Plikostrada

• Autor wątku Autor wątku Darek.M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Landryneczka napisał:
Polskie prawo co do zasady nie narzuca formy zawarcia umowy. Zatem rejestracja na stronie internetowej zaazwyczaj prowadzi do skutecznego zawarcia umowy, mimo iż nie składa się podpisu na papierze. Dlatego błędne jest popularne przekonanie, iż do zawarcia umowy ważnej i skutecznej konieczny jest podpis na papierze.

Ciekawe co by napisali w moim przypadku skoro ja rejestrowałem się/zawierałem umowę w stanie wskazującym sporą ilość promili a podałem adres mailowy żony i z bardzo dużym prawdopodobieństwem wymyślone dane adresowe?!? Ważna taka umowa? Jeśli tak to z kim została zawarta??

cześć!

poczytałam trochę poprzednie posty dot. plikostrady, niemniej mam pytanko do wszystkich doświadczonych w bojach z tą firmą - standardowo przyszło przedsądowe wezwanie do zapłaty, na standardową kwotę 96,00 zł, z krótkim terminem do zapłaty i nieprawdziwą informacją, że wcześniej były już dwa wezwania (przy czym to dopiero drugie, jakie przyszło de facto), ale zastanawiam się, co zrobić, bo w tym wezwaniu firma podała błędną datę zawarcia rzekomej umowy, tzn. zalogowano się faktycznie na stronie w dniu 06.10, natomiast na wezwaniu widnieje, że logowanie (i umowa) było w dniu 07.10.
No i moje pytanie brzmi - wysłać odstąpienie od umowy, czy raczej w tej sytuacji wysłać pismo, że podali błędne dane w związku z czym nie ma mowy o żadnej skutecznej umowie?

z góry dzięki za pomoc!

1-sprawa, jakie podałaś dane w formularzu rejestracyjnym? jeśli nie do końca poprawne to wysyłając odstąpienie (jak jest po terminie), uzupełnisz im bazę danych. Na chwilę obecną mają jedynie Twój numer IP, jest to dowód który jest bardzo chwiejny a ujawnienie w obecnym stanie prawnym, kto był przypisany do danego IP wcale nie jest rzeczą prostą. Jednakże to w samo w sobie nadal nie gwarantuje tożsamości osoby, która z tego złącza IP "zawarła umowę".

2-sprawa, po zarejestrowaniu na maila otrzymujesz link rejestracyjny, potwierdzający chęć wejścia doi portalu i jednocześnie akceptację regulaminu. Data logowania nie ma żadnego prawnego znaczenia, gdyż w przypadku postępowania sądowego, baza danych którą dysponują jest bardzo plastyczna i można zmienić dane, jednym kliknięciem.

3-sprawa informacja o podwójnym wezwaniu może być prowokacją do wejścia z nimi w jaką kolwiek korespondencję, wykraczającą poza numer IP i Twój adres @mail.

Witam,
Czy ktoś dostał list papierowy z nakazem płatności od plikostrady?
Jeśli tak, to skąd oni wysyłają takie listy?
Z Polski, czy z zagranicy?
WS

Witam. Ja właśnie wczoraj dostałem pismo ( listem zwykłym ) o ostatecznym przedsądowym wezwaniu do zapłaty. Treść całego tego listu jest bardzo podobna ale zacytuję:

" Zgodnie z wymogami procesowymi ciążącymi na wierzycielu.niniejszym zawiadamiamy, iz sprawa Pańskiego zadłużenia wobec spółki Smart Connect Ltd. powstałego z tytułu zawartej umowy o świadczeniu usługi Pikostrada została przygotowana do skierowania w trybie pilnym na drogę postępowania sądowego.

Przypominamy iż w dniu 2013-03-28 o godzinie 00:12:39 posługując się zweryfikowaym adresem email ******** zawarł Pan na stronie www.plikostrada.pl umowę o świadczeniu usługi do serwerów sieci Usenet, w pakiecie podstawowym 120GB danych.

Zgodnie z 3 ust. 4 zaakceptowanego przez pana regulaminu usługi, zobowiązał się pan do uiszczenia jednorazowej opłaty abonamentowej w wysokości 96 zł. Pomimo wysyłanych droga elektroniczną wezwań do zapłaty, do dnia dzisiejszego wciąż nie wywiązał się Pan z warunków zawartej umowy. Fakt pozostawienia w zwłoce w splacie zadłużenia, spowodował wzrost całkowitej kwoty Pańskiego długu o sumię odsetek umownych oraz podnieszonych kosztów postępowania windykacyjnego, zastrzeżonych na podstawie 5 ust. 7 regulaminu usługi.

Mając na względzie powyższe, po raz ostatni wzywamy pana do uiszczenia wskazanej należności w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma. W przypadku braku uregulowania zadłużenia w wyznaczonym terminie, przygotowany przez kancelarię prawną pozew o zapłatę, zostanie złożony przeciwko panu we właściwym miejscowo sądzie cywilnym, zgodnie z art. 1103 k.p.c w związku z art 1143 1 k.p.c informujemy, iz skierowanie sprawy na drogę postępowania sądowego, a następnie egzekucyjnego, może spowodować zwiększenie Pańskich kosztów o kwotę nie mniejszą niż 370 PLN. "

Prześledziłem cały wątek i wiele innych for związanych z Plikostradą. Ludzi z podobnym problemem jest mnóstwo. Sęk w tym ,że nie ma klarownej sytuacji ,gdyż nie przeczytałem ani jednego posta po zakończonej sprawie. Nie wiem zbytnio co robić z tym faktem. Jeżeli opłaciłbym ten abonament to miałbym na zawszę z nimi spokój czy dalej mógłbym się spodziewać pism z wezwaniem do zapłaty? Rzekomo wykupiłem pakiet podstawowy na 12 miesięcy i powinienem jednorazowo zapłacić 96 zł. Czy nie płacić w ogóle i żyć w stresie ,że przyjdzie pismo listem poleconym z sądu? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

W lewym górnym rogu koperty mam napisane tak:

TRUSTEL Sp. z o.o
skr. pocztowa 25
60-963 UP POZNAŃ 41

na rzecz Smart Tech Connect Ltd - czyli wnioskuje ,że Polska :)

Wysłałeś im odstąpienie od umowy i oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli?
Tak radzili na forach.

Wysłałem odstąpienie od umowy drogą elektroniczną ale w dalszym ciągu nie dostałem od nich odpowiedzi. Co prawda moja rzekoma data zawarcia umowy to 28-03-2013 czyli nie obejmuje mnie termin 14 dniowy jak i 3 miesięczny na wypowiedzenie umowy. Nie jest to tak ,że umowa po 12 miesiącach staje się nieważna tak jak jest to napisane w regulaminie? Czy może wysłać wszystkie te odstępstwa listem poleconym na ten poznański adres? Powiedz na jakim etapie jesteś Ty :)?

Wyczytałem poradę na forum, żeby odpisać na ich emaila ale w formie wklejania do emaila , a nie w formie dopinania załączników tekstu o odstąpieniu od umowy i oświadczeniu o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli.

Dostałem elektronicznie dwa polecenia zapłaty w odstępie 10 dni.
Na każde odpowiadałem, że odstąpiłem i żeby przestali mnie nękać.
Na razie cicho.

Mój syn, prawnik napisał mi, gdy zapytałem czy płacić naciągaczom:
"Nic nie robić, wyrzucić wszystkie wezwania do kosza."

Postąpiłem tak samo. Właśnie dziś wysłałem pismo o odstąpieniu od umowy i od skutków prawnych oświadczenia woli. Narazie cisza. Jeżeli następne pismo przyjdzie listem zwykłym z zawiadomieniem uregulowania długu wyląduje w kuble. Martwić się będę dopiero gdy przyjdzie pismo listem poleconym na moje dane osobowe. Jeżeli tak sugerował Ci twój syn prawnik, warto posłuchać, tym bardziej ,że wiele ludzi tak myśli i mówi. Nie ma się czym stresować, zobaczymy jaki będzie ich odzew. Pozdrawiam

Kurcze, ja odstąpiłem w dniu zawarcia tej pseudo-umowy.
Z tobą jest gorzej, bo marzec minął sporo czasu temu...

sprawa wygląda tak: również dostałam wczoraj list wysłany zwykłą pocztą na pierwszy rzut oka byłam przerażona, ale potem zamieniło się to w złość! nie myślcie nawet o tym żeby płacić cokolwiek, bo to są zwykli naciągacze!! dzisiaj rozmawiałam ze znajomym prawnikiem i powiedział, że absolutnie nie mam nic z tym robić a wszystko co mi wyślą od razu mam wyrzucać do kosza bo te ich groźby to jeden wielki pic na wodę!! więc NIE PRZEJMUJCIE SIĘ, IGNORUJCIE ICH I ZA ŻADNE SKARBY NIE PŁAĆCIE!!

Witam.
Ja również dostałem narazie maila z wezwaniem do zapłaty. Z tego co wyczytałem to UOKIK już się zajmuje sprawą i sprawdza, czy nie zostało naruszone prawo ze strony właścicieli serwisu.
Co mnie jednak zastanawia i tu chciałbym żeby wypowiedział się ktoś kto zna te dziedziny przepisów i prawa. W mailach, które przychodzą od plikosfery są w załącznikach albo faktury albo regulamin serwisu. Pliki te mają format PDF. Trochę się zdziwiłem, jak się okazało, że nie posiadają one żadnych zabezpieczeń. To mnie zaczęło zastanawiać, zatem zacząłem myśleć trochę na ten temat i doszedłem do następujących wniosków. Jeżeli pliki są bez podpisu to powinny być przekazywane jakimś zabezpieczonym kanałem, a nie zwykłym mailem. Jeżeli już idą zwykłym mailem to tak czy inaczej powinny mieć zabezpieczenia, a w przypadku faktury, nawet pro forma, podpis najlepiej elektroniczny. Obecnie jest tak, że przy użyciu nawet darmowych programów do edycji plików pdf można zmienić ich zawartość bez żadnych problemów, a tak raczej być nie powinno, bo wiadomo czym to może grozić choćby ze strony hakerów.
Wychodzi na to, że nie muszę mieć pewności, że to są maile od nich co za tym idzie nie mam obowiązku dokonania płatności, bo równie dobrze mogę to uznać za spam, czy nie tak? Takie jest moje zdanie na ten temat, choć dobrze by było mieć jakąś podstawę prawną na temat dokumentów księgowych przekazywanych drogą elektroniczną.
Co do adresu ip to z tego co zauważyłem podają ip zewnętrzne, które ma wielu użytkowników, bo wystarczy mieć router od usługodawcy zamiast modemu. W każdym bądź razie nie ip danego komputera tylko ip sieci usługodawcy internetowego (nie wiem jak to fachowo wyjaśnić), ale to i tak dąży do tego, że usługodawca musiałby sprawdzić który komputer danego dnia o danej godzinie łączył się akurat przez to ip i dopiero podać jego dane (droga długa i raczej zniechęcająca).
To sprawia, że można mieć jeszcze większe wątpliwości co do wiarygodności maila, bo może ktoś po prostu podaje losowe adresy ip w mailu? W każdym bądź razie ja postanowiłem nie reagować w żaden sposób jak na razie, w sensie nie płacić i nic im nie odpisywać, dopóki nie przyjdzie mi list polecony lub inna wiarygodna forma zawiadomienia.

Edit.
Co do listownych zawiadomień. W sumie to nie ma pewności czy ktoś nie wykradł tych danych z maili i teraz nie rozsyła listów z danych podanych na fakturach pod wskazane adresy. To całe TRUSTEL Sp. z o.o to jest firma prowadząca obsługę w formie call center, hr i windykacji. Podpisał się tam ktoś pod tym pismem czy dalej nie wiadomo kto i co?

