Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Końcówka P oznacza system wedle indywidualnego programu oddziaływań, a Z- to system zwykły więc grupę półotwartą ma nadal :ok:
Dziwne, że zrezygnował z programu?

Jeśli zmienili grupę , to nie z "P" na "Z", a z "2" na "1"

Ostatnia edycja:
hej niestety moja siostra dostała już dwa razy odmowna odp w sprawie transportu, nawet na odp MS gdzie było napisane ze przesyłaja prośbę jaka do nich trafiła celem załatwienia. Pisaliśmy również o zmianę grupy i dostaliśmy odp od zakładu ze przesyłają do Zk w którym przebywa celem załatwienia według właściwości ale co to znaczy..

mam pytanie moj chlopak odsiadywal wyrok w systemie r2 i nie wrocil z przepustki z powodow rodzinnych.zostal juz zatrzymany.jaki art. jest za niepowrot??bo ma posiedzenie i art.335 kpk co on oznacza??bardzo prosze o szybka odp posiedzenie jest po niedzieli

medea811 napisał:
dostaliśmy odp od zakładu ze przesyłają do Zk w którym przebywa celem załatwienia według właściwości ale co to znaczy..

To znaczy, że właściwym do udzielenia odpowiedzi jest zk, w którym przebywa.

ktos10 napisał:
?bardzo prosze o szybka odp posiedzenie jest po niedzieli

A co to zmieni, że dowiesz Ty się szybko?

Artykuł w kodeksie postępowania karnego sobie sprawdź sama.

A artykuł kodeksu karnego za "niepowrót" to 242.

Ostatnia edycja:
ktos10 napisał:
i nie wrocil z przepustki
... i przez takich "typków" wychowawca z wyjaśnieniami ma bardzo dużo pracy, a później się dziwią więźniowie że wychowawca od dzwona typuje osadzonych na przepustki.

anthony po pierwsze nie typek wiem ze nie nie ma zadnego usprawiedliwienia ale z drugiej strony wcale mu sie nie dziwe bo odsiedzial 3/4kary przepustki,nagrody,praca bez konwoju,opina zebrana dobra 5 razy wokanda i blacha to co cos tu jest nie tak a inni w polowie kary wychodzili nie wrocil poszedl do pracy bo mial chora matke zeby jej i nam pomoc finansowo a nie tak dla kaprysu i matka mu zmarla gdyby dostal ta wokande wczesnie mozna bylo tej tragedi uniknac

Moj G odsiaduje pierwszy raz wyrok.Dostal rok czasu i ma grupe p2 w systemie zwyklym.No wlasnie co ozacza ten system zwykly?Jak to ma sie pozniej do warunkowego zwolnienia np.,bo wszedzie gdzie czytam o warunkowym to kazdy ma IPO

Mówi o zindywidualizowanych oddziaływaniach na skazanego w ramach tych systemów w celu kształtowania u niego społecznie pożądanych postaw. Oznacza to, że ustawodawca dostrzega w oddziaływaniach systemowych środek pomocny w procesie resocjalizacji – resocjalizacja oznacza "ulepszenie" człowieka. System zwykły to system, który osadzony mówi: siedzę, bo muszę, bo mnie zamknęli i nie mam zamiaru tego zmieniac, odsiedzę tyle ile trzeba.

http://forumprawne.org/wieziennictwo/95312-indywidualny-program-oddzialywania-ipo.html

No bo zwykły to jest uznany tak, że osadzony nie współpracuje z administracją więc nie chce się zresocjalizować - to taki skrót myślowy, bo oczywiście wszyscy wiemy, że nie trzeba mieć IPO, żeby się resocjalizować, no ale ale dla adm. tak to wygląda. A wygląda to tak, bo jak ma się system zwykły to się siedzi i nic nie robi, a jak ma się system programowanego oddziaływania to się wtedy ustala z wychowawcą IPO, komisja je zatwierdza, osadzony wypełnia zadania itp. no i to jest postrzegane jako współpraca z adm., a tym samym resocjalizowanie się, a wiadomo, że wpz przyznaje się tym, których uzna się za zresocjalizowanych:)

Akte, jak Ty ładnie ubierasz w słowa moje myśli :D

W każdym bądź razie IPO warto podpisać i warto ustalic program, który daje korzyści samemu osadzonemu, bo np ma zalecenie czytać książki, może zauważy, że to fajne rozwiązanie, a i Jego wiedza się poszerzy:D

No tak tylko on mowi ze nikt mu nie dal zadnego IPO ma system zwykly i juz.

jowita0508 napisał:
No tak tylko on mowi ze nikt mu nie dal zadnego IPO ma system zwykly i juz.
Przeczytaj wątek jaki Ci podałam, ponieważ mój Łobuz miał podobną sytuację, a potem prosił się o podpisanie IPo

Z bytomia:)
Jowita, rozmawiałyśmy o tym w tym wątku, co z bytomia podała do niego link, że trzeba iść do wychowawcy i kazać mu zrobić IPO:) Razem z osadzonym oczywiście zrobić:)

Z bytomia - co piszę post, zatwierdzam go, to patrzę i widzę, że się znowu powieliłyśmy - bo żeby nie było - ja nie piszę drugi raz tego samego, żeby Cie poprawić czy ubrać to w ładniejsze słowa tylko jakoś tak tworzymy posty w tym samym czasie:)

Ostatnia edycja:
Przepraszam ale przeoczylam tamten post z bytomia.
Czyli moje panisko po prostu nie jest swiadomy niektorych rzeczy i nie chce tego programu no coz jego wybor w takim razie

A ja chciałam sie spytac to ilość widzen zależy od grupy P1, P2 P3?? jesli tak to ile kazda z grup może mieć widzeń w miesiącu ??

aleksandra149 napisał:
a ja chciałam sie spytac to ilość widzen zależy od grupy p1, p2 p3?? Jesli tak to ile kazda z grup może mieć widzeń w miesiącu ??

p1 2, p2 3, p3 ? jeśli macie dziecko to przysługuje dodatkowa godzina na dziecko , poczytaj temat tu jest wszystko napisane

Ostatnia edycja:
P-3 nieograniczona ilość widzeń.
Żeby dostać dodatkowe widzenie na dziecko osadzony musi sprawować nad nim stałą pieczę i dziecko może mieć maks. 15 lat. Dodatkowe widzenie mają również młodociani.
Ale to już było sto raz pisane i to w wątku dot. widzeń skazanego!

na P1 /R1 są 2 godziny
P2/R2 są 3 godziny
P3/R3 nie ograniczona ilość
dziewczyny jak juz zaczynacie pisac ile jest np na P3 to juz odpowiadzajcie na całość postu a nie najpierw napiszecie czesc a pozniej odsyłacie do przeczytania postów ,wiec wydaje mi sie to bezsensowne ,albo wogóle nie odpowiadacie na post i odsyłacie do czytania albo odpowiadajcie na całość postu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót