A
aplikoko
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 886
rzeczywiście, cenne i rzadkie umiejętności, porównywalne absolutnie ze zdolnością analitycznego myślenia, abstrakcyjnego rozwiązywania zadań, logicznego myslenia. Prawo koroną kierunków studiów ! co tam np. zdolności matematyczne, liczy się kto ile stron zapamięta bezmyślnie na pamięć.studentka-prawa napisał:Potrzebna jest dobra pamięć- to żadna zdolność? Poza tym nie wiem, kto jest taki głupi, żeby kuć przepisy bezmyślnie na pamięć..
nie chcę Cię nijak dotknąć, ale może problem w naszej dyskusji jest taki, że swoje zdolności i percepcję przekładasz na ogół ludzi studiujących ten kierunek. I jeśli Tobie jakiś przedmiot do opanowania zajmuje długi x czasu, to znaczy że to megatrudny kierunek i wszystkim zajmuje tyle. Zmartwię Cię, ale tak nie jest - to co Tobie może wydawać się trudne dla sporej częsci ludzi z prawa jest żartem i igraszką i stąd te skrajne poglądy na temat: trudne studia - łatwe studia. Z mojej perspektywy były np. śmiesznie mało wymagające i skończyłem je ze śmiechem na ustach, rzekomo na najlepszej uczelni w kraju. I to powoduje, że mam taką a nie inną ocenę, także to że widziałem naprawdę przeciętnych ludzi, którzy nie poświęcali więcej niż tydzień na ten twój kpk i go zdawali bez kłopotu. Nie byli genialni, po prostu to mało wymagające studia, wystarczy troszeczkę zakuć na blachę i już.studentka-prawa napisał:Tymczasem ja kpk uczę się już drugi miesiąc. Więc nikt mi nie wmówi, że do studiowania prawa nie potrzeba żadnych umiejętności - otóż: dobra pamięć, cierpliwość, wytrwałość- nic nie potrzeba, faktycznie.. Poza tym nikt mi nie wmówi, że do egzaminu z kpk czy innych ''hardcorów'' uczy się tydzień czy dwa i zdaje, bo w to po prostu nie uwierzę.