Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzieki ale mnie ineresuje jaki zwyczaj panuje w Garbalinie od osob ktore moze tam byly jako odzwiedzajacy.

dżola to jest wątek o grupach a nie zwyczajach w zk, zadawaj proszę pytania w odpowiednich wątkach, jak pisała barbie - bo robi się niepotrzebny zamęt

Masz wątek o ZK Garbalin i tam zadawaj pytania na temat Garbalina. Osoby jeżdżące tam, być może nawet znajdzie się ktoś kto tam odbywał karę, odpowiedzą na twoje pytania.

moj partner zostal deportowany do warszawy,dostal p2 i co teraz jak by chcial znaczy chciec to niezadobre slowo ale zmienic na p3 ktore jest w jego miejscu zamieszkania to zk wychodzi z takiem wnioskiem czy on moze taka prosbe wyslac tylko gdzie?odsiedzial juz 7 mc wczesniej w areszcie za ten wyrok i zostal wypuszczony dostal pozwolenie na wyjazd z kraju i nagle se przypomnieli

Zaraz to chcielibyście żeby go przenieśli do miejsca zamieszkania do ZK, czy aby dostał prace na p3 w tym miejscu? Jeśli tylko przeniesienie, bez zmiany grupy to musi pisać prośby i podania z sensownym uzasadnieniem. Bo tak naprawdę ciężko jest o zmianę miejsca odbywania kary. A zmiana grupy to nie taka prosta sprawa. To zależy od ZK, oni mają własne podejście. Najlepiej jak Twój partner nie będzie sprawiał problemów, będzie nagradzany w różnych dziedzinach, może niech się stara o jakiś kurs na terenie zakładu. Wtedy wezmą to pod uwagę na komisji penitencjarnej i być może dostanie p3. Najlepiej będzie jak pójdziesz i dowiesz się u jego wychowawcy, on/ona Ci wszystko powie, co pisać, jak itp. Starajcie się a będzie dobrze. Trzymam kciuki :)

witam moj lobuz dostal wlasnie grupe p2p , ma pisac jakies referaty podobno. polotwarty tzn jaki to jest ? czym on sie charakteryzuje? na czym polega ten system programowego oddzialywania ? dziekuje za odp :)

aaa i czy ma tam duza szanse na otrzymanie pracy?czy w ogole latwo o prace na Smutnej ?

Proszę używać opcji "edytuj". Nie piszemy posta pod postem - M

Ostatnia edycja:
Półotwarty polega na tym, że wszystkie cele na danym oddziale są pootwierane pomiędzy godziną 8 a 18 bodajże (nie jestem pewna), czyli osadzeni mogą wędrować po wyznaczonym terenie jak chcą i nie muszę siedzieć cały czas pod celą. Poza tym osadzony może dzwonić kiedy chce, jeśli oczywiście pozwolą mu na to fundusze i będzie wolny tel, bo na p2 ciężko jest się dostać do budki :P Ma 3 widzenia w miesiącu, chyba, że jest młodociany (czyli nie ukończył 21 lat) i siedzi po raz 1, to ma 4. To chyba tyle. Aha, jeszcze chyba ze spacerem jest inaczej, bo wiem, że na zamku jest godzina dziennie a na p2 chyba kiedy i jak długo chcą osadzeni.
Jeśli chodzi o smutną i pracę w tym ZK to nie mam pojęcia, powyższe informacje są ogólne i obowiązują wszędzie.

Każdy osadzony ma szansę na otrzymanie pracy, jeśli nie sprawia problemów i nie grypsuje. Ogólnie grypsujący nie są lubiani przez ZK, ponieważ oni starają się wprowadzić własne modele w więziennictwie i toczą walkę z klawiszami i całym ZK. Więźniowie, którzy nie grypsują mają dużo większe szanse na wokandy, a przy tym warunkowe, przepustki, podgrupy p2 i p3. Jeśli Twój Łobuz:) nie będzie sprawiał problemów, uniknie kwitów, zacznie się starać o jakiś kurs czy będzie nagradzany ma naprawdę duże szanse na p3 :)

Proszę używać opcji "edytuj".

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mój mąż ma wyrok 2 lata gdzie pół kary będzie w listopadzie miał p2 ale znieśli mu na p1 .dostał kare dyscyplinarno przewieżli do zk w opolu lubelskim jest to zk tylko zamek.kiedy morze się ztarać o przywrucenie p2

bobas153 napisał:
mój mąż ma wyrok 2 lata gdzie pół kary będzie w listopadzie miał p2 ale znieśli mu na p1 .dostał kare dyscyplinarno przewieżli do zk w opolu lubelskim jest to zk tylko zamek.kiedy morze się ztarać o przywrucenie p2

o zmiane podgrupy moze sie starac co pol roku na komisji penitencjarnej

witam. chciałam zapytac jaka jest zasadnicza roznica miedzy p2 a p3,co oznaczaja te "większe przywileja" i kto dostaje p3, czy w ogole mozna dostac p3 na poczatek odbywania kary?

