Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy - 2

• Autor wątku Autor wątku stan38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy

elsonador znam jeszcze wielu z innych forów internetowych.
Najpierw założą Ci sprawę karną prokurator i policja). Tam nie wymiękaj i DO NICZEGO SIĘ NIE PRZYZNAWAJ!!!!!!!!!!!!!!!! Później w zależności od tego jak pójdzie na rozprawie karnej założą Ci sprawę cywilną W KTÓREJ GŁÓWNYM ICH DOWODEM BĘDZIE POSTANOWIENIE SĄDU KARNEGO. Dlatego walcz jak lew na sprawie karnej!!!!!!

A czy to ma znaczenie, że w korespondencji e-mail napisałam, że ich przepraszam, że zrobiłam to nieświadomie? Opisałam swoją sytuację materialną, a oni to potraktowali, jakbym tego nie napisała?
Czy podczas przesłuchań na policji będą mieli wydrukowane moje e-maile?

Oni mają to w nosie! Nie Jesteś pierwszą osobą która ich przeprosiła za nieświadome umieszczenie mapki na stronie. Niejaki p.Stanisław był w podobnej sytuacji co Ty i też na nich nie wywołał współczucia. Oni uderzają głównie w stronki hobbystyczne, na darmowych portalach gdyż wiedzą , że tam prowadzą stronki ludzie, którym nie zbywa szmalu, więc nie będzie ich stać na adwokata..Kiedy uderzają w firmę, to przeważnie beknie za to ten, kto zajmował się grafiką czyli nie właściciel strony. Głównie płacą Ci, którzy obawiają się sądu gdyż wstydzą się przed otoczeniem, niechcąc wzbudzić sensacji, np.:nauczyciel w szkole, czy inne osoby zamieszkałe w małym miasteczku..Żadne przeprosiny tu nie pomogą!Doprowadź sprawę do sądu! Upewnij się, że mapki ktorymi Cię szantażują rzeczywiście są mapami firmy cartall czy emapa, gdyż w przeszłości różnie bywało,( jak ludzie na tym forum pisali),nie zawsze te materiały po uważnym przyjrzeniu się, pokrywały się ze sobą. Oni muszą to udowodnić, że mapy były ich autorstwa.

jacekutm napisał:
NIE zawierajcie umów sublicencyjnych z firmą map1. (...) koniec tej firmy to kwestia kilku miesięcy, grajcie na czas :-)

jacekutm... napisałam e-maila i czekam na odpowiedź.
Ciekawi mnie co to znaczy "koniec tej firmy to kwestia kilku miesięcy, grajcie na czas"? Hm, mam nadzieję napiszesz coś wiecej w e-mailu. :)

stan38 napisał:
A nie wystarczy że w zeznaniu stwierdzasz że mapka była zamieszczona w marcu 2005? Moim zdaniem nie musisz tego udowadniać.
Jeśli ktoś inny (np. map1) twierdzi że było inaczej to niech on to udowodni.

Pliki map są umieszczone na serwerze, z którego już nie korzystam (usunęłam mapy ze strony, ale nie z serwera). Serwer miałam od znajomego, który już firmę sprzedał. Nie podpisywałam umowy w sprawie korzystania z tego serwera. Mam jeszcze do niego dostęp, ale mam już inny serwer i korzystam z tego drugiego (tyle, że nadal w tej firmie, która przejęła firmę po znajomym). Nie pamiętam też dokładnie, kiedy pliki tam umieściłam. Czy mogę się jakoś dowiedzieć, kiedy te pliki map zostały umieszczone na serwerze? Jeśli tak, to jak?
Nie wiem jaką mam ewentualnie podać datę zamieszczenia mapek.

koala75 napisał:
wystosuj pismo do map1 z grzeczną prośbą o przysłanie wydruku całości mapy z której rzekomo pochodzi twój fragmencik. jeśli spotkasz się z pisemną odmową zachowaj pismo, w ogóle wszystkie pisma od nich oraz kopie swoich zachowuj i złóż na policji jako dowód w sprawie.

Dostałam od map1 dwa pisma, z czego odpisałam im tylko na jedno (pierwsze psimo).
Moje pytanie brzmi.
Czy w tym momencie mam wystosować pismo do map1 z prośbą o przysłanie wydruku całości mapy, z której rzekomo pochodzi mój fragment?

Tak wyglądała moja dotychczasowa korespondencja z map1.
-------------------------------
Łódź, ...

M .........

Szanowni Państwo,

Z przykrością informujemy, iż na Państwa stronie internetowej pod następującym adresem URL:

http://............

zostały bezprawnie utrwalone i rozpowszechnione dwa fragmenty Mapy Polski Wydawnictwa Cartall. Wyżej wymienione obrazy kartograficzne zostały bezprawnie zreprodukowane z Mapy Polski, do której autorskie prawa majątkowe posiadają Wydawnictwo Cartall oraz Emapa Sp. z o.o., zaś firma Map1 posiada wyłączne prawo do udzielania zezwoleń na jej rozpowszechnianie.

Działanie to stanowi naruszenie autorskich praw osobistych autora mapy, o których mowa w art. 16, ust. 2, 3 i 5 ustawy z dnia 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych poprzez:

- nie oznaczenie użytych przez Państwa map nazwiskiem autora;
- naruszenie formy graficznej mapy poprzez wyodrębnienie z całości utworu fragmentów mapy;
- dokonanie samowolnych zmian w formie graficznej map poprzez wskazanie własnych punktów adresowych; (nie dokonywałam w mapie żadnych zmian)
- uniemożliwienie autorowi nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.

Ponadto, Państwa działanie naruszyło autorskie prawa majątkowe firmy Cartall oraz Emapa Sp. z o.o, o których mowa jest w art. 17 ww. ustawy, na szkodę Map1, jako licencjobiorcy wyłącznego, poprzez rozpowszechnianie w serwisie internetowym:

http://...

dwóch fragmentów Mapy Polski, do których wyłączne autorskie prawa majątkowe posiadają firmy Cartall oraz Emapa Sp. z o.o. Roszczenie naszej firmy wynika z umów licencyjnych wyłącznych nr 5.13.3.2006 oraz 5.14.3.2006 zawartych pomiędzy naszą firmą a Wydawnictwem Cartall oraz Emapa Sp. z o.o. w związku z art. 67 ust. 4 ustawy z dnia 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Działanie to wyczerpuje znamiona przestępstwa, o którym mowa w art. 116 ww. ustawy.

Dowody w postaci wydruków i zachowanych plików pochodzących z Państwa serwisu internetowego zostały przez nas zabezpieczone.

W związku z powyższym, uprzejmie prosimy o pilne skontaktowanie się z naszą firmą w celu uregulowania stanu prawnego dotyczącego bezprawnie zreprodukowanych i rozpowszechnionych obrazów map w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma. W razie nie uregulowania stanu prawnego w terminie wskazanym powyżej, podjęte zostaną stosowne kroki prawne.

Z poważaniem,
Anna Pawliczak
Kierownik BOK
Załączniki: Zrzuty ekranowe z Państwa strony www dokumentujące działanie, o którym mowa w niniejszym piśmie.
--
Map1
ul. Puszkina 76
92-516 Łódź
tel. +48 42 675 32 02
fax. +48 42 675 32 04
mapy cyfrowe, plany miast, mapa - Map1

Odpisałam na to pismo.
I dostałam kolejną odpowiedź po kilku dniach.

Szanowna Pani,

Odpowiadając na Pani e-mail, pragniemy na wstępie zauważyć, iż zgodnie z art. 1 ust. 4 ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności.

Naruszenie praw autorskich poprzez rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody uprawnionego podmiotu jest czynem penalizowanym bez względu na fakt, czy rozpowszechnianie nastąpiło w celu osiągnięcia korzyści majątkowej czy też nie. Dla kwalifikowanej postaci czynu, ustawodawca przewiduje wyższą sankcję karną (art. 116 ust 2 ww ustawy). Należy ponadto podkreślić, iż odpowiedzialności podlega sprawca, który dokonuje czynu zarówno umyślnie, jak i nieumyślnie (art. 116 ust. 4).

Zgodnie z art. 79 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, podmiot uprawniony z tytułu zawinionego naruszenia praw autorskich ma prawo żądać zapłaty potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia. W Pani przypadku, trzykrotność tej kwoty w przypadku rocznej licencji na 2 fragmenty mapy wg cennika sublicencji Wydawnictwa Cartall, Emapa Sp. z o.o. oraz Map1, wynosi 3800 zł netto.

Jednakże, możemy zaproponować Pani uregulowanie stanu prawnego dotyczącego bezprawnie zreprodukowanych 2 fragmentów mapy poprzez zawarcie ugody z tytułu bezumownego korzystania z mapy, za zapłatą przez Państwa kwoty 1850 zł + VAT tj. półtorakrotności stosownego wynagrodzenia, o którym mowa w art 79 ust. 1 ww. ustawy.

Oczekujemy na Pani oświadczenie dotyczącego Pani woli w kwestii polubownego załatwienia sprawy na zaproponowanych powyżej warunkach w terminie 7 dni od dnia otrzymania niniejszego pisma. Jednocześnie podtrzymujemy stanowisko wyrażone w poprzednim piśmie, iż w braku woli polubownego uregulowania stanu prawnego dotyczącego bezprawnie rozpowszechnionego fragmentu mapy podejmiemy zapowiadane przez nas kroki prawne.

Z poważaniem,
Anna Pawliczak
Kierownik BOK

Map1
ul. Puszkina 76
92-516 Łódź
tel. +48 42 675 32 02 wew. 103
fax. +48 42 675 32 04
tel. kom.+48 691 83 52 00
email:a.pawliczak@map1.com.pl
mapy cyfrowe, plany miast, mapa - Map1

Mam pytanie do was: czy ktoś z was czytał może ten temat (i pokrewne, do których linki są w nim zamieszczone): LINK? Jeśli nie, to polecam lekturę - sprawa bardzo podobna do tych tu wyżej opisywanych.

Tak ja czytałam, przyznaję, że zarwałam kilka nocy bo po pierwszych mailach od firmy i tak nie mogłm zmrużyć oka..Sprawa ciagnie się już szmat czasu..Wysyłają wszystkim maile
tej samej treści bez względu czy ktoś dokonał zmian na mapce czy też nie i czy w ogóle mapka pochodzi z ich źródła, to też w większości wątpliwa sprawa. Ja nie mam pojęcia w jaki sposób moje mapki zostały wykonane ponieważ zleciłam tę robotę pewnej osobie, z którą nie mam już od paru lat kontaktu ale nie wydaje mi się, żeby ta osoba popełniła taką gafę ponieważ sama wiedziała, że mapy są objęte prawem autorskim. Z chwilą otrzymania zawiadomienia, mapki usunęłam, żeby nie popełniać świadomie ewentualnego przestępstwa. Sprawę wyjaśniłam, przeprosiłam za nieporozumienie ale oni są żądni pieniędzy tylko i wyłącznie!W związku z tym, zbieram materiały z forów, ślędzę wyniki różnych rozpraw, jestem w kontakcie z prawnikiem.Liczę na to, że ktoś się w końcu nimi zajmie..

Widzę, że firma M wszystkich odpowiada to samo, zmieniają chyba tylko dane adresata:)

Też zauważyłam, że oni mają chyba szablon pisma i wszystkim wysyłają to samo.

Hehe :) Mało tego, że wszystkim odpowiadają tak samo korzystając z szablonu, to jeszcze popełniają błędy jak napisała elsonador. Konkretnie nie wycięli sobie jednej linijki. No ale przy takim nakładzie pracy i ilości korespondencji, którą prowadzi pani anna (ach jakoś mi się shift nie nacisnął) cóż się dziwić, że się gubią. Ja to się nie mogę doczekać kiedy zobaczę mojego sympatycznego przyjaciela MO (inicjały adekwatne do innego skrótu) w sądzie.

Albo ja albo on ma pecha, bo we mnie jest tyle determinacji, że albo ja zmiażdżę jego, albo on mnie. Natomiast pecha to ma na pewno tylko z tego względu, że trafił na mnie ;)

Ja cały czas mysle i czytam.
Wysylac do nich prosbe o przysłanie wydruku całości mapy, z której rzekomo pochodzi mój fragment? I to ma byc wydruk czy zdjecie e-mailem?
Wieczorem bede dzwonic po raz drugi do adwokata, zobaczymy co mi powie.
A powiedzcie, skad oni wezma moje dane adresowe? Bo na stronie ich nie ma.

Oscar napisał:
A jak udowodnisz,że nie miałeś tej mapki?
Istnieje też takie coś jak backup na serwerze.

Powiedzcie mi, bo nie znam się, co to jest ten backup na serwerze?
Czy dzięki temu można się dowiedzieć kiedy (data) zostały skopiowane na serwer pliki mapy?

elsonador napisał:
A powiedzcie, skad oni wezma moje dane adresowe? Bo na stronie ich nie ma.
-
ja też nie ujawniłam danych adresowych na stronce..znajomy policjant radził mi nie odpisywać po raz kolejny...zresztą jak widać z poprzednich stron - to nie ma sensu. Przeczytaj uważnie całe forum, dobrze radzę! Wystukaj w przeglądarce hasło:map1, wykorzystanie fragmentu mapy, pozew map1...dużo się Dowiesz:wow:

Przeczytałam wątek od 30 strony do końca. Teraz pozostało przeczytać początek. Głowa już pęka od nadmiaru informacji. Ale nie poddam się. Ja wiem, że coraz ciężej o sprawiedliwość w tym kraju, ale wiedzieć co wyprawia map1, a raczej Michał Okonek i godzić się na to? Co to to nie!!!
Wierzę, że sprawiedliwość istnieje na tym świecie i kiedyś dosięgnie tego ... Pana. :D
Przypuszczam, że jego szpiedzy tu pewnie czyhają i mącą. Nic nie zdziałają, a my zdziałamy, bo jest Nas coraz więcej. Wierzę w to mocno i zrobię w tym kierunku wszystko!
Panie Michale, Pana 'działalność' ma się ku końcowi. Nie mogę doczekać się tego dnia.

Ostatnia edycja:

Jak widać z ostatnich postów, mapkowy proceder dalej kwitnie w najlepsze, no ale przecież jest wiosna, to musi kwitnąć ;).
Wszyscy ciągle kradną mapki dla map1, a oni nie mogą tych mapek upilnować (chociaż właściwie to nie mają w tym interesu żeby pilnować) i ledwie wyrabiają się z wysyłaniem korespondencji, zawiadomień, pozwów.
Oj, jacy oni są poszkodowani, biedni i zapracowani ;) Miejmy nadzieję że wkrótce im lżej się zrobi także na sumieniu, tylko kto im tyle grzechów odpuści? :-(

Biorą z typowej zakładki KONTAKT lub z WHOIS czyli na kogo jest zarejestrowana domena.

@up: w przypadku darmowych domen i aliasów nie jest to już takie proste.

@elsonador (#858): oczywiście, że wysyłaj im taką prośbę (bardziej odpowiednie byłoby żądanie :))! Dokładny przedruk, żebyś nie miała wątpliwości. Radzę męczyć ich choćby takimi drobnostkami w czasie wolnym od rozpraw i rozmów z adwokatem. :)

Ja, jak już tutaj wspominałem, nie miałem nic wspólnego z tą firmą, ale gorąco kibicuję wszystkim poszkodowanym. Aż mnie coś bierze, jak widzę takie absurdy...

Ostatnia edycja:

Widzę, że firma M wszystkich odpowiada to samo, zmieniają chyba tylko dane adresata

Dokładnie, dostałem pierwsze pismo z identyczną treścią. Po moim "tłumaczniu" kolejne pismo o treści cytowanej na poprzedniej stronie. To faktycznie masówka... :confused:

MO i panie działające w firmie są już najwyraźniej uzależnieni od wyciągania grubej kasy i choć prezes sprawia ponoć wrażenie wystraszonego, to jest to silniejsze od niego..nie może przestać.Trzeba mu pomóc, bo się facet wykończy..:help:

Tutaj jest cennik map1: http://napisy.info/Dokumenty/Map1/KJS/27_01_2010_Wezwanie_do_zaplaty_05b.jpg

Powiedzcie mi, za użycie 2 mapek dostałam 3500 zł do zapłacenia, ugodowo 2000 zł.
Jak to możliwe skoro w cenniku licencja na rok 2 mapek kosztuje 699 zł?
A powyżej 500 fragmentów mapy 39 zł?
Jak oni to liczą? Bo ja kompletnie nie rozumiem tego cennika.

Freewolny napisał:
@elsonador (#858): oczywiście, że wysyłaj im taką prośbę (bardziej odpowiednie byłoby żądanie :))! Dokładny przedruk, żebyś nie miała wątpliwości. Radzę męczyć ich choćby takimi drobnostkami w czasie wolnym od rozpraw i rozmów z adwokatem. :)

Czy ktoś z Was dostał taki przedruk na prośbę e-mailową?

Ostatnia edycja:
Powrót