Praca w Służbie Więziennej - II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Od 01.10.2012 podobno dostaliśmy podwyżkę 300 zł brutto płatna od grudnia z wyrównaniem. Jeżeli tak to do w/w podstawy dolicz sobie około 240 zł.
Nie dostaliśmy. Na chwilę obecną nie ma aktów wykonawczych które to regulują,są tylko projekty.Także spokojnie z tym że dostaliśmy owe 300 zł brutto.
Tusk dużo mówi...

Te 300 zł brutto dostaniemy w grudniu z wyrównaniem od października- to jest pewne na 100%! :) Mam inne pytanie: czy ludzie którzy przyjeli się do służby w tym roku mają wliczane do emerytury 5 lat studiów czy już się tego nie wlicza od dawna?????

kisza napisał:
Mam inne pytanie: czy ludzie którzy przyjeli się do służby w tym roku mają wliczane do emerytury 5 lat studiów czy już się tego nie wlicza od dawna?????
Do emerytury mundurowej nie (art. 15a ustawy o zaopatrzeniu emeryt. f-szy).

Witam !
Mam skończone 19 lat oraz mam skończone LO ze zdaną maturą. Teraz chciałbym składać podanie o przyjęcie mnie do SW.

Pochodzę z Głubczyc ( woj. Opolskie ).

http://www.sw.gov.pl/pl/okregowy-in...e/annoucementDetails,124,nabor-do-sluzby.html

Czytam sobie i się zastanawiam czy jest sens w ogóle się dostać itp.

Otóż jest taka sprawa, że w wieku 16 lat ukradłem koledze z plecaka telefon. Oczywiście po paru dniach mu go oddałem. Jednak sprawa była zgłoszona na policję itp. Byłem wtedy nieletni. Pewnego dnia dostałem list, że sprawa się odbędzie w sądzie dla nieletnich czy coś takiego. Była rozprawa która trwała zaledwie 10 minut. Byłem ja, moja mama, sędzina oraz kobieta która pisała na komputerze zeznania. Powiedziałem, że ukradłem oddałem i, że żałuje. PO chwili był wyrok, że ( i tutaj nie jestem teraz pewny bo minęły 3 lata, a ja żadnego pisma nie otrzymałem ani nic jaki wyrok dostałem itp) ale z tego co pamiętam to sędzina chyba mówiła, że udziela mi nagannego zachowania czy coś takiego. I sprawa sie skonczyła mama zapłaciła koło 100 zł za rozprawę i tyle z tego. Żadne pismo potem do domy nie przyszło itp.

Chcę dodać, że mam brata w SW od roku. Ma on 24 lata.

A teraz mam pytania.

1. Jak mogę sprawdzić, gdzie się zgłosić i sprawdzić jaki tak na prawdę wyrok dostałem za tamten czyn bo nie pamiętam na prawdę.

2. Czy jest szansa dostać się do SW, czy od razu sobie odpuscić?

Witam ponownie !
Byłem dziś w sądzie sprawdzić jaki wyrok dokładny dostałem jako nieletni. Dostałem dokładnie coś takiego:

Dnia. 31.01.2010 r - POSTANOWIENIE - CZYN KARALNY z ART. 278 § 1kk - UPOMNIENIE

szczerze? policja sprawdza takie rzeczy.
nie masz po co tam iść.
pozdrawiam

Tzn ?? Ale mam, że upomnienie. Czyli byłem karany czy nie byłem. ???

Mogę w podaniu napisać, że nigdy nie byłem karany ?

Tzn ?? Ale mam, że upomnienie. Czyli byłem karany czy nie byłem. ???

Mogę w podaniu napisać, że nigdy nie byłem karany ?

Ja napisałem wszystko co mogłem.

napisał:"...ukradłem koledze z plecaka telefon."' Na zasadach ogólnych - dyskwalifikacja.

Ale w aktach w archiwum w takiej dużej książce dla nieletnich pisze:

Dnia. 31.01.2010 r - POSTANOWIENIE - CZYN KARALNY z ART. 278 § 1kk - UPOMNIENIE

To mogę składać podanie do SW czy i tak się nie dostanę ? Jak bd pytać czy byłem kiedyś karany, to mogę powiedzieć, że nigdy nie byłem karany ?

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ... ;)

Próbuj. Ja znam takiego co jest wysoko na stołku a był karany.
Różne cuda dzieją się na tym padole.

Orzeczenie Wojewódzkiej komisji lekarskiej
Zwracam się z prośbą o udzielenie mi porady. Orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej MSW jest następujące:zostałem zakwalifikowany do III grupy inwalidzkiej oraz orzeczono,iż jestem całkowicie niezdolny do służby w więziennictwie.Nie wnosiłem odwołania.Okręgowa Komisja Lekarska MSW utrzymała w mocy orzeczenie Wojewódzkiej Komisji Lekarskiej MSW.Ja w tym czasie nadal pełniłem służbę
Mam pytanie: czy powinienem pełnić nadal służbę pomiędzy orzeczeniami obydwu komisji

czeresniak7

Jeżeli z sądu a dokładnie z krajowego rejestru karnego pobrałeś za opłatą 50 zł zaświadczenie o karalności (się to nazywa: zapytanie o udzielenie informacji o osobie) i tam zamiast pieczątki "Nie karany" lub "Nie figuruje" - nie pamiętam dokładnie, jest jakikolwiek wpis tzn jest podany art z kodeksu karnego że coś miałeś to znaczy że jesteś w czarnej *****. Podanie w jakimkolwiek wniosku/podaniu/oświadczeniu że byłeś niekarany jest składaniem fałszywych oświadczeń/zatajeniem prawdy i stanowi oblig do odrzucenia Twojej kandydatury co i tak zawsze wyjdzie na etapie sprawdzenia kandydata czyli po lekarzach.
A jeżeli w w/w zaświadczeniu jest podany jakiś artykuł to Ty chłopie nawet jeszcze nie masz zatarcia wyroku (po iluś tam latach kasują informację o tym z kartoteki sądowej i możesz pobrać ten papier z pieczątką, że niekarany). Z jednym małym ale: kasacja jest z komputerów sądowych, w policyjnych dalej jest info, że byłeś karany a to policja dokonuje sprawdzenia Twojej osoby.
Podsumowując: po zatarciu możesz pracować np. w banku gdzie żądają tego zaświadczenia i im wystarcza ale z mundurowymi będziesz miał cyrk. Podobno na Twoje żądanie po zatarciu można też usunąć ten wpis z policji ale to już musisz spytać adwokata bo ja za cienki jestem w tych sprawach.
A najprościej to wyślij brata do jego kadrowej i niech spyta jak oni to widzą i będziesz wiedział wszystko.
A co do wieku to do mojej jednostki poniżej 25 roku życia to przyjmują tylko ludzi z naprawdę ładnymi papierami (sportowcy na wręcz półzawodowym poziomie, porządne pasy ze sztuk walki lub dzięki dobremu kopnięciu)

witam
mam pytanie czy jest moze szkółka przygotowawcza dla Działu Kwatermistrzowskiego w Posuchy w podkarpacki
pozdrawiam

Witam wszystkich w czynnej służbie,
mam pytanie: czy raport do kierownika np. ochrony w sprawie udzielenia urlopu piszemy tak samo jak np. notatkę służbową ??czy może te pisma czymś się różnią - chodzi mi bardziej o to czy po prawej stronie na górze wymieniamy nazwisko i stopień do kogo się zwracamy,a natomiast po lewej stronie swój własny stopień i pełne nazwisko z imieniem, a na końcu odręcznie się podpisujemy. Tak to ma wyglądać?;)

Koledzy - podpowiedzcie mi ile sie czeka na powtórny egz- u psychologa?????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót