Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Okej, przepraszam po prostu 1 raz mam ten pit w rece, a nie moglem znalesc zadnych wzorow w internecie. Dziekuje.

Nie wiem czy dobrze liczę a robię to po raz setny i ciągle ten sam wynik. Wychodzi mi nadpłata 555 zł i w związku z tym chciałbym się upewnić czy dobrze liczę.
Przychód -13.972,68
Koszty uzyskania przychodów - 1.335,00
Dochód 12.697,68
Zaliczka pobrana przez płatnika 1.048
Składki na ubezpieczenie społeczne 1.835,82
Składki na ubezpieczenie zdrowotne 895,50

Krupek28 napisał:
Wychodzi mi nadpłata 555 zł i w związku z tym chciałbym się upewnić czy dobrze liczę.
Zgadza się.

Otrzymałam pit 11 A z ZUS'u - zasiłki pieniężne z ubezp. społecznego, oraz pit 11 z UP -Świadczenie wypłacone z Funduszów: Pracy i Gwarantowanych świadczen pracowniczych.
Czy kwoty z obu pitów przenoszę w rubryki INNE ŹRÓDŁA i sumuje?

Witam
Oto dane z mojego PIT 11
Przychód - 24.090,12
Koszty uzyskania przychodu - 1.335,00
Dochód - 22.755,12
Zaliczka pobrana przez płatnika - 1.343
Składki na ubezpieczenia społeczne - 3.269,85
Składki na ubezpieczenia zdrowotne - 1.608,98
Nie korzystam z żadnych ulg, bardzo proszę o sprawdzenie czy mój wynik - 1zł nadpłaty, jest prawidłowy.

Witam. Mam pytanie. Jestem obywatelem Afganistanu i mam kartę stałego pobytu w Polsce. Jestem tu już 12 lat. Od dłuższego czasu nie jestem nigdzie zameldowany. Otrzymałem teraz z pracy PIT-11, na którym mam podane miejsce zamieszkania czyli mieszkanie,które wynajmuję bez umowy. Czy mogę się normalnie rozliczyć? Czy jest w Polsce obowiązek meldunkowy? Stary adres zameldowania mam natomiast na dokumentach: karcie pobytu i prawie jazdy. Nie wiem gdzie to zmienić i czy mogę podać adres zamieszkania jeżeli właścicielka nie rozlicza się z tego, że wynajmuje to mieszkanie. Nie chce żeby miała przeze mnie kłopoty...Proszę pomóżcie. Nie wiem co mam zrobić...

gmarcing napisał:
W obu PIT36 - część D.1.8

oj niestety ktoś w błąd mnie wprowadził - dla tych którzy tez mają takie pity ma być pit 37

asiairafal napisał:
oj niestety ktoś w błąd mnie wprowadził - dla tych którzy tez mają takie pity ma być pit 37
PIT 8C rozlicza się na PIT36

A ja liczę na życzliwość Forumowiczów i chciałam się spytać czy jeżeli opłacam miesięcznie internet szerokopasmowy w kwocie 55 zł i dodatkowo internet mobilny w abonamencie w wysokości 10 zł miesięcznie.
Czy mogę połączyć te dwie kwoty (660zl i 120zl), aby wyszło te 760zł do odliczenia ? :)
Jeśli już padło to pytanie to z góry przepraszam
Pozdrawiam,
Karolina.

gmarcing napisał:
PIT 8C rozlicza się na PIT36

Byłam dzis w US i pani poinformowała mnie ze ma to być pit 37. Dodam ze jest to dochód z myslistwa którego nie dostaje na reke tylko jest zaliczany na poczet przyszłych składek.

Nawet wg broszury informacyjnej - PIT37 nie obejmuje takich dochodów, a formularz PIT36 jest przeznaczony m.in. dla podatników, dla których dokonywane obliczenia nie mieszczą się w zakresie zeznania PIT37.

Ostatnia edycja:
a moze ktoś inny zna rozwiązanie bo juz sama nie wiem

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót