Pomoc finansowa dla rodziny osadzonego

• Autor wątku Autor wątku 13a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

13a

Witam. Prosze o opowiedz. Usłyszałam od kuratorki , że istnieje - fundusz i że może z niego otrzymać pomoc finansową rodzina osadzonego.Czy ktos wie cos wiecej na ten temat?

[cytat="ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 22 kwietnia 2005 r.
w sprawie Funduszu Pomocy Postpenitencjarnej
(Dz. U. z dnia 26 kwietnia 2005 r.)
"]§ 1. Rozporządzenie określa zakres i tryb udzielania pomocy osobom pozbawionym wolności, zwalnianym z zakładów karnych i aresztów śledczych, rodzinom tych osób, pokrzywdzonym przestępstwem i ich rodzinom, a także sposób podziału środków Funduszu Pomocy Postpenitencjarnej, zwanego dalej "Funduszem".

§ 4. 1. Świadczeń w ramach pomocy udziela się przez okres niezbędny dla zrealizowania celów tej pomocy, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
2. Osobom zwalnianym z zakładów karnych i aresztów śledczych, a także ich rodzinom, pomocy udziela się do czasu otrzymania pomocy na podstawie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. Nr 64, poz. 593, Nr 99, poz. 1001 i Nr 273, poz. 2703 oraz z 2005 r. Nr 64, poz. 565), nie dłużej jednak niż przez 3 miesiące od dnia zwolnienia, chyba że konieczność przedłużenia tego okresu do 6 miesięcy wynika ze szczególnych okoliczności, takich jak choroba lub czasowa niezdolność do pracy.
3. Rodzinom osób pozbawionych wolności pomocy udziela się do czasu otrzymania pomocy na podstawie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, nie dłużej jednak niż przez 3 miesiące od dnia osadzenia członka rodziny w zakładzie karnym lub areszcie śledczym, chyba że konieczność przedłużenia tego okresu do 6 miesięcy wynika ze szczególnych okoliczności, takich jak choroba lub czasowa niezdolność do pracy.[/cytat]

http://ms.gov.pl/fpp/fpp.shtml

cześć,a czy ktoś mógłby przedstawić jak wygląda ta sytuacja w praktyce????Pozdrawiam

Napisac wniosek o pomoc, uzasadnić ( opisac całą sytuację ,kto i co) ,załączyc wszystkie zaswiadczenia o dochodzach ( jesli się takie posiada jak nie to z UP ,że jest się bezrobotnym), załączyć rachunki np. za czynsz, media.Wniosek w moim przypadku złożyć u kuratora.Nie wiem ile mozna otrzymać ,tyle co sie zorientowałam to każdy inaczej jest brany pod uwagę ,ale nie ma co liczyć na więcej niż 150-250zł.

Od złozenia wniosku -do wypłaty pomocy .... mineło 30min :)Mam nadzieje ,że inne sprawy tez w tym roku pozałatwiam szybciej :)

kurde!a ja odpuściłam!!!!! :x to jak to jest :?: mąż jest już aresztowany ponad 3 miesiące i co teraz :?: coś przeoczyłam :?: :!:

Oceania nic straconego, napisz wniosek - prośbę o pomoc finansową z funduszu.Opisz sytuacje rodzinną ,załącz rachunki i idz z tym do kuratora ,Wszystko w jego rękach jak rozpatrzy pozytywnie to oki.W mojej miejscowosci na zeszły rok mieli dosyć duży fundusz, ale kuratorka mojego byłego mówiła ,żebym jeszcze poczekała, a na ten rok jeszcze nie mają określonej kwoty na pomoc ale pomimo tego otrzymałam ją.Nie jest to duża kwota ale zawsze podreperuje sprawy finansowe rodziny.Cieszę się ,że chociaż w tej sprawie tak szybko załatwiłam.Inne idą jak po grudzie, temat woda.Powodzenia.

ale jakiego kuratora?!Boże,kiedy ja się wtym wszystkim połapię???!!!!

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚC
z dnia 22 kwietnia 2005 r.
w sprawie Funduszu Pomocy Postpenitencjarnej
Wejdz przez google na to i poczytaj.W moim przypadku musiałam złozyć w wniosek do kuratora zawodowego w sadzie , w którym zapadł wyrok.

czyli jak i Ja udam sie po taką pomoc to też ja dostane? mimi tego ze krzycho siedzi od wrzesnia*06?

Z tego co się wypytałam u kuratorki wychodzi ,że tak.Więc dziewczyny piszcie o pomoc, jeśli wasza sytuacja materialna jest zła.Trzymam kciuki, aby było oki. :) Tylko jak pisałam wcześniej nie jest to duża kwota ,ok 150-250zł.

Dla jednego 200zł to nic dla innego to majątek...

w dzisiejszych czasach,w polskich realiach-jest dobrze

Zgadza się , że dla jednych mało dla innych dużo :) Ja ciesze się ,że dostałam tą jednorazową pomoc i ze tak szybko ją uzyskałam.Byłam w szoku jak pani kurator przejrzała mój wniosek ,potem kazała iść do praezesa po podpis ,a potem do kasy.

to i mnie tam nie zabraknie..chyba, że mi go oddadzą

ale gdzie mam iść?
pogadam z adwokatem
mój dochód to kwota 400-600zł
opłaty od 250-400zł
150 nawet to cośc duzy pieniadz w takich okolicznościch

z nieba mi spadliście
nie będziemy głodni :D :D :D

CHYBA JEDNAK NIE POGADAM
potrzebuję dochód za 3miesiące?
i powiedzcie mi ..mieszkam z rodzicami ale ponoszę opłaty w wysokości 2/3 wszystkich opłat...czy do tego mam napisac oświadczenie?
rachunki i tak nie są małe
no i czy sprawa dotyczy rodziny przebywającego w ZK czy AŚ też?

i wcale mi się nic w googlach nie wyswietla

Powrót