S
syriusz89
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 88
harq napisał:Chciałbym prosić o pomoc w interpretacji mojego statusu i prawa do bezpłatnych studiów. Niestety sam na podstawie ustawy nie jestem w stanie tego określić.
Mój status jest następujący:
- W listopadzie 2011 roku ukończyłem bezpłatne studia magisterskie na uczelni publicznej (obroniłem się w połowie listopada, a według regulaminu studiów datą ukończenia studiów jest dzień złożenia egzaminu magisterskiego)
- Od marca 2013 chcę zacząć studia na Politechnice Warszawskiej
W związku z rozpoczęciem studiów na PW mam złożyć „Oświadczenie studenta o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat”.
Zgodnie z przypisami do oświadczenia dostępnego na poniższej stronie, najbliżej mi do pkt 1). Mam jednak problem z tym, że nie ukończyłem studiów przed 1.10.2011 - absolutorium uzyskałem w czerwcu, pracę złożyłem we wrześniu, a obroniłem ją w listopadzie.
Oświadczenie studenta / Studenci / Strona główna - Politechnika Warszawska
Czy ktoś mógłby mi pomóc i doradzić czy w świetle powyższego mam prawo do bezpłatnych studiów od marca 2013 na PW i ew. którą opcję powinienem zaznaczyć w oświadczeniu? Będę bardzo wdzięczny.
Oczywiście punkt 1. Mamy tam w odnośniku napisane:
Podajmujesz studia stacjonarne w uczelni publicznej w latach następnych? Tak, zgadza się.1) Wypełnia student, który podjął w uczelni publicznej studia stacjonarne pierwszego albo drugiego stopnia
albo jednolite studia magisterskie w roku akademickim 2011/2012 lub w latach następnych (bez względu
na ukończone przed dniem 1 października 2011 r. studia stacjonarne w uczelni publicznej bez
wnoszenia opłat) i dla którego są to pierwsze studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia
opłat na określonym poziomie kształcenia, na które otrzymał do wykorzystania liczbę punktów ECTS, o
których mowa w art. 164a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym
Są to pierwsze studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat? Tak, zgadza się - ponieważ w myśl ustawy te studia są Twoim pierwszym kierunkiem studiów.
Nawet gdybyś poprzedni kierunek skończył dopiero za 20 lat.
Też miałem z tym problem, ale już to rozgryzłem
Podstawa: Drugi semestr na bezpłatną zmianę kierunku studiów (wersja do druku) ( końcówka wywiadu)
Czyli ratuje Cię nie to, co w nawiasie (jak być może niektórzy twierdzą), ale to co pogrubiłem.
Zakładam, że wiceminister Nauki i Szkolnictwa Wyższego zna się na rzeczy.
Ostatnia edycja: