Witam, bylbym wdzieczny za obliczenie podatku:
Przychod - 8 100,24
Koszty uzyskania przychodow - 1 397,95
Dochod - 6 702,29
Zaliczka pobrana przez platnika - 466

Byla to umowa zlecenie, z gory dziekuje.

Jesteś pewien że podałes właściwe kwoty?

edytowalem bo nie doczytalem pierwszej strony, dodalem skladki na ubezpieczenie zdrowotne i spoleczne. Tak kwoty sa na pewno poprawne, mam pit 11 przed soba :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót