Pity za 2013 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
cappuccina napisał:
Mam kolejne pytanie, dotyczące teraz innej osoby.

Podatnik osiągnął dochód i w kraju i zagranicą (Wielka Brytania). Dochód w kraju był niewielki, ok 1.500,00 zł, więc mieścił się w kwocie wolnej od podatku, cała zaliczka byłaby do zwrotu.

Jednak przy uwzględnieniu dochodu z zagranicy podatnik przekroczy kwotę wolną od podatku. Czy to znaczy, że wówczas, od tego dochodu polskiego musi on obliczyć podatek na zasadach ogólnych, chociaż normalnie nie musiałby go odprowadzać? Wiem, że dochód zagraniczny wpływa na ustalenie progu i stawki, ale czy też w tym wypadku jest w ten sposób uwzględniany?

Proszę pilnie o pomoc. Niby jak wyliczam po kolei zgodnie z broszurą to jest w sumie ok, ale brzmienie przepisu jest takie:
§
8. Jeżeli podatnik, o którym mowa w art. 3 ust. 1, oprócz dochodów podlegających opodatkowaniu, zgodnie z ust. 1, osiągał również dochody z tytułu działalności wykonywanej poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub ze źródeł przychodów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zwolnione od podatku na podstawie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innych umów międzynarodowych - podatek określa się w następujący sposób:
1) do dochodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym dodaje się dochody zwolnione od tego podatku i od sumy tych dochodów oblicza się podatek według skali określonej w ust. 1;
2) ustala się stopę procentową tego podatku do tak obliczonej sumy dochodów;
3) ustaloną zgodnie z pkt 2 stopę procentową stosuje się do dochodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym.

A przecież dochód który nie przekracza progu zwolnienia nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym. Czy źle to rozumiem?

Witam, mam taki problem z pit-em i nie mam pojęcia czy to ja gdzieś popełniłam błąd, czy może coś nie tak z programem, a może tak to już po prostu ma być. Sprawa wygląda tak:
Rozliczam Pit 37 na podstawie dwóch pitów 11 otrzymanych od pracodawców ( oba z umowy o pracę), więc po prostu sumuje kwoty i wpisuje w pit 37. Program e-deklaracje wylicza mi 49 zł niedopłaty. ale jak liczę każdy pit 11 osobno to w jednym i drugim wychodzi mi spora suma nadpłaty. Dlaczego to tak jest?
1)Przychód 12 720,00 + 8141,66
2)Koszt uzysk. przychodu 890,00 + 556,25
3) dochód 11830,00 + 7585,41
4) zal. pobrane 593,00 + 387,00
5) skł. na ubezp. społ. 1743,91 + 1116,23
6) skł na ubezp. zdrowotne 544,47 + 850,65

Jeżeli mogę, to proszę o sprawdzenie, czy rzeczywiści powinno z tego wyjść 49 zł dopłaty. wydaje mi się to troszkę dziwne, dlatego wole zasięgnąć języka.

przy rozliczeniu za pomocą epity pojawia mi się komunikat:

Suma wpisanych kosztów ze stosunku pracy to: 1446,25 zł, ale zostały one ograniczone do wysokości limitu: 1335,00 zł
Sprawdź ustawienie opcji na dialogu danych PIT-11: 'Część D, pole 24', jeśli powinny być uwzględnione wyższe koszty.
Mam dwa pity11 bo zmieniałam pracodawcę czy przy każdym picie mam zaznaczyć z więcej niż 1 stosunku pracy czy tylko przy jednym, a może zostawić tak jak jest?

Katnis1 napisał:
Dlaczego to tak jest?
Ponieważ kwota zmniejszająca podatek jest wspólna dla wszystkich źródeł przychodu.
Katnis1 napisał:
czy rzeczywiści powinno z tego wyjść 49 zł dopłaty.
Tak.
paolla23 napisał:
Mam dwa pity11 bo zmieniałam pracodawcę czy przy każdym picie mam zaznaczyć z więcej
Rozliczasz je na jednym druku PIT-37. Wypłaty miałaś w tym samym miesiącu?

w jednym miesiącu miałam dwie wypłaty. Na jednym druku tzn że mam sobie dodać z dwóch pitów te sumy wszystkie i zaznaczyć że z 2 stosunków pracy?

Witam serdecznie mam problem a mianowicie otrzymałam od pracodawcy pit11 oraz pit 8c a także pit 40a niestety korzystając z programu wyliczającego wyszło mi do zapłaty 2404zł czy mogę prosić o pomoc i o sprawdzenie czy jest to poprawne rozliczenie bo trochę się zmartwiłam.
pit 11
6.działalność wykonywana osobiście...
45. przychód 3108,42
46. KUP 536,46
48 ZALICZKI 179,00

składki społeczne 426,14
składki zdrowotne 207,89

pit 8c
D Informacja o wysok doch.....
25.zasiłek chorobowy 3483,12

PIT 40A
d. emerytura
33. 22943,90
38 ubezp zdrowot. 1778,14

z góry dziękuje za pomoc

Witam serdecznie mam problem a mianowicie otrzymałam od pracodawcy pit11 oraz pit 8c a także pit 40a niestety korzystając z programu wyliczającego wyszło mi do zapłaty 2404zł czy mogę prosić o pomoc i o sprawdzenie czy jest to poprawne rozliczenie bo trochę się zmartwiłam.
pit 11
6.działalność wykonywana osobiście...
45. przychód 3108,42
46. KUP 536,46
48 ZALICZKI 179,00

składki społeczne 426,14
składki zdrowotne 207,89

pit 8c
D Informacja o wysok doch.....
25.zasiłek chorobowy 3483,12

PIT 40A
d. emerytura
33. 22943,90
34. zaliczki 1794
38 ubezp zdrowot. 1778,14

z góry dziękuje za pomoc

nadmienię jeszcze bo może kogoś tym wprowadziłam w błąd pit 11 jest z umowy o "świadczenie usług firmy X" z której przychody zamieszczone są w punkcie 6 pit-u 11 :) a nie prowadzę, żadnej działalności gospodarczej

Ag_Maz czy jest znasz może odpowiedź na moje ww pytanie (cytuje je także ponizej)? Jak nie to daj też znać bym wiedział, że nie znajdę tu pomocy, aczkolwiek z góry dziekuje za poświęcenie mi czasu.
pozdrawiam

"witam
szukam pomocy w odpowiedzi na zapytanie związane z rozliczeniem PITu za 2013 r - by nie przepisywac umieszczam poniżej link do niego i bardzo proszę o wskazówki...

http://forumprawne.org/rozliczenia-pit/525817-ubezpieczenie-nawiazka-w-rozliczeniu-pit.html#post2804368"

ally21 napisał:
czy mogę prosić o pomoc i o sprawdzenie czy jest to poprawne rozliczenie bo trochę się zmartwiłam.
Do zapłaty 626 zł.
redmartin napisał:
Ag_Maz czy jest znasz może odpowiedź na moje ww pytanie (cytuje je także ponizej)? Jak nie to daj też znać bym wiedział, że nie znajdę tu pomocy, aczkolwiek z góry dziekuje za poświęcenie mi czasu.
Jeśli zależy Ci na czasie, udaj się do biura rachunkowego.

dziękuje za odpowiedź. oczywiście uzupełniam PIT 36 ZGADZA SIĘ? Przy rozliczaniu był zapis odnośnie zaliczek. W kreatorze rozliczeń był punkt "podaj wielkość zaliczek wpłaconych przez podatnika oraz pobranych przez płatników. I tutaj mam dwa punkty
1. suma należnych zaliczek 1975
2. suma wpłaconych zaliczek (i tutaj było ..przepisz...) a ja to pominęłam.

gdy przepisze zaliczki wychodzi mi kwota do zapłaty 626zł. Więc chyba tu był błąd

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ag_Maz dziekuję za wskazówkę - twoja pomoc była nieoceniona. choć bardziej pomocne by była informacja, że nie wiesz ale się dowiesz i do jutra udzielisz pomocy takiej jakiej zazwyczaj sie szuka na forum, czyli bez odsyłania w miejsca gdzie rzeczywiscie mozna mieć radę ale płatną, na co akurat mnie natenczas mnie nie stać.

Prosze o pomoc w rozliczeniu,poniewaz rozliczam sie pierwszy raz . A więc
pracuje na1/2 etatu (800zl)
przychód 8800.0
koszty uzyskania przych. 1335.0
dochód 7465.0
zaliczka 40
składki na ubespieczenie społ. 1206.48
składki na ubezpieczenie zdrow. 535.0
Z góry dziękuje za pomoc. Dodam ze otrzymalem to na pit-11

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót