Plikostrada

• Autor wątku Autor wątku Darek.M
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
http://bialystok.gazeta.pl/bialysto...hciala_zagrac_w_Reksia__Teraz_mame_sciga.html

Takich tematów jest dużo, dużo więcej. Wszyscy tylko się tłumaczą: "nic nie ściągnąłem", "zapomniałem o stronie"...."moje dziecko jest uczciwe".

Po prostu brak słów......żeby sie zarejestrować trzeba skłamać że ma sie 18... Jacy naciągacze? Rejestrując się i podając, że mamy 18 lat albo ponad sugerujemy już, że mamy pełną zdolność do czynności prawnych, a oni tylko dochodzą roszczeń wynikających ze zobowiązania jakie zaciągneliśmy.

Sry, że post za postem, ale to jest już śmieszne. Wszędzie nagonka, a 0 konkretów, 0 podstaw prawnych.

Niech mi ktoś wyjaśni czy, to jest spowodowane.....bo jak na moje głupotą i nieuczciwością osób się rejestrujących...

Si trej, po co te bzdury? Osobom rejestrującym się na takich stronach można oczywiście zarzucić brak rozwagi, ale na pewno nie popełnienie przestępstwa.

Si trej napisał:
1. (...) Czyli mamy już 1 wałek, bo ktoś rejestrując się, a nie mając tej 18 wprowadza w błąd.
Kogo wprowadza w błąd? System, który ma otworzyć "możliwość" pobierania plików? Nieprzemyślane zaakceptowanie regulaminu danej strony internetowej nie jest wprowadzaniem w błąd. Z tego, co zdołałem przeczytać, portal nawet przy poprawnej rejestracji, nie pozwala na pobieranie.

Si trej napisał:
2. W regulaminie bykiem już na starcie jest, że "PŁATNOŚCI", są w jakimś tam pkt. uregulowane.
W Regulaminie, do którego mamy jedynie link.

Na samej stronie przed formularzem mamy zaś "BEZPŁATNIE", "Tak, chcę rozpocząć bezpłatną jazdę testową!" i "Ściągnij 2 GB danych natychmiast!"

Si trej napisał:
3. Skoro strona istnieje tzn. że przecież jej twórcy muszą mieć jakieś pozwolenie wytwórców tych plików na umieszczenie ich tam.
Nie, to nie znaczy nic.

Si trej napisał:
Raczej oszustwem jest podanie nie prawdziwych danych aby korzystać ze strony, za którą oni płacą. Bo przecież z góry zakładamy, że będziemy z czegoś korzystać, nie płacąc za to.
Nie, zgodnie z reklamą zakładamy, że strona jest darmowa i nie działamy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

A można się zarejestrować podając że ma sie mniej niż 18 lat i czy ten regulamin jest możliwy do przeczytania przed rejestracją???

1. (...) Czyli mamy już 1 wałek, bo ktoś rejestrując się, a nie mając tej 18 wprowadza w błąd.

Może zle to sformulowałem, chodzi oto że sugerujemy że mamy pełną zdolność do czynności prawnych.

Nie, zgodnie z reklamą zakładamy, że strona jest darmowa i nie działamy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Czyli rozumiem, że to co jest podkreślone na obrazku zostało dodane jakoś niedawno? Wszystkie "ofiary" nie widziały tego wcześniej?
http://i61.tinypic.com/sma5xx.jpg

Ostatnia edycja:
Poza meritum, to bardzo rozbawił mnie ten fragment regulaminu Plikostrady https://www.plikostrada.pl/regulamin:
"Podstaw reklamacji nie mogą stanowić okoliczności związane wyłącznie z działalnością podmiotów, za których działania Usługodawca nie odpowiada, w szczególności okoliczność:
niezapoznania się przez Usługobiorcę z treścią Regulaminu,
realizacji Usługi na rzecz osoby innej niż Usługobiorca, jeśli pozyskanie przez tę osobę dostępu do Usługi nastąpiło z przyczyn leżących po stronie Usługobiorcy,
nieprawidłowego funkcjonowania oprogramowania klienckiego lub łącz telekomunikacyjnych po stronie Usługobiorcy.".
Niby drobiazg, a pokazuje, z kim mamy do czynienia...
Autor regulaminu prawdodobnie nawet nie jest w stanie pojąć znaczenia
Art. 65 KC
§ 1. Oświadczenie woli należy tak tłumaczyć, jak tego wymagają ze względu na okoliczności, w których złożone zostało, zasady współżycia społecznego oraz
ustalone zwyczaje.
§ 2. W umowach należy raczej badać, jaki był zgodny zamiar stron i cel umowy, aniżeli opierać się jej dosłownym brzmieniu.

Powiedzcie mi dlaczego ludzie czasem podają fałszywe dane?? Gdyby byli wewnętrznie przekonani , że strona jest bezpłatna to przecież nie mieli by żadnego interesu żeby kłamać...

No ludzie, patrzmy na to jak studenci Prawa. To co może nie być moralne, może być przecież zgodne z prawem.

Si trej napisał:
No ludzie, patrzmy na to jak studenci Prawa.
Nie dam rady patrzeć na to jak student, bo studia skończyłem pewnie zanim Ty przyszedłeś na świat.
Patrzę więc na Twe wywody jak prawnik. Zatem te Twoje wywody budzą we mnie politowanie.

Ahaaa.... no to skoro jesteś "prawnikiem" to odpowiedz tak albo nie:

Czy podanie fałszywych danych przy zawieraniu umowy przez osobę z pełna zdol. do czynnosci prawnych stanowi przestępstwo z 286 kk?
Ps. Ja się przynajmniej nie nazywam prawnikiem przed ukończeniem studiów.

Ostatnia edycja:
Szanowny Panie,

Dziękujemy za utworzone zgłoszenie.

Spółka Smart Tech Connect Ltd. nie podlega obowiązkowi wpisu do
Krajowego Rejestru Sądowego.

Spółka jest wpisana do rejestru Międzynarodowych Spółek Handlowych
prowadzonego przez przez departament inwestycyjny rządu Ras Al Khaimah w
Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

Numer ID VAT jest numerem identyfikującym spółkę Smart Tech Connect
Ltd. w procedurze szczególnej rozliczania podatku VAT przez
przedsiębiorców spoza Unii Europejskiej, którzy świadczą
transgraniczne usługi elektroniczne. Spółka Smart Tech Connect Ltd.
została zidentyfikowana dla celów rozliczania podatku VAT w Wielkiej
Brytanii pod numerem EU826018431. Numer ID VAT spółki pełni w
procedurze szczególnej rozliczania podatku VAT analogiczną funkcję jak
numer VAT EU, przy czym spółka nie ma obowiązku rejestracji jako
podatnik VAT EU.

Funkcjonowanie spółki podlega w całości przepisom prawa Zjednoczonych
Emiratów Arabskich. Spółka nie ma obowiązku identyfikacji w systemach
NIP i REGON. Rozliczanie dochodów uzyskiwanych przez spółkę od
klientów mieszkających na terytorium Polski, odbywa się na zasadach
określonych w umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania zawartej między
Rzeczpospolitą Polską a Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi.

Zna ktos jakis link do strony ze spisem firm w tych emiratach?? Coś jak gus.

Przypominam że ciągle czekam na odpowiedz na pytanie z poprzedniego posta. Tak albo nie.

Si trej napisał:
Czy podanie fałszywych danych przy zawieraniu umowy przez osobę z pełna zdol. do czynnosci prawnych stanowi przestępstwo z 286 kk?
Zdecydowanie nie. Jest to tylko jedna z trzech przesłanek,które muszą wystąpić łącznie, by zaistniało takie przestępstwo. Polecam więc na studiach (mam nadzieję, że to początkowy etap), bardziej przyłożyć się również do nauki logiki.
Si trej napisał:
Ja się przynajmniej nie nazywam prawnikiem przed ukończeniem studiów.
I brawo za to. A kol. uzasadnienie się nazywa prawnikiem, bo on ukończył.
Si trej napisał:
Gdyby byli wewnętrznie przekonani , że strona jest bezpłatna to przecież nie mieli by żadnego interesu żeby kłamać...
Ustaliliśmy już, że cieniutki jesteś z logiki, teraz należy się pochylić nad Twoją zwykłą ludzką wiedzą i wyobraźnią. Słabiutko. Podpowiem tylko, że istnieje bardzo dużo powodów by nie podawać swoich prawdziwych danych osobowych na przypadkowych stronach internetowych.

Robilee napisał:
Ustaliliśmy już, że cieniutki jesteś z logiki, teraz należy się pochylić nad Twoją zwykłą ludzką wiedzą i wyobraźnią. Słabiutko. Podpowiem tylko, że istnieje bardzo dużo powodów by nie podawać swoich prawdziwych danych osobowych na przypadkowych stronach internetowych.
Bardzo ładnie ujęte. Nic dodać, nic ująć.

Nie rozumiem tych złośliwości za bardzo...ale ok. Narazie nic mi nie udowodniliście a czekam na to.

Jest to tylko jedna z trzech przesłanek,które muszą wystąpić łącznie, by zaistniało takie przestępstwo.

Proszę o rozwinięcie.

***moderacja***

"Tak by było, gdyby Pan podał fałszywe dane w tym celu, aby uzyskać od pobieraczka jakąś korzyść, z góry nie chcąc za to płacić."

Oooooooooooooooo

Dałem link by nie było , że urwane z kontextu. Jednak moje przypuszczenia potwierdza zawodowy prawnik.

Ostatnia edycja:
Miałbym jeszcze kilka pytań, wtedy ich wszystkich nie zadałem, a na niektóre dostałem połowiczne odpowiedzi:

1. Czy jest możliwa rejestracja na plikostradzie przy wprowadzeniu danych, z których wynika, iż osoba rejestrująca ma mniej niż 18 lat?

2. Czy regulamin jest możliwy do przeczytania przed rejestracją??

3. Czy regulamin zawiera wszystkie: przedmiotowo istotne składniki treści czynności prawnej, czy dopiero po procesie rejestracji dowiadujemy się, że jest to płatne?

***moderacja***

Bykiem pisze "BEZPŁATNIE PRZEZ 14 DNI", dlaczego więc ludzie dziwią się i twierdzą, że są naciągani na kasę?? Czyżby tego wcześniej nie było?

5. Czy dochodzi do skutecznego zawarcia umowy przez internet jeśli osoba rejestrująca się ma powyżej 18 lat i akceptuje warunki umowy?

6. Czy istnieje coś na wzór Polskiego Gusu, gdzie znajdę spis firm w tych Emiratach????
Jeśli tak i znajduje się tam w ich bazie taka firma, prowadząca taką działalność, to działają legalnie i te programy też mają legalnie.

7. Ludzie nie podają prawdziwych danych bo się boją. Co jeśli by podali fałszywe dane, np. zawierając umowę z link4 przez neta??? (jest teraz ta reklama co śpiewają: "przez telefon u agenta, przez internet"

8.Zdecydowanie nie. Jest to tylko jedna z trzech przesłanek,które muszą wystąpić łącznie, by zaistniało takie przestępstwo. Polecam więc na studiach (mam nadzieję, że to początkowy etap), bardziej przyłożyć się również do nauki logiki.

Jak widać, cieniutko u Ciebie ze zrozumieniem tzw znamion czynu zabronionego.....a się mądrzysz i krzyczysz :D

Fachowy prawnik stwierdził co innego, iż należy rozważać w analogicznej sytuacji, a Ty "zdecydowanie nie": ***moderacja***

Czekam na mądre wypowiedzi, a nie kozaczków co pojęcia nie mają:D

No to słucham.

Co do przestępstw przeciwko mieniu, to rozważać można by najwyżej oszustwo (art. 286 kodeksu karnego), czyli doprowadzenie właścicieli pobieraczka.pl do niekorzystnego rozporządzenia swoim mieniem, przez wprowadzenie ich w błąd. Tak by było, gdyby Pan podał fałszywe dane w tym celu, aby uzyskać od pobieraczka jakąś korzyść, z góry nie chcąc za to płacić. Do popełnienia tego przestępstwa konieczne byłoby, aby pobieraczek.pl rzeczywiście rozporządził na Pana rzecz jakąś wartością (mieniem).

Broń sądu, iż "zdecydowanie nie" mamy tutaj do czynienia z oszustwem.

Si trej napisał:
Broń sądu, iż "zdecydowanie nie" mamy tutaj do czynienia z oszustwem.
Cytujesz prawnika, który właśnie powiedział, że musiałyby zaistnieć następujące przesłanki by rozważać popełnienie przestępstwa wyłudzenia. I je swoimi słowami wymienił: wprowadzenie w błąd w celu uzyskania korzyści majątkowej, zamiar, niekorzystne rozporządzenie mieniem przez pokrzywdzonego.
Napisałem wszak to samo (dla prawnika to jest oczywistość)
Si trej napisał:
Jest to tylko jedna z trzech przesłanek,które muszą wystąpić łącznie, by zaistniało takie przestępstwo.
Przypomnę jeszcze Twoje pytanie:
Si trej napisał:
Jak by na nie odpowiedział przywołany przez Ciebie prawnik? Przeczytaj jeszcze raz (ze zrozumieniem) jego słowa.

Rejestrując się na stronie pobieraczek.pl podałem fałszywe dane, w związku z tym gdybym nie zapłacił im a oni pozwali by mnie do sądu i wygrali to czy mógłbym stracić prawo do wykonywania zawodu (uprawnienia budowlane, osoba ubiegająca się lub posiadająca takowe uprawnienia nie może byś skazana za następujące przestępstwa: ...

Na jedno wychodzi, gdyż ta osoba ma pełną zdolność do czynności prawnych.

Tak by było, gdyby Pan podał fałszywe dane w tym celu, aby uzyskać od pobieraczka jakąś korzyść, z góry nie chcąc za to płacić.

No to skoro, osoby rejestrujące się wiedzą, że usluga jest płatna a potem nie chcą płacić to jak to rozumieć??

1.wprowadzenie w błąd w celu uzyskania korzyści majątkowej,
2.zamiar,
3 niekorzystne rozporządzenie mieniem przez pokrzywdzonego.

1. Podając fałszywe dane, podejrzewamy że wezwanie do zapłaty przyjdzie na jakiś inny adres (o ile takowy istnieje)
2. Z góry zakładamy (przez podanie fałszywego adresu), że nie będziemy płacić za usługę.
3. Skoro firma działa legalnie i ma prawo rozporządzania czyimiś plikami to jak najbardziej zachodzi niekorzystne rozporządzenie mieniem. Przecież oni za to płacą wytwórcom tych plików.......

Ostatnia edycja:
Si trej napisał:
3. Skoro firma działa legalnie i ma prawo rozporządzania czyimiś plikami to jak najbardziej zachodzi niekorzystne rozporządzenie mieniem. Przecież oni za to płacą wytwórcom tych plików.....
Nic z tych rzeczy. Nikomu nie płacą i nic nie udostępniają. Ściema.

Jeżeli firma jest zarejestrowana i działa legalnie tzn. że ma prawo rozporządzać tymi plikami. Koniec kropka.

Prawnik stwierdził iż można rozważać art 286. (Co Zresztą sugerowałem nim znalazłem ten link)Po tym jak po mnie jezdziłeś, oczekuję iż wybronisz swych twierdzeń iż cienko u mnie z logiką i zdecydowanie nie jest to oszustwo. "Uzasadnienie" może pomoże.

Ostatnia edycja:
@ Si trej - Wielokrotnie narusza Pan regulamin forum. Ostrzegam.

no taak..., obrazili mnie, nagadali bzdur, a gdy uzasadniłem, że moje sądy potwierdza prawnik i nie mają racji, to 0 honoru i nawet nic nie odpisują. O przeprosinach nie wspominam nawet. Po prostu brak słów do takich ludzi...

jeszcze to upomnienie od admina, bo podałem link do tego co fachowy prawnik na ten temat..tzw. obracanie kota ogonem. Kto chce nich dalej sam siebie oszukuje..

Temat zamknijcie. Ludzie sami sobie są winni. Skoro nikt ze mną (prócz 2 Panów mądralińskich) nie polemizował i nie przedstawił jakichkolwiek dowodów na to by plikostrada działała nielegalnie to nie ma co tego ciągnąć. Opinie można na forach plotkarskich, a nie prawnym.

Ostatnia edycja:
Powrót