Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To może też pomogę, bo właśnie też dostałam odpowiedź na moje pytanie: (tak w skrócie) Czy jeśli rozpoczęłam studia w 2010 to czy będę musiała płacić za kolejne rozpoczęte w roku 2013lub 2014?

'Szanowna Pani,

studia rozpoczęte w roku akademickim 2010/2011 nie mają wpływu na odpłatność za kolejne studia stacjonarne w uczelni publicznej. A zatem studia, które rozpocznie Pani od roku akademickiego 2014/2015 będą dla Pani studiami na pierwszym kierunku, bez wnoszenia opłat.

Szczegóły dotyczące reformy szkolnictwa wyższego są opublikowane na stronie ministerstwa: Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW'

główny specjalista
Departament Organizacji Szkolnictwa Wyższego, Kontroli i Nadzoru

Witam!
Skończyłem teraz studia lic. rozpoczęte w roku 2010/2011.
W roku akademickim 2013/2014 dostałem się na studia magisterskie na uczelnie (A),ale za rok chciałbym zrezygnować z nich,na rzecz innej uczelni(B)
Czy mogę zacząć studia na uczelnie (B) bezpłatnie???

Witam, w roku 2010 zacząłem studia licencjackie, obroniłem się i aktualnie dostałem na studia magisterskie w mieście innym niż początkowe studia. Natomiast rok temu (2012/2013) w trakcie ostatniego roku studiów licencjackich podjąłem drugi kierunek i obecnie zostałem przyjęty na drugi rok, jednakże ze względu na dostanie się na studia 2 stopnia w innym mieście chciałbym tam kontynuować naukę również na tym kierunku w trybie przeniesienia od 2 roku. Czy w takim wypadku jestem również zwolniony z opłat? Dzięki :)

Witam :)

W 2012 ukończyłem studia licencjackie na kierunku X, które rozpocząłem w 2009. W 2012 podjąłem studia IIgo stopnia na tym samym kierunku. Od października 2013 chciałbym jeszcze podjąć kierunek Y na studiach IIgo stopnia i czy będę musiał za te studia Y płacić?

Pozdrawiam :)

Witam serdecznie.

Przeczytałem cały temat, jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
W roku akademickim 2008/2009 rozpocząłem stacjonarne studia I stopnia na Wojskowej Akademii Technicznej. Zakończyłem je w styczniu, w roku akademickim 2011/2012. Następnie w lutym tego samego roku rozpocząłem studia II stopnia na tym samym kierunku. Tytuł magistra obroniłem w czerwcu 2013. Obecnie zostałem przyjęty na studia stacjonarne I stopnia, które rozpoczynają się w październiku 2013. Czy więc obowiązuje mnie nowa ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym? Czy będę musiał ponosić opłaty w związku z rozpoczęciem studiów w roku akademickim 2013/2014?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Witam,

Mam taką sytuację: w roku 2012/13 dostałem się na studia I stopnia ale stwierdziłem że wybrałem zły kierunek i olałem je, tj. nie zaliczyłem żadnego przedmiotu i z datą 10.04.2013 zostałem skreślony z listy studentów.
I teraz moje pytanie:

Dostałem się na inny kierunek i we wniosku o akademik mam takie pole:
Oświadczam, że podany przeze mnie kierunek studiów jest moim pierwszym, kolejnym kierunkiem. W przypadku studiowania kolejnego kierunku studiów należy podać jego nazwę, rok ukończenia lub skreślenia z listy studentów albo aktualny rok studiów tego kierunku

Rozumiem że to liczy się jako kolejny kierunek studiów, czyli wpisuję datę 10.04.2013? Z góry dzięki za szybką odpowiedź.

Witam was serdecznie. Mam takie pytanie. W 2010 roku podjąłem studia licencjackie. Ukończyłem je w 2013 roku. Teraz wziąłem udział w rekrutacji na magisterskie na dwa kierunki. Na oba się dostałem. Jeden z nich jest kontynuacją studiów pierwszego stopnia na tej samej uczelni. Drugi na innej. Czy za któreś w świetle ustawy przyjdzie mi płacić? Chodzi mi o to, czy "pierwszy" będący kontynuacją licencjata kierunek będzie już konsultował punkty czy dopiero ten "drugi" (wtedy mógłbym podjąć 2 na raz ) Jak sądzicie? Napisałem w tej sprawie pytanie do ministerstwa Ale na razie nie otrzymałem odpowiedzi. Proszę o pomoc bo przejrzałem już wiele postów i odpowiedzi na taki " kazus" nie znalazłem.
Pomóżcie :(

Pytam, gdyż mi osobiście się wydaje, iż powinno przysługiwać nam prawo do kontynuacji zaczetego pprzed wejściem w życie Ustawy kierunku na "starych" zasadach (czyli bezpłatnie) + prawo do podjęcia nowego, w świetle ustawy "pierwszego" kierunku na zasadach nowych niezależnie od tego czy to I czy Ii stopień. Ale pewnie się mylę, gdyż byłoby to zbyt piękne :P niemniej chciałbym zapytać jak wy to widzicie.

looc@sh napisał:
Witam was serdecznie. Mam takie pytanie. W 2010 roku podjąłem studia licencjackie. Ukończyłem je w 2013 roku. Teraz wziąłem udział w rekrutacji na magisterskie na dwa kierunki. Na oba się dostałem. Jeden z nich jest kontynuacją studiów pierwszego stopnia na tej samej uczelni. Drugi na innej. Czy za któreś w świetle ustawy przyjdzie mi płacić? Chodzi mi o to, czy "pierwszy" będący kontynuacją licencjata kierunek będzie już konsultował punkty czy dopiero ten "drugi" (wtedy mógłbym podjąć 2 na raz ) Jak sądzicie? Napisałem w tej sprawie pytanie do ministerstwa Ale na razie nie otrzymałem odpowiedzi. Proszę o pomoc bo przejrzałem już wiele postów i odpowiedzi na taki " kazus" nie znalazłem.
Pomóżcie :(

KAŻDE studia rozpoczęte w 2011/2012 lub później konsumują już punkty ECTS. Czyli jeśli rozpoczynasz studia teraz (rozumiem, że chciałbyś iść na te dwa kierunki II stopnia jednocześnie?), to na jeden z tych kierunków wykorzystasz punkty ECTS dostępne dla studiów II stopnia, a za drugi kierunek będziesz musiał płacić.

Miałam co do tego wątpliwości, ale akurat wczoraj omawiałam je mailowo z panią z MNiSW.

Uważałam, że skoro jedne z moich studiów II stopnia, na które chcę iść (też chcę robić dwa kierunki na II stopniu) jest kontynuacją studiów I stopnia, za które nie płaciłam, bo rozpoczęłam je przed wejściem ustawy, to on też 'nie będzie się liczył'm właśnie jako kontynuacja.

Pani jednak stwierdziła, że nieważne czy kontynuacja czy nie; drugi kierunek na magisterce (oczywiście rozpoczęty po wejściu ustawy) jest płatny i koniec:

System Punktów ECTS obowiązuje od 1 stycznia 2007 r., jednak ustalenie zakresu wykorzystywanych punktów ECTS jako elementu oceny możliwości podjęcia bezpłatnych studiów wprowadzono z dniem 1 października 2011 r., tj. z dniem wejścia w życie znowelizowanej ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym.
W przypadku kontynuacji studiów – podjęciu studiów drugiego stopnia po uzyskaniu tytułu zawodowego licencjata, inżyniera lub równorzędnego, studia stacjonarne drugiego stopnia na jednym kierunku będą studiami bezpłatnymi, natomiast w przypadku studiów drugiego stopnia na drugim kierunku ewentualne zwolnienie z opłat będzie uzależnione od wyników w nauce.

Mam pytanie do sprawy powyżej. Po ukończeniu licencjatu na kierunku ochrona dóbr kultury,ktoś dostaje się na tą samą uczelnię, na kierunek II stopnia historia sztuki oraz na inną uczelnię na inny kierunek np. zarządzanie kulturą. Za który kierunek musi płacić ?
Ma prawo wyboru który kierunek jest jego ,,pierwszym" a który ,,drugim" kierunkiem ?

Agnieszencja napisał:
Pani jednak stwierdziła, że nieważne czy kontynuacja czy nie; drugi kierunek na magisterce (oczywiście rozpoczęty po wejściu ustawy) jest płatny i koniec:
Oczywiście, że drugi kierunek jest płatny (chyba, że spełnisz kryteria) i co do tego chyba nikt tutaj nie ma wątpliwości. Ale zupełnie nie o tym tutaj jest rozmowa. Próbujemy ustalić właśnie, czym jest ten drugi kierunek. Bo jeśli - zgodnie z moim rozumieniem słów Wiceministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego - kontynuacja na studiach II stopnia traktowana jest "tak samo", to znaczy, że II stopień, będący kontynuacją studiów rozpoczętych przed wejściem ustawy w życie, jest kontynuacją studiów rozpoczętych przed wejściem ustawy w życie (brzmi jak masło maślane? i bardzo dobrze - bo właśnie o to chodzi). A - jak wiadomo - studia rozpoczęte przed wejściem ustawy w życie możemy kontynuować i dokończyć bez zliczania punktów ECTS.
I wówczas nowy kierunek jest Twoim pierwszym kierunkiem, a nie drugim.

A to, że jakaś pani z Ministerstwa mailowo Ci odpisała tak, jak odpisała, to jeszcze wcale nie oznacza przecież, że tak jest. Poczytaj sobie ten i poprzedni temat - jeśli ludzie otrzymują mailowo z Ministerstwa sprzeczne ze sobą odpowiedzi, to jakim cudem miałyby one być prawdziwe?

W przypadku kontynuacji studiów – podjęciu studiów drugiego stopnia po uzyskaniu tytułu zawodowego licencjata, inżyniera lub równorzędnego, studia stacjonarne drugiego stopnia na jednym kierunku będą studiami bezpłatnymi, natomiast w przypadku studiów drugiego stopnia na drugim kierunku ewentualne zwolnienie z opłat będzie uzależnione od wyników w nauce.[/I]

Wszystko pięknie, wszystko fajnie - ale tutaj przecież nie jest napisane jak wygląda sytuacja dla studentów przejściowych, których ustawa zastała w trakcie studiowania.

Witam.
Pomieszanie z poplątaniem z tymi studiami.
Otóż, podjąłem studia dzienne na uczelni publicznej w roku akademickim 2011/2012. Z owych studiów zrezygnowałem w czasie drugiego semestru, przed drugą sesją. Aktualnie jestem studentem uczelni niepublicznej. Jeżeli chciałbym teraz, lub w przyszłości, podjąć studia dzienne na uczelni publicznej, czy będą się one liczyć jako 'drugi', czyli płatny, kierunek? Jeżeli tak, to czy będzie to oznaczało że będę musiał zapłacić za cały okres studiów (pomijając opcję uzyskania stypendium) czy tylko za jeden bądź dwa semestry, których punkty ECTS zużyłem w czasie wcześniejszych studiów?

Witam
Piszę bo już się pogubiłam.. ale widzę ze nie jestem sama:) w tym roku ukończyłam studia magisterskie które rozpoczęłam w roku akademickim 2011/2012. Równolegle rozpoczełam wtedy(2011/2012) studia pierwszego stopnia i w roku 2013/ 2014 je ukończe. Teraz moje pytanie czy mogę podjąć bezpłatne studia II stopnia? nie będzie to kontynuacja studiów I stopnia.

A co w sytuacji gdy studia A rozpoczęło się 3 lata temu, studia B rozpoczęło się od roku akademickiego 2012/13 (ale przed 1 października) i teraz chce się zrezygnować ze studiów B (mając zaliczone kilka punktów ECTS) i jeszcze raz je rozpocząć od roku 2013/14 ? Drugi kierunek będzie bezpłatny ? Czy odejmą punkty ECTS za to co się zaliczyło a za niedobór punktów będzie trzeba zapłacić ? Czy może tutaj ustawa ma zastosowanie w pełni i jeżeli nie dostanie się stypendium po I roku to płaci się normalnie ?

Punkty ECTS z przedmiotów, które zostały zaliczone na kierunku przerwanym, zostaną odjęte z puli. Jeśli nie otrzymasz stypendium rektora na kierunku B, to płacisz normalnie.

sabat24 napisał:
Punkty ECTS z przedmiotów, które zostały zaliczone na kierunku przerwanym, zostaną odjęte z puli. Jeśli nie otrzymasz stypendium rektora na kierunku B, to płacisz normalnie.

Jeżeli zostaną odjęte to w jaki sposób je uzupełnić ? Jeszcze dopłacać ? Bo w takiej sytuacji jeżeli ktoś coś zacznie, przerwie i znów zacznie to przy założeniu że coś zaliczył zawsze będzie miał ten deficyt..

Na tym właśnie polega sens odpłatności za naukę. Masz limit punktów ECTS, a co z nim zrobisz, to jest sprawa Twoja. Jeśli przekroczysz swój limit ECTS, to płacisz za każdy kolejny punkt. Z tym że zaliczone przedmioty możesz przenosić pomiędzy kierunkami, jeśli się pokrywają. Nieważne czy studiujesz 2 kierunki, czy więcej. Każde zaliczenie przedmiotu skutkuje odpisaniem punktów ECTS z puli.

sabat24 napisał:
Na tym właśnie polega sens odpłatności za naukę. Masz limit punktów ECTS, a co z nim zrobisz, to jest sprawa Twoja. Jeśli przekroczysz swój limit ECTS, to płacisz za każdy kolejny punkt. Z tym że zaliczone przedmioty możesz przenosić pomiędzy kierunkami, jeśli się pokrywają. Nieważne czy studiujesz 2 kierunki, czy więcej. Każde zaliczenie przedmiotu skutkuje odpisaniem punktów ECTS z puli.

Niby jasne.. ale w przypadku gdy jest to ten sam kierunek i chciałabym jeszcze raz zaliczać te przedmioty (nie wszyscy przepisują, poza tym przy ubieganiu się o stypendium nie można przepisywać) to co wtedy ? Zaliczam bez punktów czy trzeba płacić ?

Powrót