P
paulinka28
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 110
Witam, czy jeżeli w poz. 107 i 108 wyskakuje mi 0, mimo że chce wpisać składki oraz mam też ulgę na dzieci, to w poz. 116 i 117 mogę sobie dodać te niewpisane kwoty składek?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
dochód z umowy zlecenia będziesz miał na PIT-11 w osobnym wierszu i przepisujesz ta kwotę do analogicznego wiersza PIT-37. Reszta tak samo jak przy umowie o prace.d_arek napisał:Cześć, mam pytanie, a jestem zielony w tym, zawsze miałem przez cały rok jedną umowę i było wszystko ok, rozliczałem się online, w 2018 roku byłem zatrudniony jak w roku poprzednim cały rok na umowie zlecenie w firmie x (z dochodem 25 949,82, przychodem 31 475,14) podczas trwania tej umowy wpadła jedna "fuszka" jednodniowa za 200 zł netto również z umową zlecenie, teraz pytanie, jak ja mam wypełnić pit 37 ?
Dzięki za pomoc i odpowiedź.
martakruk6969 napisał:Proszę o sprawdzenie czy mam jakiś zwrot, posiadam dwa pity:
umowa o prace, brak dzieci:
Pit1:
Przychód: 1418,22
Koszty uzyskania przychodów: 111,25
Dochód: 1306,97
Zaliczka pobrana przez płatnika: 59
Składki społeczne: 194zl 44gr
Składki zdrowotne: 94zl 84gr
pit2:
Przychód: 50480,55
Koszty uzyskania przychodów: 1335,00
Dochód: 49145,55
Zaliczka pobrana przez płatnika: 3713
Składki społeczne: 6856,48
Składki zdrowotne: 3344,44
Wirusisko napisał:dochód z umowy zlecenia będziesz miał na PIT-11 w osobnym wierszu i przepisujesz ta kwotę do analogicznego wiersza PIT-37. Reszta tak samo jak przy umowie o prace.
w takim razie wychodzi do zapłaty 65złmartakruk6969 napisał:najpierw była to agencja pracy, następnie gdy już nie mogłam pracować dłużej na agencje dostałam umowę od firmy dla której wcześniej pracowałam na agencje![]()
rozumiem. Sumujesz po prostu te dwa PITy-11 które dostałeś (lub dostaniesz do końca lutego) od zleceniodawców i wpisujesz sumy w PIT-37d_arek napisał:Dzięki za odpowiedź, jednak chyba niezrozumiale napisałem, chodziło mi o to, że umowy są od innych pracodawców i obydwie umowy są umowami zlecenie z czego ta jednorazowa na 200 zł netto nachodzi na okres pracy tamtej umowy z pracy w której pracowałem cały rok.
Wirusisko napisał:rozumiem. Sumujesz po prostu te dwa PITy-11 które dostałeś (lub dostaniesz do końca lutego) od zleceniodawców i wpisujesz sumy w PIT-37
Dla ułatwienia to jutro na portalu podatkowym ministerstwa finansów będziesz mógł się zalogować i tam Twoje zeznanie powinno być już przygotowane.
Wirusisko napisał:w takim razie wychodzi do zapłaty 65zł
Masz dopłacić.martakruk6969 napisał:mam im dopłacić
Wirusisko napisał:PIT-37 inne źródła. Pozostałe dochody analogicznie w odpowiednich wierszach.