RE: Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy
stan38 napisał:
A nie wystarczy że w zeznaniu stwierdzasz że mapka była zamieszczona w marcu 2005? Moim zdaniem nie musisz tego udowadniać.
Jeśli ktoś inny (np. map1) twierdzi że było inaczej to niech on to udowodni.
Pliki map są umieszczone na serwerze, z którego już nie korzystam (usunęłam mapy ze strony, ale nie z serwera). Serwer miałam od znajomego, który już firmę sprzedał. Nie podpisywałam umowy w sprawie korzystania z tego serwera. Mam jeszcze do niego dostęp, ale mam już inny serwer i korzystam z tego drugiego (tyle, że nadal w tej firmie, która przejęła firmę po znajomym). Nie pamiętam też dokładnie, kiedy pliki tam umieściłam. Czy mogę się jakoś dowiedzieć, kiedy te pliki map zostały umieszczone na serwerze? Jeśli tak, to jak?
Nie wiem jaką mam ewentualnie podać datę zamieszczenia mapek.
koala75 napisał:
wystosuj pismo do map1 z grzeczną prośbą o przysłanie wydruku całości mapy z której rzekomo pochodzi twój fragmencik. jeśli spotkasz się z pisemną odmową zachowaj pismo, w ogóle wszystkie pisma od nich oraz kopie swoich zachowuj i złóż na policji jako dowód w sprawie.
Dostałam od map1 dwa pisma, z czego odpisałam im tylko na jedno (pierwsze psimo).
Moje pytanie brzmi.
Czy w tym momencie mam wystosować pismo do map1 z prośbą o przysłanie wydruku całości mapy, z której rzekomo pochodzi mój fragment?
Tak wyglądała moja dotychczasowa korespondencja z map1.
-------------------------------
Łódź, ...
M .........
Szanowni Państwo,
Z przykrością informujemy, iż na Państwa stronie internetowej pod następującym adresem URL:
http://............
zostały bezprawnie utrwalone i rozpowszechnione dwa fragmenty Mapy Polski Wydawnictwa Cartall. Wyżej wymienione obrazy kartograficzne zostały bezprawnie zreprodukowane z Mapy Polski, do której autorskie prawa majątkowe posiadają Wydawnictwo Cartall oraz Emapa Sp. z o.o., zaś firma Map1 posiada wyłączne prawo do udzielania zezwoleń na jej rozpowszechnianie.
Działanie to stanowi naruszenie autorskich praw osobistych autora mapy, o których mowa w art. 16, ust. 2, 3 i 5 ustawy z dnia 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych poprzez:
- nie oznaczenie użytych przez Państwa map nazwiskiem autora;
- naruszenie formy graficznej mapy poprzez wyodrębnienie z całości utworu fragmentów mapy;
- dokonanie samowolnych zmian w formie graficznej map poprzez wskazanie własnych punktów adresowych;
(nie dokonywałam w mapie żadnych zmian)
- uniemożliwienie autorowi nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.
Ponadto, Państwa działanie naruszyło autorskie prawa majątkowe firmy Cartall oraz Emapa Sp. z o.o, o których mowa jest w art. 17 ww. ustawy, na szkodę Map1, jako licencjobiorcy wyłącznego, poprzez rozpowszechnianie w serwisie internetowym:
http://...
dwóch fragmentów Mapy Polski, do których wyłączne autorskie prawa majątkowe posiadają firmy Cartall oraz Emapa Sp. z o.o. Roszczenie naszej firmy wynika z umów licencyjnych wyłącznych nr 5.13.3.2006 oraz 5.14.3.2006 zawartych pomiędzy naszą firmą a Wydawnictwem Cartall oraz Emapa Sp. z o.o. w związku z art. 67 ust. 4 ustawy z dnia 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Działanie to wyczerpuje znamiona przestępstwa, o którym mowa w art. 116 ww. ustawy.
Dowody w postaci wydruków i zachowanych plików pochodzących z Państwa serwisu internetowego zostały przez nas zabezpieczone.
W związku z powyższym, uprzejmie prosimy o pilne skontaktowanie się z naszą firmą w celu uregulowania stanu prawnego dotyczącego bezprawnie zreprodukowanych i rozpowszechnionych obrazów map w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma. W razie nie uregulowania stanu prawnego w terminie wskazanym powyżej, podjęte zostaną stosowne kroki prawne.
Z poważaniem,
Anna Pawliczak
Kierownik BOK
Załączniki: Zrzuty ekranowe z Państwa strony www dokumentujące działanie, o którym mowa w niniejszym piśmie.
--
Map1
ul. Puszkina 76
92-516 Łódź
tel. +48 42 675 32 02
fax. +48 42 675 32 04
mapy cyfrowe, plany miast, mapa - Map1
Odpisałam na to pismo.
I dostałam kolejną odpowiedź po kilku dniach.
Szanowna Pani,
Odpowiadając na Pani e-mail, pragniemy na wstępie zauważyć, iż zgodnie z art. 1 ust. 4 ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.
Naruszenie praw autorskich poprzez rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody uprawnionego podmiotu jest czynem penalizowanym bez względu na fakt, czy rozpowszechnianie nastąpiło w celu osiągnięcia korzyści majątkowej czy też nie. Dla kwalifikowanej postaci czynu, ustawodawca przewiduje wyższą sankcję karną (art. 116 ust 2 ww ustawy). Należy ponadto podkreślić, iż odpowiedzialności podlega sprawca, który dokonuje czynu zarówno umyślnie, jak i nieumyślnie (art. 116 ust. 4).
Zgodnie z art. 79 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, podmiot uprawniony z tytułu zawinionego naruszenia praw autorskich ma prawo żądać zapłaty potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia. W Pani przypadku, trzykrotność tej kwoty w przypadku rocznej licencji na 2 fragmenty mapy wg cennika sublicencji Wydawnictwa Cartall, Emapa Sp. z o.o. oraz Map1, wynosi 3800 zł netto.
Jednakże, możemy zaproponować Pani uregulowanie stanu prawnego dotyczącego bezprawnie zreprodukowanych 2 fragmentów mapy poprzez zawarcie ugody z tytułu bezumownego korzystania z mapy, za zapłatą przez Państwa kwoty 1850 zł + VAT tj. półtorakrotności stosownego wynagrodzenia, o którym mowa w art 79 ust. 1 ww. ustawy.
Oczekujemy na Pani oświadczenie dotyczącego Pani woli w kwestii polubownego załatwienia sprawy na zaproponowanych powyżej warunkach w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma. Jednocześnie podtrzymujemy stanowisko wyrażone w poprzednim piśmie, iż w braku woli polubownego uregulowania stanu prawnego dotyczącego bezprawnie rozpowszechnionego fragmentu mapy podejmiemy zapowiadane przez nas kroki prawne.
Z poważaniem,
Anna Pawliczak
Kierownik BOK
Map1
ul. Puszkina 76
92-516 Łódź
tel. +48 42 675 32 02 wew. 103
fax. +48 42 675 32 04
tel. kom.+48 691 83 52 00
email:a.pawliczak@map1.com.pl
mapy cyfrowe, plany miast, mapa - Map1