Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Karolinka152 mój mąż jest na zamku. i nie ma mowy o p2 lepiej dla nas jak jest na zamknietym ;) jakby co to juz lepiej by do gd na przeróbke pojechał ;)

rozmawialam z mezem wychowawcy i sam mi powiedzial ze musi min 6 msc odsiedziec by na pierwsza komisje stawac.

Pytanie bylo po jakim czasie mozna sie starac o p2

powiedzcie mi jedną rzecz jak to jest możliwe jeżeli mój syn ma p1z czyli zamek a tu do mnie dzwoni i mówi że chodzi po celach czy ja tu czegoś nie rozumie?? :tuptup:

Ponoć w jakichś określonych godzinach są cele otwarte nawet na P1.

a co to ma do rzeczy nie rozumię jeśli zamek to zamek z tego się cieszyłam bo na otworku czy półotworku słyszałam że straszny nie ład panuje to znaczy jest brudno itp

Dlaczego Wy, tak bardzo oczekujące nie przeczytacie podstawowych przepisów??? W tematach przyklejonych są podane linki. Polecam szczególnie kodeks karny wykonawczy.

Ma P1 i może chodzić po celach - bo te można otwierać na określony czas w porze dziennej. To można wyczytać w kkw.

Ostatnia edycja:
No ja właśnie czytałam, i tak było tam napisane. Nie mylę się mam nadzieję i nic nie przekręciłam.

frog nie zawsze tak jest mój T jest na p1 i cele są cały czas zamknięte i nie ma mowy o chodzeniu

Ja nie rozumiem jednego... Skoro mój P. ma grupę P2, to dlaczego jest nadal w areszcie jako osadzony, na zasadach, jakby miał P1?? Tzn. cele są zamknięte...

P2 oznacza tylko że jest pierwszy raz karany i ma 3godz widzenia w miesiacu jak by mniał p2p to wtedy był by na otworu czy jakoś tak

zle mowisz zerosix. P2P oznacza ze jest pierwszy raz karany, na polotworku i jest zapisany na jakies zajecia(nie pamietam jak sie nazywaja)
wydaje mi sie ze w areszcie wszyscy skazani siedza na zamku, dopiero po przewiezieniu do zk sa przydzielani do poszczegolnych grup

mój syn w AŚ mniał p1z i jak go przewiezli do ZK nic się nie zmieniło a pracuje

zerosix napisał:
P2 oznacza tylko że jest pierwszy raz karany i ma 3godz widzenia w miesiacu jak by mniał p2p to wtedy był by na otworu czy jakoś tak
Źle mówisz.
Skazani z P2 siedzą w ZK typu półotwartego i cele w ciągu dnia są otwarte.

P2p, to pierwszy raz karany odbywający karę w ZK typu półotwartego który podpisał IPO

Smutna, pewnie czeka na transport ;)

kama12 napisał:
frog nie zawsze tak jest mój T jest na p1 i cele są cały czas zamknięte i nie ma mowy o chodzeniu
Jeśli chodzi o zamek to wszystko zależy od dyrekcji - KKW daje możliwość otwarcia cel na pewien czas, ale to dyrektor decyduje o tym, czy wcielić to w życie czy nie.
smutna 21 napisał:
Ja nie rozumiem jednego... Skoro mój P. ma grupę P2, to dlaczego jest nadal w areszcie jako osadzony, na zasadach, jakby miał P1?? Tzn. cele są zamknięte...
Osoba, która ma już przydzieloną grupę, ale nie jest jeszcze w jednostce docelowej może korzystać z przywilejów danej grupy jeśli nie naruszają one porządku wewnętrznego danej jednostki - jeśli czeka na transport to póki co korzysta z takiej ilości widzeń jaka mu przysługuje itp., ale jemu jednemu nie mogą otworzyć celi skoro inni też siedzą w celach i nie mogą się z nich ruszyć.

czy można się starać o zmianę pod grupy z p1z na p2z??

Nawet należy się starać. Całym swoim zachowaniem, od pierwszego dnia należy się starać. Udowadniać, że można zaryzykować i zmniejszyć stopień izolacji osadzonego.

ale trzeba pisać jakies prośby?? nachodzić wychowawce czy sam osadzony wie już co ma robić bo rzeczywiście p1 to jest za mało co to jest dwa widzenia w miesiącu p2 by mnie zaspokoiło bo była bym u niego co tydzień a jak nie ja to kto inny

Trzeba sie starać i zabiegac o zmiane grupy , na p2 są 3 widzenia w miesiącu

zerosix prośby tu nic nie dadzą. To czy zmienią mu grupę czy nie zależy od jego zachowania (jak wyżej pisał forg). Co pół roku komisja penitencjarna dokonuje ocen postępów skazanego w resocjalizacji i wtedy może zmienić grupę. Ale w sumie w każdym czasie jeżeli postawa i zachowanie skazanego za tym przemawiają, można go przenieść do ZK typu półotwartego

Zerosix - szczerze mówiąc przy tak krótkim wyroku jaki ma Twój syn nie liczyłabym na zmianę typu ZK - zanim zdąży się czymś wykazać i zanim postawią go na komisję to już pewnie kara mu się skończy. Ale to takie moje osobiste spostrzeżenia.

moj R cos przeskrobail , wyrzucili go z pracy i zmienili mu chyba grupe z P na Z, bo przenosza go na inny pawilon. kiedy bedzie mogl znow sie starac o polotworek ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót