Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a czy to ze jest objety programem resocjalizacyjnym to w tym wszystkim ma jakies znaczenie?? i ile taki program trwa? przez caly czas odbywania kary? dodam ze jest pierwszy raz karany

Odbywa karę w systemie programowego oddziaływania? To dobrze. Są 3 rodzaje: zwykły(z), terapeutyczny(t) i programowego oddziaływania(p). Tak na prosty rozum: oznacza to, że chce się resocjalizować i działa to na jego korzyść. Mój facet np. często chodzi na KO, pisze jakieś wypracowania, czyta książki i za niektóre z tych rzeczy dostaje wnioski nagrodowe, które zamienia na dodatkowe godziny widzenia, widzenia bezdozorowe, dodatkowe paczki. Ogólnie swoją postawą wykazuje chęci do wyjścia na warunkowe przedterminowe zwolnienie.

Ptasior napisał:
Tylko wykazuje ? Czy mu naprawde zależy i jest zresiocjalizowany?

Swoją postawą w ZK wykazuje, że mu zależy i że został zresocjalizowany, a nie pokazuje, że jest mu to obojętne i leży do góry nieszlachetną częścią pleców cały dzień ;)

moj ma P1p tak, bardzo chce ta kare odbyc i jak najszybciej wrocic do domu, nie mial do tej pory zadnej kary i nawet sama sie zdziwilam dostal bezdozorowe a jest w tym zakladzie dopiero miesiac, wczesniej byl w areszcie tymczasowym. ja mam wielka nadzieje na przedterminowe zwolnienie ale pewnie z tym nie tak latwo, poki co wlasnie chcialabym wiedziec co zrobic by zmienic podgrupe

szka napisał:
Tak na prosty rozum: oznacza to, że chce się resocjalizować i działa to na jego korzyść.

Sam fakt programowanego oddziaływania nie oznacza że skazany chce się resocjalizować.

Może również chcieć - szybciej "wyskoczyć" na wolność, dostać nagrody lub zabić nudę w oczekiwaniu na koniec kary.

chcialabym wiedziec co zrobic by zmienic podgrupe
Być grzecznym i nie podpaść nikomu. Przyjdzie czas to mu zmienią podgrupę. A duzy ma wyrok i jeśli można wiedzieć za co?

Ptasior napisał:
Być grzecznym i nie podpaść nikomu.

Na przejaw takiej mentalności (opisywanej wyżej) - jak widać - nie musiałem długo czekać.

Nie trzeba chcieć być innym człowiekiem. Wystarczy "być grzecznym (za kratami) i nie podpaść nikomu"... (sic!)

A ja mam takie pytanko - Czy skazany, który będzie odbywał karę pozbawienia wolności w systemie terapeutycznym może dostać każdą podgrupę klasyfikacyjną?

Ptasior napisał:
Nie zrozumiałeś tego co napisałem.

A ja zrozumiałem tak samo. "Nie podpaść" to oznacza, że należy tak łamać regulamin i przepisy, by nikt cię na tym nie złapał.
A bycie grzecznym to warunek, by nie pogorszyć sobie sposobu odbywania kary pozbawienia wolności.

A czemu mówi się, że za dobre sprawowanie został warunkowo zwolniony?

Ptasior napisał:
A czemu mówi się, że za dobre sprawowanie został warunkowo zwolniony?

A skąd ja mogę wiedzieć?? A dlaczego pisze się "wyślij darmowego sms'a" a malutkim drukiem, u dołu napisane jest, że zabawa kosztuje 90 plus vat?

Skróty myślowe, błędne zwroty, "wokandy", "przepustki losowe" - to wszystko powoduje zamieszanie.

Ptasior napisał:
Być grzecznym i nie podpaść nikomu.

Nie zawsze to się udaje,nie zawsze zależy to od skazanego..
Zależy gdzie i z kim się odbywa karę .
Czasem zostaje się zmuszonym do określonego zachowania lub wręcz samoobrony co potem skutkuje naganą .
Rzeczywistość odbiega od wyobrażeń o zk i to bardzo.

hmmm czyli jak skazany nie dostalby "kwita" przez caly, dotychczasowy okres wykonywania kary i sprawdzilby sie w programie to warunkowe zwolnienie jest pewne?? chyba az tak dobrze to nie ma...

Witam.
Mój tata został skazany na półtora roku więzienia (1 wyrok) . W sierpniu ma rozprawę za drugi wyrok który miał odroczony na pół roku .
No i ma też trzeci wyrok który jest na razie w zawieszeniu . Znalazł się w zk po raz 1 .
Czy mógł by mi ktoś wyjaśnić do jakiego pawilonu trafi? Bo na razie dziś z tego co mówił to znajduje się w celi z takimi osobami które dopiero tak jak on zostały osadzone i po miesiącu trafią do celi jakiejś tam <nie wiem jakiej> ;/

Teraz jest w celi przejściowej, czeka na komisję. Po komisji zostanie przyznaja mu podrupa i wtedy trafi do właściwego ZK.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót