Plikostrada

• Autor wątku Autor wątku Darek.M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Może komuś się przyda, bo mnie to szczerze mówiąc uspokaja.

Z Kodeksu Cywilnego
Art. 66. § 1. Oświadczenie drugiej stronie woli zawarcia umowy stanowi ofertę, jeżeli określa istotne postanowienia tej umowy.

§ 2. Jeżeli oferent nie oznaczył w ofercie terminu, w ciągu którego oczekiwać będzie odpowiedzi, oferta złożona w obecności drugiej strony albo za pomocą środka bezpośredniego porozumiewania się na odległość przestaje wiązać, gdy nie zostanie przyjęta niezwłocznie; złożona w inny sposób przestaje wiązać z upływem czasu, w którym składający ofertę mógł w zwykłym toku czynności otrzymać odpowiedź wysłaną bez nieuzasadnionego opóźnienia.

Art. 661. § 1. Oferta złożona w postaci elektronicznej wiąże składającego, jeżeli druga strona niezwłocznie potwierdzi jej otrzymanie.

§ 2. Przedsiębiorca składający ofertę w postaci elektronicznej jest obowiązany przed zawarciem umowy poinformować drugą stronę w sposób jednoznaczny i zrozumiały o:

1) czynnościach technicznych składających się na procedurę zawarcia umowy;

2) skutkach prawnych potwierdzenia przez drugą stronę otrzymania oferty;

3) zasadach i sposobach utrwalania, zabezpieczania i udostępniania przez przedsiębiorcę drugiej stronie treści zawieranej umowy;

4) metodach i środkach technicznych służących wykrywaniu i korygowaniu błędów we wprowadzanych danych, które jest obowiązany udostępnić drugiej stronie;

5) językach, w których umowa może być zawarta;

6) kodeksach etycznych, które stosuje, oraz o ich dostępności w postaci elektronicznej.

§ 3. Przepis § 2 stosuje się odpowiednio, jeżeli przedsiębiorca zaprasza drugą stronę do rozpoczęcia negocjacji, składania ofert albo do zawarcia umowy w inny sposób.

§ 4. Przepisy § 1-3 nie mają zastosowania do zawierania umów za pomocą poczty elektronicznej albo podobnych środków indywidualnego porozumiewania się na odległość. Nie stosuje się ich także w stosunkach między przedsiębiorcami, jeżeli strony tak postanowiły.

Czyli na podstawie samego maila nie można zawrzeć umowy wiążącej.
Do tego Internetowy System Aktów Prawnych ustawa o e-fakturach z której wynika, że faktura powinna być zabezpieczona, a jak wcześniej pisałem, nie jest i można ją edytować w sposób dowolny. Jeżeli sami sobie ustalili sposób weryfikacji autentyczności faktur to klient powinien być poinformowany o takowym procesie.

Kolejna informacja:
Od 7 lipca 2013 r. pozew do e-sądu musi zawierać dodatkowo:

1) numer PESEL lub NIP pozwanego będącego osobą fizyczną, jeżeli jest on obowiązany do jego posiadania lub posiada go nie mając takiego obowiązku lub

2) numer w Krajowym Rejestrze Sądowym, a w przypadku jego braku - numer w innym właściwym rejestrze, ewidencji lub NIP pozwanego niebędącego osobą fizyczną, który nie ma obowiązku wpisu we właściwym rejestrze lub ewidencji, jeżeli jest on obowiązany do jego posiadania.

Sąd z urzędu będzie te numery weryfikował. Może skazać na grzywnę powoda, jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika, który w złej wierze lub wskutek niezachowania należytej staranności oznaczył nieprawidłowo numer PESEL, NIP, KRS lub innym rejestrze lub nieprawidłowo oznaczył miejsce zamieszkania lub siedziby i adresy stron, ich przedstawicieli ustawowych i pełnomocników.

A numeru PESEL nie podajemy przy rejestracji. Niejasności prawnych jest więcej, dlatego myślę, że w razie czego linia obrony jest i to mocna.

Post wcześniej pisałam, ze w panice wysłałam do nich maila o tym, że jestem niepelnoletnia. Opowiedzieli mi tak:
Szanowna Pani,

Dziękujemy za utworzone zgłoszenie.

Informujemy, że usługa Plikostrada przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które posiadają pełną zdolność do czynności prawnych.

Przypominamy, iż wypełniając formularz zamówienia usługi premium oświadczyła Pani, iż jest osobą pełnoletnią. W efekcie spółka Smart Tech Connect Ltd. pozostając w dobrej wierze utworzyła i udostępniła konto premium przypisane do Pani adresu email. Jeśli jest Pani osobą niepełnoletnią, to oznacza to, iż dopuściła się Pani zawinionego czynu niedozwolonego wyrządzającego szkodę spółce Smart Tech Connect Ltd. Zgodnie z obowiązującym prawem do naprawienia powstałej szkody zobowiązani są Pani opiekunowie prawni.

Mając na względzie powyższe prosimy Pani opiekunów prawnych o bezzwłoczny kontakt z Biurem Obsługi Klienta serwisu pod adresem pomoc@plikostrada.pl, celem ustalenia sposobu naprawienia powstałej szkody.

W przypadku braku kontaktu Pani opiekunów prawnych , sprawa zostanie przekazana do kancelarii prawnej specjalizującej się w dochodzeniu roszczeń z umów elektronicznych, a następnie skierowana na drogę postępowania sądowego, co znacznie zwiększy koszty obciążające osoby zobowiązane do naprawienia szkody.

Z wyrazami szacunku,
Biuro Obsługi Klienta
serwisu Plikostrada

tel.: 70 838 85 88*
(czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00)

W przypadku jakichkolwiek problemów związanych z naszą usługą prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta. Do dyspozycji użytkowników Plikostrady pozostają nasi konsultanci, którzy z chęcią udzielą odpowiedzi na zadane im pytania. *Koszt za minutę połączenia dwa złote i dziewięć groszy, w tym podatek od towarów i usług.

Pytanie czy mogą coś takiego zrobic i czy juz kiedykolwiek odbyła sie taka rozprawa sądowa? Wydaje mi się ze nie ryzykowaliby będąc strona ktora rownież nielegalnie pobiera pliki. Jak sądzicie?

Dziś tj. 12-12-2013 sprawdzić chciałem jeszcze raz regulamin Plikostrady bezpośrednio ze strony internetowej. Moim oczom ukazał się komunikat o nieważnym certyfikacie bezpieczeństwa. Oznacza to, że nie ma pewności czy użytkownik łączy się z właściwą stroną czy podróbą. Zrobiłem screena na pamiątkę, innym też polecam (tak na wszelki wypadek). Certyfikat wygasł 11-12-2013. Zobaczymy co będzie dalej, jeżeli go nie uaktualnią lub nie zmienią to oznacza, że nie powinno się korzystać z tej strony, czyli usługodawca nie może zagwarantować bezpiecznego dostępu do usługi co za tym idzie nie spełnił warunków regulaminu. Więc może tym, bardziej się wypchać tymi swoimi pogróżkami.

Witam mam problem otóż 2 grudnia zarejestrowałem się na "Plikostradzie" i kompletnie nie wiem po co w sumie to zapomniałem że zarejestrowałem się na tamtej stronie do wczoraj dostałem e-maila o treści związaną z zapłatą tych 96 zł,napisałem im maila że nie ściągałem nic z ich strony i w ogóle nie zamierzałem i napisałem że odstępuję od ich "umowy",czytałem że jeśli nic nie ściągłem z ich strony to nawet mam prawo do 3 miesięcy odstąpienia od umowy.Może mi ktoś napisać czy dobrze zrobiłem i żebym czuł się mniej zestresowany z góry dzięki.

w skrócie: nic nie płacić, zostawić to w spokoju
LeBomB ma rację i pozwolę sobie skopiować jego wystąpienie:

Art. 661. § 1. Oferta złożona w postaci elektronicznej wiąże składającego, jeżeli druga strona niezwłocznie potwierdzi jej otrzymanie.
§ 2. Przedsiębiorca składający ofertę w postaci elektronicznej jest obowiązany przed zawarciem umowy poinformować drugą stronę w sposób jednoznaczny i zrozumiały o:
1) czynnościach technicznych składających się na procedurę zawarcia umowy;
2) skutkach prawnych potwierdzenia przez drugą stronę otrzymania oferty;
3) zasadach i sposobach utrwalania, zabezpieczania i udostępniania przez przedsiębiorcę drugiej stronie treści zawieranej umowy;
4) metodach i środkach technicznych służących wykrywaniu i korygowaniu błędów we wprowadzanych danych, które jest obowiązany udostępnić drugiej stronie;
5) językach, w których umowa może być zawarta;
6) kodeksach etycznych, które stosuje, oraz o ich dostępności w postaci elektronicznej.
§ 3. Przepis § 2 stosuje się odpowiednio, jeżeli przedsiębiorca zaprasza drugą stronę do rozpoczęcia negocjacji, składania ofert albo do zawarcia umowy w inny sposób.
§ 4. Przepisy § 1-3 nie mają zastosowania do zawierania umów za pomocą poczty elektronicznej albo podobnych środków indywidualnego porozumiewania się na odległość. Nie stosuje się ich także w stosunkach między przedsiębiorcami, jeżeli strony tak postanowiły.

to powinno was uspokoić :beer: :ok: :confused:

Dzisiaj otrzymałem papierowy list z Ostatecznym Przedsądowym Wezwaniem do Zapłaty. Oprócz 96 zł doliczyli mi jeszcze odsetki, razem 119 zł. Co robić?

1. Jest wiele stron pozwalających wygenerowanie adresu email, który będzie przekierowywał na Wasz prawdziwy adres.
2. Można utworzyć dodatkowy email, na który będzie przekierowana właśnie taka poczta.
3. Są tzw. bramki proxy, które ukrywają nasze prawdziwe IP. Ja czasami stosuję zadadę, że wchodzę ukrywając się za 2-3 bramkami. Konia z rzędem, który dojdzie z jakiego IP korzystałem przy wypełnianiu formularza.
4. Nie podawać prawdziwych danych. Skoro oni tak nas traktują, to my też ich tak samo traktujmy :)

Witam, jestem osobą pełnoletnią i chciałem ściągnąć pewien plik, trafiłem na plikostradę. Założyłem konto podając dla "bezpieczeństwa" nie swoje dane. Jedyne co było prawdziwe to adres e-mail. Dostałem maila z linkiem aktywacyjnym. Wcześniej postanowiłem sprawdzić co to za strona. Dowiedziałem się tego i owego i postanowiłem nie aktywować konta ( w sensie nie wchodzić w link aktywacyjny) i usunąłem tego maila z linkiem. Czytałem posty na tym temacie i w razie czego wysłałem odmowę mailem. Pytanie czy będą do mnie wysyłać maile z żądaniem zapłaty chociaż nie aktywowałem konta?

Witam ,Szanownych Państwa :)

Niestety także się spotkałam z taką sytuacją. Aczkolwiek, gdy przyszło mi pierwsze zawiadomienie o płatnościach na mejla o kwocie 96 zł to poszłam z tym do prawnika i więcej njie było o tym słychać. Do dzisiaj gdy dostałam zawiadomienie na dane mojej siostry (a pamietam że nie logowałam sie na jej dane, tylko moje). Dostałam list: "Ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty" gdzie łączna kwota zadłużenia wyszła mi 120pln.
Cytuje:
" Mając na względzie powyższe, po raz ostatni wzywamy Panią do uiszczenia wskazanej należności, w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma"
Prosze o pomoc, co prawda znajomi każą mi NIE płacić, ale co jeżeli to pójdzie dalej w świat i będzie sie za mną ciągnąć do końca życia?
Bardzo prosze o pomoc, w zamian mogę postawić kawe/ piwo :)
Pozdrawiam i z góry dziękuj :)

Chciałbym tylko zaznaczyć, że błędnie powołujecie się na art 66 i nast kodeksu cywilnego. W sprawie plikostrady mogło jak najbardziej dojść do zawarcia skutecznej umowy. Wyłączone jest w paragrafie 4 tylko zawarcie umowy za pośrednictwem poczty elektronicznej lub innych środków indywidualnego porozumiewania się na odległość. Strona www to nie porozumiewanie się pocztą elektroniczną i nie jest indywidualne.
W każdym razie rejestracja na jakimś portalu internetowym (np plikostrada) to zawarcie umowy na odległość, o czym mowa w ustawie - Ochrona niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.
Na wasze pytania czy możliwe jest zawarcie umowy poprzez wypełnienie formularza internetowego - tak, jest możliwe. Nie ma wymogu aby umowa miała formę pisemną. Z resztą zwróćcie uwagę jak często zawieracie umowy ustnie, np, jak kupujecie bułkę w sklepie. Umowa nie zawsze musi być pisemna. Natomiast, zgodnie z przywołaną ustawą (ochrona niektórych praw konsumenta), odstąpienie od umowy w trybie ustawy musi nastąpić na piśmie. Więc wasze maile o odstąpieniach nie wywierają skutków, których byście chcieli. Ale mniejsza o to. Plikostrada z resztą nie dopełnia wielu wymogów ustawy, w tym przede wszystkim nie podaje numeru rejestrowego przedsiębiorcy, nie potwierdza umowy na piśmie itp. Cała ta sprawa z plikostradą to jedno wielkie oszustwo. Moim zdaniem nie warto w ogóle odpowiadać na jakąkolwiek korespondencję z tymi ludźmi. Firma Smarttech czy jak jej tam z siedzibą w Dubaju nie istnieje. Nikt was więc za to nie ścignie. I to jest podstawowa rzecz, która niech wam przyświeca!
Zwróćcie uwagę, że rzekomy adres w Dubaju to jakiś freezone:
First Freezone or Meydan Zone, Dubai in the UAE, freezone incorporation and licenses
Adres się pokrywa, skrytka też. Z resztą ktoś już szersze dochodzenia zrobił na temat istnienia tego przedsiębiorcy z wynikiem negatywnym. Więc jak ktoś nie istnieje to was nie pozwie. Przez EPU też nic nie przejdzie dziś bez PESELU, więc nie bójcie się, że nagle komornik zastuka do drzwi. Jeżeli się mylę, a firma istnieje, to przyjdzie zwykły pozew do domu, a wtedy biegniecie do prawnika. Ja uważam jednak, że trzeba siedzieć cicho i w razie co zaprzeczać, że się na stronie logowało. Koniec. Nikt wam niczego nie udowodni. Wysyłanie zaś listów gdziekolwiek, nie dość że was wydaje, to jeszcze jest bezcelowe, zwłaszcza na jakiś fikcyjny adres w Dubaju. Gdyby ta firma realnie istniała, to podawałaby swoje dane, które można by było zweryfikować (takie jak numer rejestrowy przedsiębiorcy). A tu mamy dziwne adresy, elektroniczne faktury pro forma, wezwania na których nikt z osoby się nie podpisał (mam na myśli te papierowe, które co niektórzy otrzymali). Gdyby oni chcieli was pozwać, to dopełnialiby tych wszystkich formalności, bo inaczej blokują sobie sami drogę sądową. Także nie bójta, to na 100% tylko naciąganie naiwnych.

Ostatnia edycja:
1. ODSTĄPIENIE
Na podstawie art. 10 ust. 2 w zw. z art. 9 ust. 1 i 3 a contrario ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 1225, dalej: „ustawa”), niniejszym odstępuję od umowy zawartej w dniu... r. z komputera o IP ....
Uzasadnienie
Przedmiotowa umowa jest umową na odległość, gdyż została zawarta bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, a stroną umowy jest konsument. Wobec tego mają do niej zastosowanie przepisy ustawy. Umowa została zawarta w dniu...... r., zaś przedsiębiorca zaniechał pisemnego potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust. 1 ustawy, do czego był zobowiązany na podstawie art. 9 ust. 3. Art. 10 ust. 2 ustawy wskazuje, że w takim przypadku, termin, w którym konsument może odstąpić od umowy wynosi 3 miesiące i liczy się od dnia zawarcia umowy. Skoro umowa została zawarta ....r., trzymiesięczny termin upłynie...r., a zatem odstąpienie jest skuteczne.
Wobec powyższego, zgodnie z art. 7 ust. 3 ustawy, umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań.

CZY TO PODZIAŁA ?

2. Podałem błędny adres zamieszkania , lecz imię i nazwisko prawdziwe. Gdy będę im chciał zapłacić to co mam wpisać ? Przykładowo chciałbym to zapłacić nie z mojego konta bankowego i będzie tam inne nazwisko i adres zamieszkania to oni zaakceptują tą zapłate czy nie ? Już nie wiem...

Dostałem od nich takiego maila:

Szanowny Użytkowniku,

Prosimy o kontakt wyłącznie za pośrednictwem unikalnego adresu email, który został podany podczas zarejestrowania formularza zamówienia Usługi Plikostrada.

W przeciwnym wypadku nie będziemy w stanie udzielić odpowiedzi na zadane pytania.

No i co teraz zrobić? Nie aktywowałem konta więc nie dostałem żadnego maila...

Szanowny Panie,

Informujemy, iż osoba zamawiająca w dniu 2013-12-08 Pakiet Podstawowy usługi Plikostrada dla adresu email xxx@gmail.com oświadczyła, iż jest osobą pełnoletnią urodzoną w dniu 1928.07.04.

W efekcie otrzymanego zamówienia spółka Smart Tech Connect Ltd. pozostając w dobrej wierze utworzyła i udostępniła konto premium przypisane do zarejestrowanego adresu email. Tym samym po stronie spółki powstała szkoda, do naprawienia której zobowiązany jest Pan, jako opiekun prawny osoby niepełnoletniej, która podając fałszywe dane osobowe zamówiła usługę elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem Zjednoczonych Emiratów Arabskich jak również zgodnie z prawem polskim (art. 427 kodeksu cywilnego) do naprawienia szkody wyrządzonej działaniem osoby niepełnoletniej zobowiązani są jej opiekunowie prawni.

Przypominamy, że usługa Plikostrada przeznaczona jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, które posiadają pełną zdolność do czynności prawnych. W przypadku wprowadzenia do formularza zamówienia, daty urodzenia wskazującej na niepełnoletność użytkownika, proces rejestracji w serwisie jest automatycznie blokowany i nie może zostać ukończony.

Informujemy, iż w przypadku braku uiszczenia należnej opłaty abonamentowej w wysokości 96 zł, sprawa zostanie przekazana do kancelarii prawnej specjalizującej się w dochodzeniu roszczeń z umów elektronicznych, a następnie skierowana na drogę postępowania sądowego, co znacznie zwiększy koszty obciążające osoby zobowiązane do naprawienia szkody. W razie skierowania sprawy na drogę sądową, spółka Smart Tech Connect będzie dochodzić od Pana zastrzeżonej w § 5 ust. 5 Regulaminu usługi Plikostrada, kary umownej w wysokości 200 zł.

Jednocześnie informujemy, iż podawanie fałszywych danych osobowych w celu wyłudzenia odpłatnej usługi, stanowi czyn zabroniony, wypełniający znamiona przestępstwa oszustwa określonego w art. 286 Kodeksu karnego, zagrożonego karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat. W przypadku braku uregulowania zaległej należności, niezależnie od wytoczenia przez spółkę powództwa cywilnego realizującego roszczenie odszkodowawcze, o sprawie zostanie powiadomiony również właściwy miejscowo sąd rodzinny i opiekuńczy.

Z wyrazami szacunku,
Biuro Obsługi Klienta
serwisu Plikostrada

W przypadku jakichkolwiek problemów związanych z naszą usługą prosimy o kontakt z biurem obsługi klienta. Do dyspozycji użytkowników Plikostrady pozostają nasi konsultanci, którzy z chęcią udzielą odpowiedzi na zadane im pytania. *Koszt za minutę połączenia dwa złote i dziewięć groszy, w tym podatek od towarów i usług.