Ulp napisał:
[lex:3ea61bmz]
Art. 92. W zakładzie karnym typu otwartego:
1) cele mieszkalne skazanych pozostają otwarte przez całą dobę,
2) skazanych zatrudnia się przede wszystkim poza terenem zakładu karnego, bez konwojenta, na pojedynczych stanowiskach pracy,
3) skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu, szkoleniu oraz zajęciach terapeutycznych organizowanych poza terenem zakładu karnego,
4) skazani mogą brać udział w organizowanych przez administrację, poza terenem zakładu karnego, grupowych zajęciach kulturalno-oświatowych lub sportowych,
5) skazanym można zezwalać na udział w zajęciach i imprezach kulturalno-oświatowych lub sportowych organizowanych poza terenem zakładu karnego,
6) skazani mogą poruszać się po terenie zakładu karnego w czasie i miejscach ustalonych w porządku wewnętrznym,
7) skazani mogą korzystać z własnej odzieży, bielizny i obuwia,
8) skazani mogą otrzymywać z depozytu zakładu karnego pieniądze pozostające do ich dyspozycji,
9) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz w miesiącu, łącznie na okres nie przekraczający 28 dni w roku.
[/lex:3ea61bmz]

Przepraszam ale musialam to zamiescic. Cytat pochodzi z pierwszej strony tego tematu:rolleyes:

a sory myslalam ze to jest p2...ale czy dostaje sie kiedykolwiek to p3 na wstepie?

mam pytanko.co oznacza P2o i czy jest cos takiego jak włącza?i na czym to polega?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 25 sierpnia 2003 r. w sprawie regulaminu organizacyjno-porządkowego wykonywania kary pozbawienia wolności:

Dla celów klasyfikacji skazanych:
1) rodzaje zakładów karnych oznacza się literami:
a) zakład karny dla młodocianych - M,
b) zakład karny dla odbywających karę po raz pierwszy - P,
c) zakład karny dla recydywistów penitencjarnych - R,
d) zakład karny dla odbywających karę aresztu wojskowego - W;
2) typy zakładów karnych oznacza się cyframi:
a) zakład karny typu zamkniętego - 1,
b) zakład karny typu półotwartego - 2,
c) zakład karny typu otwartego - 3;
3) system wykonywania kary oznacza się literami:
a) system programowanego oddziaływania - p,
b) system terapeutyczny - t,
c) system zwykły - z.

2.Dla celów klasyfikacji skazanych, litery wymienione w ust. 1 pkt 1 oznaczają grupy klasyfikacyjne, a cyfry i litery wymienione w ust. 1 pkt 2 i 3 oznaczają podgrupy klasyfikacyjne.
3.*Dla celów klasyfikacji, osoby, o których mowa w § 52 ust. 2, oznacza się dodatkowo literą U

Dodam, że owa litera U dotyczy skazanych za wykroczenie, odbywających karę porządkową i tych wobec których orzeczono środek przymusu skutkujący pozbawieniem wolności.

To post kadiego
Nie wiem skad te "o" ale widze, ze niewiele osob czyta watek...
Moze to bylo "p" jako system programowanego oddziaływania

no właśnie czytałam post kadi i dlatego pytałam bo nie znalazłam tego czego szukałam...

beata* napisał:
o zmiane podgrupy moze sie starac co pol roku na komisji penitencjarnej

Nieprawda. Komisja penitencjarna dokonuje okresowej oceny postępów skazanego w procesie resocjalizacji co najmniej raz na 6 miesięcy. Wtedy też decyduje zazwyczaj o tym czy należy zmienić podgrupę czy nie. Określenie "co najmniej" oznacza, że osadzony może stawać na komisję równie dobrze co miesiąc, a zatem nie jest tak, że o zmianę podgrupy można ubiegać się dopiero po 6 miesiącach od poprzedniej KP. Jeżeli wychowawca ma argumenty, żeby postawić osadzonego na komisję wcześniej to może to zrobić, co nie oznacza, że w praktyce tak się czyni - wiadomo wychowawcom nie chce się, bo wystarcza im ta ilość pracy, którą i tak już mają więc po co tracić czas na jakieś dodatkowe komisje...

cze wie ktoś może jak jest z wokandami w uhercach bardzo mi zależ proszę o odp

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót