Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy - 2

• Autor wątku Autor wątku stan38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Możesz wysłać link, ale to oczywiście będzie tylko moja interpretacja, z którą sąd wcale nie musi się zgodzić.

Po obejrzeniu:
Jedyne elementy, które na ten mapie noszą cechy utworu, to elementy graficzne nawigacji interfejsu docelu, które skopiowałeś razem z mapą.
Docelu mogłoby ewentualnie się o to przyczepić, ale Map1 raczej nic do tego.
W ogóle, tak jak pisałem, abstrahując od tego czy mapa ta jest utworem, czy nie, moim zdaniem, jeżeli ktoś miałby cię ścigać za wykorzystanie jej niezgodnie z licencją/regulaminem, to jedynie docelu, bo z tej witryny ewidentnie mapa jest skopiowana.

Ostatnia edycja:
Czyli według warunków korzystania z serwisu docelu.pl (regulamin) - ja nie zrobilem nic zabronionego...

Ripper zerknij na PW.
dzieki

arkadiomoralez napisał:
Czyli według warunków korzystania z serwisu docelu.pl (regulamin) - ja nie zrobilem nic zabronionego...
Umieściłeś mapę w formie bitmapy, a nie udostępnianego przez docelu kodu.
Prawdopodobnie naruszyłeś w ten sposób ich regulamin. Jeżeli serwis (a dokładnie WP, bo ona jest właścicielem do celu) poniosła z tego tytułu szkodę, to ma prawo dochodzić od Ciebie roszczeń - ale to WP, a nie Map1 i prawdopodobnie, gdyby nawet chciała dochodzić, to nie takich kosmicznych kwot - w końcu umieściłeś/rozpowszechniłeś mapę, którą oni rozpowszechniać zezwalają nieodpłatnie, tyle że zrobiłeś to w nieodpowiedniej formie.

Czyli skontaktować się z WP w celu ustalenia kto ma prawo do tych map?

o szkodzie raczej mowić nie można gdyż było to nieumyślnie, do małego hobbistycznego, lokalnego grona ok 10-30osob i informowało tylko gdzie mamy się spotkać... i oczywiscie portal nie przynosi zadnego zysku.

Ja bym się skontaktował - ciekawe, co powiedzą.

napisałem, ale ciekawi mnie że nikt wcześniej nie próbował tego ustalić... chyba ze reszta ma problem z innym serwisem...

Wiem, ze swego czasu serwisowi "docelu" udostępniała mapy firma EMapa, do której map niby Map1 ma licencję ( ktoś pisał kiedys o tym na forum), ale nie wiem jak to dokładnie jest, bo ja mam inną mapę więc nie zagłębiałam się w temat.

oto odpowiedz WP:

Witam,

Serwis lokalizacyjny Wirtualnej Polski, docelu.pl, korzysta z map
udostępnionych przez partnera witryny – firmę Emapa sp. z o.o. , która
udzieliła nam w tym zakresie stosownej licencji.

Publikowanie fragmentów map z serwisu docelu.pl może odbywać się tylko
i wyłącznie na 2 sposoby – o czym wyraźnie informuje regulamin
usługi, dostępny na stronie http://docelu.pl/regulamin.html:

1) Pierwszy z nich to pobranie i zamieszczenie kodu HTML wybranej przez
użytkownika mapy na wybranych przez niego stronach. Szczegółowy opis
wstawiania map na własną stronę opisany jest pod linkami:
Jak używać DoCelu.pl / Pomoc - docelu.pl oraz
Łatwe i darmowe wstawianie mapy na stronę www - docelu.pl. Usługa jest
bezpłatna.

2) Drugi sposób – dla bardziej zaawansowanych użytkowników – to
wykorzystanie bezpłatnej usługi API docelu.pl: Czym jest API DoCelu.pl? - API DoCelu.pl .

Publikacja zrzutów ekranowych jest niezgodna z regulaminem serwisu.

Niezależnie od postanowień regulaminu, na każdej stronie serwisu
Mapa Polski, Europy i Świata. Wyznaczanie trasy - docelu.pl w stopce widnieje informacja, iż mapy docelu.pl
podlegają ochronie prawnej. Znajduje się tam również link
przekierowujący do instrukcji, jak użytkownik może legalnie korzystać z
map.

To faktycznie wynika z ich regulaminu, ale mnie interesowało bardziej, co w sytuacji, kiedy ktoś, tak jak Ty, nieumyślnie ten regulamin naruszył. W jaki sposób do tego podchodzą?

egzekwuje prawo firma Emapa czyli MAP1 a WP nie odpowiedziało na moje kolejne pytania...

Map1 to chyba inna firma niż EMapa, co najwyżej może mają z Emapą podpisaną licencję tak jak z cartallem.

Może ktoś polecić dobrego prawnika ze Śląska, obeznanego z tą sprawą?

Forum nie zajmuje się polecaniem usług prawniczych.

Może mi ktoś dokładniej napisać jak liczyć 3 lat do przedawnienia? Czyli jeżeli np. dziś 19.09.2012 dostałem pismo o zapłatę a wezwanie do sądu przyjdzie 25.09.2015 to sprawa jest przedawniona? czy jednak liczy się data "założenia" sprawy w sądzie?

Jutro moja kolejna rozprawa w Sądzie w Gliwicach - kto chce przyjść posłuchać i się czegoś nauczyć - niech dzwoni.

pozdrawiam
Sebastian Hartman
tel. 505 005 270

z Mazowsza to kawałek drogi na Śląsk. Można zapytać co nowego w sprawie?

Oczywiście że należy z nim walczyć , bo to xxxxxxx - bez pomówień proszę i już odpuścili.

Ja miałam sprawę z powództwa map1, nie pamiętam, ale 2-3 lat temu ( w Poznaniu, pamiętał że jakiś facet z Jeleniej Góry bardzo z nimi wojował i on im wytoczył sprawę czy sprawy).
Wtedy prześledziłam różne forum i przygotowałam się do rozprawy (nie jestem prawnikiem) i od tego czasu jest spokój.
Jeśli zobaczą że nie jesteś cielakiem - bez urazy dla cielaków - to odpuszczają.
Mam różne materiały, które zebrałam przygotowując się do rozprawy mogę przesłać na private, ale nie od razu bo muszę poszukać.

MB

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Poproszę o te materiały ja właśnie dostałem dzisiaj wezwanie do zapłaty od M1 i spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba. Prowadzę stronę non-profit nie osiągam żadnych dochodów z tego tytułu a tu ….

Witam,

Mam do Was takie pytanie.

w 2004 roku zrobiłem stronkę internetową dla jednej firmy, wykorzystałem kawałek mapy gdzie Map 1 twierdzi że to jej mapa. Sprawa ma finał w sądzie, w czartek pierwsza rozprawa.

Sądzona jest firma, a dokładniej jej właściciel, ja w tej firmie nie pracuje, nie miałem na tą stronę żadnej umowy ani wynagrodzenia.

W sprawie występuje jako świadek. Napewno będą pytali czy ja to zrobiłem itp itd.

Nie zamierzam kłamać.

Ale moje pytanie jest takie. Czy jeżeli przyznam się że ja tą stronę zrobiłem i ja skopiowałem tą mape to czy mój status świadka może się jakoś zmienić? Mogę np. być oskarżony? Lub coś w tym stylu?

Jeżeli to możliwe to prosze o w miare szybką odpowiedź ;)

pozdrawiam

Powrót