Witam !
Mam skończone 19 lat oraz mam skończone LO ze zdaną maturą. Teraz chciałbym składać podanie o przyjęcie mnie do SW.
Pochodzę z Głubczyc ( woj. Opolskie ).
http://www.sw.gov.pl/pl/okregowy-in...e/annoucementDetails,124,nabor-do-sluzby.html
Czytam sobie i się zastanawiam czy jest sens w ogóle się dostać itp.
Otóż jest taka sprawa, że w wieku 16 lat ukradłem koledze z plecaka telefon. Oczywiście po paru dniach mu go oddałem. Jednak sprawa była zgłoszona na policję itp. Byłem wtedy nieletni. Pewnego dnia dostałem list, że sprawa się odbędzie w sądzie dla nieletnich czy coś takiego. Była rozprawa która trwała zaledwie 10 minut. Byłem ja, moja mama, sędzina oraz kobieta która pisała na komputerze zeznania. Powiedziałem, że ukradłem oddałem i, że żałuje. PO chwili był wyrok, że ( i tutaj nie jestem teraz pewny bo minęły 3 lata, a ja żadnego pisma nie otrzymałem ani nic jaki wyrok dostałem itp) ale z tego co pamiętam to sędzina chyba mówiła, że udziela mi nagannego zachowania czy coś takiego. I sprawa sie skonczyła mama zapłaciła koło 100 zł za rozprawę i tyle z tego. Żadne pismo potem do domy nie przyszło itp.
Chcę dodać, że mam brata w SW od roku. Ma on 24 lata.
A teraz mam pytania.
1. Jak mogę sprawdzić, gdzie się zgłosić i sprawdzić jaki tak na prawdę wyrok dostałem za tamten czyn bo nie pamiętam na prawdę.
2. Czy jest szansa dostać się do SW, czy od razu sobie odpuscić?