Praca w Służbie Więziennej - III

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A u mnie najpierw była rozmowa, a potem poszedłem na testy. I tak jak gdzieś w głowie wyobrażałem sobie jak może wyglądać moja rozmowa i jakie mogą paść pytania tak w ogóle tych pytań nie miałem. Przez całą rozmowę praktycznie opowiadałem komisji o sobie. Pytań typu; dlaczego SW, dlaczego tu, a nie tam, co byś zrobił gdyby, czym dla Ciebie jest mundur... W ogóle nie było. Więc naprawdę chyba nie idzie się przygotować na taką rozmowę, bo wszędzie jest inaczej i każdy ma inaczej.

Niektore pytania powielaja sie ale nie ma typowych to fakt. Kazda rekrutacja jest inaczej prowadzona w zaleznosci od jednostki...

Witam, mam pytanie czy skazany brat odbywający kare w zawieszeniu może być przeciwwskazaniem do przyjęcia mnie do służby? Dodam, że kontaktu z bratem nie mam. Czy ktoś się orientuje?

natysia_1189 napisał:
Witam, mam pytanie czy skazany brat odbywający kare w zawieszeniu może być przeciwwskazaniem do przyjęcia mnie do służby? Dodam, że kontaktu z bratem nie mam. Czy ktoś się orientuje?

W Policji by Cię skreślili, tutaj może być podobnie, chociaż nie wiem czy SW tak samo na to patrzy.

Startuje ktoś na obecny nabór w Krakowie Monte Lupich ?

natysia_1189 napisał:

Nie będzie. Do SW masz być niekarana, a pewnie jesteś.

Do sw sprawdzaja tylko rejestr osoby ubiegajacej sie wiec spoko. Do policji moga na to patrzec ale teraz przy tych brakach moim zdaniem nie bylo by problemu.

Witajcie, mam parę pytań odnośnie rekrutacji, bo złożyłam aplikację na wychowawcę.

1. Jak jest teraz z testami psychologicznymi?
Przeczytałam wiele wątków na różnych forach, ale już jestem zdezorientowana, bo wszystko odsyła się do policji. Czy te testy są rzeczywiście takie same jak na rekrutacji do policji tj. multiselect?
Zaczęłam studiować stary MS te pytania, sześciany, testy matryc Ravena i inne takie, a ostatnio przeczytałam, że nowy MS jest zmieniony (w 2017). Słuchałam/czytałam o tym, ale były to dość ogólnikowe informacje. Ma ktoś konkrety?

2. Czy na komisji lekarskiej jest ortopeda? Raz czytam, że jest, a raz, że nie. To zależy od jednostki?
3. Czy to, że mam problemy z kolanami (chondropatia 3 stopnia + boczne przyparcie) dyskwalifikuje mnie na stanowisko wychowawcy? Albo to, że miałam stopę skręconą rok temu? Oczywiście do kolan nie chcę się przyznawać, bo to w codziennej pracy nie przeszkadza, ba, nawet intensywnie ćwiczę, ale boję się, że ortopeda się tego dopatrzy w jakiś sposób.
Z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ;)

Testy jezeli wogole zostaly zmienione to kosmetycznie bo widzialem je ostatnio i sie malo roznily jak juz. Sa to takie testy jak do policji. Ms i te tablice ale tez parr innych typowych zadan na koncentracje.
Ortopeda jest i kwestia tego jak bardzo dociekliwy. W ustawie masz napisane co dyskwalifikuje. Nie czytalas?

Adamkazaja napisał:
Ortopeda jest i kwestia tego jak bardzo dociekliwy. W ustawie masz napisane co dyskwalifikuje. Nie czytalas?

Czytałam i mam N w artykule 80.4 albo 80.9, ale moje schorzenia widać dopiero na USG... dlatego boję się o dociekliwość ortopedy. Jedną komisję (do ochrony) przeszłam, dlatego się zastanawiam jak jest to w przypadku SW

Ostatnia edycja:
Generalnie badania wygladaja pobieznie... Nie jestem lekarzem wiec nie wiem czy nic nie widac wzrokowo. Generalnie nie dociekaja mocno na tych badaniach.

1. Psychotesty - test osobowości, matryce Ravena, test słownikowy (35 pojęć do których musisz podać definicję), jakieś testy z liczbami, trochę pytań otwartych, ciemnia i kilka innych spraw + oczywiście rozmowa z psychologiem.
2. Na komisję lekarską składają się następujący lekarze - internista, neurolog, kardiolog, psychiatra, okulista, laryngolog oraz ortopeda, a w przypadku kobiet dochodzi ginekolog. Plus badania - EKG, RTG klatki piersiowej, audiogram i mocz oraz krew w laboratorium. Niezależnie od jednostki, zawsze to samo. Większość wizyt u w/w lekarzy jest pobieżna, co nie oznacza, że lekarz nie przeprowadza swoich badań, przynajmniej podstawowych testów. Jeżeli uważasz, że Twoje schorzenie nie przeszkadza w pracy wychowawcy, to może po prostu się przyznać?

MrBell napisał:
Psychotesty - test osobowości
To prawda, że jest teraz mniej pytań niż kiedyś. Zamiast 560-ileś tylko 120-parę?

MrBell napisał:
matryce Ravena, test słownikowy (35 pojęć do których musisz podać definicję), jakieś testy z liczbami, trochę pytań otwartych, ciemnia i kilka innych spraw
A proszę powiedzieć... To wszystko jest na czas? Bo robiłam np. test ze sześcianami gdzieś online i one były na czas.

MrBell napisał:
Jeżeli uważasz, że Twoje schorzenie nie przeszkadza w pracy wychowawcy, to może po prostu się przyznać?
Na pewno nie przeszkadza, bo nawet pracowałam w polu, ale moje schorzenie można zdefiniować jako przewlekły stan zwyrodnieniowy co ogólnie nie brzmi dobrze.

Edo22 napisał:
To prawda, że jest teraz mniej pytań niż kiedyś. Zamiast 560-ileś tylko 120-parę?

Z tego co pamiętam, to pytań do testu osobowości jest ok. 360.

Edo22 napisał:
A proszę powiedzieć... To wszystko jest na czas? Bo robiłam np. test ze sześcianami gdzieś online i one były na czas.

Część zadań faktycznie jest na czas. Test osobowości - godzina. Matryce Ravena - 20 minut. Test liczbowy - 3 minuty. Reszta rzeczy chyba bez określonego czasu na wykonanie.

A matematyczne zadania? Chyba też są.
A jest/można mieć jakiś brudnopis/kartkę, na której można robić obliczenia? Wzrokowiec ma swoje ograniczenia xD chyba, że to zadania 2+2 to nie potrzebuję

MrBell napisał:
1. Psychotesty - test osobowości, matryce Ravena, test słownikowy (35 pojęć do których musisz podać definicję), jakieś testy z liczbami, trochę pytań otwartych, ciemnia i kilka innych spraw + oczywiście rozmowa z psychologiem.
2. Na komisję lekarską składają się następujący lekarze - internista, neurolog, kardiolog, psychiatra, okulista, laryngolog oraz ortopeda, a w przypadku kobiet dochodzi ginekolog. Plus badania - EKG, RTG klatki piersiowej, audiogram i mocz oraz krew w laboratorium. Niezależnie od jednostki, zawsze to samo. Większość wizyt u w/w lekarzy jest pobieżna, co nie oznacza, że lekarz nie przeprowadza swoich badań, przynajmniej podstawowych testów. Jeżeli uważasz, że Twoje schorzenie nie przeszkadza w pracy wychowawcy, to może po prostu się przyznać?

I tyle zachodu by dostać się do takiej roboty za 2300 zł?? ludzie na głowę chyba upadli, że idą do SW. Takie to Polskie, wymagaj wszystkiego, płać jak najmniej...

Pytajnik.. napisał:
I tyle zachodu by dostać się do takiej roboty za 2300 zł?? ludzie na głowę chyba upadli, że idą do SW. Takie to Polskie, wymagaj wszystkiego, płać jak najmniej...

Komisja lekarska to część procesu rekrutacyjnego. Dochodzi jeszcze m.in test sprawności fizycznej i rozmowy kwalifikacyjne (w moim przypadku dwie). Jeśli dla kogoś „to tyle zachodu” i „nie upadł na głowę żeby iść do takiej roboty”, to przecież nikt nikogo nie zmusza. Pracę z reguły, zwłaszcza taką, wybiera się świadomie.

W normalnych warunkach służba powinna się zaczynać od 4000 zł na rękę + płatne wszystkie inne godziny i dodatki. (Ze względu na charakter pracy) Na dzień dzisiejszy idziesz do lidla i masz po roku więcej niż taki strażnik.. DO LIDLA... robisz kurs spawacza i w Polsce spokojnie 3-4k/msc nie mówiąc o zachodzie.

tak wiem, zaraz odezwą się głosy, że nie wszyscy patrzą na pieniądze, to powołanie itd... a po 10 latach płacz, że nadal mnie nie stać na coś lepszego niż 10 letni samochód.

Dobrze ze glupich nie brakuje bo sluzby w polsce by padly a tak przynajmniej sie to troche chociaz kupy trzyma.

Witam. Ma ktoś może wiedzę na temat pracy strażnika w zakładach poprawczych? Opłaca się aplikować? Jak z zarobkami, czy są jakieś przywileje, umundurowanie i czy praca jest spokojniejsza niż w SW? Prosiłbym o odp.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót