Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Może ktoś z Was jest w stanie mi pomóc mój chłopak miał komisję dostał grupę P1P rozmawiałam z wychowawcą i ten s.p.o. potwierdziła, teraz jest już w innym zakładzie i okazuję się, że ma P1Z. Nic z tego nie rozumiem on twierdzi, że z niczego nie rezygnował sam nie wie o co chodzi jak to można odkręcić? Czy musi teraz czekać do następnej komisji? Z góry dziękuje

Czyli było pierwszy raz odbywający karę pozbawienia wolności w ZK typu zamkniętego w systemie programowanego oddziaływania, a teraz jest pierwszy raz odbywający karę pozbawienia wolności w ZK typu zamkniętego w systemie zwykłym tak? I rozchodzi się o to, że miał program, a teraz go nie ma? Jeśli tak to w każdej chwili może zgłosić wychowawcy, że chce mieć program i komisję też można zrobić w każdej chwili więc zrobią mu ją wcześniej.

Ostatnia edycja:
Akte napisał:
Czyli było pierwszy raz odbywający karę pozbawienia wolności w ZK typu zamkniętego w systemie programowanego oddziaływania, a teraz jest pierwszy raz odbywający karę pozbawienia wolności w ZK typu zamkniętego w systemie zwykłym tak?

dokładnie tak. Wychowawca w obecnym Zakładzie powiedział, że komisję o zmianę grupy na P2 będzie miał w kwietniu bo w maju przysługuję mu wokanda o p.w.z. czyli może wcześniej zmienić Z na P? Akte dziękuje Ci bardzo :)

Tak, w każdej chwili może iść do wychowawcy i powiedzieć, że chciałby odbywać karę w systemie programowanego oddziaływania, a nie w zwykłym i wychowawca ma obowiązek ustalić z nim program i postawić na komisję, żeby to zatwierdzić.

Odpowiedź dla Medei (może trzeba przenieść jej post?)

Co najmniej raz na pół roku ocenia się postępy osadzonych w procesie resocjalizacji i wtedy może nastąpić awans czyli z P-2 można przeskoczyć na P-3. Oznacza to, że aby zmienić podgrupę trzeba się postarać...

Ostatnia edycja:
hej dzieki. ona wyrok 1, 2 miesiace jest zalamana czyli nie ma szans teraz na zmiane grupy bo jest tam dopiero drugi miesiac, a sprawdzalam w satystykach i p3 w lublincu ma tylko zaludnienie 50 %

Komisja zawsze może być wcześniej, ale tak - po dwóch miesiącach to raczej nie stwierdzą czy są jakieś postępy czy nie...
Co do statystyk - w Lublińcu faktycznie zaludnienie na oddziale otwartym wynosi 50%, ale podają też, że są dwa miejsca w tym jedno zajęte - stąd to 50%...
A swoją drogą dziwne, bo skoro są dwa miejsca dla osób z M-3, P-3 lub R-3 to niby jak osadzają te kobiety? Przecież w celi nie mogą być dwie osoby - w celi można przebywać albo pojedynczo albo w więcej osób niż dwie...

oj o tym ja nie mam zielonego pojęcia dopiero teraz Twój post nauczył mnie czytać te statystyki bo ja już na miejsca uwagi nie zwróciłam

będziemy próbowac:):)

Nie pisz posta pod postem!!! Używaj funkcji "edytuj"!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
forg napisał:
??????? Że niby dlaczego?

Odsyłam do art. 110 § 1 KKW
Wiem, że nieraz bywa, że w celi są osadzane dwie osoby, ale Ty zawsze powtarzasz, że mówimy o rzeczach zgodnych z prawem, a nie z życiem więc zapoznaj się z tym artykułem.

Medea - używaj opcji edytuj, nie piszemy posta pod postem:)

bez wzgledu na wyrok i przestepstwo, kazdy osadzony moze dostac sie na P3 ? czy to jest tak, ze np jezeli ktos kogos zabil to nigdy nie dostanie P3 ?

Akte napisał:
Odsyłam do art. 110 § 1 KKW
Wiem, że nieraz bywa, że w celi są osadzane dwie osoby, ale Ty zawsze p

Poproszę definicję - na poziomie ustawy - pojęcia "wiele osób".
Skoro według Ciebie dwie osoby to nie "wiele", to trzy też nie. Dla mnie na przykład wiele osób to przynajmniej kilkanaście. I co teraz?

Nie nie Forg, interpretacja tego przepisu jest taka, że wiele osób to więcej niż dwie. Naprawdę. Przepis wygląda tak, a nie inaczej z prostych względów - nie można osadzać dwóch osadzonych ze względów bezpieczeństwa - jeśli się coś stanie nie ma "świadków" choć wiadomo, że nawet jak jest więcej osób to nikt nic nie widział, nikt nic nie słyszał..., ale założenia są takie.
Jeśli znajdę kiedyś coś na ten temat w komentarzu do KKW to na pewno to dopiszę, a tymczasem musisz mi wierzyć na słowo:)

Ostatnia edycja:
czy może mi ktoś powiedzieć jezeli mój syn w areszcie mniał p1z to czy po przewiezieniu go do ZK może ona się zmienic??

Ale tylko w związku z przewiezieniem? Bo nie wiem jak to dokładnie rozumieć, ale sam fakt przeniesienia w inne miejsce nie zmienia podgrupy - o tym decyduje się na komisji penitencjarnej, no i tak w ogóle to podgrupa zawsze może się zmienić, ale nie w związku ze zmianą jednostki.

zerosix napisał:
czy może mi ktoś powiedzieć jezeli mój syn w areszcie mniał p1z to czy po przewiezieniu go do ZK może ona się zmienic??

Tak . Twój syn będzie stawał na komisje która orzeknie o grupie i ewentualnej zmianie ZK.

Emi im, ja już chyba odpowiedziałam na to pytanie, a syn Zerosix jest w AŚ, ale już na karnym więc ma już wszystko przydzielone i sam fakt przewiezienia nic tu nie zmieni.

hej, mam rowniez pytanie co do ZMIANY z p2 na p3. Jak juz niektorzy wiedza moj x ma niby b.dobra opinie ale jak pytal wychowawcy o zmiane grupy to powiedzial mu "masz na to jeszcze czas. po co chcesz zmieniac grupe jak itak jeszcze nie masz przepustek" a jak wszyscy wiemy nietylko o to chodzi... jesli wychowawca mu tak mowi to co on jeszcze moze z tym zrobic?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót