Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
harq napisał:
Chciałbym prosić o pomoc w interpretacji mojego statusu i prawa do bezpłatnych studiów. Niestety sam na podstawie ustawy nie jestem w stanie tego określić.

Mój status jest następujący:
  • W listopadzie 2011 roku ukończyłem bezpłatne studia magisterskie na uczelni publicznej (obroniłem się w połowie listopada, a według regulaminu studiów datą ukończenia studiów jest dzień złożenia egzaminu magisterskiego)
  • Od marca 2013 chcę zacząć studia na Politechnice Warszawskiej

W związku z rozpoczęciem studiów na PW mam złożyć „Oświadczenie studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat”.
Zgodnie z przypisami do oświadczenia dostępnego na poniższej stronie, najbliżej mi do pkt 1). Mam jednak problem z tym, że nie ukończyłem studiów przed 1.10.2011 - absolutorium uzyskałem w czerwcu, pracę złożyłem we wrześniu, a obroniłem ją w listopadzie.

Oświadczenie studenta / Studenci / Strona główna - Politechnika Warszawska

Czy ktoś mógłby mi pomóc i doradzić czy w świetle powyższego mam prawo do bezpłatnych studiów od marca 2013 na PW i ew. którą opcję powinienem zaznaczyć w oświadczeniu? Będę bardzo wdzięczny.

Oczywiście punkt 1. Mamy tam w odnośniku napisane:
1) Wypełnia student, który podjął w uczelni publicznej studia stacjonarne pierwszego albo drugiego stopnia
albo jednolite studia magisterskie w roku akademickim 2011/2012 lub w latach następnych (bez względu
na ukończone przed dniem 1 października 2011 r. studia stacjonarne w uczelni publicznej bez
wnoszenia opłat) i dla którego są to pierwsze studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia
opłat
na określonym poziomie kształcenia, na które otrzymał do wykorzystania liczbę punktów ECTS, o
których mowa w art. 164a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym
Podajmujesz studia stacjonarne w uczelni publicznej w latach następnych? Tak, zgadza się.
Są to pierwsze studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat? Tak, zgadza się - ponieważ w myśl ustawy te studia są Twoim pierwszym kierunkiem studiów.
Nawet gdybyś poprzedni kierunek skończył dopiero za 20 lat.
Też miałem z tym problem, ale już to rozgryzłem ;)
Podstawa: Drugi semestr na bezpłatną zmianę kierunku studiów (wersja do druku) ( końcówka wywiadu)
Czyli ratuje Cię nie to, co w nawiasie (jak być może niektórzy twierdzą), ale to co pogrubiłem.
Zakładam, że wiceminister Nauki i Szkolnictwa Wyższego zna się na rzeczy.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję. Za bardzo się skupiłem na nawiasie :).

Dzień dobry

Zwracam się do Państwa z zapytaniem o płatność za drugi kierunek studiów.

Otóż podjąłem studia inżynierskie dzienne na Politechnice Warszawskiej dnia 1.10.2008r. (z przerwą na urlop) , na których obecnie mam rejestrację (jest to pierwszy stopień, obrona w przyszłym roku akademickim). Chciałbym podjąć kolejny kierunek studiów (inny wydział PW). Interesuje mnie czy od nowego roku akademickiego, tj. 2013/14 będę zobowiązany wnosić opłatę. Pragnę nadmienić, iż nie liczę na umorzenie płatności za wysokie oceny.

Uprzejmie dziękuję za poświęcony mi czas.

Odpowiem sam sobie - dzwoniłem do ministerstwa - jeżeli nie przerwałem studiów to z tej ustawy jestem zwolniony. (studia rozpoczęte przed wejściem ustawy się nie liczą).

Superos :)

Witam :)
Przeglądałam posty, które pojawiły się w tym temacie i czytałam wasze odpowiedzi, ale nie jestem pewna, czy dobrze je interpretuje w swoim przypadku. Sprawa ma się następująco.
Od 10.2007 do 06.2010 robiłam studia licencjackie na kierunku A
od 10.2010 do 06.2012 robiłam studia magisterskie, będące kontynuację kierunku A
Te dwa kierunki nie są objęte ustawą, czyli żadnych punktów mi nie naliczono i można powiedzieć, że jestem z czystym kontem :)
W październiku 2012 roku, korzystając z błędu ustawy podjęłam drugie studia magisterskie (B), korzystając z dyplomu licencjackiego na kierunku A. Na studia magisterskie B przyjęta zostałam w rekrutacji w lipcu 2012. Czy te studia są już wliczane czy jeszcze nie? Jest to niejako kontynuacja studiów podjętych przed wejściem w życie ustawy, ale tu już się gubię - liczą punkty ECTS czy nadal mam "O"? Ponadto z powodów zdrowotnych w tym roku (rok akademicki 2012/2013) musiałam wziąć urlop dziekański - czy uczelnia może mnie nagle zaskoczyć i kazać płacić za studia? (liczy się data rekrutacji czy praktycznego rozpoczęcia zajęć?)
Ponadto od 10.2010 roku studiuję licencjat na kierunku C i chciałabym ten licencjat kontynuować na studiach magisterskich od października 2013 (obrona lic. w czerwcu 2013). Studia magisterskie byłyby zatem kontynuacją studiów rozpoczętych przed wejściem w życie ustawy, więc nadal nic się nie wlicza, tak? I mogę rozpocząć spokojnie studia magisterskie bezpłatnie?

I ostatnie pytanie, czy gdybym zdecydowała się teraz na kolejny licencjat, to czy muszę za niego płacić? czy to będzie mój 1 kierunek (w myśl przepisów) czy już 2? Bo nie wiem od którego momentu naliczane są moje punkty ECTS. Będę niezwykle wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości :)

Ostatnia edycja:
Czy te studia są już wliczane czy jeszcze nie?
Nie są.
czy uczelnia może mnie nagle zaskoczyć i kazać płacić za studia? (liczy się data rekrutacji czy praktycznego rozpoczęcia zajęć?)
Liczy się data na decyzji. Data przyjęcia.
I ostatnie pytanie, czy gdybym zdecydowała się teraz na kolejny licencjat, to czy muszę za niego płacić? czy to będzie mój 1 kierunek (w myśl przepisów) czy już 2?
To będzie 1 kierunek.

Dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości! :)

Nadal nie wiem tylko, czy kontynuacja studiów magisterskich (obecnie robię licencjat - obrona czerwiec 2013) od października 2013 będzie "zjadała" punkty ECTS czy nie? Bo rozumiem, że te studia mogę robić jeszcze za darmo?

luthien88 napisał:
czy uczelnia może mnie nagle zaskoczyć i kazać płacić za studia? (liczy się data rekrutacji czy praktycznego rozpoczęcia zajęć?)
Jak wynika z postów w tym temacie, uczelnia zawsze może Cię zaskoczyć i kazać Ci płacić za studia - także jeśli uczelnia nie ma racji. W takiej sytuacji po prostu musisz umieć się obronić i wyjaśnić uczelni, że się myli.

U mnie już rekrutacja jest zakończona na studia II stopnia, dostałam się, poszłam donieść papiery itd i dostałam na uczelni papierek do podpisania i którym były punktu "na ile kierunków dostałam się" zaznaczyłam że na jeden, i czy "kontynuuje studia na innym kierunku" zaznaczyłam że tak, bo jestem już na jednej magisterce. Wiec wydaje mi się że kontynuacja kierunku rozpoczętego przed ustawą nie nabija ECTS-ów, nikt nie powiedział że będę musiała coś płacić, wiec ja to tak zostawiam, sama tematu drążyć nie będę, wg mnie wszystko jest ok.
Także na prawdę, porozmawiajcie na spokojnie w dziekanacie, jeśli ktoś tam będzie kazał wam płacić itd, bo nawet w samej ustawie, z tego co czytałam, jest zapis że magisterka to kontynuacja a nie rozpoczęcie kierunku.
Swoją drogą do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi w tej sprawie z Ministerstwa a napisałam meila przez ich tą oficjalną stronkę.

bangsa napisał:
U mnie już rekrutacja jest zakończona na studia II stopnia, dostałam się, poszłam donieść papiery itd i dostałam na uczelni papierek do podpisania i którym były punktu "na ile kierunków dostałam się" zaznaczyłam że na jeden, i czy "kontynuuje studia na innym kierunku" zaznaczyłam że tak, bo jestem już na jednej magisterce. Wiec wydaje mi się że kontynuacja kierunku rozpoczętego przed ustawą nie nabija ECTS-ów, nikt nie powiedział że będę musiała coś płacić, wiec ja to tak zostawiam, sama tematu drążyć nie będę, wg mnie wszystko jest ok.
Także na prawdę, porozmawiajcie na spokojnie w dziekanacie, jeśli ktoś tam będzie kazał wam płacić itd, bo nawet w samej ustawie, z tego co czytałam, jest zapis że magisterka to kontynuacja a nie rozpoczęcie kierunku.
Swoją drogą do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi w tej sprawie z Ministerstwa a napisałam meila przez ich tą oficjalną stronkę.

Droga bangsa,

Tam w punkcie drugim jest napisane:
2) Wypełnia student, który kontynuuje bez wnoszenia opłat studia stacjonarne w uczelni publicznej na określonym poziomie kształcenia, rozpoczęte w roku akademickim 2011/2012 lub w latach następnych, [...]
Jeśli więc tamte studia rozpoczęłaś wcześniej, to obawiam się, że niestety, ale niepotrzebnie ten punkt zaznaczyłaś...
Ja bym w takiej sytuacji na Twoim miejscu zaznaczył punkt pierwszy (o ile rozpoczęłaś je przed rokiem 2011/2012).

Witam.

Sprawa wygląda tak, że w październiku 2012 r. rozpocząłem studia na kierunku A, lecz chcę poprawiać maturę, aby w tym roku zacząć studia na kierunku B.

Kierunek A jest tak jakby kierunkiem zapasowym i nie chcę tu raczej zostawać, ale w razie gdyby nie udało mi się dostać na kierunek B chciałbym zostać na kierunku A.

Moje pytanie brzmi następująco, czy jeżeli odpuściłbym sobie jakiś przedmiot w sesji letniej [aby przyłożyć się lepiej do matury] i wziąłbym sobie jakąś poprawkę na wrzesień, to czy musiałbym płacić za 2 semestry czy jeden na ostatnim roku nowych studiów?

Z góry dziękuję!

syriusz89 napisał:
Droga bangsa,

Tam w punkcie drugim jest napisane: Jeśli więc tamte studia rozpoczęłaś wcześniej, to obawiam się, że niestety, ale niepotrzebnie ten punkt zaznaczyłaś...
Ja bym w takiej sytuacji na Twoim miejscu zaznaczył punkt pierwszy (o ile rozpoczęłaś je przed rokiem 2011/2012).

Hmm tylko że ja nie miałam czegoś takiego jak "punkt drugi", tylko konkretnie na ile kierunków dostałam się w rekrutacji,czy jestem absolwentem,czy kontynuuje jakiś inny kierunek. Wydaje mi się że zaznaczyłam dobrze, nie było żadnych odnośników, żadnych podpunktów kto wypełnia,a kto nie itd.

bangsa napisał:
Hmm tylko że ja nie miałam czegoś takiego jak "punkt drugi", tylko konkretnie na ile kierunków dostałam się w rekrutacji,czy jestem absolwentem,czy kontynuuje jakiś inny kierunek. Wydaje mi się że zaznaczyłam dobrze, nie było żadnych odnośników, żadnych podpunktów kto wypełnia,a kto nie itd.
Aha, rozumiem. To nie wiem. Ja myślałem, że wypełniałaś coś takiego: http://www.pw.edu.pl/content/download/10255/60482/file/wzór oświadczenia studenta pol.pdf

syriusz89 nie dostałam czegoś takiego do podpisania, tylko 3 pytania ,odpowiedź do wyboru tak/nie. I pytania w stylu "czy jesteś absolwentem" "na ile kierunków się dostałeś w rekrutacji" "czy jakiś kierunek kontynuujesz". Także zupełnie coś innego. W sumie dziwne, że takie rozbieżności są na różnych uniwerkach.
Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, ale na razie nikt mnie nie ściga, żaden komornik do mnie nie dzwonił w sprawie ściągania opłaty za studiowanie ;)

Witam serdecznie.

Mam pytanie, które jeszcze w tym temacie nie padło (ani odpowiedź na nie), co wydaje się trudne do wyobrażenia, ale tak jest :)

Otóż skończyłam studia dzienne (wtedy nie było jeszcze dwustopniowych) magisterskie w 2001 roku na uczelni publicznej. Mam tytuł magistra. Jak rozumiem, gdybym teraz po prawie 13 letniej przerwie chciała coś studiować na uczelni publicznej, to mam do tego prawo bezpłatnie. Normalnie przechodzę proces rekrutacyjny i na podstawie wyników starej matury przyjmują mnie bądź nie.

I teraz moje pytanie. Czy w przypadku gdybym rozpoczęła takie studia i została z nich usunięta z różnych powodów, to mam prawo po raz kolejny na tym samym lub innym kierunku podjąć bezpłatne studia na uczelni publicznej (tej samej lub innej)? Krótko mówiąc czy osoba, która kiedyś (przed reformom) skończyła studia, teraz rozpoczęła kolejna i została skreślona np. po jednym semestrze z listy studentów, może nadal wziąć udział w kolejnym procesie rekrutacyjnym i studiować bezpłatnie?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Aneta

bangsa napisał:
syriusz89 nie dostałam czegoś takiego do podpisania, tylko 3 pytania ,odpowiedź do wyboru tak/nie. I pytania w stylu "czy jesteś absolwentem" "na ile kierunków się dostałeś w rekrutacji" "czy jakiś kierunek kontynuujesz". Także zupełnie coś innego. W sumie dziwne, że takie rozbieżności są na różnych uniwerkach.
Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, ale na razie nikt mnie nie ściga, żaden komornik do mnie nie dzwonił w sprawie ściągania opłaty za studiowanie ;)
Bo to chyba dopiero po semestrze albo roku sprawdzają, czy załapałabyś się na stypendium rektora. I jeśli tak, to nie musisz płacić. A jeśli nie, to musisz - i tej końcówki nie jestem pewien - zapłacić chyba wszystko wstecz. Ale to według mnie, nie powinno dotyczyć Ciebie. Tylko, że - jakby co - to nie ja Cię będę ścigał, ale Twoja uczelnia. Dlatego być może warto wszelkie wątpliwości rozwiać już na samym początku?

KRYTERIA PRZYJĘĆ DLA KANDYDATÓW NA I ROK
STUDIÓW STACJONARNYCH DRUGIEGO STOPNIA
Rekrutacja zimowa 2012/2013

"Student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat. Uprawnienie, o którym mowa jest jednorazowe. Do kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat w kolejnym
roku studiów ma prawo student, który w poprzednim roku studiów spełnił
kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów.
Student, który na pierwszym roku studiów nie spełnił kryteriów do otrzymania
stypendium rektora dla najlepszych studentów obowiązany jest wnieść opłaty
za pierwszy rok studiów zgodnie z umową zawartą z uczelnią i na zasadach
określonych przez senat."

Czy to oznacza że jeśli teraz będę chciał studiować dwa kierunki na II stopniu przy czym jeden kierunek będzie kontynuacją studiów I stopnia(rozpoczętych w roku 2009) to i tak będę musiał płacić za drugi kierunek jeśli się nie załapie na stypendium?

laver190 napisał:
KRYTERIA PRZYJĘĆ DLA KANDYDATÓW NA I ROK
STUDIÓW STACJONARNYCH DRUGIEGO STOPNIA
Rekrutacja zimowa 2012/2013

"Student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat. Uprawnienie, o którym mowa jest jednorazowe. Do kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat w kolejnym
roku studiów ma prawo student, który w poprzednim roku studiów spełnił
kryteria do otrzymania stypendium rektora dla najlepszych studentów.
Student, który na pierwszym roku studiów nie spełnił kryteriów do otrzymania
stypendium rektora dla najlepszych studentów obowiązany jest wnieść opłaty
za pierwszy rok studiów zgodnie z umową zawartą z uczelnią i na zasadach
określonych przez senat."

Czy to oznacza że jeśli teraz będę chciał studiować dwa kierunki na II stopniu przy czym jeden kierunek będzie kontynuacją studiów I stopnia(rozpoczętych w roku 2009) to i tak będę musiał płacić za drugi kierunek jeśli się nie załapie na stypendium?
Nie wiadomo. Ale moim zdaniem kontynuacja studiów nie powinna być w ogóle liczona, czyli Twój drugi kierunek powinien być liczony jako pierwszy. Albo w ogóle oba by można uznać za kontynuację i wówczas żaden z nich nie byłby liczony (ta wersja jest mniej prawdopodobna).
Tylko, że ja nie jestem prawnikiem.

Witam.
Przed zadaniem pytania postaram się opisać moją sytuację.
W 2011 rozpocząłem studia stacjonarne I stopnia na uczelni A (na które wciąż uczęszczam), zaś w 2012 zapisałem się na drugi kierunek (też stacjonarne i I stopnia) na uczelni B. Ale nie podołałem dwóm kierunkom naraz i jak kilka dni temu wybierałem papiery z uczelni B to kobieta w sekretariacie mówi mi że jak teraz rezygnuje to będę musiał zapłacić za te 30 punktów ECTS (jeden semestr) które wykorzystałem. Dlatego zapytałem się jej kiedy i ile będę musiał płacić? W odpowiedzi usłyszałem tylko że jak będę studiował i kiedyś mi zabraknie tych 30 ECTSów to za nie zapłacę a ile to nie ona nie wie.
I teraz żyję sobie z niepewnością bo nawet nie wiem kiedy i ile będę musiał płacić. W sumie to zapisałem się bo wiedziałem że studia są darmowe (nawet dopytywałem się przy składaniu papierów na uczelni B) i nikt nic nie mówił ani nawet na papierkach których tam składałem nie było napisane że jak zrezygnuję to będę musiał cokolwiek płacić, bo w takim wypadku nawet bym się tam nie pchał.
Czy ktoś wie jak sytuacja wygląda naprawdę? I jeśli faktycznie będę musiał płacić to komu, kiedy i ile?

Również mam pytanie, które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Opiszę może dokładnie moją sytuację:
W czerwcu skończyłem kierunek "geografia" otrzymując tytuł licencjata. Jednocześnie będąc na III roku geografii zacząłem drugi kierunek (ochronę środowiska) na tej samej uczelni.
Nie składałem papierów na magisterkę, ponieważ uczelnia nie zaoferowała mi kontynuacji mojej specjalności ( otworzyli dwie, które mnie nie interesowały) i zostałem więc na swoim drugim kierunku.
Obecnie jestem na II roku właśnie ochrony środowiska, ale mimo wszystko chciałbym skończyć również geografię otrzymując tytuł magistra.

Moje pytanie brzmi: czy muszę płacić za drugi kierunek studiów, skoro to jest tylko kontynuacja studiów zaczętych trzy lata temu?

Znalazłem w Internecie tylko taki zapis : " zgodnie z nowelizacją ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym na cały cykl kształcenia otrzymają 330 punktów ECTS. Na studiach pierwszego stopnia wykorzystają tylko pulę przeznaczoną na zdobycie tytułu licencjata (180 pkt), potem do dyspozycji będą mieli pozostałe punkty. Po drugie, nauka na studiach magisterskich jest w tym wypadku, bez względu na zmianę samego kierunku, po prostu kontynuacją studiów"

Nie wiem czy dotyczy on również mnie?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Powrót