Ostatnia edycja:
Dostał ktoś z Was fakturę papierową? Albo elektroniczną, ale nie pro forma, która nie stanowi dokumentu księgowego. Jeżeli tak to są jakieś zabezpieczenia w niej (jeżeli to wersja elektroniczna), bo jeżeli nie ma to:
Dziennik Ustaw Nr 68 Poz. 360:
§21
3. Autentyczność pochodzenia, o której mowa
w ust. 2 pkt 1, oznacza pewność co do tożsamości dokonującego
dostawy towarów lub usługodawcy albo
wystawcy faktury.
4. Integralność treści, o której mowa w ust. 2 pkt 1,
oznacza, że w fakturze nie zmieniono danych, które
powinna zawierać faktura.
§ 22. Faktury mogą być przechowywane w formie
elektronicznej poza terytorium kraju w sposób umożliwiający
organowi podatkowemu lub organowi kontroli
skarbowej, za pomocą środków elektronicznych,
dostęp on-line do tych faktur.
§ 23. 1. Organy egzekucyjne, określone w ustawie
z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym
w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954,
z późn. zm.4)), oraz komornicy sądowi wykonujący
czynności egzekucyjne w rozumieniu przepisów ustawy
z dnia 17 listopada 1964 r. — Kodeks postępowania
cywilnego (Dz. U. Nr 43, poz. 296, z późn. zm.5)),
w przypadku sprzedaży towarów, wystawiają w imieniu
dłużnika i na jego rachunek faktury potwierdzające
dokonanie sprzedaży tych towarów.
2. Fakturę wystawia się, jeżeli na dłużniku spoczywa
obowiązek podatkowy związany ze sprzedażą towarów.
3. Za osoby uprawnione do wystawiania faktur
w imieniu organów egzekucyjnych uważa się kierowników
tych organów lub osoby przez nich upoważnione.
Zatem dla mnie cała ta sprawa jest wątpliwa, do tego jeszcze ta firma windykacyjna, która rozsyła normalne listy.

Przepraszam że tak post pod postem, ale jak tylko coś nowego się dowiem to się tym dzielę. 7 lipca 2013 roku weszła w życie nowelizacja Kodeksu postępowania cywilnego, która nakłada na sąd obowiązek ustalenia numeru PESEL pozwanego będącego osobą fizyczną, zatem żeby plikostrada mogła posłużyć się e-sądem musi podać PESEL osoby, którą chce pozwać. Coraz więcej niejasności prawnych jest, co coraz bardziej świadczy o przekrętach. Dalej jednak chciałbym by moje rozważania zweryfikował ktoś kto się lepiej w tym prawie orientuje.

Dostałem od nich odpowiedź, na moje oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli.

Szanowny Panie,

Dziękujemy za utworzone zgłoszenie.

Wysyłane do Pana pisma mają charakter wezwań do wywiązania się z ciążących na Panu zobowiązań. Naturalnym charakterem takich wezwań, jest wskazanie dłużnikowi środków prawnych z których może skorzystać wierzyciel w celu realizacji swoich roszczeń.

Informujemy, iż powoływanie się przez Pana na okoliczność zawarcie umowy pod wpływem błędu wywołanego treścią reklamy usługi Plikostrada, jest całkowicie bezzasadne. Zgodnie z obowiązującym prawem podstawą unieważnienia umowy nie może być fakt błędnego przeświadczenia o warunkach zawieranej umowy, w przypadku gdy przeświadczenie to wynika wyłącznie z powodu niedbalstwa osoby, która nie zapoznała się z udostępnionym jej regulaminem zamawianej usługi.

Przypominamy, iż zamawiając pakiet podstawowy usługi Plikostrada, oświadczył Pan, iż zapoznał się i w całości akceptuje warunki regulaminu usługi. Następnie w toku rejestracji zamówienia, dokument z regulaminem w formie pliku PDF został wysłany na Pański adres poczty elektronicznej. Ponieważ wszystkie informacje o warunkach zawartej umowy znajdują się w zaakceptowanym przez Pana regulaminie, w chwili obecnej nie może Pan się powoływać na brak wiedzy o odpłatności usługi poza czternastodniowym okresem testowym.

Dodatkowo należy podkreślić, iż szczegółowe informacje o kosztach oraz o okresie obowiązywania zawieranej umowy zostały Panu udostępnione w zakładce „Pakiety Plikostrady”, zaś na stronie z formularzem zamówienia usługi umieszczono wyraźną informację o następującej treści: „Podczas 14-dniowego bezpłatnego okresu testowego przysługuje prawo do pisemnego odstąpienia od umowy (fax, e-mail, itp.). Po upływie 14-dniowego okresu testowego obowiązywanie i koszt umowy zgodnie z Regulaminem“.

Spółka Smart Tech Connect Ltd. ma swoją siedzibę oraz miejsce wykonywania działalności gospodarczej w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, gdzie świadczy transgraniczną usługę elektroniczną Plikostrada, w związku z czym podlega kontroli administracyjnej wyłącznie ze strony organów administracyjnych Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Spółka nie posiada na terenie Polski oddziału ani zakładu, tak więc nie podlega jurysdykcji Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

W związku z powyższym, ponownie przypominamy o obowiązku uiszczenia zaległej opłaty abonamentowej w wysokości 96 zł.

Zgodnie z powszechnie obowiązującymi normami prawnymi Smart Tech Connect Ltd. przetwarza i przechowuje dane osobowe w sposób bezpieczny, nie naruszając praw i wolności osoby, której dane dotyczą. Dane podane w trakcie procesu zarejestrowania formularza zamówienia w serwisie Plikostrada.pl służą do realizacji umowy. Usługobiorcy przysługuje prawo do uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania danych osobowych, które zostały zebrane w celu wykonania zawartej drogą elektroniczną umowy. W momencie, gdy powyższe dane staną się zbędne do realizacji celu dla którego zostały zebrane, przysługuje prawo żądania wstrzymania ich przetwarzania lub ich usunięcia.

Z wyrazami szacunku,
Biuro Obsługi Klienta
serwisu Plikostrada

I co dalej robić :mad:

Dziś wyczytałem, że to nie ważne gdzie się znajdują, UOKIK i tak może ich sprawdzić, ponieważ UOKIK ma prawo do kontrolowania przedsiębiorców na terenie kraju, UE jak i innych państw, szczególnie jeżeli prowadzą działalność w Polsce. Zatem tym się nie wykręcą.
Ponadto dalej nie dociera do nich fakt iż przysyłają fakturę pro forma, za którą powinna iść faktura zwykła, która jeżeli idzie drogą elektroniczną powinna mieć jakieś zabezpieczenia, podpisy i certyfikaty, a nie pdf wolny do edycji.
Usługobiorca wyraża zgodę na wystawienie oraz przekazanie mu przez Usługodawcę
elektronicznej faktury VAT za Usługę, przesłanej na unikalny adres email Usługobiorcy w
postaci pliku w formacie PDF.
czyli nie pro forma.
To samo z regulaminem.
Do tego nigdzie nie ma w regulaminie o mailu noreply@plikostrada.pl z którego to przychodzi faktura do tego faktura niezabezpieczona zatem mogę mieć na prawdę wątpliwości co do autentyczności takiego maila, czy to nie jest np treść edytowana przez osoby trzecie.
Do właściciela plikostrady (którym ponoć jest ten sam co pobieraczka) nie dociera nadal, że te 14 darmowych dni według regulaminu który sam udostępnia jest oprócz 12 miesięcy abonamentu, a w rzeczywistości te 14 dni wchodzą w okres 12 miesięczny i tu jest już niezgodność usługodawcy z jego własnym regulaminem.
W przyszłym tygodniu sam wybieram się do prawnika mam nadzieję, że dowiem się coś więcej.

z racji tego, że nie miałem czasu na poczytanie opinii plilostradzie niestety im zapłaciłem w czwartek te 96 zł. teraz chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś opcja, żeby tą kasą odzyskać z powrotem?

witam,
dostalam zobowiazanie do zaplaty 96 zl. z paniki natychmiastowo wysłałam na pomoc@plikostrada.pl wiadomość iż te dane są fałszywe oraz nie skończyłam 18 lat. Po przeczytaniu postów tutaj wysłałam na ten sam adres to:

"Załącznik nr 1 "Wzór oświadczenia o odstąpieniu od Umowy o świadczenie Usługi Plikostrada"
Niniejszym z zachowaniem 14 (czternastu) dni liczonych od dnia zawarcia umowy, odstępuję
od zawartej przeze mnie Umowy o świadczenie usługi Plikostrada.
……………………………………………...
imię i nazwisko , adres email"

mam pytanie, czy tak jak wg regulaminu mogą to wykorzystać i bede zobowiazana do odpowiedzialnosci karnej i zaplaty 200 zl?

zdaje sobie sprawe ze to glupota, ale napisalam to pod wplywem impulsu. co teraz mam robić?

Powrót