Pominięcie w postępowaniu, zawyżanie terenu, nielegalny parking.

• Autor wątku Autor wątku witland
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

witland

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam,
mam pytanie odnośnie takiej kwestii, że w związku z rewitalizacją rynku mojej miejscowości w obrębie sąsiedztwa mojej działki, na której stoi mój dom zostaje wybudowana droga powiatowa, a wzdłuż granicy mojej działki jest wybudowany chodnik zakończony zaniżeniem obrzeża i przygotowanym parkingiem na około 10 samochodów. W związku z tą sytuacją teren został zawyżony na 50cm w najwyższym punkcie przy mojej posesji, a powstały parking jest w odległości 3m od okna mojego budynku mieszkalnego. W związku z tą sytuacją i faktem, że nie byłem wzięty pod uwagę jako strona w sprawie wystąpiłem do powiatowego nadzoru budowlanego o ponowne wszczęcie postępowania, na co po sprawdzeniu przez Nadzór - sprawy, otrzymałem odpowiedź, że prace wykonywane są zgodnie ze sztuką budowlaną, a projekt nie zawiera informacji o parkingu, lecz jest traktowany jako chodnik (ewidentnie mogę się z tym nie zgodzić, bo jest to przygotowane pod jedyny parking przy bramie kościelnej). Moje pytania brzmią:
1. Czy miałem prawo być stroną w sprawie, a kiedy to zostało pominięte zwrócić się o ponowne rozpatrzenie sprawy?
2. Czy powinienem być stroną w tej sprawie, czy też nie było takiej konieczności?
3. Jak zarzucić wykonawcy, projektantowi czy też inwestorowi fakt, że chodnik w miejscu wspomnianego parkingu jest zaniżony i celowo przygotowany pod miejsca prakingowe (w miejscu tym jest poszerzony tak, by samochody parkowały równolegle do niego)?
4. Czy zawyżanie terenu w odległości 2m od mojego budynku mieszkalnego na wysokość około 0,5m jest zgodne z prawem?
5. Gdzie mogę się odwołać i czy odwołanie ma być za pośrednictwem Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego?
6. Jakie przedstawić powody odwołania od decyzji Powiatowego Nadzoru Budowlanego, który twierdzi, że prace prowadzone są zgodnie ze sztuką budowlaną?

Dwa lata temu robiąc projekt i pozwolenie na swoją inwestycję, miałem narzucone wysokości budynku, jednak teraz iwnestor obok Urząd Miasta i Gminy nie ma żadnych ograniczeń?

P.S Panowie, którzy przyjechali na kontrolę stwierdzili, że w obrębie mojej posesji gdzie został usytuowany chodniko/parking nie ma naniesionych przez projektantów wysokości geodezyjnych? W każdej innej części tej inwestycji, wysokości te jednak są. Panowie też mówili o fakcie, że część którą ja uważam za parking w dokumentacji widnieje jako chodnik, lecz ja uważam, że celowo chodnik został w miejscu domniemanego parkingu - zaniżony i przygotowany pod swobodny wjazd samochodów.

witland napisał:
wystąpiłem do powiatowego nadzoru budowlanego o ponowne wszczęcie postępowania, na co po sprawdzeniu przez Nadzór - sprawy, otrzymałem odpowiedź, że prace wykonywane są zgodnie ze sztuką budowlaną,

PINB niestesty zbył pana podanie, a powinien wydać decyzję.

W takim razie proszę złożyć bezpośrednio do WINB zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie - sprawą jest nierozpatrzenie wniosku o wznowienie postępowania

wzór jest tu: http://forumprawne.org/prawo-admini...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556417

Dziękuje za odpowiedź, przy czym mam jeszcze takie pytanie bo od wniesienia mojego podania mija dopiero dwa tygodnie a ja otrzymałem do tej pory od PINB jak to jest ujęte w poradniku "dziwne pismo" zamiast decyzji administracyjnej. Czy w takiej sytuacji powinienem już składać zażalenie do WINB ,czy czekać do upływu miesiąca czyli czasu standardowego dla PINB na wydanie decyzji? Wiem że pewnie nie mają zamiaru wysyłać decyzji bo myślą żę załatwią moją sprawę tym dziwnym pismem...

witland napisał:
Czy w takiej sytuacji powinienem już składać zażalenie do WINB ,czy czekać do upływu miesiąca czyli czasu standardowego dla PINB na wydanie decyzji?

Od razu

spawy administracyjne powinny być załatwiane "bez zbędnej zwłoki", a nie w 30 dni

Witam ponownie!

Otrzymałem kilka dni temu odpowiedź na zażalenie od WINB i w postanowieniu czytam, że z informacji uzyskanej od PINB wynika iż termin jednego miesiąca upływa dopiero 08.11.2012 (czyli wczoraj a odpowiedzi "decyzji" nadal nie mam) więc w związku z powyższym zażalenie na nie zajęcie stanowiska przez PINB w zakresie właściwości należących do niego jest nie uzasadnione.
Ponadto z przekazanego faksem protokołu kontroli wynika że po piśmie z dnia 08.10.2012 już w dniu 11.10.2012 PINB przeprowadził kontrolę, a pismem (dziwne pismo nie decyzja) z dnia 16.10.2012 udzielił odpowiedzi na pismo z dnia 08.10.2012. Z powyższego wynika, że PINB nie naruszył art.37 , 1 K.p.a. i nie pozostawał bezczynny w rozpatrzeniu sprawy w zakresie jego kompetencji. Wyjaśnić należy, że sprawa ewentualnego wzruszenia ostatecznej decyzji pozwolenia na budowę wydanego przez Starostę nie należy do właściwości organów nadzoru budowlanego. W związku z powyższym zażalenie zostaje nieuzasadnione a postanowienie niniejsze jest ostateczne i nie służy na nie zażalenie.

Odpowiedź starosty w skrócie:

W związku z faktem, że przy granicy z państwadziałką budowlaną nie byłoprojektowanych, żadnych obiektów kubaturowych, nie byliście Państwo stronami w sprawie. W związku z powyższym, że obszar oddziaływaniaprzedmiotowej inwestycji nie wykracza poza działki wymienione dlatego sąsiedzi nie brali udziału w postępowaniu administracyjnym w myśl art. 28 K.p.a.
Co do miejsc parkingowych zarzuca mi starosta, że jest to nieprawdą bo parking jest 29m dalej a nie 3m od mojego budynku.

Wyjaśniam, że z tego co widzę parking (ten 3m od mojego okna) w projekcie jest pewnie nazwany chodnikiem, dlatego nikt go nie zauważa a jednak fizycznie on jest wraz z zaniżonym podjazdem i auta już na nim parkują co można prosto pewnie udowodnić robiąc fotografie.

Proszę o dalsze rady bo inwestycja ma się ku końcowi, ja mam teren zawyżony chodnikiem i dzikim parkingiem na 50cm w najwyższym miejscu, średnio jest ponad 30cm wzdłuż całego ogrodzenia przez 20m. a w odpowiedziach od władz otrzymuję odpowiedzi jak wyżej.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o dalsze rady.

witland napisał:
Otrzymałem kilka dni temu odpowiedź na zażalenie od WINB i w postanowieniu czytam, że z informacji uzyskanej od PINB wynika iż termin jednego miesiąca upływa dopiero 08.11.2012

w tej sytuacji ma pan prawo złożyć skargę do WSA

w podobnej sytuacji w tym wątku również zażalenie nie zostało uznane, ale innego zdania był wojewódzki sąd administracyjny http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5DF5DDA069

III SAB/Łd 18/12

Zdaniem Sądu w tej sprawie organ po dokładnym wyjaśnieniu żądania strony mógł postąpić trojako:

- zgodnie z art. 61 § 1 k.p.a. wszcząć postępowania - jeśliby uznał, iż jest to sprawa administracyjna i jest organem właściwym w sprawie,

- odmówić wszczęcia postępowania, jeśli zachodziłyby przesłanki z art. 61 a § 1 k.p.a.,

- przekazać sprawę organowi właściwemu, jeśli uzna, iż sam nie jest organem właściwym zgodnie z art. 65 § 1 k.p.a.

poniżej zredagowana dla pana skarga do WSA
jakby coś było niejasne - służe pomocą

Tryb złożenia znajduje się w poradniku
http://forumprawne.org/sady-adminis...wana-skarga-na-bezczynnosc-organu-do-wsa.html

Miejscowość, dnia <data>.

Do
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego
<adres>

za pośrednictwem
<organ,czyli urząd którego bezczynność skarżymy, adres >

Skarżący: <imię i nazwisko, adres wnoszącego skargę>

Organ: <organ,czyli urząd którego bezczynność skarżymy>

SKARGA
na bezczynność <nazwa organu, czyli urzędu>

Na podstawie art.3 §2 pkt.8, art.50 §1, art.52 §2 i art. 54 §1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) wnoszę skargę na bezczynność <nazwa organu,czyli urzędu którego bezczynność skarżymy>, zarzucając naruszenie
art.8, art.12, art.35 § 1 i art. 36 § 1 ustawy z dnia 16 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jedn. Dz.U. Nr 98, poz. 1071 ze zm.), przez rażące przekroczenie terminów do załatwienia sprawy w postępowaniu i wnoszę o:

1) zobowiązanie <nazwa organu,czyli urzędu którego bezczynność skarżymy> do wydania odpowiedniego aktu administracyjnego zgodnie z art. 149 KPA w terminie czternastu dni od daty doręczenia akt organowi,

2) zobowiązanie <nazwa organu,czyli urzędu którego bezczynność skarżymy> do ukarania dyscyplinarnego pracownika winnego niezałatwienie sprawy w terminie,

3) zasądzenie kosztów postępowania.

Uzasadnienie:

W toku postępowania administracyjnego miał miejsce następujący przebieg zdarzeń:

1. Dnia <data>złożyłem podanie zawierające wniosek o wznowienie postępowania <tu opisujemy, czego żądaliśmy w podaniu>

2. Dnia <data>na podstawie art. 37 § 1 KPA złożyłem do WINB , zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie.

3. Dnia <data> <nazwa organu wyższej - II instancji> w Postanowieniu nr ...z dnia <data> (znak ......) nie uznał mojego zażalenia za uzasadnione

Organ odpowiedział na moje podanie pismem, zamias rozpoznać je zgodnie z regułami postępowania administracyjnego. Zgodnie z wykładnią zawartą w wyroku WSA z dnia 17 października 2012 (sygn. akt III SAB/Łd 18/12), "Organ administracji publicznej po dokładnym wyjaśnieniu żądania strony mógł postąpić trojako:
- zgodnie z art. 61 § 1 k.p.a. wszcząć postępowania - jeśliby uznał, iż jest to sprawa administracyjna i jest organem właściwym w sprawie,
- odmówić wszczęcia postępowania, jeśli zachodziłyby przesłanki z art. 61 a § 1 k.p.a.,
- przekazać sprawę organowi właściwemu, jeśli uzna, iż sam nie jest organem właściwym zgodnie z art. 65 § 1 k.p.a."

<nazwa organu,czyli urzędu którego bezczynność skarżymy> dotychczas nie wydał stosownego aktu administracyjnego, co oznacza że od dnia złożenia mojego podania do dziś mój wniosek nie został rozpoznany. Tym samym organ naruszył art. 35 § 3 KPA, który określa maksymalny termin załatwienia sprawy, a także zasadę zaufania do organów administracji zawartą art. 8 KPA oraz zasadę szybkości postępowania zawartą w art. 12 § 1 KPA .

Za uzasadnione w związku z tym należy uznać zobowiązanie <nazwa organu,czyli urzędu którego bezczynność skarżymy> do ukarania pracownika winnego niezałatwienia sprawy w terminie na podstawie art. 38 KPA

W tym stanie rzeczy skarga jest uzasadniona stosownie do wykładni prawa dokonywanej przez sądy administracyjne, przykładowo w Wyroku NSA z dnia 19 kwietnia 2012 (sygn. akt II OSK 321/12) zauważono "O bezczynności organu administracji publicznej, w rozumieniu art. 3 § 2 pkt 8 p.p.s.a. możemy mówić, gdy w prawnie ustalonym terminie organ nie podjął żadnych czynności w sprawie lub wprawdzie prowadził postępowanie w sprawie, ale - mimo istnienia ustawowego obowiązku - nie zakończył go wydaniem w terminie decyzji, postanowienia lub też innego aktu, lub nie podjął stosownej czynności."

Ponadto w Uchwale Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 26 listopada 2008 (sygn. akt I OPS 6/08 ) zawarta jest następująca wykładnia stosowania prawa: „Przepis art. 161 § 1 pkt 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) ma zastosowanie także w przypadku, gdy po wniesieniu skargi na bezczynność organu - w sprawach określonych w art. 3 § 2 pkt 1-4a tej ustawy - organ wyda akt lub dokona czynności z zakresu administracji publicznej dotyczących uprawnień lub obowiązków wynikających z przepisów prawa, co do których pozostawał w bezczynności.” Zaś w tezie wyroku NSA z dnia 5 lipca 2012 (sygn. akt II OSK 1031/12) zauważono: "O ile wydanie przez organ administracyjny na dzień orzekania przez Sąd żądanego rozstrzygnięcia sprawy czyni z natury rzeczy niemożliwymi zobowiązanie organu do działania, o tyle nie zwalnia to Sądu z obowiązku zbadania, czy w sprawie doszło do przewlekłego prowadzenia postępowania administracyjnego, a następnie oceny, czy miało ono miejsce z rażącym naruszeniem prawa oraz rozważania, czy zachodzą podstawy do wymierzenia organowi grzywny (art. 149 par. 1 i 2 p.p.s.a.). Podjęcie przez organ czynności procesowych powoduje, iż ustaje stan ewentualnej bezczynności organu, co uzasadnia umorzenie postępowania w zakresie skargi na bezczynność organu, ale nie stanowi podstawy do umorzenia postępowania sądowego dotyczącego skargi strony na przewlekłe prowadzenie postępowania przez organ"

Wnoszę także o zasądzenie kosztów postępowania w sprawie.

Podpis

Załączniki:
1) odpis skargi

I dwa słowa komentarza - jeśli PINB uzna, że był niewłaściwy w sprawie i powinien przekazać podanie o wznowienie do innego organu, to wtedy data złożenia podnia w PINB będzie uważana za datę złożenia do tego innego organu. Inaczej to termin na złożenie wniosku o wznowienie mógłby uciec.

Ostatnia edycja:
Oczywiście dziękuję za zredagowane pismo które tydzień temu wysłałem do PINB i nadal czekam na odpowiedź o której poinformuję na forum.

Odnośnie stanowiska WINB w tych słowach ?
"Wyjaśnić należy, że sprawa ewentualnego wzruszenia ostatecznej decyzji pozwolenia na budowę wydanego przez Starostę nie należy do właściwości organów nadzoru budowlanego. W związku z powyższym zażalenie zostaje nieuzasadnione a postanowienie niniejsze jest ostateczne i nie służy na nie zażalenie."

Czy faktycznie mógł mi uciec jakiś termin z tego komentarza:

I dwa słowa komentarza - jeśli PINB uzna, że był niewłaściwy w sprawie i powinien przekazać podanie o wznowienie do innego organu, to wtedy data złożenia podnia w PINB będzie uważana za datę złożenia do tego innego organu. Inaczej to termin na złożenie wniosku o wznowienie mógłby uciec.

Tak w nawiasie to którego terminu nie dochowałem bo nie bardzi rozumiem?

Pozdrawiam witland

witland napisał:
Tak w nawiasie to którego terminu nie dochowałem bo nie bardzi rozumiem?

Prawo do złożenia wniosku o wznowienie postępowania jest do 30 dni od dowiedzenia się o wydaniu decyzji przez organ w postępowaniu, w którym pominięto pana jako stronę.

Jeśli pan taki wniosek złoży po terminie, to nawet jeśli będzie on uzasadniony faktycznie, to zostanie odrzucony z powodu przekroczenia terminu.

Jeśli jednak pan złożył podanie o wznowienie w terminie do PINB (organu niewłaściwego) to ten powinno ono być przekazane do organu właściwego - Starosty.
Natomiast w takim przypadku data wpłyniecie do PINB będzie uznana, jak gdyby pan złożył to u starosty.

PINB tego nie przekazał, dlatego powinien pan złożyć skargę na bezczynność PINB do WSA

Dzięki za wyjaśnienie. Skarga do WSA złożona została tydzień temu więc czekam.

Doczekałem się dzisiaj odpowiedzi od PINB adresowanej do WSA, która brzmi:

ODPOWIEDŹ NA SKARGĘ
Zgodnie z art. 54 § 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (tekst jednolity Dz. U. z 2012r., poz. 270) przekazuję w załączeniu akta sprawy organu I instancji wraz ze skargą Państwa xxx na bezczynność PINB w sprawie rozpatrzenia pisma Państwa xxx z dnia 05.10.2012r. (data wpływu tutejszego urzędu w dniu 08.10.2012r. - list polecony), wnosząc o jej oddalenie.
Skargę wniesiono w terminie.

Uzasadnienie
Odpowiadając na skargę podtrzymuję w całości moje stanowisko zajęte w piśmie do Państwa xxx z dnia 16.10.201r. znak: NB-0551/24/2012, wyjaśniając jednocześnie, że tutejszy organ nie jest kompetentny do wznowienia postępowania w sprawie pozwolenia na budowę. Pismo Państwa xxx z dnia 05.10.2012r. adresowane zostało do:
1. Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków
2. Starostwo Powiatowe
3. PINB
4. WINB
Tutejszy organ rozpatrując pismo w zakresie należącym do jego kompetencji podjął postępowanie wyjaśniające, dokonał czynności kontrolnych i udzielił stosownej odpowiedzi. Pismo odebrała Pani xxx w dniu 17.10.2012r., a dowodem jest znajdujące się w aktach potwierdzenie odbioru pisma doręczonego za pośrednictwem Poczty Polskiej. W sprawie wznowienia postępowania właściwym organem jest organ, który wydał w tej sprawie decyzję o czym informował również skarżących WINB pismem zdnia 10.10.2012r. znak: OA.7720.81.2012 (pismo w aktach sprawy).
Jako, że zarzuty zawarte w skardze nie wnoszą nowej argumentacji mogącej mieć wpłw na rozstrzygnięcie przedmiotowej sprawy w zakresie należącym do kompetencji tut. organu, wnoszę o oddalenie skargi.

Załączniki:
1. Skarga PAństwa xxx z dnia 10.11.2012r. (wpływ do PINB 12.11.2012r.) - 2 egzemplarze oryginału + koperta nadania,
2. Akta I instancji PINB NB-0551/24/2012 ponumerowane (od 1 do 8),
3. NIniejsza odpowiedź na skargę - szt. 2.

Wyjaśniając to na samym początku dnia 05-10-2012 wysłałem równolegle pisma o wznowienie postępowania do:

1. Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków (ponieważ trzyma piecze nad okolicznym terenem)
2.Starostwo Powiatowe
3. PINB
4.WINB

Decyzji za to nie dostałem z nikąd w mojej sprawie.

Proszę powiedzieć co powinienem uczynić dalej.

witland napisał:
Odpowiedź starosty w skrócie:

W związku z faktem, że przy granicy z państwadziałką budowlaną nie byłoprojektowanych, żadnych obiektów kubaturowych, nie byliście Państwo stronami w sprawie. W związku z powyższym, że obszar oddziaływaniaprzedmiotowej inwestycji nie wykracza poza działki wymienione dlatego sąsiedzi nie brali udziału w postępowaniu administracyjnym w myśl art. 28 K.p.a.
Co do miejsc parkingowych zarzuca mi starosta, że jest to nieprawdą bo parking jest 29m dalej a nie 3m od mojego budynku.

Dodaję; tak odpowiedział Starosta (czyli organ właściwy) pismem z dnia 23-10-2012

witland napisał:
tutejszy organ nie jest kompetentny do wznowienia postępowania w sprawie pozwolenia na budowę.

WSA powinien pouczyć o obowiązku przkazania do organu właściwego

witland napisał:
Wyjaśniając to na samym początku dnia 05-10-2012 wysłałem równolegle pisma o wznowienie postępowania do:

(...)

Decyzji za to nie dostałem z nikąd w mojej sprawie.

czyli organu wyższego stopnia nad adresatami tych przesyłek należalo wysłać zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie

witland napisał:
tak odpowiedział Starosta (czyli organ właściwy)

czyli starosta powinien wydać decyzję o umorzeniu postępowania, skoro jego zdaniem nie był pan stroną

zaś pan odwołując się od decyzji (i ewentualnie ją potem zaskarżając w WSA) mógłby podnieść, że miał pan prawo być stroną

Ostatnia edycja:
Czy w obecnej sytuacji powinienem złożyć skargę do Wojewody na bezczynność Starosty?
Czy czekać na odpowiedź WSA?

witland napisał:
Czy w obecnej sytuacji powinienem złożyć skargę do Wojewody na bezczynność Starosty?

Tak

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/CF5F107E79

W przedmiotowej sprawie skarga złożona została na bezczynność Starosty Powiatu [...], który w postępowaniu występuje jako organ pierwszoinstancyjny. Organem drugoinstancyjnym jest z kolei Wojewoda [...], do którego przed wniesieniem skargi na bezczynność, strona skarżąca powinna złożyć zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie.

Zaś kilka dni potem skargę na bezczynność Starosty do WSA, oczywiście złożoną za pośrednictwem Starosty

voyteg napisał:
Zaś kilka dni potem skargę na bezczynność Starosty do WSA, oczywiście złożoną za pośrednictwem Starosty

Czas mija, budowa ma być zakończona w okolicach początku grudnia. Czy zgodnie z cytatem, mogę już wysłać skargę na bezczynność Starosty do WSA, czy też muszę czekać na odpowiedź od Wojewody odnośnie zażalenia, które wysłałem dnia 20.11.2012r.?

Wczoraj z WSA otrzymałem Wezwanie Do Uiszczenia Wpisu oraz Zarządzenie o Wezwaniu Do Uiszczenia Solidarnie Wpisu Sądowego po czym wysłałem przelew w kwocie 100zł pocztą tego samego dnia. Mam takie pytanie - czy WSA powinien zasądzić koszty na PINB?

Żeby było ciekawiej, wykonawca zawyżając grunt, zasypał około 0,5m podbudową pod wymieniony parking - zabytkowy parkan kościelny, który jest pod dyspozycją konserwatora zabytków. Jakim pismem mogę zwrócić na ten fakt uwagę koserwatora zabytków? Czy składając skargę na bezczynność Starosty, można uwzględnić jakimiś paragrafami również i ten fakt? Jeśli tak, to prosiłbym wskazać - którymi?

witland napisał:
Czas mija, budowa ma być zakończona w okolicach początku grudnia. Czy zgodnie z cytatem, mogę już wysłać skargę na bezczynność Starosty do WSA, czy też muszę czekać na odpowiedź od Wojewody odnośnie zażalenia, które wysłałem dnia 20.11.2012r.?

może pan już

dlaczego - wyjaśnione tu: http://forumprawne.org/prawo-admini...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556474

witland napisał:
Mam takie pytanie - czy WSA powinien zasądzić koszty na PINB?

WSA uwzględniając skargę zasądzi w wyroku zwrot kosztów od PINB

witland napisał:
Jakim pismem mogę zwrócić na ten fakt uwagę koserwatora zabytków?

Wnioskiem o wszczęcie odpowiedniego postępowania :)

Wojewódzki Konserwator Zabytków - wzór podania nr I
http://forumprawne.org/prawo-admini...pisac-skuteczne-pisma-do-urzedu-poradnik.html

witland napisał:
Czy składając skargę na bezczynność Starosty, można uwzględnić jakimiś paragrafami również i ten fakt?

W skardze na bezczynność sąd nie bada sprawy, tylko to czy organ był aktywny.
Samą sprawę sąd bada dopiero, gdy zaskarżymy decyzje po jej wydaniu.

Witam Wszystkich w Nowym 2013r.

Wracając do sprawy, opiszę jaki był przebieg zdarzeń .

Dnia 31-12-2012 otrzymałem od Wojewody pismo adresowane do Starosty w którym mamy tak:

" Dotyczy; postępowania wznowieniowego z wniosku Państwa X w sprawie budowy drogi, chodnika oraz miejsc parkingowych w miejscowości Y na działce nr.321/2.

W dniu 22 listopada 2012r. do Wojewody Podkarpackiego wpłynęło podyktowane art. 37 1 K.p.a. zażalenie z dnia 20 listopada 2012r. Państwa X na niezałatwienie ww. sprawy administracyjnej w terminie, w której domagają się podjęcia postępowania w trybie nadzwyczajnym przez Starostę, z uwagi na naruszenie przepisów prawa procesowego i materialnego przez organ administracji architektoniczno-budowlanej, w sposób nieodpowiadający ich interesom prawnym i faktycznym.
W uzasadnieniu wystąpienia podkreślone zostało, że wniosek w ww. sprawie z dnia 05-10-2012 nie został załatwiony do chwili złożenia zażalenia, w sposób przewidziany przepisami prawa, co dowodzi o bezczynności organu właściwego do jego rozpatrzenia. Biorąc powyższe pod uwagę, w załączeniu przesyłam kserokopię zażalenia z prośbą o ustosunkowanie się do podniesionych w nim uwag i zarzutów oraz proszę o dostarczenie akkt dotyczących ww. sprawy. Akta należy przekazać w formie skompletowanej, trwale połączone i ponumerowane wraz z kartą przeglądową do Delegatury w YY, Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego, Oddziału Architektury i Budowy w trybie i terminie przewidzianym przepisami prawa. Jednocześnie informuję w oparciu o art. 36 K.p.a. , że zażalenie zostanie rozpatrzone w terminie jednego miesiąca od daty otrzymania stanowiska oraz akt przedmiotowej sprawy od organu pierwszej instancji."

Następnym zdarzeniem jest postanowienie Sądu Administracyjnego z dnia: 16-01-2013

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/2ECC6B064C

Obecnie czekam na wskazanie przez Sąd Administracyjny daty sprawy związane j z bezczynnością Starosty (wpis został uiszczony).

witland napisał:
Następnym zdarzeniem jest postanowienie Sądu Administracyjnego z dnia: 16-01-2013

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/2ECC6B064C

troche dziwi ujęcie w orzeczeniu "w przedmiocie rozpatrzenia pisma dotyczącego", skoro to był administracyjnie wniosek o wznowienie postępowania

1. czy był pan na rozprawie?

2. czy wystąpił pan o uzasadnienie?

1. na sprawie niestety nie byłem
2. nie wystąpiłem o uzasadnienie (jak to zrobić?)

1. szkoda, bo pierwsze dwa slowa orzeczenia troche dziwią, że sąd nazwał to pismem, a nie wnioskiem o wznowienie postępowania

2. należy złożyć wnosek w terminie 7 dni od orzeczenia - niestety opłata 100 zł

wzrór wniosku o uzasadnienie

Do
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego
<adres>

Skarżący: <pana dane>
Organ: <dane organu, którego pan zaskarżył>

Sygn. akt II SAB/Rz 50/12

WNIOSEK
o sporządzenie i doręczenie uzasadnienia wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Rzeszowie z dnia 2013-01-16 (sygn. II SAB/Rz 50/12)

Na podstawie art. 141 § 2 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) wnoszę o sporządzenie uzasadnienia powołanego wyroku z dnia 2013-01-16 oddalającego skargę na bezczynność <nazwa zaskarżonego organu oraz o doręczenie tego wyroku wraz z uzasadnieniem.

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie powołanym wyrokiem oddalił skargę.

Od orzeczenia tego przysługuje skarga kasacyjna, a zatem poznanie motywów rozstrzygnięcia w tej sytuacji jest konieczne.

W załączeniu przekazuję dowód uiszczenia opłaty za wydanie odpisu orzeczenia z uzasadnieniem.

Podpis

1. może pan zawieźć osobiście lub nadać na poczcie listem poleconym
2. wpis 100 zł może być przelewem na rachunek sądu (ten sam co wcześniej) z opisem " za uzasadnienie wyroku sygn. akt II SAB/Rz 50/12"

Ostatnia edycja:
Powrót