Dodam, że podane dane nie są prawdziwe, ale w przeciwienstwie do Ponieraczka gdzie odstapili od negocjacji po 1,2 mailach napisanych przez koleżankę, w przypadku Plikostrady Tomasz Rogowiecki nadal straszy oddaniem sprawy w ręce sądu.

Jak z wiarygodnością spółki i umową? Wiadomo, ze odbiega sporo od przepisów prawa polskiego, ale uregulowali sprawę zawierania umów i umiescili fakt, ze głeboko w tresci, ale jednak - szczegolowo warunki rejestracji i rezygnacji.

Co robić?

Ja dostałam dzisiaj takie coś!!! Z PLIKOSTRADA

Zgodnie z wymogami procesowymi ciążącymi na wierzycielu,niniejszym
zawiadamiamy iż sprawa Pani zadłużenia spółki Smart Tech Connect LTd.
powstałego z tytułu zawartej umowy o świadczenie usługi Plikostrada,
została przygotowana do skierowania w trybie pilnym na drogę
postępowania sądowego.
Przypominamy , iż w dniu 2013-06-07o godzinie 09:44:08 posługująć się
zweryfikowanym adresem e-mail [adres]@onet.pl zawarła Pani na stronie
www. plikostrada.pl umową o świadczenie usługi dostepu do serwerów
sieci Usenet, w pakiecie podstawowym 122Gb danych.
Zgodnie z 3 ust 4 zaakceptowanego przez Panią regulaminu usługi,
zobowiązała sie Pani do uiszczenia jednorazowej opłaty abonamentowej w
wysokości 96 złotych. Pomimo wysłanych drogą elektroniczną wezwań do
zapłaty , do dnia dzisiejszego wciąż nie wywiązała się Pani z warunków
zawartej umowy. Fakt pozostawania w zwłoce w spłacie zadłużenia,
spowodował wzrost całkowitej kwoty Pani długu o sumę odsetek umownych
oraz poniesionych kosztów postępowania windykacyjnego , zastrzeżonych
na podstawie 5ust. 7 regulaminu usługi.
ączna kwota zadłużenia do spłaty wynosi 119 złotych:
1. zaległa opłata abonamentowa za zamówioną usługe premium 96 złotych
2. Poniesione przez wierzyciela koszty postepowania windykacyjnego 15 złotych
3. Odsetki umowne za zwłokę, zaokrąglone w dół dopełnych złotych 8 PLN
Mając na uwadze powyższe, po raz ostatni wzywamy Panią do uiszczenia
wskazanej nalezności, w nieprzekracalnym terminie 7 dni od otrzymania
niniejszego pisma.
W przypadku braku uregulowania zadłużenia w wyznaczonym terminie
przygotowany przez kancelarią prawną pozew o zapłatę zotanie złozony
przeciwko Pani we właściwym miejscu sądzie cywilnym. Informujemy iż
skierowanie sprawy na droge postępowania sądowego , a nastepnie
egzekucyjnego może spowodowac zwiększenie kosztów o kwotę nie mniejszą
niż 370 PLN.
z poważaniem Biuro windykacji
--------------- koniec cytatu

Adres FirmySMart Tech Connect Limited
Meydan Office Tower, 3 piętro
P.O BOX 450676,ZEA

CO dalej robić?

Ogólnie rzecz biorąc to sami postępują niezgodnie ze swoim regulaminem, bo jest w nim napisane, że to oni będą zakładać sprawy w e-sądzie w Lublinie, a nie od razu przez windykatora do sądu cywilnego.

Ludzie, czy Wy wogóle czytacie co inni piszą, czy nic do Was nie dociera>
NIE REagowac szkoda nerwow, ówno Wam zrobią!

Jeszcze raz napiszę.
Po pierwsze:
NIE PŁACIĆ
Po drugie:
NIE ODPOWIADAĆ NA ICH MAILE
Po trzecie:
NIE PŁACIĆ
Po czwarte:
NIE DENERWOWAĆ SIĘ
Po piąte NAJWAŻNIEJSZE:
CZYTAĆ WCZEŚNIEJSZE POSTY ZE ZROZUMIENIEM

Mi dali spokój już pół roku temu.

Ostatnia edycja:
Witam,
17.06.2013 zarejestrowałam się na stronie plikostrada. 11.07.2013 dostałam maila następującej treści:
Szanowna Pani,

W dniu 17.06.2013 o godzinie 20:45:16 korzystając z komputera o adresie fizycznym IP xxxxxxx, zawarła Pani wiążącą umowę o świadczenie elektronicznej usługi premium w serwisie Plikostrada.

Pomimo upływu wyznaczonego terminu zapłaty za udostępnioną usługę, do dnia dzisiejszego wciąż nie uiściła Pani jednorazowej opłaty abonamentowej w wysokości 96 złotych. Mając na uwadze powyższe, niniejszym wzywamy Panią do zapłaty zaległej należności w nieprzekraczalnym terminie 5 dni.

Pouczamy, iż dalszy brak uregulowania opłaty abonamentowej, narazi Panią na poważne konsekwencje prawne. Efektem wszczęcia przeciwko Pani postępowania windykacyjnego będzie przekazanie niniejszej sprawy do profesjonalnej kancelarii prawnej specjalizującej się w dochodzeniu roszczeń z umów elektronicznych, która skieruje sprawę na drogę sądową celem uzyskania prawomocnego nakazu zapłaty.

Skutkiem realizacji uprawnień przysługujących spółce Smart Tech Connect Ltd. mogą być następujące dotkliwe konsekwencje prawne:
- naliczenie, za każdy dzień zwłoki, odsetek w wysokości czterokrotności stopy procentowej kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego;
- naliczenie kary umownej w wysokości 200 zł. (zgodnie z § 5 ust. 5 regulaminu);
- wpis do wybranego rejestru dłużników niewypłacalnych, mogący skutkować utratą zdolności kredytowej (z chwilą gdy zadłużenie przekroczy kwotę 200 zł);
- postępowanie sądowe w przedmiocie wydania nakazu zapłaty;
- komornicza egzekucja należności;
- powstanie obowiązku zapłaty kosztów sądowych i egzekucyjnych.

W celu uniknięcia powyższych konsekwencji wzywamy Panią do dobrowolnego uregulowania zaległej należności w wysokości 96 PLN, w terminie 5 dni od dnia otrzymania niniejszej wiadomości. Płatności można dokonać poprzez przelew bankowy lub na poczcie, podając następujące dane:

Nazwa odbiorcy: Smart Tech Connect Ltd.
Adres odbiorcy: P.O. Box 450676, Dubaj, ZEA
Rachunek bankowy odbiorcy w Polsce: 18 1750 1312 6860 1000 0037 7006
Tytuł płatności: Opłata za abonament 12 miesięcy - 0037 7006
Kwota: 96 PLN

Gotowy blankiet wpłaty można wygenerować pod adresem http://www.plikostrada.pl/wplata.php?wtd=u4wmrhJD05hXbK2xZac4wokRwBfyOz7lz3w=

W przypadku pytań prosimy o kontakt poprzez wysłanie wiadomości na adres e-mail pomoc@plikostrada.pl albo telefonicznie pod numer 70 838 85 88*(od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00).

Z wyrazami szacunku,
Biuro Opłat Abonamentowych
serwisu Plikostrada.pl

*Koszt za minutę połączenia dwa złote i dziewięć groszy, w tym podatek od towarów i usług.

13.09.2013 wysłałam maila z odstąpieniem od umowy:
Na podstawie art. 10 ust. 2 w zw. z art. 9 ust. 1 i 3 a contrario ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 1225, dalej: „ustawa”), niniejszym odstępuję od umowy zawartej w dniu 17.06.2013 o godzinie 20:45:16 r. z komputera o IP XXXXXXX
Uzasadnienie
Przedmiotowa umowa jest umową na odległość, gdyż została zawarta bez jednoczesnej obecności obu stron, przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość, a stroną umowy jest konsument. Wobec tego mają do niej zastosowanie przepisy ustawy. Umowa została zawarta w dniu 17.06.2013 . r., zaś przedsiębiorca zaniechał pisemnego potwierdzenia informacji, o których mowa w art. 9 ust. 1 ustawy, do czego był zobowiązany na podstawie art. 9 ust. 3. Art. 10 ust. 2 ustawy wskazuje, że w takim przypadku, termin, w którym konsument może odstąpić od umowy wynosi 3 miesiące i liczy się od dnia zawarcia umowy. Skoro umowa została zawarta 17.06.2013 r., trzymiesięczny termin upłynie 17.09.2013 r., a zatem odstąpienie jest skuteczne.
Wobec powyższego, zgodnie z art. 7 ust. 3 ustawy, umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań.
Jednocześnie proszę o zaprzestanie przesyłania dalszej korespondencji. Dalsze zawiadomienia i groźby z Państwa strony będą traktowane jako nękanie i próby wyłudzenia i będą skutkowały koniecznością zwrócenia się do Prokuratury z zawiadomieniem o podejrzeniu popełnienia przestępstwa wraz z wnioskiem o ściganie.
Z poważaniem,
XXX
w miejscu xxx byly odpowiednie dane

17.09.2013
dostałam odpowiedź
Szanowna Pani,

Informujemy, iż zgodnie z obowiązującym prawem, przytoczony przez Panią trzymiesięczny termin na odstąpienia od umowy, nie znajduje zastosowanie w stosunku do zawartej przez Panią umowy o świadczenie usługi elektronicznej Plikostrada.

Zgodnie z art. 10 ust. 3 pkt. 1 ustawy z dnia 2 marca 2000 roku o ochronie niektórych praw konsumentów (Dz. U. 2000, Nr 22, poz. 271 i późn. zm.) w przypadku świadczenia usług rozpoczętego za zgodą konsumenta, jedynym obowiązującym terminem na odstąpienie od umowy jest termin ustalony przez strony w regulaminie usługi (14 dni).

Zgodnie z § 2. ust. 8 regulaminu usługi: „Usługobiorca składa Usługodawcy żądanie natychmiastowego rozpoczęcia świadczenia Usługi, poprzez uruchomienie linku aktywacyjnego przesłanego przez Usługodawcę. W razie wątpliwości poczytuje się, iż moment uruchomienia linku aktywacyjnego decyduje o chwili rozpoczęcia świadczenia Usługi przez Usługodawcę.”

Ponadto należy podkreślić, iż w trakcie procesu zawierania umowy, regulamin usługi został przesłany na Pani indywidualny adres poczty elektronicznej, w postaci zamkniętego dokumentu tekstowego w formacie pliku PDF. Tym samy otrzymała Pani regulamin utrwalony na stałym nośniku zapisu informacji, co w myśli art. 5 Dyrektywy unijnej 97/7/WE wywołuje identyczne skutki jak tradycyjne pisemne potwierdzenie warunków umowy. Nie może więc budzić wątpliwości fakt, iż termin na odstąpienie od zawartej umowy wynosił wyłącznie 14 dni od momentu jej zawarcia.

Przypominamy, iż w wyniku aktywacji usługi i braku odstąpienia przez Panią od umowy w terminie pierwszych 14 dni, spółka Smart Tech Connet Ltd była zobowiązana do wykupienia dla Pani konta premium na zagranicznym serwerze sieci Usentet, w celu zapewnienia Pani określonego w umowie limitu danych do pobrania.

W związku z powyższym, ponownie przypominamy o obowiązku uiszczenia zaległej opłaty abonamentowej w wysokości 96 zł.

Z wyrazami szacunku,
Biuro Obsługi Klienta
serwisu Plikostrada

W zeszłym tygodniu otrzymałam przesądowe wezwanie do zapłaty, nie wiem jakim listem przyszło. Podałam prawdziwe dane, czy powinnam zapłacić? Proszę o pomoc!

Powrót