Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nie moge juz edytowac postu powyzej -chcialabym tylko poinformowac ze pisalam go pod wplywem silnych emocji:( wydaje mi sie ze zle wywazylam slowa... osoby ktore poczuly sie urazone-przepraszam-mam swoje powody by tak pisac.

Mery Jane napisał:
zajrzy do akt ktore sa w sadzie regionalnym poniewaz za skazanym nie ida takowe akta- ida tylko te o wyrokach i za co, reszta nie. Wiec zajrzy do tych akt po to by zobaczyc dlaczego zostal za D wyslany list gonczy miedzynarodowy

Ja mógłbym Ci odpowiedzieć na to za darmo. Aczkolwiek w kwestii przekroczenia terminu 7 dni złożenia zażalenia na decyzję Komisji Penitencjarnej totalnie nic to nie pomoże. Możesz wydać 7 milionów funtów i tak nic nie zmieni faktu, że termin minął.

Mery Jane napisał:
Nie bede nic a nic wplacac na ta biedna polske- radzcie sobie sami - wybaczcie te ostre slowa ale moj kraj urodzenia dal mi jedno-pietno alkoholika i zlodzieja:mad:

Polskę jak już. I gdzie ja napisałem cokolwiek o Polsce? Wpłać te pieniądze biednej rodzinie w Ugandzie na przykład.
Chyba, że lubisz być dojona z ostatnich pieniędzy to ... śmiało. Nie psuj sobie przyjemności.

Forg bez zagladania do akt ?? no chyba jestes czarodziejem :) to wiec Ciebie moge poprosic o taka przysluge? :)
Jesli chodzi o dzieci z ugandy mam swoje ze tak powiem " adoptowane dziecko" z afryki i przez UNICEF place na nie 40e miesiecznie:) a pieniadze ktore na takie rzeczy przeznaczam sa zaoszczedzone z codziennych wydatkow-mamy sloiczek i reszte z zakupow tam wrzucamy.. nie zawsze duzo jest ale costam jest :)

Kochana, przecież najdalej za pół roku od dnia ostatniej komisji mogą mu zmienić podgrupę, więc lepiej, żeby sam się o to postarał niż żebyś Ty płaciła adwokatowi za coś, na co on absolutnie nie ma wpływu.

Art. 7. § 3. Skarga na decyzję, o której mowa w § 1, przysługuje skazanemu w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia lub doręczenia decyzji.
źródło: kkw

I wybacz ale możesz się skichać wraz z adwokatem i NIC nie zrobicie.
Adwokat nie ma większej mocy niż kkw.

Przeczytaj sobie z 10 razy wskazany 7 artykuł kkw jak do Ciebie dojdzie,że skoro w treści nie ma mowy o tym,że jak adwokat spojrzy w akta i napisze pisemko to po terminie skargę będzie można złożyć to znaczy,że takiej możliwości absolutnie nie ma.

Ostatnia edycja:
Moi drodzy przeciez napisalam juz ze wiem ze mozna pisac odwolanie tylko w ciagu 7 dni i ze potrzebuje tej adwokat ale nie do tego- ze sprawa jest troche skomplikowana..a wyglada tak ze wyslali za D ENA we wrzesniu 2011-i niewiemy z jakiej przyczyny bo wszystkie wyroki mial w zawieszeniu a ostatnia sprawa po ktorej dostal wyrok bezwzgledny zakonczyla sie w kwietniu tego roku... od ostatniego popelnienia przestepstwa minelo 2 lata a nie powiem ze taki ENA moze mu przeszkodzic znaczaco w staraniu o wpz.. moze nie pomoze ta adwokat ale tez miejcie to na uwadze ze ja jestem tu-1300km od Niego-a lepiej wiedziec niz czekac na niewiadomo co. Baba mi moze powie-sory ja tu nic nie zrobie musi odsiedziec tyle i tyle kropka. Ale przynajmniej bede znac prawde:)

Ale przecież Twój D może sam Ci to napisać,od wglądu do "akt" to on ma wychowawce,ten mu powie ile,za co i dlaczego.Za darmo.
Jak naprawdę zbyt wiele pieniędzy masz,to dorzuć temu dziecku z Afryki ze 100e.

No i tu zmylka :P za D poszly tylko akta odnosnie wyrokow czyli ile i za co dostal. Nie wyslano wszystkich akt-byc moze dosla pozniej ale po rozmowie z kuratorem jego to raczej nie posla reszty... i dlatego mi ten adwokat. Moze sie myle-ale z tego co wiem to moga pojsc tylko na wniosek wychowawcy. noi jakto dziala,powiedzcie mi prosze? Bo jesli te akta pojda ( chociaz miesiac juz minal i nic) to faktycznie ta adwokat nie jest mi potrzebna.. Jesli chodzi o wychowawce to hmm szczery czlowiek - na prosbe D o odtwarzacz cd aby mogl sie uczyc jezyka holenderskiego odpowiedzial tak: 'stwierdzil ze nie bede madrzejszy od niego bo on nie zna zadnego jezyka i nie bedzie sie opowiadal na tak czy nie " :/zadzwonie do wychowawcy oczywiscie bez jakichkolwiek zarzutow, tylko sie dowiedziec co i jak. Czy aby na 100% TO wychowawca moze miec wglad do akt? bo ja juz glupieje normalnie... i po to mi ten caly adwokat cobym nie zglupiala do reszty :P pozdrawiam

Tak naprawdę to adwokat przydaje się do wyroku,później to tylko pijawka na portfelu.
Znam nawet taki przypadek,w którym adwokat prosił o 200zł na ksero ;)

Ptasior poczytaj wdczesniej to bedziesz wiedziec:P no wiec wynajelam ta pania adwokat do troche innych rzeczy ale nakresle sytuacje jescze raz. D dostal p1 w zk opole lubelskie o zaostrzonym rygorze, nie goli sie na lyso, nie nosi dresow,nie ma tatuazy-ostatnie przestepstwo popelnil w maju 2010 roku-dostal wyrok 2 lata. siedzi w celi zosoba za zabojstwo(12 lzt) i z notorycznym zlodziejem( 7 lat) to ma byc ta super resocjalizacja? wiem ze juz czas minal zeby skladac zazalenie do decyzji sadu penitenchjarnego (mozna tylko do 7 dni). Dobra ale jesli zadzwonie do dyrektora zk-powiem jaka sytuacja czy moze byc sklonny wystapic o nowa komisje penitencjarna? mi nie zalezy zeby szyciej wyszedl tylko w sumie o prace bo w zk opole lubelskie jest trudno,,, wychowawca musi go poznac-nie dziwie sie skoro poznaje ciezkie przypadki no ale dostal 2 lat to malo -moim zdaniem zeby wyrok odsiadywal w zakladzi ozaostrzonym rygorze'

Mery Jane napisał:
to malo -moim zdaniem zeby wyrok odsiadywal w zakladzi ozaostrzonym rygorze'

Już pisałem, ale nie dotarło jak widzę - wymiar kary to tylko jeden z wielu czynników branych pod uwagę przy określaniu typu zakładu karnego, w którym przestępca będzie odbywał karę.

Tak na marginesie - za kratami bardziej trzeba "pilnować" kogoś, kto co chwilę kogoś bije i ma za to wyroki niż kogoś, kto raz zabił. Lub wielokrotnie kradł.

Mery Jane napisał:
ale dostal 2 lat to malo -moim zdaniem zeby wyrok odsiadywal w zakladzi ozaostrzonym rygorze'

Jak złapali P. miał do odsiadki rok i od razu do ZK typu zamkniętego. A za co? A no za branie się za grypsowanie, pobicie współwieźnia skazanego za gwałt i obrazę oddziałowego. Fakt, należało mu się, wtedy dla mnie to było dość niezrozumiałe, bo przyznał się dopiero na pierwszym widzeniu dlaczego ma p1, zamiast p2 czy p3. Może zapytaj tak dokładnie swojego osadzonego, dlaczego przyznali mu p1 zamiast jakiegoś o mniejszym rygorze, bo jak znam wielu osadzonych to z takim wyrokiem jak Twój facet zdecydowana większość odbywa karę w ZK typu półotwartego. Może nie znasz całej prawdy jak to było na tej komisji.

Ostatnia edycja:
forg napisał:
Już pisałem, ale nie dotarło jak widzę - wymiar kary to tylko jeden z wielu czynników branych pod uwagę przy określaniu typu zakładu karnego, w którym przestępca będzie odbywał karę.

Forg to podaj konkrety bo faktycznie nie dotarlo.

Tak na marginesie - za kratami bardziej trzeba "pilnować" kogoś, kto co chwilę kogoś bije i ma za to wyroki niż kogoś, kto raz zabił. Lub wielokrotnie kradł.

Czy ty jestes powazny??? co chwile kogos bije hehehe dobre :) przeczytaj uwaznie moje posty to bedziesz wiedziac czy twoje slowa sa adekwatne do sytuacji D. Wiezienia sa po to zeby izolowac mordercow i notorycznych zlodzieji, gwalcicieli ,pedofilow. Bo jesli wepchamy tam osoby popelniajace mniejszej rrangi przestepstwa to wtedy nastapi demoralizacja :)

Szka nie narozrabial nic, nie grypsuje,nie stawial zadnego oporu... Sam opowiedzial mi wszystko,nie musze go ciagac za jezyk :)

Ostatnia edycja:
Mery Jane napisał:
Wiezienia sa po to zeby izolowac mordercow i notorycznych zlodzieji, gwalcicieli ,pedofilow.

Wybacz - nie znasz totalnie celu wykonywania kary pozbawienia wolności. Oraz nie wiesz po co są więzienia.
I proponuję już nie kontynuować dyskusji na temat niesprawiedliwości systemu. Twój przestępca bijący innych został skierowany do zk typu zamkniętego. Nie złożył w terminie zażalenia na decyzję Komisji Penitencjarnej zatem nie ma tematu.

Mery Jane Ja jednak uparcie będę twierdzić, że za wzorowe zachowanie nie trafił do ZK typu zamkniętego, a wyrok jest dość mały jak na ten typ. Mój facet przez 3 lata miał podgrupę p1, obecnie ma p2 i 5 lat do końca kary. Jak widzisz różnica jest znaczna.

Oraz nie wiesz po co są więzienia.

Po to zebys mial gdzie pracowac ? :D i nie dziwie sie ze tak strasznie sie rzucasz w tym temacie... zobaczymy jak zaczna sie strajki w SW :)

moze pytanie wyda sie glupie, ale po jakim czasie jest szansa na zmiane podgrupy i od czego to zalezy? wyrok 5 lat odsiedziane juz rok i 3 miesiace z tym ze rok jako tymczasowo aresztowany. i czy o zmiane nalezy sie samemu ubiegac czy zmieniaja ja odgornie? bardzo prosze o rozjasnienie mi tej sprawy

Komisja penitencjarna odbywa sie co 6 miesiecy. Wtedy moze ale nie musi zmienic podgrupe.

Taka opcja jest mozliwa, bo ja tez siedzialem 5 miesiecy na zamku i dostalem R2, ale to była komisja tzw przedwokandowa. Normalnie ocena okresowa skazanego odbywa sie co 6 miesiecy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót