Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ansark napisał:
Ja mam takie pytanie: Czy mozna odwolac sie w jakis sposób od decyzji zmiany grupy? Chodzi o to , ze mój mąz ma p2 i chcą mu zmienic na p1, dlatego, ze będzie leczony w ZK na depresję. Poszedł do lekarza i powiedział jakie ma dolegliwośći a ten skierował go do szpitala na oddzial psychiatryczny, tam pani psycholog powiedziała mu ze najprawdopodobniej zmienią mu grupe na p1, bo moze byc niebezpieczny dla siebie, co jest nieprawdą! Własnie zamkniecie na zamku doprowadzilo go do takiego stanu. :x :x :x Taraz jak w końcu dochodził do siebie na p2 i obiecano mu prace znowu chca go zamknąć i faszerowac prochami. Nie chce za 3,5 mc dostać rośliny tylko mojego męża:!:

art.76 & 2 kkw
" Jeżeli decyzja komisji penitencjarnej w przedmiocie klasyfikacji jest sprzeczna z prawem, o jej zmianie lub uchyleniu orzeka sąd penitencjarny (...)"

Moj mam wyrok 15 miesiecy i w kwietniu dostanie p3 i bedzie pracowal a siedzi od 30stycznia i na poczatku kwietnia dostanie p3 jestem tak szczesliwa i moj K tez jest szczesliwy

Moj K tez ma P2p i dzieki wam dziewczyny wiem co to znaczy (p) czyli programowe odzialywanie moj mial napisac o wietrze z ksiazki streszczenie i mial napisal o alkogolu wypracowanie i o rodzinie dzieki wam wiem o co chodzi i wiem ze na P3 bedzie mial lepiej Dzieki wam Dziewczyny :))jestem szczesliwasza ze wiem jak jest na p3 na p2 tez nie jest zle ale mj K mowil ze na p3 jest lepiej

Mój M siedzi juz 10 dni i nie przyznano mu jeszcze grupy , dostał jedynie 6 mc i siedzi chyba w zwiazku z brakiem grupy "na zamknietym " jak długo czeka sie na przyznanie grupy .:(

Do 14 dni powinna zostać mu nadana grupa. Być może już ją ma i właśnie to jest gr P1 (ZK zamknięty). Chociaż moim zdaniem przy tak niskim wyroku powinien dostać P2 ale nie mnie o tym decydować ;)
A może jeszcze komisji nie miał...

jakei są przesłanki do dostania p1? przeczytałam wypowiedzi w tym wątku ale nie kumam mozę mi to ktoś wytłumaczyć?

Przeważnie z dużymi wyrokami i za poważne przestępstwa dostaje się P1. Jak się jest już na P2 to zmieniają grupę na "zamek" za przewinienia.

malutka26 napisał:
jakei są przesłanki do dostania p1? przeczytałam wypowiedzi w tym wątku ale nie kumam mozę mi to ktoś wytłumaczyć?

art. 82 & 2 kkw wyjaśnia to szczegółowo podając okoliczności na podstawie których przyznaje się określoną podgrupę, a są to:
- uprzednie odbywanie kary pozbawienia wolności
- umyslność lub nieumyślność czynu
- czas pozostałej do odbycia kary pozbawienia wolności
- stan zdrowia fizycznego i psychicznego, w tym stopień uzaleznienia od alkoholu, środków odurzających lub psychotropowych
- stopień demoralizacji i zagrożenia społecznego
- rodzaj popełnionego przestępstwa

marcinmajster napisał:
art. 82 & 2 kkw wyjaśnia to szczegółowo podając okoliczności na podstawie których przyznaje się określoną podgrupę, a są to:
- uprzednie odbywanie kary pozbawienia wolności
- umyslność lub nieumyślność czynu
- czas pozostałej do odbycia kary pozbawienia wolności
- stan zdrowia fizycznego i psychicznego, w tym stopień uzaleznienia od alkoholu, środków odurzających lub psychotropowych
- stopień demoralizacji i zagrożenia społecznego
- rodzaj popełnionego przestępstwa
Nie rozumię jaki wpływ na nadanie podgrupy P-1 ma wiek, płeć i stan zdrowia fizycznego? Zauważyłem Marcin, że ostatnio to Ty cytujesz co się da.

Poza tym też o przyznaniu grupy decyduje szczęście- jedna osoba z rocznym wyrokiem dostanie p1 a druga p2 a np potem przyjdą dodatkowe wyroki ale już dana osoba będzie mogła zostać na p2.

dzis mi moj misiek powiedzial, ze nieraz ludzie z duzymi wyrokami ... niedlugo po rozpoczeciu odsiadki dostaja p3 i to za powazne czyny...

wiec my mamy nadzieje ze moze w czerwcu... dostaniemy sie na otwarty ;) bo tak akurat konczy sie indywidualny program ...

Recedes napisał:
Nie rozumię jaki wpływ na nadanie podgrupy P-1 ma wiek, płeć i stan zdrowia fizycznego? Zauważyłem Marcin, że ostatnio to Ty cytujesz co się da.

ja nie skomentowałem przepisu, tylko go zacytowałem! czy to źle, że cytuję właściwe przepisy?:o

a jak ktoś jest recydywistą i karany za PG moze dostać p2? czy skazany jest na zamek?

malutka26 napisał:
a jak ktoś jest recydywistą i karany za PG moze dostać p2? czy skazany jest na zamek?
Nie ma takiego prostego przełożenia. Są zakłady półotwarte i otwarte dla recydywistów, z tego wynika prosty wniosek - recydywistów również kieruje się do takich zakładów. A czy akurat skazanego za PG? Jeżeli nie ma innych istotnych przeciwskazań to tak. U recydywistów bardzo istotne przy kierowaniu do zakładów typu półotwartego jest to jak funkcjonowali w poprzednich wyrokach w tego typu zakładach.

Ostatnia edycja:
malutka26 napisał:
recydywista nie moze dostac P2 bo w jaki sposob? moze jedynie dostac R2 prawda?

marcinmajster napisał:
ja nie skomentowałem przepisu, tylko go zacytowałem! czy to źle, że cytuję właściwe przepisy?:o
Pytanie dotyczyło przesłanek kierowania do zk typu zamkniętego, a Ty zacytowałeś przepis, który podaje czynniki, które w szczególności należy brać pod uwagę przy klasyfikacji. Koleżanka nie o to pytała.

Monika R napisał:
recydywista nie moze dostac P2 bo w jaki sposob? moze jedynie dostac R2 prawda?
Skoro tak piszesz to żeby było całkiem precyzyjnie-nie ma ani P-2, ani R-2. Jak już to np P-2/z, P-2/p ect. Przypuszczam, że istotą pytania był typ zakładu a nie konkretna podgrupa klasyfikacyjna, dlatego tak odpowiedziałem. Jest oczywiste, że recydywista nie będzie miał podgrupy P.

Ostatnia edycja:
a jakabedzie miał podgrupę?

Ostatnia edycja:
Recedes napisał:
Skoro tak piszesz to żeby było całkiem precyzyjnie-nie ma ani P-2, ani R-2. Jak już to np P-2/z, P-2/p ect. Przypuszczam, że istotą pytania był typ zakładu a nie konkretna podgrupa klasyfikacyjna, dlatego tak odpowiedziałem. Jest oczywiste, że recydywista nie będzie miał podgrupy P.

oczywiste uwagi:brawo:

Pytanie dotyczyło przesłanek kierowania do zk typu zamkniętego, a Ty zacytowałeś przepis, który podaje czynniki, które w szczególności należy brać pod uwagę przy klasyfikacji. Koleżanka nie o to pytała.

No i tu kolego, niestety nie masz racji! Art. 82 & 2 kkw (na który się wcześniej powołałem) wyraźnie mówi, że przy przynawaniu podgrupy klasyfikacyjnej komisja penitencjarna bierze m.in. pod uwagę "uprzednie odbywanie kary pozbawienia wolności". Dlatego jest rzeczą oczywistą (wracając do pytania malutka 26), że jej M. otrzyma którąś z podgrup:R1/p, R1/p, R1/t, R2/p, R2/p, R2/t:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót