Pozew za wykorzystanie fragmentu mapy - 2

• Autor wątku Autor wątku stan38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z przytoczonej wypowiedzi wynika, że nasze Państwo traci wiele pieniędzy przez pana Rybkę co mi się bardzo nie podoba.
Może zamiast tego wystarczyłaby jedna męska rozmowa z tym panem?
Mogę Ci to umożliwić. Proszę:

Nie zapomnij przekazać panu Rybce pozdrowień....

Kazik353 napisał:
Witam wszystkich oskarżonych, podejrzanych i (narazie) świadków, oraz zadowolonych klientów firmy MAP1 i fanów Michała Okonka (przedsiębiorcy - a nie osoby fizycznej, oczywiście) osobiście :)

Moja sprawa wygląda pokrótce tak:

12.2006 - pismo okonka z wezwaniem do "uregulowania" (standardzik) wysłane na błędny adres; okonek życzy sobie prawie 11 tysięcy :)
... - w międzyczasie nic się nie dzieje
04.2008 - zawiadomienie okonka do prokuratury / wezwanie w charakterze świadka
07.2008 - postanowienie o umorzeniu (policja) / zażalenie na umorzenie (okonek)
07.2009 - wezwanie w charakterze podejrzanego + przedstawienie zarzutów
... - różne wezwania, przesłuchania, wnioski, zarządzenia, zapoznania i inne korowody formalne
11.2009 - wniosek okonka o ugodę (Gumowski/Kołacki) - ale dalej chce 11 tysięcy
12.2009 - moje zażalenie na post. o postawieniu zarzutów i bezczynność prokuratury
12.2009 - akt oskarżenia - napisany byle jak, na szybkiego, w ostatniej chwili i z błędami - parę godzin przed Sylwestrem
02.2010 - rozprawa ugodowa - 5 minut: ja życzę sobie 1.000 za mój czas i koszty + 8.000 zadośćuczynienia na konto WOŚP :)
04.2010 - moja odpowiedź na akt oskarżenia + wnioski dowodowe
06.2010 - rozprawa główna w sądzie karnym

...w piątek rano w Gdańsku - więc zapraszam wszystkich zainteresowanych i kibiców :)

W skrócie podsumowując:
- w sumie 3,5 roku zabawy w chowanego za pieniądze Skarbu Państwa, i moje
- dowodów brak; przez 2 lata prokuratura nie zrobiła merytorycznie kompletnie nic by je zebrać lub zweryfikować zarzuty, potwierdzić bądź obalić moje wnioski dowodowe - choć teczka liczy już ok. 160 kart.

Ale jak się to skończy - żyjemy w Polsce, więc nie wiem i niczego nie mogę być pewny...

PS.: wyjaśniam i stanowczo zaprzeczam, jakobym pisząc w którymkolwiek miejscu "okonek" - miał na myśli znanego w całej Polsce i szanowanego przedsiębiorcę z Łodzi. "Okonek" to, jak powszechnie wiadomo i jak podaje Słownik Poprawnej Polszczyzny PWN - mały okoń = rybka taka :P

Ostatnią edycję dokonał moderator:
magisterinzynier napisał:
Z przytoczonej wypowiedzi wynika, że nasze Państwo traci wiele pieniędzy przez pana Rybkę co mi się bardzo nie podoba.
Może zamiast tego wystarczyłaby jedna męska rozmowa z tym panem?
Mogę Ci to umożliwić. Proszę:
601-225-224

Nie zapomnij przekazać panu Rybce pozdrowień....

Państwo, czyli kieszenie nas wszystkich, traci jak sprawa jest umarzana. W innym wypadku traci ten kto się dał panu przewalić.

Wiesz, to też jest jakiś sposób - ale z pewnością poniżej poziomu cywilizowanych ludzi.
A pozdrowienia przekażę; wkrótce się spotkamy - ponowne zaproszenie zostało już wysłane, a na miejscu czeka kilka niemiłych niespodzianek... ;-)

Ja dzisiaj dostalem od razu wyrok, winny skazany, sprawa odbyła sie bez obu stron. Porazka z tym polskim prawem. 29 Pazdziernika 2009 oskarzenie a teraz w czerwcu 2010 od razu wyrok.

Trzeba z nimi walczyc!!

Ma ktos moze uzasadnienie Sądu ze sprawy w Szczecinie, wiem ze to uzasadnienie moze mi sporo pomoc przy pisaniu odwolania. bardzo bym prosil o przeslanie go na mail : etommi@tlen.pl

A moze znajdzie sie ktos kto pomoze mi napisac odwołanie?

dzieki

tom83 napisał:
Ja dzisiaj dostalem od razu wyrok, winny skazany, sprawa odbyła sie bez obu stron. Porazka z tym polskim prawem. 29 Pazdziernika 2009 oskarzenie a teraz w czerwcu 2010 od razu wyrok.
Trzeba z nimi walczyc!!

Sądy są jakie są, ale pamiętaj też że sąd rozstrzyga na podstawie tego jakie ma materiały w sprawie i co się działo wcześniej. Sąd nie prowadzi własnego śledztwa, nie wyjaśnia wątpliwości z własnej inicjatywy - to już nie ten etap sprawy !

Napisz konkretniej co i jak, dlaczego wyrok zapadł bez udziału stron ?
To co pisałeś wcześniej na forum w poprzednim wątku jest czasowo niedostępne.

tom83 napisał:
Ma ktos moze uzasadnienie Sądu ze sprawy w Szczecinie, wiem ze to uzasadnienie moze mi sporo pomoc przy pisaniu odwolania. bardzo bym prosil o przeslanie go na mail : etommi@tlen.pl
A moze znajdzie sie ktos kto pomoze mi napisac odwołanie? dzieki

Dzięki uprzejmości jednego z Kolegów mam wyrok z uzasadnieniem z Częstochowy (sąd zakwestionował że te mapki są utworem i podlegają ochronie UPA).

Pamiętaj, że na odwołanie masz zapewne 7 dni i złożenie go później będzie zapewne bezskuteczne - więc musisz się sprężyć !!!
Możesz też złożyć wniosek o pisemne uzasadnienie wyroku.

Sprawdź szczegóły w Kodeksie Postępowania Karnego - dział DZIAŁ IX POSTĘPOWANIE ODWOŁAWCZE, Rozdział 48, od Art. 425 - choć jeśli wyrok zapadł bez udziału stron, to nie była chyba sprawa karna...?

Dostalem WYROK NAKAZAOWY W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ.

Sąd Rejonowy Wydział Karny

Teraz mam 7dni na odwołanie... trzeba walczyć z Panem Rybką.

tom83 napisał:
Dostalem WYROK NAKAZAOWY W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ.
Sąd Rejonowy Wydział Karny
Teraz mam 7dni na odwołanie... trzeba walczyć z Panem Rybką.

Eee... to pikuś, zdaje się, nawet nie Pan Pikuś - taki wyrok to nie wyrok ;-)
Taki sam dostaniesz jak jedziesz bez biletu i nie chcesz później zapłacić kary.
Ja mam sprawę karną, więc teoretycznie grozi mi nawet odsiadka, hehe - i nie widzę powodu do paniki. Ciesz się że dostałeś wyrok w imieniu RP a nie MAP1 i michała okonka :)

Jeśli się skutecznie odwołasz (procesowo skutecznie) - sprawa wejdzie w normalny tryb i będzie normalna rozprawa z udziałem stron.
W sieci jest wystarczająco dużo informacji, szczegółowych danych, wyroków z dobrym uzasadnieniem; począwszy od sądów rejonowych a na Sądzie Najwyższym skończywszy. Wystarczy to tylko zebrać, przeanalizować, opracować i wykorzystać w sądzie.

Jeśli nic nie zrobisz - nakaz się uprawomocni, i bądź pewny że okonek mając go w ręku będzie chciał od Ciebie dużo więcej kasy w kolejnej sprawie, cywilnej.

Ostatnia edycja:
witam,

Też jestem posądzany o kożystanie z map tej firmy. Czy ktoś zbiera ludzi na pozew zbiorowy?

Jestem jak najbardziej za!

Mam takie problem:

Znaleziono na mojej stronie 2 kawałki mapy, które nie były kopiowane, ale tworzone przez nas. [Mam plik psd z warstwami tworzonej mapy] Odwzorowanie kartograficzne nie jest przecież utworem...

Ponadto na moich mapach jest inny kursor wskazujący położenie firmy. Czy to też skończy się w sądzie? Przyznam że nie mam na to ochoty, ale na 100% nie odpuszcze. Co radzicie w takiej sprawie?

Trochę niejasno napisałeś... To w końcu korzystałeś z map, do których prawa ma Map1 (kiedyś posiadało je wydawnictwo Cartall), czy nie?

Jedyne wykorzystanie tych map polegało na tym iż na ich odwzorowania kartograficznego stworzylismy nasze 2 mapy.

Sa podobne do tych zamieszczonych w Do Celu, ale są różnice np w kursorze pokazującym miejsce.

gregfd napisał:
Jedyne wykorzystanie tych map polegało na tym iż na ich odwzorowania kartograficznego stworzylismy nasze 2 mapy.
Sa podobne do tych zamieszczonych w Do Celu, ale są różnice np w kursorze pokazującym miejsce.

Diabeł siedzi w szczegółach - więc musisz bardzo zwracać uwagę na te szczegóły.

1. Pamiętaj, że okonki też sobie czytają to forum, więc zwróć uwagę by się nieopatrznie nie przyznać do czegoś czego nie zrobiłeś a co może być ew. wykorzystane później przeciwko Tobie.

2. Okonki pozywają jak leci, hurtowo, więc nie mają czasu na sprawdzanie czy coś jest faktycznie ich czy nie - wystarczy że wygląda podobnie; jak się uda wyciągnąć kasę to ich zysk, jak się nie uda to nic nie tracą.

3. Michał Okonek pozywa też za coś do czego nie ma prawa, przykład - mapy IGiK na które sobie samowolnie i bezprawnie (co stwierdził sąd w wyroku) usiłował przedłużyć umowę po 11.09.2008. W takich wypadkach warto rozważyć złożenie zawiadomienia o popełnieniu przez nich przestępstwa, a później pozwu o odszkodowanie w sprawie cywilnej.

4. Okonki nie mają praw do wszystkich map w tym kraju; DoCelu.pl jest serwisem Wirtualnej Polski - a nie jakiejś krzakowej firemki z wioski na lubelszczyźnie.

Ostatnia edycja:
hahaha

Ja też dostałem pisemko w tym tygodniu z Map1 :)
To jak to jest z tym docelu? Map1 nie ma prawa żądać odszkodowania za tą mapę?

Mi wysłali, że mapy pochodzą z docelu. Na docelu jest możliwość wykupienia mapy na stronę www za cenę 50 PLN. Dlaczego więc żądali ode mnie za podpisanie jakiejś umowy 8000 netto PLN?

szymonz napisał:
hahaha
Ja też dostałem pisemko w tym tygodniu z Map1 :)
To jak to jest z tym docelu? Map1 nie ma prawa żądać odszkodowania za tą mapę?

Zeskanuj albo sfotografuj, wymaż swoje dane osobowe i wrzuć na forum - będzie wiadomo o czym mówimy, bo wygląda to dość ciekawie.

Serwis docelu.pl jest udostępniany Użytkownikom przez "Wirtualną Polskę" Spółkę Akcyjną z siedzibą w Gdańsku przy ulicy Traugutta 115C... - Regulamin korzystania z Serwisu docelu.pl, choć wykorzystane tam zostały mapy z Cartall/Emapa - czyli firm kojarzonych także z tym procederem.

szymonz napisał:
Mi wysłali, że mapy pochodzą z docelu. Na docelu jest możliwość wykupienia mapy na stronę www za cenę 50 PLN. Dlaczego więc żądali ode mnie za podpisanie jakiejś umowy 8000 netto PLN?

1. Bo się rozbestwili :)
2. Bo jak żądają 8.000 to sąd w najgorszym wypadku daje tylko niewielką część z tego
3. Bo jeśli pan zostanie w końcu skazany w sprawie karnej za to co robi i się posypią pozwy cywilne, to się nie wypłaci - więc musi odłożyć trochę pieniędzy :)

Kazik353 napisał:
dzięki OkropNick - materiał zdecydowanie interesujący i przydatny, sam pewnie z niego skorzystam ;)

A co w tym artykule takiego przydatnego dla nas oskarżonych przez MO. O ile dobrze rozumiem to raczej niepowodzenie w momencie oskarżania MAP1 o "usiłowaniu doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzenia mieniem" (czytaj wyłudzanie).

Pozwy zbiorowe zrujnują nieuczciwe firmy?
Nadchodzi kres firm, które oszukują swych klientów. Do Polski wkracza bowiem instytucja znana z USA - pozwy zbiorowe. Dzięki nim wszyscy oszukani mogą połączyć siły i domagać się wysokich odszkodowań. Pomogą im w tym adwokaci, których wynagrodzenie zależeć będzie od wysokości przyznanych pieniędzy.

-------------
Tak więc każdy kto przegrał proces z M1 i jeszcze ma możliwość odwołania, lub przegrał w wyniku błędnie ocenionych dowodów będzie mógł wytoczyć pozew zbiorowy.

I to jest bardzo przydatna wiadomość, ale nie należy się z tym tak spieszyć bo poszkodowanych ciągle przybywa :) :(

Czy mogę prosić o przesłanie tego wyroku gdzie sąd kwestionuje te mapki że są one utworami? Ewentualnie namiary tego kolegi żeby można było go poprosić o przesłanie tego wyroku. Sprawa jest dla mnie bardzo ważna! Proszę o kontakt na emaila: jadwiga.malik@gmail.com

Pozdrawiam i życzę sukcesów w walce z MO.
PS.: Nie wiem czy wiecie ale MO znalazł sobie dziewczynę :o
Mam nadzieję że ta kobieta przejrzy wkrótce na oczy.....

Kazik353 napisał:
Sądy są jakie są, ale pamiętaj też że sąd rozstrzyga na podstawie tego jakie ma materiały w sprawie i co się działo wcześniej. Sąd nie prowadzi własnego śledztwa, nie wyjaśnia wątpliwości z własnej inicjatywy - to już nie ten etap sprawy !

Napisz konkretniej co i jak, dlaczego wyrok zapadł bez udziału stron ?
To co pisałeś wcześniej na forum w poprzednim wątku jest czasowo niedostępne.

Dzięki uprzejmości jednego z Kolegów mam wyrok z uzasadnieniem z Częstochowy (sąd zakwestionował że te mapki są utworem i podlegają ochronie UPA).

Pamiętaj, że na odwołanie masz zapewne 7 dni i złożenie go później będzie zapewne bezskuteczne - więc musisz się sprężyć !!!
Możesz też złożyć wniosek o pisemne uzasadnienie wyroku.

Sprawdź szczegóły w Kodeksie Postępowania Karnego - dział DZIAŁ IX POSTĘPOWANIE ODWOŁAWCZE, Rozdział 48, od Art. 425 - choć jeśli wyrok zapadł bez udziału stron, to nie była chyba sprawa karna...?

Powrót